Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Een vergroot hart bij...
18-07-2019

Een vergroot hart bij een tekort aan vitamine K

vitamine K Wetenschappers hebben ontdekt dat vitamine K1, dat overvloedig voorkomt in groene groenten, zorgt de linker hartkamer een juiste omvang blijft houden. Deze hartkamer bevat het zuurstofhoudende bloed dat verdeeld wordt over de rest van het lichaam. Is er sprake van een tekort aan deze vitamine, dan zal er een vergrote linker hartkamer ontstaan en zal het bloed minder efficiënt rondgepompt worden. Op de langere termijn kan dit leiden tot fatale hartproblemen.

Hoe hoger het vitamine K-gehalte, zo blijkt uit onderzoek, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van een vergrote hartkamer. Deze relatie wordt al vastgesteld vanaf de adolescentie: deze hypertrofie van de hartkamer werd bij 10% van de onderzochte adolescenten gevonden. Dit geeft aan welke bepalende rol voeding op een jeugdige leeftijd heeft op de gezondheid van de volwassene. Andere factoren, die gerelateerd zijn aan de levensstijl, kunnen eveneens bijdragen aan een vergroot hart. Denk bijvoorbeeld aan een te hoge bloeddruk.
Het is een belangrijke ontdekking als men bedenkt dat slechts 25% van de bestudeerde adolescenten over de minimale hoeveelheid vitamine K bleek te beschikken die wordt aangeraden door de autoriteiten en dat 30% van de overlijdensgevallen in de westerse landen een cardiovasculaire oorzaak heeft. In eerder onderzoek is reeds aangetoond dat vitamine K een beschermende rol kan spelen in de strijd tegen atherosclerose en hart- en vaatziekten1,2. Er zou namelijk een verband bestaan tussen een tekort aan vitamine K en de het risico op verkalking van de bloedvaten3. Onderzoekers hebben eveneens aangetoond dat de inname van vitamine K1-supplementen de progressie van deze verkalking zou kunnen vertragen en het verlies aan elasticiteit van de aderen zou kunnen verminderen4.

Het problematische hierbij is dat deze vitamine voornamelijk voorkomt in donkergroene groenten (zoals spinazie, broccoli en asperges). Deze groentesoorten zijn nu juist niet echt favoriet bij de meeste adolescenten. Bij mensen die ouder zijn dan 50, de groep die een grotere kans heeft op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, is het vooral de slechte absorptie in de darmen die een rol kan gaan spelen. In beide gevallen kan een supplementinname van vitamine K een heilzaam effect hebben (vooral indien het supplement vitamine K-vormen bevat met de hoogste biologische beschikbaarheid, zoals Complete K. Het kan wellicht dramatische en onomkeerbare gezondheidsproblemen in de toekomst voorkomen. Daar komt nog bij dat zelfs wanneer vitamine K gedurende een of twee jaar in een hoge dosering wordt ingenomen, dit niet tot noemenswaardige ongewenste bijwerkingen leidt. Een kleine moeite voor het behoud van een 'klein' hart.



Bronnen:
1 Vermeer C, Shearer MJ, et al. Beyond deficiency: potential benefits of increased intakes of vitamin K for bone and vascular health. Eur J Nutr. 2004 Dec; 43(6):325-35. Review.
2 Geleijnse JM, Vermeer C, et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov; 134(11):3100-5.
3 Jie KS, Bots ML, et al. Vitamin K intake and osteocalcin levels in women with and without aortic atherosclerosis: a population-based study. Atherosclerosis. 1995 Jul; 116(1):117-23.
4 Vitamin K supplementation and progression of coronary artery calcium in older men and women. Shea MK, O’Donnell CJ, et al. Am J Clin Nutr. 2009 Jun; 89(6):1799-807. Epub 2009 Apr 22.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Complete K

Complete samenstelling - De beste vitamine K-vormen met een hoge biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
cholesterol - Aloe Vera - ProbiotiquesEen Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan