Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Gezond hart- en vaatstelsel:...
21-06-2017

Gezond hart- en vaatstelsel: gunstige effecten van een derivaat van vitamine B5

panthetine Gezond hart We weten inmiddels allemaal dat het 'slechte cholesterol' in onze bloedvaten een risico vormt voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Om een te hoog cholesterolgehalte te bestrijden, hebben wetenschappers verschillende behandelingen ontwikkeld die het lipidenprofiel helpen normaliseren, waaronder het LDL-cholesterolgehalte en het triglyceridengehalte. Bij een behandeling van een te hoog cholesterolgehalte denkt men vaak aan statines. Deze moleculen staan vandaag de dag echter bloot aan veel kritiek vanwege de bijwerkingen die ze veroorzaken. De wetenschappelijke gemeenschap bestudeert dan ook al enige tijd natuurlijke alternatieven. Men onderzocht onder andere een derivaat van vitamine B5, dat veelbelovende resultaten liet zien voor wat betreft de verbetering van de gezondheid van het hart- en vaatstelsel. Laten we de therapeutische potentie van dit molecuul, pantethine genaamd, eens nader bekijken.

Pantethine, een derivaat van vitamine B5

Pantethine, oftewel bis-pantethine, is een combinatie van twee moleculen van vitamine B5. Het staat bekend als voorloper van het co-enzym A (CoA), een stof die en rol speelt bij tal van reacties in het lichaam. Het speelt met name een rol bij de stofwisseling van koolhydraten en lipiden. Om die reden heeft men onderzoek gedaan naar een supplementinname van pantethine en de invloed op de verbetering van het lipidenprofiel, en daarmee de bestrijding van hart- en vaatziekten.

Het therapeutische potentieel van pantethine

Onderzoekers constateerden dat dit molecuul mogelijk in staat is het gehalte van het co-enzym A te verhogen, terwijl het tegelijkertijd mogelijk twee enzymen remt: acetyl-coA carboxylase en HMG-CoA reductase. Deze twee enzymen spelen een rol bij de aanmaak van triglyceriden en de stofwisseling van lipoproteïnen. De remming van deze enzymen zou zorgen voor een gunstige beïnvloeding van de stofwisseling van lipoproteïnen zoals LDL-cholesterol en HDL-cholesterol. Zo zou pantethine in staat zijn het teveel aan 'slecht cholesterol' te bestrijden, waarmee bepaalde gezondheidsproblemen worden voorkomen. Om deze cholesterolbestrijdende werking beter te begrijpen heeft een groep Amerikaanse, Canadese en Japanse wetenschappers de effecten gemeten van een supplementinname met pantethine bij personen die een risico hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Gunstige effecten voor hart en bloedvaten

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 32 Amerikaanse patiënten. Ze werden verdeeld in twee groepen. De eerste groep was de zogenaamde 'controlegroep', en de tweede groep kreeg een supplement van pantethine in de volgende doseringen:
    - 600 mg per dag van de 1e tot de 8e week;
    - 900 mg per dag van de 9e tot de 16e week.
Tijdens hun onderzoek voerden de wetenschappers verschillende testen uit om de biologische activiteit te meten van pantethine. De analyse van de resultaten werden gepubliceerd in het blad Vascular Health Risk Management1 en bevestigden de gunstige activiteit van pantethine op het lipidenprofiel bij de patiënten die het supplement hadden gekregen. Na zestien weken van supplementinname maten de wetenschappers een aanzienlijke daling van het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte. Bij patiënten die het supplement hadden ingenomen zag men een daling van 11% van dit zogenaamde 'slechte cholesterol'. Deze afname was echter het duidelijkst tussen de 8e en de 16e week, de periode waarin de dosering van pantethine werd opgehoogd.

Deze resultaten zijn zeer bemoedigend en bevestigen de potentiële therapeutische waarden van pantethine. Hoewel er nog aanvullend onderzoek nodig is om het mechanisme van dit molecuul te doorgronden, ondersteunt dit onderzoek de hypothese van de krachtige cholesterolverlagende werking van pantethine. Op basis van de gegevens waarover we nu kunnen beschikken, kan het molecuul bijdragen aan een normaal cholesterolgehalte: het kan het 'slechte cholesterol' bestrijden en bepaalde hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Overigens is dit de reden dat vandaag de dag supplementen van pantethine, zoals de (gepatenteerde samenstelling van Pantesin™ aangeboden worden als middel in de strijd tegen een te hoog cholesterol- en lipidengehalte.> Bron:
1. Malkanthi Evans,et al. Pantethine, a derivative of vitamin B5, favorably alters total, LDL and non-HDL cholesterol in low to moderate cardiovascular risk subjects eligible for statin therapy: a triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. Vasc Health Risk Manag. 2014; 10: 89–100.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Pantethine

Een derivaat van vitamine B5 dat het slechte cholesterol bestrijdt

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan