Home   >  Hormonale supplementen  >  Menopauze: de pluspunten van...
06-03-2019

Menopauze: de pluspunten van catechines in groene thee

Menopause groene thee Groene thee is niet alleen populair vanwege de smaak: het is al eeuwenlang een natuurlijke remedie voor tal van aandoeningen. Dit smakelijke drankje heeft een bekende werking als antioxidant en beschermt ons hart. Ook voor vrouwen in de postmenopauze zou het een zeer natuurlijk en gunstig effect hebben. Dat is althans de conclusie die voortkomt uit het onderzoek in het beroemde blad The American Journal of Clinical Nutrition1. Laten we eens kijken naar dit groots opgezette onderzoek en de veelbelovende resultaten

Een uitgebreid onderzoek bij gezonde vrouwen in de postmenopauze

Naar groene thee is al heel veel onderzoek gedaan. Uit tal van deze onderzoeken is gebleken dat het drinken van groene tthee gunstig zou kunnen werken tegen hart- en vaatziekten. Deze positieve werking zou gerelateerd zijn aan een bijzondere stof in de thee, namelijk de catechines. Ze staan bekend als krachtige antioxidanten. Van deze moleculen is epigallocatechin gallaat het bekendst, vanwege zijn weldadige inwerking op oxidatiestress, oftewel op de schade die ontstaat door vrije radicalen en celveroudering. Een team van Amerikaanse onderzoekers wilde dit effect onderzoeken bij een groep gezonde vrouwen in de postmenopauze. Hiervoor stelden de onderzoekers een dubbelblinde placebogecontroleerde studie in bij 1075 vrouwen. De vrouwen werden ingedeeld in twee groepen: de ene groep ontving een supplement op basis van groene thee gestandaardiseerd met catechines, de tweede groep ontving capsules met een placebo. De effecten van deze supplementinname van groene thee werden een jaar lang door de onderzoekers gevolgd. Hierdoor kon het gehalte van verschillende belangrijke moleculen worden gemeten. Ze waren met name geïnteresseerd in de parameters van de lipiden in het bloed, zoals het cholesterolgehalte, het HDL-cholesterolgehalte en het gehalte aan triglyceriden. De onderzoekers wilden met name verifiëren of de catechines in groene thee een positief effect zouden kunnen hebben op het lipidenprofiel van vrouwen in de postmenopauze.

Het effect van EGCg op het lipidenprofiel bij vrouwen in de postmenopauze

Aan het einde van hun analyses vergeleken de wetenschappers de parameters van de bloedwaarden van 936 vrouwen in de postmenopauze. De vergelijking van de resultaten toonde aan dat er een significant verschil was tussen het lipidenprofiel van vrouwen die een supplement hadden genomen van catechines uit groene thee, en dat van de vrouwen die een placebo hadden genomen. De antioxidanten uit groene thee, waaronder EGCg, zorgden bij de vrouwen in de postmenopauze namelijk voor een daling van 2,1% van het totale cholesterol. Bij vrouwen die bij het begin van de kuur met groene thee een hoge totale cholesterolwaarde hadden, was dit effect overigens het sterkst. Daarnaast constateerden de onderzoekers dat het 'slechte cholesterol' (LDL-cholesterol) gemiddeld was afgenomen met 4,1%, terwijl het 'goede cholesterol' (HDL-cholesterol) niet leek te zijn veranderd. De onderzoekers concludeerden dan ook dat de catechines uit groene thee, waaronder EGCg, mogelijk een goede invloed hadden op het lipidenprofiel van vrouwen in de postmenopauze.

Dit onderzoek bevestigt wederom het therapeutische belang van groene thee als het gaat om de bestrijding van hart- en vaataandoeningen. Er is al veel vastgelegd over het feit dat catechines een krachtige werking hebben als antioxidant. Dit nieuwe onderzoek toont echter aan dat deze polyfenolen eveneens in staat zijn het lipidenprofiel te verbeteren. De supplementinname van catechines uit groene thee heeft uitstekende resultaten opgeleverd als het gaat om de verlaging van het zogenaamde 'slechte cholesterol' bij vrouwen in de postmenopauze. Om optimaal te kunnen profiteren van de vele gunstige werkingen van catechines uit groene thee, worden deze antioxidanten in een optimale dosering verkocht als aanvullende supplementen. Een goed voorbeeld hiervan is de gepatenteerde samenstelling van Sunphenon®, dat een gestandaardiseerd extract van groene thee bevat met 95% aan EGCg.> Source :
1. Hamed Samavat, April R Newman, Renwei Wang, Jian-Min Yuan, Anna H Wu, Mindy S Kurzer, Effects of green tea catechin extract on serum lipids in postmenopausal women: a randomized, placebo-controlled clinical trial, Am J Clin Nutr, November 2, 2016.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
EGCG

Voedingssupplement van EGCG uit groene thee tegen oxidatieve stress en overtollig vet, factoren bij veroudering

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan