Home   >  Cholesterol  >  Diabetes: de bloedsuikerverlagende effecten...
25-10-2017

Diabetes: de bloedsuikerverlagende effecten van een Aziatische alg

ecklonia Er zijn twee nieuwe onderzoeken die veelbelovende resultaten laten zien voor de aanpak van diabetes. De afgelopen jaren is het aantal mensen met diabetes alleen maar gestegen. Deze chronische ziekte staat dan ook hoog op de lijst bij tal van onderzoekslaboratoria1. Onlangs hebben twee onderzoeksteams aangetoond dat een beroemde Aziatische alg beschikt over bloedsuikerverlagende effecten. Het gaat hierbij om de Ecklonia cava. Lees meer over de resultaten van hun onderzoek en de tweeledige bloedsuikerverlagende werking van de alg Ecklonia cava.

Regulering van de bloedsuikerspiegel door remming van de neoglucogenese

Een publicatie die in april 2017 verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Drugs, toonde aan dat de alg Ecklonia cava2 beschikte over een krachtig bloedsuikerverlagend effect. De onderzoekers van deze studie zijn er namelijk in geslaagd om aan te tonen dat de bestanddelen in deze Aziatische alg in staat zijn de activiteit te remmen van twee enzymen die betrokken zijn bij de neoglucogenese, oftewel de combinatie van metabole processen die uiteindelijk leidt tot de vorming van glucose. Door de enzymactiviteit van fosfoenolpyruvaat-carboxykinase en glucose-6-fosfatase te remmen, heeft de alg Ecklonia cava een regulerende werking op de hoeveelheid glucose in het bloed en kan het de kans op het ontstaan van een te hoog bloedsuikergehalte verkleinen. Uit onderzoeken van een Koreaans onderzoeksteam blijkt dat deze diabetesbestrijdende werking gerelateerd is aan de aanwezigheid van krachtige polyfenolen in de Ecklonia cava931: de florotanninen, en dan met name floroglucinol. Deze veelvuldig bestudeerde voedingsstof heeft een krachtig therapeutisch vermogen.

Beheersing van de postprandiale bloedsuikerspiegel door regulering van de suikervertering

Naast de regulering van de bloedsuikerspiegel middels de remming van de neoglucogenese, zorgt floroglucinol uit de alg Ecklonia cava eveneens voor de beheersing van de postprandiale bloedsuikerspiegel, oftewel de hoeveelheid glucose die na de maaltijd in het bloed komt. Diabetici houden na de maaltijd vaak een hogere bloedsuikerspiegel. In het blad Pharmaceutical Biology is een onderzoek verschenen waarin werd aangetoond dat de floroglucinol uit de alg Ecklonia cava de hoge bloedsuikerspiegel na de maaltijd zou kunnen beperken doordat het de enzymen remt die betrokken zijn bij de vertering van suikers3. Om dit bloedsuikerverlagende effect te bevestigen, vergeleken de onderzoekers de effecten van een supplementinname van floroglucinol met de effecten van acarbose, een medicijn tegen diabetes. De onderzoekers constateerden op basis van het bloedonderzoek dat de remmende werking van floroglucinol groter was dan die van acarbose. Volgens deze nieuwe resultaten zou de Aziatische alg Ecklonia cava dan ook kunnen worden gebruikt voor de regulering van de postprandiale bloedsuikerspiegel bij diabetici.

Deze twee recente onderzoeken bevestigen de resultaten van verschillende andere onderzoeken naar deEcklonia cava. Volgens deze nieuwe resultaten zou de Aziatische alg namelijk gebruikt kunnen worden om de bloedsuikerspiegel te reguleren doordat het de neoglucogenese remt en het de vertering van suikers beïnvloedt Deze veelbelovende conclusies ondersteunen het krachtige therapeutische potentieel vanEcklonia cava. Naast de effecten van deze alg op de bestrijding van diabetes, zijn wetenschappers eveneens geïnteresseerd in de invloed die Ecklonia cava mogelijk heeft op het hart- en vaatstelsel, de hersenen, het immuunsysteem en de gewrichten. Overigens is het mogelijk om nu optimaal te profiteren van alle gunstige therapeutische eigenschappen van deze alg, die verkrijgbaar is als voedingssupplement in de catalogus van SuperSmart: Ecklonia cava Extract.



> Bronnen:
1. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), Diabète, Aide-mémoire N°312, Juillet 2017, www.who.int
2. Yoon JY, Choi H, Jun HS, The Effect of Phloroglucinol, A Component of Ecklonia cava Extract, on Hepatic Glucose Production, Mar Drugs, 5 avril 2017, 15(4).
3. Lee HA, Lee JH, Han JS, A phlorotannin constituent of Ecklonia cava alleviates postprandial hyperglycemia in diabetic mice, Pharm Biol, Décembre 2017, 55(1):1149-1154.
Ontdek ook
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
23-04-2019
Lever: de gunstige effecten van berberine bij...
Weet u wat een niet-alcoholische steatosis hepatitis is? Deze aandoening wordt beschouwd als een van de meest voorkomende leveraandoeningen in het westen. Volgens experts is...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan