Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Gezond hart- en vaatstelsel:...
31-05-2017

Gezond hart- en vaatstelsel: de natuurlijke weldaad van hesperidine

Gezond hart Misschien zegt de naam u niets, maar dat u al eens hesperidine gegeten heeft, dat is wel zeker! Dit molecuul komt namelijk voor in verschillende fruitsoorten, zoals citrusvruchten. Sinds enkele jaren enkele jaren legt de wetenschappelijke gemeenschap veel belangstelling aan de dag voor dit molecuul, aangezien het gunstige effecten heeft voor de gezondheid. Onderzoekers hebben namelijk bevestigd dat dit molecuul een goede invloed heeft op het hart- en vaatstelsel. Het zou niet alleen de doorbloeding bevorderen, maar eveneens zorgen voor een goede werking van het hart. Overings is dit de reden dat hesperidine vandaag de dag wordt gebruikt als preventief middel en als behandeling in het kader van hart- en vaatziekten. Laten we de recente onderzoeksresultaten op het gebied van deze natuurlijke werkstof eens nader bekijken.

De gunstige invloed van hesperidine op de epitheelfunctie

In 2011 was er een Italiaans onderzoeksteam dat het belang van hesperidine als behandelmethode wilde evalueren. De onderzoekers zetten hiervoor twee studies op, waarvan de conclusies zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism1.

De gunstige effecten van een supplementinname van hesperidine
De wetenschappers volgden het effect van een supplementinname van hesperidine bij 24 patiënten met het metabool syndroom. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. Sommige patiënten ontvingen een supplement van hesperidine (een dosering van 500 mg per dag), en anderen kregen een placebo. Na een drie weken durend onderzoek, bleek de supplementinname van hesperidine uitstekende resultaten op te leveren voor wat betreft de werking van het endotheel. De onderzoekers toonden aan dat de supplementinname, in vergelijking met de placebo-inname, zorgde voor een toegenomen verwijding van de arteria brachialis. Hesperidine lijkt dan ook een vaatverwijdend effect te hebben, hetgeen wel eens bijzonder gunstig zou kunnen zijn voor het hart- en vaatstelsel, met name wanneer er sprake is van een te hoge bloeddruk. De behandeling op basis van dit molecuul zorgde eveneens voor een daling van de concentratie aan biomarkers voor ontstekingen in het bloed, hetgeen duidt op een mogelijk therapeutisch potentieel van hesperidine.

Een specifieke activiteit ten aanzien van endotheelcellen
Het Italiaanse onderzoeksteam voerde een parallelle studie uit naar de werkingsmechanismen van hesperidine. Hiervoor controleerden ze de activiteit van hesperitine, een metaboliet van hesperidine, op een celcultuur met endotheelcellen uit de aorta van runderen. Hun onderzoek toonde aan dat hesperitine de enzymactiviteit van stikstofmonoxide-synthase kan bevorderen, doordat het invloed uitoefent op de aanmaak van stikstofmonoxide in de endotheelcellen. Dit verklaart het gunstige effect van hesperidine, want stikstofmonoxide is een molecuul dat betrokken is bij tal van biologische functies. Dit molecuul beschikt met name over een vaatverwijdende activiteit, hetgeen de verwijding verklaart van de bloedvaten bij een supplementinname van hesperidine. Bovendien zorgde de behandeling op basis van hesperitine voor een toename van de adhesie van bepaalde immuuncellen bij de endotheelcellen uit de runderaorta.

Hesperidine als beschermer van ons hart

Naast de gunstige invloed op de endotheelfunctie, heeft hesperidine eveneens een beschermend effect op ons hart dankzij de antioxiderende en hypolipemiërende werking. Dat zijn de conclusies die voortkomen uit de twee onderzoeken van een wetenschapsteam uit India2,3.

Een antioxidant die het hart beschermt
In 2010 maakten de wetenschappers de resultaten bekend van hun onderzoek naar de activiteit van hesperidine als antioxidant2. De onderzoekers, die overtuigd waren van het therapeutisch belang van deze natuurlijke stof, wilden de doeltreffendheid meten van een supplementinname van hesperidine als middel om bepaalde hart- en vaatziekten te bestrijden, zoals een hartinfarct. De onderzoekers wekten hiervoor een hartinfarct op bij ratten middels een injectie met isoproterenol. Vervolgens kregen de ratten een behandeling met verschillende doses hesperidine: 100, 200 en 400 mg per kg lichaamsgewicht van de rat. De onderzoekers bevestigden eerst dat hun onderzoek inderdaad gegrond was: op basis van een aantal analyses was er inderdaad sprake van een toename van de hart-markers bij de ratten die een injectie kregen met isoproterenol. Deze observatie bevestigt dat er inderdaad sprake was van de ontwikkeling van een beschadiging van de hartspier. Bij de ratten die een hesperidinesupplement hadden ontvangen, constateerden de onderzoekers dat deze markers afnamen. Dit bevestigt het belang van dit molecuul als het gaat om het terugdringen van bepaalde hart- en vaatziekten.

Om het beschermende effect van hesperidine voor het hart beter te begrijpen, werkten de wetenschappers de resultaten van de ratten die hesperidine hadden gekregen verder uit. Ze constateerden dat de behandeling bepaalde parameters herstelde die verstoord waren door een cardiovasculair probleem. In tegenstelling tot de ratten die een supplement met hesperidine hadden gekregen, lieten de ratten met een hartbeschadiging een toename zien van de peroxidatiemarkers van lipiden in het plasma van het hart. Verder nam de hoeveelheid van bepaalde antioxidanten af, zoals vitamine C, en was er een daling van de activiteit van verschillende enzymen, zoals glutathion peroxidase en superoxide dismutase. Deze observaties lijken aan te tonen dat het beschermende effect van hesperidine gelieerd zou kunnen zijn aan de activiteit als antioxidant en aan de gunstige invloed die de stof heeft op de peroxidatie van vetten.

Hypolipemiërende eigenschappen die het lipidenprofiel verbeteren
In 2012 publiceerden de Indiaase onderzoekers de resultaten van een nieuwe studie in het gespecialiseerde blad Experimental and Toxicologic Pathology3. Tijdens hun studie evalueerden de wetenschappers het beschermende effect van hesperidine voor het hart als gevolg van de inwerking van de stof op het lipidenprofiel. Net als in de eerste studie wekten de wetenschappers een hartaanval op bij verschillende groepen ratten. Een aantal van deze ratten kreeg vervolgens een oraal supplement met hesperidine. Om de effectiviteit te meten van deze behandeling, werden er vervolgens verschillende parameters gecontroleerd. Bij de ratten die geen supplement hadden gekregen, waren er aanzienlijke veranderingen in het lipidenprofiel te zien:
    - een toename van het cholesterolgehalte, het LDL-cholesterol (het 'slechte' cholesterol), het VLDL-cholesterol, het triglyceridengehalte en het gehalte aan vrije vetzuren in het plasma;
    - een verlaging van het HDL-cholesterol (het 'goede cholesterol') in het plasma;
    - een toename van het cholesterolgehalte, het triglyceridengehalte en het gehalte aan vrij vetzuren in de weefsels van het hart en de lever.
Deze veranderingen werden niet gemeten bij de ratten die een supplement van hesperidine hadden gekregen, waarmee het belang van dit natuurlijke molecuul werd bevestigd voor het verbeteren van het lipidenprofiel. Dit is de reden dat wetenschappers hypolipemiërende eigenschappen toeschrijven aan hesperidine. De nieuwe resultaten bevestigen eveneens het beschermende effect van dit molecuul, zeker wanneer men bedenkt dat een ophoping van cholesterol in de bloedvaten de kans op het ontwikkelen van een hart- of vaatziekte vergroot.
Deze onderzoeken tonen het belang van hesperidine als behandeloptie aan, en wel zodanig dat het vandaag de dag wordt toegevoegd aan bepaalde medicijnen en voedingssupplementen De biologische beschikbaarheid van hesperidine is helaas nog niet optimaal. Het is dan ook aan te bevelen om een methylderivaat van hesperidine te gebruiken, aangezien dit beter wordt opgenomen via het maagdarmstelsel.



> Bronnen:
1. Rizza S, Citrus polyphenol hesperidin stimulates production of nitric oxide in endothelial cells while improving endothelial function and reducing inflammatory markers in patients with metabolic syndrome, J Clin Endocrinol Metab, 2011 May, 96(5):E782-92.
2. Selvaraj P, Pugalendi KV, Hesperidin, a flavanone glycoside, on lipid peroxidation and antioxidant status in experimental myocardial ischemic rats, Redox Rep, Volume 15, 2010 - Issue 5, Pages 217-223.
3. Selvaraj P, Pugalendi KV, Efficacy of hesperidin on plasma, heart and liver tissue lipids in rats subjected to isoproterenol-induced cardiotoxicity, Exp Toxicol Pathol, 2012 Jul, 64(5):449-52.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Hesperidin Methyl Chalcone

Behandeling van doorbloedingsproblemen

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan