Home   >  Medicinale planten  >  Gezonde mond en tanden:...
29-04-2019

Gezonde mond en tanden: het beschermende effect van een ayurvedische formule

Triphala Kent u de beroemde ayurvedische formule Triphala? Dit natuurlijke extract, dat al eeuwenlang wordt gebruikt als een formule die het lichaam ontgift, blijkt ook een beschermend effect te hebben op de mond en de tanden. Het belang van een gezonde mond en gezonde tanden blijft ten onrechte vaak onderbelicht, want het is van essentieel belang voor het lichaam1. De mondholte is een zeer gevoelig gebied dat eenvoudig en dagelijks kan worden beïnvloed. Een aandoening in de mond kan niet alleen veel pijn, maar ook problemen met eten en praten veroorzaken. Deze problemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals roken, een slechte voeding, teveel alcohol of een slechte mondhygiëne. Ontdek hoe Triphala de mond kan beschermen en complicaties zoals cariës en tandvleesproblemen kan voorkomen2.

Bescherming tegen cariës

Het gebruik van Triphala is in India zeer bekend. Het is een combinatie van drie vruchten: Amla (Emblica officinalis), Behada (Terminalia belerica) en Harada (Terminalia chebula). Triphala heeft niet alleen een ontgiftend effect, het voorkomt en beperkt het ontstaan van cariës. De wetenschap is erin geslaagd om aan te tonen dat bepaalde bestanddelen in Terminalia chebula een remmende werking kunnen hebben op de hechting die ontstaat door sacharose en de aggregatie door glucaan. Van deze processen weet men dat ze de kolonisatie aan het tandoppervlak door bacteriën bevorderen , een verschijnsel dat vaak de basis is voor het ontstaan van cariës. Deze ontdekking is nog interessanter wanneer men zich realiseert dat cariës een van de ernstigste problemen is op het gebied van de tanden. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat vrijwel elke volwassene, waar dan ook ter wereld, te maken krijgt met cariës. Cariës kan op elke leeftijd voorkomen en is vooral te wijten aan de vorming van tandplak. Tandplak bestaat uit eiwitten uit speeksel, voedselresten en bacteriën en de daarbij horende toxines. Onderzoekers melden dat de vorming van tandplak voorkomen zou kunnen worden dankzij de actieve bestanddelen in het natuurlijke extract van Terminalia chebula. De werkstoffen in het extract zouden de ontwikkeling en ophoping van bacteriën kunnen voorkomen. Denk hierbij aan bepaalde streptokokken, zoals de Streptococcus mutans.

Triphala en de strijd tegen tandvleesaandoeningen

Triphala werkt niet alleen preventief ten aanzien van cariës: het is eveneens bestudeerd vanwege de behandeling van tandvleesaandoeningen. Tandvleesproblemen tasten vaak het ondersteunende weefsel aan van de tand. Deze problemen ontstaan vaak door het enzym matrixmetalloprotease. Om de vernietigende activiteit van dit enzym tegen te gaan, bestaan er behandelingen op basis van tetracycline. Deze behandelingen remmen collagenase, een enzym dat tot de familie van de matrixmetalloproteases behoort. Hoewel deze behandelingen op zich goede resultaten geven, hebben ze onwenselijke neveneffecten op de langere termijn. Dat is de reden dat specialisten op zoek zijn gegaan naar alternatieve, natuurlijke oplossingen. Volgens de wetenschappers is de formule van Triphala een serieuze optie als het gaat om het remmen van de activiteit van collagenase.

Dit nieuwe onderzoek bevestigt het therapeutische potentieel van de legendarische ayurvedische formule Triphala. Deze formule heeft ons lichaam dan ook veel te bieden. Tot nu toe werd het extract uitsluitend aangeraden voor het ontgiften van het lichaam. Wetenschappers hebben nu echter eveneens de weldadige werking voor mond en tanden bevestigd. Deze ayurvedische formule dankt zijn goede eigenschappen aan zijn ongebruikelijke samenstellng. Zo bevat Triphala bijvoorbeeld tanninezuur, waaraan het extract zijn antibacteriële werking te danken heeft. Daarnaast bevat het verschillende antioxidanten, zoals galluszuur, ellagzuur, vitamine C en bepaalde flavonoïden. Deze moleculen hebben een krachtige werking als antioxidant, waardoor Triphala verschillende beschermende effecten heeft voor ons lichaam. Om optimaal te kunnen profiteren van de vele weldadige gunstige effecten van dit natuurlijke extract, is het supplement nu beschikbaar als voedingssupplement via de catalogus van Supersmart: Triphala.> Bronnen:
1. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), Santé bucco-dentaire, Aide-mémoire N°318, Avril 2012.
2. Shobha Prakash, Anup U. Shelke, Role of Triphala in dentistry, J Indian Soc Periodontol, 2014 Mar-Apr; 18(2): 132–135.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Triphala

De legendarische ayurvedische reiniging

www.supersmart.com
Ontdek ook
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
28-06-2019
Lever: het beschermende effect van curcumine.
Heeft u al eens gehoord van de gunstige eigenschappen van kurkuma? De plant Curcuma longa L. wordt niet alleen veel gebruikt in de voeding, maar...
Lees verder
06-12-2017
Een ayurvedische remedie: de natuurlijke weldaad van...
Achter de letters 'Amla' gaat een ayurvedische krachtpatser schuil: Amalaki rasayana. Amalaki betekent 'verpleegkundige' in het Indiaas, en rasayana verwijst naar het herstel van het...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan