Home   >  Lever en ontgifting  >  Ontgifting: de beschermende werking...
03-05-2017

Ontgifting: de beschermende werking van de artisjok

artisjok Aan tafel is de artisjok vanwege zijn typische smaak een gewaardeerde groente. Maar wist u dat deze plant ook vele gezondheidsvoordelen biedt? Het is een uitstekende bron van kalium en vitamine B9. Bovendien bevat het tal van antioxidanten. Deze natuurlijke antioxidant is de afgelopen jaren onderwerp geweest van vele wetenschappelijke onderzoeken. Artisjok heeft een bijzondere samenstelling met gunstige eigenschappen voor ons lichaam, met name voor ons verteringsstelsel en onze lever. Onlangs hebben onderzoekers zich gericht op de bescherming die artisjok zou bieden tegen vergiftiging van de lever door lood1. Laten we eens kijken naar de veelbelovende resultaten van hun onderzoek.

Artisjok als krachtige antioxidant tegen het vergiftigende effect van lood

De krachtige natuurlijke werking van artisjok als antioxidant heeft Iraanse onderzoekers ertoe gebracht het belang van de plant te onderzoeken in het kader van de bestrijding van de schadelijke effecten van lood. Lood is een van de gevaarlijkste en meest vervuilende stoffen in onze omgeving. Er zijn tal van onderzoeken die de toxiciteit van lood voor ons lichaam hebben aangetoond. Wanneer lood wordt opgenomen in het lichaam, hoopt het zich razendsnel op in verschillende organen, zoals de lever en de nieren. Deze loodvergiftiging kan allerlei ongewenste complicaties tot gevolg hebben, zoals fysiologische en neurologische problemen, voortplantingsstoornissen of gedragsproblemen. Deze complicaties zijn vooral gerelateerd aan de relatiestress die door lood wordt veroorzaakt. Oxidatiestress wordt beschouwd als een van de schadelijkste mechanismen van ons lichaam. De antioxidanten uit artisjok zouden de schadelijke effecten ervan kunnen beperken. Dit lijkt althans de conclusie van het onderzoek dat door het Iraanse team is uitgevoerd.

Onderzoek naar een voedingssupplement in de strijd tegen loodvergiftiging

Om de therapeutisch waarde van artisjok te kunnen beoordelen, richtten de onderzoekers zich op een voedingssupplement, Artichoke genaamd. Het is een voedingssupplement op basis van artisjokextract, en wel van het ras Cynara scolymus. Men koos voor dit natuurlijke extract vanwege de vele onderzoeken die ernaar zijn gedaan en vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten die het extract bevat. Overigens is de antitoxische werking van Artichoke in recent onderzoek vastgesteld. Voor een diepgaander onderzoek van deze resultaten, werd het supplement getest bij 32 ratten. De ratten werden verdeeld in vier groepen. De eerste groep kreeg loodvrije voeding, terwijl de andere drie groepen loodhoudende voeding kregen. Van die laatste drie groepen kreeg een groep het supplement Artichoke, en kreeg een andere groep een supplement van vitamine C. Om de effectiviteit te meten van deze supplementen, volgden de wetenschappers verschillende parameters: de loodconcentratie in het serum, het lipoproteïne-profiel, de concentratie van verschillende moleculen, zoals alanine transaminase (ALT), aspartaat transaminase (AST), alkaline fosfatase (ALP) en malondialdehyde (MDA). Dankzij deze metingen kunnen verschillende fysiologische stoornissen worden blootgelegd.

De veelbelovende resultaten van Artichoke

Aan het einde van hun onderzoek konden de wetenschappers aantonen dat er sprake was van positieve resultaten in de groep die het supplement Artichoke had ingenomen. Deze supplementinname zorgde niet alleen voor een verlaging van het loodgehalte in het serum, maar bracht eveneens een verbetering tot stand in het fysiologische profiel. Het lipidenprofiel van de ratten die het supplement hadden gekregen vertoonde een afname van de totale hoeveelheid triglyceriden en de hoeveelheid VLDL. VLDL bestaat uit moleculen die geleidelijk aan worden omgezet in het zogenaamde 'slechte cholesterol'. Overigens zijn deze positieve resultaten een aanvulling op een ander onderzoek, waarin reeds het cholesterolverlagende effect van artisjokextract werd aangetoond. Ook leidde het supplement van Artichoke tot een afname van de hoeveelheid ALT, AST, ALP en MDA, hetgeen lijkt aan te tonen dat het extract een gunstige invloed heeft op verschillende fysiologische functies, en dan met name om de functies van de lever.

Dit nieuwe onderzoek bevestigt het therapeutische potentieel van artisjok. De onderzoekers geven aan dat de krachtige werking als antioxidant gunstig is voor de lever, met name wanneer er sprake is van loodvergiftiging. Artichoke, dat is samengesteld op basis van artisjokextract, heeft zijn waarde als supplement eveneens aangetoond. Bij het onderzoek naar de effectiviteit van het extract bleek het een antitoxische werking te hebben. Bovendien bleek het de lever te beschermen en cholesterol te bestrijden. Om te profiteren van alle weldadige effecten van het product, kunt u gebruik maken van de optimale formule van Supersmart: Double Artichoke. Het supplement is een combinatie van twee artisjokextracten die rijk zijn aan werkstoffen met een antioxiderende werking en een leverbeschermend effect.> Bron:
1. Esfandiar Heidarian & Mahmoud Rafieian-Kopaei, Protective effect of artichoke (Cynara scolymus) leaf extract against lead toxicity in rat, Pharmaceutical Biology, Volume 51, 2013, Issue 9, Pages 1104-1109.
Ontdek ook
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
22-07-2019
Een natuurlijk extract dat toxische effecten van...
Weet u hoe de oudste boom ter aarde heet? Dat is de Ginkgo biloba , een legendarische boom die zo sterk is dat hij in...
Lees verder
18-06-2018
De 10 groente- en fruitsoorten met de...
We schreven er al eerder over in ons dossier over pesticiden. De vergiftiging van onze planeet gaat in een gestaag tempo door. Om de inname...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan