Home   >  Lever en ontgifting  >  Dihydromyricetin: een flavonoïde die...
22-07-2019

Dihydromyricetin: een flavonoïde die de schadelijke effecten van alcohol bestrijdt

alcohol bestrijdt Het is gezellig om op een mooie zomeravond het glas te heffen met familie of vrienden. We weten dat alcoholmisbruik schadelijk voor de gezondheid. Maar in de zomer geldt dat misschien nog wel meer. Alcohol is namelijk niet echt een dorstlesser. Het is dan ook belangrijk om tijdens de warmte extra te letten op de vochtinname Een teveel aan alcohol vergroot ook nog eens de kans op bepaalde aandoeningen. De Wereld Gezondheidsorganisatie schat dat excessief alcoholgebruik het ontstaan en de ontwikkeling van meer dan 200 ziekten en trauma's bevordert1. Het is duidelijk dat de preventie en de bestrijding van de schadelijke effecten van alcohol uiterst belangrijk zijn voor de volksgezondheid, met name in de zomer. Er zijn is niet alleen veel campagne gevoerd om de mensen bewust te maken van deze negatieve effecten. Ook zijn er tal van onderzoeken uitgevoerd die pogen een oplossing te vinden voor de schadelijke werking van alcohol. Dankzij dit onderzoek is men erin geslaagd een natuurlijk molecuul te ontdekken dat over het vermogen beschikt de schadelijke effecten van alcohol op een krachtige wijze te bestrijden, namelijk: dihydromyricetin.

De kracht van dihydromyricetin in de strijd tegen de effecten van alcohol

Dihydromyricetin, dat ook wel ampelopsin genoemd wordt, is een molecuul dat van nature voorkomt in verschillende planten van de Ampelopsis-soort, zoals de Ampelopsis grossedentata. Men trof het molecuul eveneens aan in een Chinese medicinale plant: Hovenia dulcis. Dit medicinale kruid, dat al eeuwenlang wordt ingezet voor verschillende therapeutische doeleinden, wordt met name aangeraden als middel om de lever te beschermen en te ontgiften. Overigens is deze beschermende werking van dihydromyricetin ten aanzien van de lever de reden waarom de wetenschappelijke gemeenschap belangstelling ontwikkelde voor dit molecuul in het kader van de bestrijding van de effecten van alcohol.

De veelzijdigheid van dihydromyricetin in de strijd tegen schade door alcoholgebruik

Goede resultaten in strijd tegen alcoholverslaving
In het kader van de bestrijding van de schadelijke effecten van alcohol, waren de wetenschappers geïnteresseerd in de resultaten van een supplementinname van dihydromyricetin. Ze gaven ratten met een acute alcoholvergiftiging, die bovendien verschillende tekenen van verslaving vertoonden, een supplement van dihydromyricetin. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het blad Journal of Neuroscience2 en toonden de positieve effecten van de stof aan bij de bestrijding van alcoholverslaving. Een supplementinname van dihydromyricetin zorgde ervoor dat de afhankelijkheid afnam, en daarmee de vrijwillige inname van alcohol. Op basis van deze eerste veelbelovende resultaten, besloten de onderzoekers hun werk voort te zetten en de werkingsmechanismen van dihydromyricetin nader te onderzoeken.

Beschermende effecten voor de hersenen
In het artikel dat de wetenschappers publiceerden in 20122, wordt uitgelegd dat deze flavonoïde een beschermende werking heeft voor het zenuwstelsel in de hersenen. Er is gebleken dat dihydromyricetin de schadelijke effecten bestrijdt van alcohol ten aanzien van de GABA-receptoren type A (GABAA). Deze receptoren dragen bij aan een goede werking van het zenuwstelsel. GABA is in feite de belangrijkste remmende neurotransmitter in de hersenen. GABA zorgt met name voor de regulering van de activiteit van de neuronen bij stress en angst.

Een krachtige werking als antioxidant die schade door alcohol tegengaat
Naast de beschermende effecten van de stof in de hersenen, blijkt dihydromyricetin ook andere schade door alcohol tegen te gaan. Dihydromyricetin maakt namelijk deel uit van de grote familie van flavonoïden. Deze natuurlijke moleculen staan bekend om hun krachtige werking als antioxidant. Deze werking als antioxidant zorgt ervoor dat bepaalde schade in het lichaam wordt tegengegaan, en dan met name de schade die ontstaat door een overmatig alcoholgebruik.
Dihydromyricetin biedt dan ook verschillende positieve effecten die bijdragen aan de bestrijding van de schade die ontstaat door alcoholgebruik.> Bronnen:
1. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), Consommation d’alcool, Aide-mémoire N°349, Janvier 2015.
2. Shen Y, et al., Dihydromyricetin as a novel anti-alcohol intoxication medication, J Neurosci. 2012 Jan 4;32(1):390-401.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Dihydromyricetin 300 mg

Een natuurlijk bestanddeel tegen de schadelijke effecten van alcohol

www.supersmart.com
Ontdek ook
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
19-12-2018
Een aantal schadelijke effecten van alcohol voorkomen
Het eind van het jaar is weer in zicht, en tijdens de feestdagen zijn er tal van gelegenheden waarop alcohol geschonken wordt. En hoewel champagne...
Lees verder
18-06-2018
De 10 groente- en fruitsoorten met de...
We schreven er al eerder over in ons dossier over pesticiden. De vergiftiging van onze planeet gaat in een gestaag tempo door. Om de inname...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan