Home   >  Osteoporose  >  Optimale voeding voor gezonde...
17-10-2017

Optimale voeding voor gezonde botten

osteoporose Elk jaar is het op 20 oktober 'Wereld Osteoporosedag'. Dit uit 1998 daterende initiatief van de Internationale Osteoporosestichting (International Osteoporosis Foundation) heeft tot doel de preventie te bevorderen van metabole botziekten, zoals osteoporose1. De preventie van osteoporose is een uitdaging van formaat. De ziekte wordt vaak niet tijdig vastgesteld. Pas wanneer de eerste klachten zich voordoen, denkt men aan osteoporose. Wetenschappers denken echter dat tientallen miljoenen mensen getroffen zijn door deze sluipende ziekte2 en dat de aandoening maar liefst tien miljoen fracturen per jaar veroorzaakt3. Voor veel specialisten heeft de preventie van osteoporose dan ook een hoge prioriteit. Hoe kunnen we ons kostbare botweefsel behouden? Hoe kunnen we de botdichtheid vergroten? En hoe kunnen we de gevolgen van osteoporose voorkomen? Laten we de recente onderzoeksresultaten eens bekijken waarover onlangs een artikel verscheen in het gespecialiseerde blad Current Osteoporosis Reports4.

Een optimale hoeveelheid calcium voor het behoud van het botweefsel

Osteoporose voorkomen door te zorgen voor voldoende calcium
Wanneer we het over onze botten hebben, dan denken we vaak aan calcium. Botten worden aangemaakt op basis van calcium. De stof voorziet in de mineralisering van botten, zorgt voor botgroei en houdt de botten gezond. Wie botziekten, waaronder osteoporose, wil voorkomen, dient dan ook als eerste te zorgen dat het lichaam kan beschikken over voldoende calcium. Een tekort aan calcium komt echter regelmatig voor. Meestal zien we een dergelijk tekort bij ouderen, of bij mensen met een ongezond voedingspatroon. Dit kan echter eenvoudig voorkomen en behandeld worden met behulp van voedingssupplementen. Als voedingssupplement wordtcalcium aangeboden in verschillende vormen,zoals calcium orotaat.

De opname van calcium verbeteren dankzij vitamine D en vitamine K
Voordat calcium zich in het botweefsel kan vastzetten, dient het opgenomen te worden in de darm. Bij dit proces spelen vitamine K en vitamine D een rol. Vitamine D, ook wel 'zonnevitamine' genoemd, wordt hoofdzakelijk aangemaakt onder invloed van ultraviolette straling van de zon. De omstandigheden die de vorming van vitamine D bevorderen, zijn helaas niet altijd optimaal. Bovendien is de aanmaak niet altijd bij iedereen hetzelfde. Zo is onder andere de leeftijd van invloed op de aanmaak. In deze niet-ideale omstandigheden wordt het noodzakelijk om voldoende vitamine D in te nemen via de voeding. Hoewel vitamine D voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen die we dagelijks gebruiken, zijn er eveneens voedingssupplementen ontwikkeld die tekorten kunnen voorkomen of behandelen. Deze formules zijn speciaal ontwikkeld op basis van vitamine D3, de vitamine-D-vorm met een zeer hoge biologische beschikbaarheid.

Het metabolisme van calcium ondersteunen dankzij kalium en magnesium
Naast vitamine D zijn er nog andere voedingsstoffen die de hoeveelheid calcium in ons lichaam positief beïnvloeden. Zo zijn er twee andere mineralen die essentieel zijn voor ons lichaam: kalium en magnesium. Verschillende onderzoeken geven aan dat een optimale hoeveelheid aan magnesium en kalium gunstig is voor de verbetering van de botdichtheid. Dit is te verklaren door de rol die de mineralen spelen bij het metabolisme van calcium. Kalium bevordert de retentie van calcium in de nieren, terwijl magnesium beschouwd wordt als een regulator van calcium. Een supplementinname van kalium en magnesium kan dan ook worden beschouwd als een manier om botziekten, zoals osteoporose, te helpen voorkomen.

Specifieke voedingsstoffen die de botdichtheid verbeteren

De gunstige effecten van silicium voor de botten
Hoewel silicium wat minder bekend is dan calcium, kalium en magnesium, is het een mineraal dat eveneens een gunstige invloed heeft op de gezondheid van de botten. Dit is althans de conclusie die men heeft getrokken op basis van de sinds 1970 uitgevoerde onderzoeken. Zo heeft een analyse aangetoond dat de botheid verbeterde bij mensen die een supplement innamen van silicium. In combinatie met de optimale hoeveelheden vitamine D en calcium kan een supplementinname van silicium een weldadige invloed hebben op de preventie en behandeling van botaandoeningen, waaronder osteoporose. Silicium is als voedingssupplement ter versterking van de botten beschikbaar in een in water oplosbare vorm: kiezelzuur.

De ontdekking van morfogenetische botproteïnes
Maar de botdichtheid heeft niet alleen baat bij mineralen. Onderzoekers hebben namelijk eveneens de rol van eiwitten bestudeerd in het kader van de strijd tegen de teloorgang van ons botweefsel. Een lage proteïne-inname is bij ouderen gerelateerd aan een grotere kans op fracturen. Er is een specifieke proteïnesoort die al zo'n veertig jaar wordt bestudeerd vanwege zijn mogelijk rol voor de preventie en behandeling van osteoporose, namelijk de morfogenetische botproteïne. Deze speciale proteïne is ontdekt door orthopedisch chirurg Marshall Urist. Er zijn tal van wetenschappelijke publicaties verschenen over deze proteïnesoort5. Volgens het prestigieuze blad Science zijn morfogenetische botproteïnes namelijk gelinkt aan een bepaald proces dat men 'auto-inductie' noemt, oftewel de spontane botvorming. Anders gezegd: deze proteïnes zijn in staat de botten te vernieuwen. Om van deze fantastische wetenschappelijke stap voorwaarts te profiteren, kan men een beroep doen op het complex van morfogenetische botproteïnes uit de catalogus van Supersmart: Bone Morphogenetic Proteins.

Krachtige natuurlijke antioxidanten die de kans op een fractuur verkleinen

Antioxidanten en hun beschermde effecten voor de botten
Bovengenoemde voedingsstoffen zijn belangrijk voor de vorming van botten. Er zijn echter ook moleculen die bekend zijn vanwege hun beschermende werking voor de botten. Dat is het geval bij een aantal natuurlijke antioxidanten. Zo hebben carotenoïden, zoals bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine en lycopeen een beschermende werking. U vindt deze beschermende stoffen samen in een krachtig complex, namelijk Carottol™ van SuperSmart. De antioxidanten hebben een botbeschermende werking getoond bij in vitro- en in vivo-onderzoek. Tijdens een cohortstudie leidde de supplementinname van lycopeen tot een vermindering van 34% van de kans op een niet-vertebrale fractuur.

De voordelen van vitamine C voor de botten

Net als carotenoïden zijn er nog andere krachtige antioxidanten die eveneens zijn bestudeerd vanwege hun beschermende werking voor de botten. Vitamine C bijvoorbeeld heeft een dubbele beschermende werking voor de botten. Enerzijds zorgt de werking als antioxidant ervoor dat de activiteit van osteoclasten afneemt. Osteoclasten zijn verantwoordelijk voor de botafbraak. Anderzijds bevordert vitamine C de differentiatie van osteoblasten. Dit zijn de cellen die betrokken zijn bij de botvorming. Uit onderzoek blijkt dat de optimale hoeveelheid vitamine C de kans op fracturen met wel 70% kan verminderen. Het spreekt voor zich dat vitamine C van groot belang is voor gezonde botten en voor de preventie van fracturen. Om te kunnen beschikken over een optimale hoeveelheid kan men een beroep doen op vitamine C-supplementen, zoals de allernieuwste formule van Liposomal Vitamin C.

De beschermende werking van resveratrol

Net als vitamine C kan ook resveratrol mogelijk botverlies tegengaan doordat het de vorming van osteoclasten tegengaat en de differentiatie van osteoblasten stimuleert. Een onderzoek dat 16 weken lang werd uitgevoerd bij volwassen mannen toonde een stijging van de botdichtheid aan bij de mannen die een supplement van trans-resveratrol hadden ingenomen.

Al deze onderzoeken en ontdekkingen bevestigen het belang van een optimale voeding voor iedereen die zijn botten gezond wil houden. Dat is precies de reden waarom de teams van SuperSmart het product Super Bone Formula hebben ontwikkeld, een geoptimaliseerde formule voor behoud en verbetering van de botdichtheid. Het bevat met name calcium, vitamine K, vitamine D en magnesium. Voor een optimale werking kan dit supplement worden gecombineerd met andere producten die we hierboven hebben genoemd, en dan vooral met de producten die antioxidanten bevatten.



> Bronnen:
1. International Osteoporosis Foundation, World Osteoporosis Day, worldosteoporosisday.org 2. O Johnell et JA Kanis, An estimate of the worldwide prevalence and disability associated with osteoporotic fractures, Osteoporos Int, 2006, 17:1726.
3. EFFO and NOF, Who are candidates for prevention and treatment for osteoporosis? Osteoporos Int, 1997, 7:1.
4. Shivani Sahni et al., Dietary approaches for bone health: lessons from the Framingham Osteoporosis Study, Curr Osteoporos Rep., augustus 2015, 13(4): 245–255.
5. L Grgurevic, M Pecina, S Vukicevic, Marshall R. Urist and the discovery of bone morphogenetic proteins, Int Orthop, Mai 2017, 41(5):1065-1069.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Bone Formula

Volledig opnieuw samengesteld voor behoud en verbetering van de botdichtheid

www.supersmart.com
Calcium Orotate

Voor een optimale werking gecombineerd met 50 mg magnesiumorotaat.

www.supersmart.com
Complete K

Complete samenstelling - De beste vitamine K-vormen met een hoge biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Vitamin D3 1000 UI

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 met een dosering die geschikt is voor iedereen

www.supersmart.com
Potassium Orotate

Essentieel mineraal in gemakkelijkst opneembare vorm

www.supersmart.com
OptiMag

8 veschillende onderling samenwerkende vormen van magnesium voor een optimale biologische beschikbaarheid.
Nieuwe samenstelling die beter opneembaar is en beter wordt verdragen

www.supersmart.com
Bone Morphogenetic Proteins

Cyplexinol®
Voor een volledig herstel van het gewrichten- en bottenstelsel

www.supersmart.com
Liposomal Vitamin C

Vitamine C-vorm met grote biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Carottol™

Een complex van natuurlijke carotenoïden dat het lichaam ondersteunt

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan