Home   >  Slaap  >  De gunstige effecten van...
12-12-2017

De gunstige effecten van thee: het geheim van theanine

wordt de internationale dag Op 15 december aanstaande wordt de internationale dag van de thee gehouden. Thee staat op de tweede plaats van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Dat is een enorme sprong, vanaf het moment dat thee een paar eeuwen geleden werd opgenomen in de traditionele Chinese geneeskunst, tot aan het immense commerciële succes bij het begin van het koloniale tijdperk. Vandaag de dag is thee zelfs populairder dan koffie. Wetenschappers buitelen over elkaar om aan te tonen wat theedrinkers al lang wisten: thee werkt buitengewoon ontspannend/
Het is echter onmogelijk om gestreste en angstige mensen grote hoeveelheden thee te laten drinken. Waarom? Omdat theeblaadjes cafeïne bevatten, wat we overigens vaak theïne noemen, want het gaat in feite om het molecuul dat we ook in koffie terugvinden. Hoe kan een drankje nu tegelijkertijd ontspannend en opwekkend zijn? Dat is nu precies de paradox van thee, dat naast cafeïne ook catechines bevat (waaronder EGCG). Dit zijn krachtige antioxidanten. Daarnaast bevat het theanine, een actieve werkstof die verantwoordelijk is voor een ontspannend effect op het zenuwstelsel1-3.


Hoe komt het dat theanine ontspannend werkt?

Wanneer iemand thee drinkt, worden moleculen van L-theanine snel opgenomen via de microvilli van de darm en verder vervoerd naar de bloed-hersenbarrière. De moleculen dringen door de bloed-hersenbarrière en komen in het hersenweefsel terecht. Vervolgens reageren ze op twee verschillende manieren. Ten eerste activeren ze de aanmaak van alfagolven in de hersenen, waardoor er sprake is van een ontspanningseffect dat vergelijkbaar is met meditatie. Vervolgens hebben ze een positief effect op verschillende neurotransmitters, zoals GABA, dopamine en serotonine. Al deze stoffen zijn betrokken bij de reactie van ons lichaam op een stressvolle gebeurtenis. De ontspannende effecten van twee kunnen door de twee hiervoor genoemde mechanismen worden verklaard. Het effect vertaalt zich in een gevoel van welzijn, in de verlaging van de bloeddruk (oftewel het tegenovergestelde effect van cafeïne) en een daling van het cortisolniveau. Cortisol is het hormoon dat betrokken is bij chronische stress.

Om optimaal te kunnen profiteren van de ontspannende effecten van thee, zijn er inmiddels veel mensen die een beroep doen op dit molecuul, dat op natuurlijke wijze geëxtraheerd wordt en beschikbaar is als voedingssupplement, zoals Sunthéanine. De verleiding om dit te doen wordt steeds groter, aangezien reguliere kalmerende middelen steeds meer onder vuur komen te liggen. Bovendien toonde een onderzoek van de Franse organisatie 60 millions de consommateurs (60 miljoen consumenten) afgelopen november aan dat van de geteste 16 soorten zwarte thee en 10 soorten groene thee, alle soorten pesticiden bevatten, waarbij sommige soorten tot wel 17 verschillende soorten pesticiden per zakje. Deze hoeveelheden kunnen worden verklaard door de intensieve theeteelt en het feit dat de bladeren na de oogst niet gewassen worden om zo de smaak te behouden.

Wat zijn catechines?

Wie eigenlijk specifiek van de catechines van thee wil profiteren, kan eveneens zijn toevlucht nemen tot het supplement Sunphenon®. De stof is niet speciaal bestemd voor nerveuze mensen, maar is juist geschikt voor iedereen die aan de algehele gezondheid wil werken. De catechines uit thee, en dan vooral die uit groene thee omdat die minder geoxideerd zijn, hebben tal van gunstige effecten. Ze remmen ontstekingen, gaan artritis en kanker tegen, werken antibacterieel en zijn schimmelwerend. Bovendien bestrijden ze virussen, werken ze cholesterolverlagend en verlagen ze het lipidengehalte. Tal van buitengewoon goede effecten die ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het grote, wereldwijde succes van thee...



Referenties
1. Gray MA, Oliver C, Liley DT, Harrison BJ, Bartholomeusz CF, Phan KL, Nathan PJ. The acute effects of L-theanine in comparison with alprazolam on anticipatory anxiety in humans. LHum Psychopharmacol. 2004 Oct;19(7):457-65.
2. Nobre AC, Rao A, Owen GN. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-8.
3. Kimura K, Ozeki M, Juneja LR, Ohira H. L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biol Psychol. 2007 Jan;74(1):39-45.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
EGCG

Groene thee-extract (Camellia sinensis) gestandaardiseerd met 95% epigallocatechine gallate
De natuurlijke kracht van groene thee!

www.supersmart.com
L-Theanine

Farmaceutische vorm van L-Theanine, werking wetenschappelijk aangetoond

www.supersmart.com
Metadrine™

Verbeterde en krachtigere geavanceerde thermogene samenstelling

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan