Home   >  Lever en ontgifting  >  Een natuurlijk extract dat...
22-07-2019

Een natuurlijk extract dat toxische effecten van aluminiumzouten bestrijdt

Ginkgo Aluminium Weet u hoe de oudste boom ter aarde heet? Dat is de Ginkgo biloba, een legendarische boom die zo sterk is dat hij in de loop der eeuwen alle rampen heeft overleefd. De boom overleefde zelfs de nucleaire explosie in Hiroshima op 6 augustus 1945. Dat de boom zo lang kan leven, is te danken aan zijn bijzondere eigenschappen. De bladeren van de Gingko biloba worden al jaren onderzocht. Ze blijken krachtige natuurlijke antioxidanten te bezitten. Deze moleculen kunnen niet alleen de boom zelf bescherming bieden, maar ook ons lichaam. Om die reden verdiepten twee Egyptische onderzoekers in het beschermende effect van de boom ten aanzien van aluminiumchloride, een aluminiumzout dat de laatste jaren zeer omstreden is geraakt. Bekijk de onderzoeksresultaten van hun werk, die onlangs verschenen in het prestigieuze blad Nutrition1.

Evaluatie van de beschermende werking van ginkgo

Dit onderzoek had een dubbel doel. De onderzoekers wilden de impact van aluminiumchloride op het lichaam meten en tegelijkertijd het belang controleren van een extract van ginkgo in de strijd tegen de toxiciteit van aluminium. Er zijn namelijk nogal wat onderzoeken waarin is aangetoond dat aluminiumzout, dat vooral in deodorants voorkomt, gevaarlijk kan zijn voor het lichaam. Om de cellen tegen dit schadelijke chemische element te beschermen, testten de wetenschappers de werking van een supplementinname met gingko bij 24 volwassen mannetjesratten. De ratten werden verdeeld in vier groepen:
  • Groep 1: dit was de controlegroep, die een normale voeding kreeg voorgeschoteld.
  • Groep 2: deze groep kreeg een supplement van Ginkgo biloba, in een dosering van 200 mg per kilogram lichaamsgewicht.
  • Groep 3: deze groep kreeg dagelijks 10 mg aluminiumchloride per kilogram lichaamsgewicht.
  • Groep 4: deze groep kreeg aluminiumchloride en een supplement van Ginkgo biloba, beide stoffen in dezelfde doseringen als de twee voorgaande groepen.
De gevaren van aluminiumchloride

De eerste resultaten bevestigden de toxiciteit van aluminiumchloride voor het lichaam. Onderzoekers constateerden dat de toediening van aluminiumzouten een aantal schadelijke effecten teweegbracht voor het lichaam:
- het leidde tot een aanzienlijke oxidatie, een fenomeen dat zorgt voor beschadiging van de cellen;
- het had een verlaging tot gevolg van verschillende stoffen met een antioxiderende werking in de hersenen en de testikels, zoals glutathion, catalase en superoxide dismutase.
- het zorgde voor een verlaging van verschillende neurotransmitters in de hersenweefsels, zoals noradrenaline, dopamine en serotonine;
- het leidde tot een verlaging van het zink- en kopergehalte en tot een verhoging van ijzer in het serum;
- het leidde tot een verhoging van het gehalte aan alkalische fosfatase en zure fosfatase in het serum, hetgeen wordt gezien als een pathologisch teken;
- het leidde tot een daling van het testosterongehalte.

Vanuit histologisch oogpunt werden er na de toediening van aluminiumchloride eveneens veranderingen vastgesteld. Met name op het gebied van de hersenweefsels en weefsels van de testikels zag men afbraakverschijnselen.

De beschermende werking van ginkgo ten aanzien van aluminiumchloride

Ginkgo liet zeer positieve resultaten zien voor wat betreft de bescherming van het lichaam tegen de schadelijke effecten van aluminiumchloride. In tegenstelling tot de ratten die uitsluitend aluminiumchloride kregen, vertoonden de ratten die een extract van Ginkgo biloba kregen geen enkele biologische of histologische verandering.

Een supplementinname van ginkgo zou dan ook een gunstig effect kunnen hebben in de strijd tegen ophoping van het toxische aluminiumchloride in ons lichaam. Volgens de onderzoekers is dit beschermende effect te danken aan het feit dat ginkgo werkstoffen bevat die een krachtige werking hebben als antioxidant. Hoewel er nog aanvullend onderzoek nodig is, zijn deze resultaten een zeer positief en komen ze in het rijtje van de vele andere positieve conclusies ten aanzien van Ginkgo biloba. Deze boom, die al eeuwenlang voorkomt op de Chinese geneesmiddelenlijst, vormt de basis van verschillende natuurlijke voedingssupplementen.> Source :
1. Naglaa El-Shahat Mohamed, Abd El-Moneim, Ginkgo biloba extract alleviates oxidative stress and some neurotransmitters changes induced by aluminum chloride in rats, Nutrition, March 2017, Volume 35, Pages 93–99.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Ginkgo Biloba 60 mg

Gestandaardiseerd extract (50:1) met 24% ginkgo flavonglycosiden

www.supersmart.com
Ontdek ook
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
18-06-2018
De 10 groente- en fruitsoorten met de...
We schreven er al eerder over in ons dossier over pesticiden. De vergiftiging van onze planeet gaat in een gestaag tempo door. Om de inname...
Lees verder
01-02-2017
Een stof die beschermt tegen vervuiling, gifstoffen...
Tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 22 april 1915 om 17 uur, zagen koloniale Franse troepen uit Martinique die op dat moment dienden in Ieper een...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan