Home   >  Haarverzorging  >  Medicijn tegen kaalheid vergroot...
20-11-2017

Medicijn tegen kaalheid vergroot de kans op suïcide

alocepie depression Dat zegt het Franse Agentschap voor de veiligheid van medicijnen (ANSM): finasteride is een molecuul dat haaruitval tegengaat en de teruggroei van haar stimuleert. Het zou echter ook stemmingswisselingen, depressies en zelfs suïcidale gedachten kunnen veroorzaken. In een persbericht van 26 oktober roept het agentschap zelfs op tot het ’onmiddellijk stopzetten' van de inname van de medicijnen waarin deze stof voorkomt, zoals Propecia en Chibro-Proscar, wanneer er sprake is van een verdenking van psychiatrische klachten.

Het is niet voor het eerst dat dit molecuul in het nieuws komt. In mei 2016 meldde het onafhankelijke blad Prescrire al dat dit molecuul meer risico's dan voordelen met zich meebracht, niet alleen op het gebied van psychiatrische effecten, maar ook op het gebied van seksuele problemen, zoals een afgenomen libido, erectiestoornissen en ejaculatieproblemen. De vraag is nu: is het middel niet erger dan de kwaal?
Alopecia androgenetica, de oorzaak van kaalheid, is een angstaanjagend fenomeen dat zeer algemeen voorkomt: ongeveer een derde van de mannen krijgt er vanaf het dertigste levensjaar mee te maken, de helft van de mannen vanaf hun vijftigste en 80% van de mannen vanaf hun zeventigste levensjaar1. Mannen die er op jonge leeftijd reeds last van krijgen, lijden er het meest onder. Zij zijn dan ook gevoelig voor het gebruik van middelen zoals finasteride.
Het is een van de twee effectieve behandelmethodes (zij het tijdelijk) die erkend worden door de beroemde Food and Drug Administration FDA). Het wordt in tabletvorm ingenomen en de stof is in staat om de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) tijdelijk te blokkeren. DHT is een hormoon dat de haaruitval bevordert doordat het zich ophoopt rondom de haarfollikels. Zij zijn gevoelig voor DHT (althans, de follikels van de haren die zich rondom de kruin bevinden). Deze behandelmethode lijkt echter van invloed te zijn op het gedrag en de seksualiteit.

De tweede, eveneens door de FDA goedgekeurde methode is minder kostbaar en maakt geen gebruik van het proces van de hormoonaanmaak. Het gaat hierbij om een plaatselijk aan te brengen middel, namelijk minoxidil. Dit kan dagelijks in sprayvorm of als mousse worden aangebracht op de kaler wordende plekken. Men denkt dat het de haargroei bevordert doordat het plaatselijk de bloedvaten verwijdt2 en doordat het voor de follikels een zodanig ideale omgeving creëert dat het hen helpt de uitvalfase over te slaan en door te gaan naar de groeifase.3. Onderzoeken tonen in elk geval aan dat het niet alleen het aantal follikels, maar ook de dikte van bestaand haar doet toenemen4, en dat zonder dat het problemen veroorzaakt op seksueel of psychologisch gebied. Het heeft maar een nadeel gemeen met finasteride: zodra men stopt met de behandeling, zijn de verbeteringen in slechts enkele maanden weer verdwenen.

Minoxidil is verkrijgbaar in de apotheek en vormt een belangrijk deel van de populaire formule Spectral DNC. Laatstgenoemde middel heeft bovendien het voordeel dat het arginine bevat, wat de microcirculatie bevordert, Aminexil, wat de weefsels rondom de wortels elastisch houdt, en de peptide SP94, wat ervoor zorgt dat het haar over goede voeding kan beschikken. Maar let op: dit medicijn is niet geschikt voor mensen met beschadigingen op de hoofdhuid, met hartproblemen of met aanzienlijke dermatologische klachten.



Bronnen:
1- Psychological effect, pathophysiology, and management of androgenetic alopecia in men. Stough D, Stenn K, et al. Mayo Clin Proc. 2005 Oct;80(10):1316-22. Review. Texte intégral : www.mayoclinicproceedings.com
2- Lucky AW, Piacquadio DJ, Ditre CM, Dunlap F, Kantor I, Pandya AG, et al. A randomized, placebo-controlled trial of 5% and 2% topical minoxidil solutions in the treatment of female pattern hair loss. J Am Acad Dermatol. 2004;50:541–553.
3- Schweiger ES, Boychenko O, Bernstein RM. Update on the pathogenesis, genetics and medical treatment of patterned hair loss. J Drugs Dermatol. 2010;9:1412–1419.
4- Orasan MS, Bolfa P, Coneac A, Muresan A, Mihu C. Topical Products for Human Hair Regeneration: A Comparative Study on an Animal Model. Annals of Dermatology. 2016;28(1):65-73. doi:10.5021/ad.2016.28.1.65.
Ontdek ook
31-07-2017
Voedingssupplementen die de eeuwige trek stillen
Steeds terugkerende trek komt zowel voor bij mensen die willen afvallen, als bij mensen die een stabiel gewicht hebben. De oplossing voor de lekkere trek...
Lees verder
30-03-2016
Gezonde en mooie haren en nagels
Gezonde haren en nagels zijn vaak een teken van goede gezondheid. Met het klimmen der jaren worden nagels en haren vaak brozer en fijner. De...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan