Home   >  Antioxidanten  >  Sport: astaxanthine en de...
15-07-2019

Sport: astaxanthine en de voordelen voor het hart en het ademhalingsstelsel

Sports bénéfices de l’astaxanthine Dit artikel wilt u niet missen, of u nu een recreatieve sporter of een professionele sporter bent! Een onderzoek dat is verschenen in het specialistenblad Medicine & Science in Sports & Exercise1, meldt dat er nieuw wetenschappelijk bewijs is dat astaxanthine een gunstige invloed heeft op het uithoudingsvermogen. Bekijk deze nieuwe resultaten waarmee u uw sportieve prestaties kunt verbeteren en optimaal in vorm blijft.

Astaxanthine: veelvuldig bestudeerde antioxidant voor sporters

Heeft u wel eens iets gehoord over astaxanthine? Het is de kleurstof die zalmen, schaaldieren en flamingo's hun roze kleur geeft. Maar astaxanthine is meer: de afgelopen jaren is het grondig bestudeerd, met name binnen de sportgeneeskunde. Vorig jaar vertelden we u al over de beschermende effecten van astaxanthine voor het hart in ons artikel 'Astaxanthine, een bijzonder krachtige antioxidant'. Maar dit bijzondere natuurlijke pigment heeft nog veel meer te bieden. In 2007 en 2008 zijn onderzoekers er in geslaagd om aan te tonen dat astaxanthine de fysieke prestaties kan verbeteren doordat het de vetverbranding verbetert2,3. Hiervoor hebben wetenschappers de effecten onderzocht van een supplementinname van astaxanthine bij knaagdieren. In vergelijking met de controlegroep hadden de muizen die het supplement hadden gekregen een groter uithoudingsvermogen. Ze verbrandden bovendien meer vetten. In 2011 werd er een vergelijkbare studie uitgevoerd bij een groep atleten4. Men constateerde dat er sprake was van een verbeterde energieaanmaak en een hoger niveau voor wat betreft de wedstrijdprestaties.

Verbetering van uithoudingsvermogen en sportieve prestaties

Evaluatie van de effecten van astaxanthine op de langere termijn
Ondanks deze zeer positieve resultaten omtrent het gebruik van astaxanthine bij sporters, ontstonden er twijfels op basis van een publicatie met tegenstrijdige resultaten uit 20135. Om de weldadige effecten van astaxanthine op de langere termijn te beoordelen, bestudeerden de wetenschappers het resultaat van een kuur van 8 weken bij niet-professionele sporters. Het ging hierbij om 28 sporters: 14 vrouwen en 14 mannen. Ze werden verdeeld in twee groepen: een controlegroep die een placebo kreeg en een groep die een supplement ontving met astaxanthine, in een dagelijkse dosering van 12 mg. Om de effecten te beoordelen van deze supplementinname op de sportieve prestaties, werden verschillende parameters gecontroleerd door de onderzoekers, zoals de hartslagfrequentie.
Astaxanthine en de voordelen voor het hart en het ademhalingsstelsel
Na 8 weken van supplementinname constateerden de wetenschappers dat er bij de proefpersonen die astaxanthine hadden gekregen sprake was van positieve resultaten. Bij een sub-maximaal-test, vertoonden deze personen een hartslagfrequentie die 10% lager lag dan die van de controlegroep. Deze significante vermindering van de hartslagfrequentie suggereert dat er sprake is van een aanzienlijke verbetering van de prestaties van het hart en het ademhalingssysteem.

Op basis van dit nieuwe onderzoek kan worden gesteld dat een supplementinname van astaxanthine het duurvermogen kan verbeteren en de hartslagfrequentie kan verlagen. Overigens komen deze resultaten overeen met de resultaten die zijn verkregen bij het onderzoeken van het vermogen van astaxanthine als antioxidant. De onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat dit pigment een beschermend effect heeft voor het hart- en vaatstelsel. Dit is dan ook de reden dat astaxanthine eveneens een rol kan spelen als preventief middel of behandeling van bepaalde hartproblemen. Om te kunnen profiteren van de krachtige werking al antioxidant, is de stof verkrijgbaar in de vorm van een voedingssupplement.> Bronnen:
1. Talbott Julie and al., Effect of Astaxanthin Supplementation on Cardiorespiratory Function in Runners: 3299 Board #204 June 2 3: 30 PM - 5: 00 PM, Medicine & Science in Sports & Exercise: May 2017 - Volume 49 - Issue 5S - Page 941.
2. M. Ikeuchi and al., Effects of astaxanthin in obese mice fed a high-fat diet, Biosci. Biotechnol. Biochem., 71 (4), 893-899, 2007.
3. W. Aoi and al., Astaxanthin improves muscle lipid metabolism in exercise via inhibitory effect of oxidative CPT I modification, Biochemical & Biophysical Research Communications, 22 February 2008, Volume 366, Issue 4, Pages 892-897.
4. CP Earnest and al., Effect of astaxanthin on cycling time trial performance, International Journal of Sports Medicine, November 2011, 32(11):882-8.
5. Res and al., Astaxanthin supplementation does not augment fat use or improve endurance performance, Med Sci Sports Exerc, 2013 Jun;45(6):1158-65.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Astaxanthin 4 mg

Krachtige carotenoïde antioxidant met vele gunstige kenmerken

www.supersmart.com
Ontdek ook
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
13-02-2017
Zink: dagelijkse inname voor minder DNA-schade
De supplementinname van zink roept vragen bij u op: is het goed voor het lichaam? Wat is het effect? Hoe werkzaam is het? Een kort...
Lees verder
16-11-2016
Astaxanthine, een bijzonder krachtige antioxidant
Astaxanthine behoort tot de grote familie van carotenoïden, waarvan het ook alle krachtige antioxiderende eigenschappen bezit. Astaxanthine wordt door verschillende algen- en planktonsoorten aangemaakt: het...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan