Home   >  Voeding voor de hersenen  >  Geheugen: de gunstige effecten...
22-05-2017

Geheugen: de gunstige effecten van xanthofyl

Geheugen en xanthofyl Al eens gehoord van xanthofyl? Dat is een natuurlijk geel pigment dat bij de grote familie van de carotenoïden hoort. Hoewel xanthofyllen vermaarde werking hebben als antioxidant, zijn ze relatief onbekend. Toch hebben deze natuurlijke pigmenten een krachtig therapeutisch vermogen, zoals de afgelopen jaren ook is aangetoond in verschillende onderzoeken. Onderzoekers zijn er recentelijk in geslaagd de positieve effecten van deze moleculen aan te tonen in het kader van de verbetering van de prestaties van het geheugen en het concentratievermogen1. Laten we deze nieuwe ontdekking eens nader bekijken.

Het belang van xanthofyl voor de cognitieve functies

De reden dat xanthofyllen nu onderzocht worden in het kader van de verbetering van de cognitieve prestaties, is gelegen in het feit dat xanthofyl en caroteen qua structuur op elkaar lijken. Er zijn onderzoeken die suggereren dat een supplementinname van caroteen de cognitieve prestaties zou kunnen verbeteren2. Xanthofyllen zijn derivaten van caroteen. Ook xanthofyllen zouden dus gunstige effecten kunnen hebben voor de cognitieve functies. Overigens wordt deze hypothese ondersteund door recent onderzoek. Onderzoekers hebben aangetoond dat een laag gehalte aan xanthofyllen in het plasma of in het serum van ouderen zou kunnen bijdragen aan een afname van de cognitieve functies bij ouderen. Dat is de reden dat de wetenschap al enige tijd belangstelling heeft voor het effect van een supplementinname van xanthofyl op de verbetering van cognitieve prestaties en de bestrijding van veroudering.

Een breed opgezet onderzoek naar het belang van xanthofyl

In 2017 maakte een Brits-Iers onderzoeksteam de resultaten bekend van een onderzoek naar twee xanthofyllen: luteïne en zeaxanthine. Deze twee moleculen, die bekend staan om hun beschermende werking ten aanzien van het netvlies, zouden eveneens de cognitieve prestaties verbeteren. De onderzoekers wilden deze hypothese onderzoeken door de gegevens te analyseren van een breed opgezette studie: The Irish LongituDinal Study on Ageing (TILDA). Deze studie werd gehouden onder enkele duizenden mensen die ouder waren dan 50 jaar en had tot doel allerlei data te verzamelen over de gezondheidsstatus. Het onderzoekersteam was met name geïnteresseerd in de gegevens omtrent de mentale gezondheid en de cognitieve prestaties. Om het belang van een supplementinname van xanthofyl aan te tonen, vergeleek het team deze gegevens met het gehalte aan luteïne en zeaxanthine.

Positieve effecten op de cognitieve prestaties

De analyses, die 4076 personen betroffen, toonden aan dat een hoger gehalte aan luteïne en zeaxanthine in het plasma gerelateerd was aan een hoger niveau van mentale prestaties. Zo constateerden de onderzoekers dat personen met de beste prestaties op het gebied van het geheugen eveneens een hoog xanthofylgehalte hadden. Ook constateerden ze dat personen die in staat waren informatie snel te verwerken, beschikten over een hoog zeaxanthinegehalte. Wanneer we deze observaties in acht nemen, dan kunnen concluderen dat een supplementinname van luteïne en zeaxanthine een significant effect zou kunnen hebben op de cognitieve prestaties. Er worden nieuwe onderzoeken uitgevoerd om de gunstige eigenschappen van xanthofyl verder te doorgronden. Zo hoopt men meer zicht te krijgen op het effect van deze stof op de bestrijding van veroudering en de cognitieve achteruitgang, twee processen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van bepaalde neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Deze nieuwe resultaten bevestigen het therapeutische belang van xanthofyl. De stof is dan ook verkrijgbaar in de vorm van een voedingssupplement. Een voorbeeld hiervan is luteïne, dat met name wordt gebruikt als preventief middel en als behandeling van de afbraak van de gele vlek in het netvlies (gele vlekdegeneratie) en van staar. Luteïne en zeaxanthine zijn eveneens beschikbaar via de formule van het voedingssupplement Carottol™, een complex van natuurlijke carotenoïden.



> Bronnen:
1. Joanne Ferney et al., Plasma Lutein and Zeaxanthin Are Associated With Better Cognitive Function Across Multiple Domains in a Large Population-Based Sample of Older Adults: Findings from The Irish Longitudinal Study on Aging, J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 330, 20 January 2017.
2. Grodstein F, et al., A Randomized Trial of Beta Carotene Supplementation and Cognitive Function in Men: The Physicians' Health Study II, Arch Internal Med,167, 2184-2190, 2007.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Carottol™

Een complex van natuurlijke carotenoïden dat het lichaam ondersteunt

www.supersmart.com
Lutein

Meest krachtige en pure vorm van de belangrijke voedingsstof luteïne.

www.supersmart.com
Ontdek ook
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan