Home   >  Slanke lijn en gewichtsbeheersing  >  Moeiteloos afvallen - Slanke...
05-08-2016

Moeiteloos afvallen

Green Tea Er is een eenvoudige oplossing voor het verbranden van calorieën waarbij u niet hoeft te bewegen en geen vermoeiende oefeningen hoeft uit te voeren. Onderzoekers hebben ontdekt dat het energieverbruik toeneemt met het drinken van...
...groene thee!

Denk nog eens aan les een van de natuurlijke geneeswijzen

Groene thee behoeft eigenlijk geen introductie meer - het is de beroemdste van alle theesoorten. Het is de natuurlijke basis voor een gezond lichaam. Deze natuurlijke remedie heeft u waarschijnlijk als een van de eerste middelen ontdekt. Groene thee heeft de naam de gezondste drank ter wereld te zijn.
We denken dat we er alles over weten. Toch lijkt het erop dat we nog steeds nieuwe kwaliteiten ontdekken van groene thee.
Als we er zo naar kijken, dan heeft het niets bijzonders. Toch beschikt groene thee over een veelvoud aan krachtige, gunstige eigenschappen voor ons lichaam.
We weten al dat het een krachtige antioxidant is en dat het kanker bestrijdt (met name borstkanker).
Groene thee is eveneens een interessante oplossing voor iedereen die gewicht wil verliezen, zijn uithoudingsvermogen wil vergroten en zich energieker wil voelen.

Maar wat weet u nu eigenlijk van groene thee?
Vandaag dag is groene thee de meest geconsumeerde drank ter wereld na water. Groene thee vertegenwoordigt 18% van de wereldwijde theeconsumptie. Zwarte thee vertegenwoordigt 80%.
Er bestaan veel misverstanden over thee. Wanneer we praten over zwarte thee, groene thee en witte thee, dan denken we al snel aan verschillende bomen waarbij de kleur van de bladeren varieert van donkergroen naar lichtgroen.
De realiteit is echter anders.
De 3.200 soorten thee die we kennen zijn allemaal afkomstig vaneen en dezelfde boom, namelijk de Camelia sinensis. Er zijn verschillende factoren die de smaak van de thee beïnvloeden: het klimaat, de hoogte, het oogstseizoen (voorjaar, zomer, herfst of winter), en heel belangrijk, de bewerking van de thee na het oogsten
De bewerking van de thee is een belangrijke fase die grotendeels de smaak bepaalt (verwelken van de bladeren, oxidatie, drogen, branden, post-fermentatie, smaaktoevoeging, aromatisering, fabricagegeheimen, etc., afhankelijk van de behoefte).
Om te beginnen is de verscheidenheid aan theesoorten enorm. Ook wanneer u 2 soorten groene thee vergelijkt met elkaar zijn de verschillen groot. Sommige mensen zeggen dat de groene thee die in Japan wordt geserveerd veel meer naar soep van waterkers smaakt dan de groene thee in Europa.

Groene thee: een waardevol drankje
Van alle theesoorten bezit groene thee de meeste geneeskrachtige eigenschappen. De verschillen tussen de vele theesoorten komen voort uit de behandeling van de bladeren. Van alle theesoorten ondergaat groene thee de minste bewerkingen, waardoor de gunstige eigenschappen en actieve werkstoffen optimaal behouden blijven.
Een kopje groene thee is meer dan alleen een kopje kruidenthee. Het bevat grote hoeveelheden polyfenolen, zoals flavonoïdes en catechines, voornamelijk epigallocatechine gallaat (EGCG). De stoffen zijn stuk voor stuk bijzonder krachtige antioxidanten. EGCG staat bekend als een van de krachtigste antioxidanten.
Groene thee is rijk aan vitamine C, ook een sterke antioxidant. Het bevat eveneens cafeïne en andere vitamines: A, B, B2, K en PP. Groene thee bevat mangaan en selenium die beschadigingen door vrije radicalen voorkomen. Het bevat zink, een stof die de neurologische functies verbetert en magnesium dat zorgt voor een optimaal energieniveau.
Een gedroogd groen theeblaadje bevat 0,5% tot 10% cafeïne en 15% tot 30% catechines die gemiddeld voor 50% tot 75% uit EGCG bestaan.

Dankzij groene thee gaat het calorieverbruik van uw lichaam vanzelf omhoog

Onderzoekers van de universiteit van Bâle hebben een omvangrijke samenvatting gemaakt van alle in vitro- en in vivo-studies (bij mens en dier) van EGCG in groene thee. Het merendeel van deze onderzoeken toont aan dat groene thee en groene thee-extract doeltreffend werken als het gaat om gewichtsverlies, het beheersen van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten als gevolg van overgewicht [1].
Andere studies hebben aangetoond dat groene thee het energieverbruik doet toenemen. Door groene thee te drinken verbrandt uw lichaam dus meer calorieën, waardoor u sneller uw vetmassa kwijtraakt.
Groene thee is eveneens rijk aan theanine, een stof die bij de wetenschappers volop in de belangstelling staat. Voorlopige onderzoeken lijken aan te tonen dat theanine een ontspannend effect heeft op het zenuwstelsel en een stimulerend effect op het immuunsysteem [2-5]. Er zijn echter nog niet voldoende gegevens beschikbaar om deze werking te kunnen bevestigen.

Vet verbranden en het uithoudingsvermogen vergroten

Groene thee staat ook nog bekend om een ander fenomeen: het versnelt het gebruik van vet tijdens fysieke inspanningen [6] en verbetert het cardiovasculaire vermogen en het uithoudingsvermogen tijdens de inspanning.
Tijdens een studie namen 10 gezonde mannen groene thee in. Ze zagen hun energieverbruik toenemen met 4% [7].
Groene thee zet het lichaam namelijk gericht aan tot vetverbranding. Tijdens een studie werd aangetoond dat groene thee de oxidatie van vetten bij de proefpersonen deed toenemen met 17% [8].
Verschillende studies tonen aan dat groene thee het lichaam helpt om af te vallen, met name rondom de buik [9-11].
Hierbij moet worden opgemerkt dat de proefpersonen meer gewicht verloren wanneer ze het gebruik van groene thee combineerden met sporten.
Tijdens een uitgebreide, 12 weken durende studie bij 240 proefpersonen van beide geslachten werd bewezen dat groene thee de vetmassa, de tailleomtrek en het overgewicht rondom de buik drastisch kon doen afnemen [12].
Dit effect was helaas niet bij iedereen even groot. In sommige onderzoeken werd geen versnelling van de stofwisseling gezien na de inname van groene thee. Het hangt allemaal samen met de hoeveelheid die men bij aanvang reeds innam:bij personen die al veel groene thee of koffie dronken, had de toevoeging van een dosis groene thee nauwelijks effect op het gewicht. Voor diegenen die nog niet veel groene thee of koffie dronken, was het effect aanzienlijk [13].
Het feit dat de cafeïne in groene thee de fysieke prestaties verbetert wordt alom erkend (+ 12% volgens een samenvatting van Britse onderzoeken) [14]. Dat is nuttig wanneer men aan sport doet: het uithoudingsvermogen wordt groter. En men voelt zich overdag actiever.
De cafeïne dirigeert de vetzuren naar de vetcellen zodat ze direct beschikbaar zijn als energiebron tijdens inspannende activiteiten. De spieren worden reactiever bij een contractie, waardoor de kracht tijdens explosieve sporten wordt vergroot (krachttraining, rugby, etc.).

Van EGCG is aangetoond dat het de capaciteit van het hart vergroot en het duurvermogen verbetert. In een dubbelblinde placebogecontroleerde studie hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat EGCG de VO2-max verhoogde zonder dat de hartslag versnelde [15]. Dit lijkt aan te tonen dat EGCG het volume vergroot dat het hart kan verwerken: de stof zorgt ervoor dat het verschil tussen het zuurstofgehalte in het bloed dat afkomstig is van het hart en het zuurstofgehalte dat afkomstig is uit de weefsels groter wordt. Eenvoudiger gezegd: de haarvaten kunnen efficiënter zuurstof uit het bloed opnemen en dit gebruiken tijdens de inspanning.

Groene thee wordt dan ook aangeraden om meer calorieën te verbranden, om vetmassa te verminderen en om de fysieke prestaties te verbeteren.

De ene groene thee is de andere niet

Veel van de groene thee die verkrijgbaar is, is geoxideerd. Hierdoor gaan de goede eigenschappen verloren. Bekijk de groene thee van dichtbij, zodat u de kwaliteit kunt inschatten. Is de thee eerder bruin dan groen, dan is de thee mogelijk geoxideerd.

Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de groene thee schoon en zuiver is. Een goede kwaliteit thee bevat geen lood, fluor, kwik, arsenicum, cadmium of aluminium. Het is eenvoudig te verklaren hoe deze stoffen in goedkopere theesoorten terecht kunnen komen: de theeboom absorbeert via de wortels alle stoffen die in de grond zitten. Groeit de boom in een vervuild gebied, dan zal het bijvoorbeeld lood of fluor uit de aarde opnemen.

Meestal wordt dan ook aangeraden om groene thee uit Japan te drinken, omdat de bodem daar minder vervuild is dan bijvoorbeeld in China.

Elk groene theemelange bevat een andere hoeveelheid EGCG, de belangrijkste antioxidant van groene thee. Bij een onderzoek naar het EGCG-gehalte in verschillende soorten groene thee kwam men tot de ontdekking dat de hoeveelheid varieerde van een eenheid tot het twintigvoudige! Bij nader onderzoek bleek dat sommige producten op basis van groene thee helemaal geen EGCG bevatten [17].
Ook de hoeveelheid cafeïne in de verschillende soorten groene thee is variabel. Zo zijn er groene theesoorten die een hoog cafeïnegehalte hebben. Een hoge dosering cafeïne is niet goed voor de gezondheid. Sommige groene theesoorten bevatten zelfs meer cafeïne bevatten dan een kop koffie, zo bleek uit onderzoek.

Gezien de enorme verschillen kan ik u alleen maar aanraden om een zorgvuldige keuze te maken wanneer u groene thee koopt.

Er bestaat een Chinees gezegde over thee: "Liever 3 dagen zonder eten dan 1 dag zonder thee" Dit gezegde geldt zeker voor ons: ons industriële voedsel bevat veel smaakstoffen, en we eten kant-en-klare maaltijden vol conserveringsmiddelen en geraffineerde suikers. Het zou voor iedereen goed zijn om te stoppen met het eten van dit voedsel en meer groene thee te gaan drinken.

Pas op met groene thee in zakjes

De papieren theezakjes van groene thee zijn schadelijk wanneer ze zijn behandeld met epichloorhydrine. Wanneer deze zakjes in contact komen met water komt er 3-MCPD vrij. De European Food Safety Authority (EFSA) beschouwt 3-MCPD als potentiële veroorzaker van kankers, onvruchtbaarheid en een verzwakt immuunsysteem [16].
Sommige theezakjes zijn van plastic - op basis van synthetische polymeren als nylon of PVC. Deze vormen van plastic smelten pas bij hoge temperaturen. Maar voordat ze smelten, breken de polymeren al bij een lagere temperatuur. Wanneer u het theezakje in het water dompelt, is er een kans dat de polymeren al schadelijke stoffen loslaten waarvan de effecten voor het lichaam nog niet of nauwelijks bekend zijn.

Het gebruik van losse thee verdient meestal de voorkeur boven dat van theezakjes.


Hoe zet u een goede kop groene thee

Een goede kop groene thee zetten vereist wel wat toewijding. Wilt u steeds weer kunnen profiteren van alle gunstige eigenschappen van groene thee, dan is dit de optimale bereidingsmethode;
  1. Kies voor losse thee met hele blaadjes in plaats van fijngehakte thee of thee in een theezakje.
  2. Verwarm water in een pan of in een ketel. Gebruik geen bakpan met antiaanbaklaag, aangezien deze laag schadelijke stoffen kan afgeven aan het hete water.
  3. Stop met het verwarmen van het water wanneer het tussen de 77°C en 85°C is.
  4. Laat het water een minuut staan.
  5. Verwarm uw theepot of theekop voor, zodat het water niet afkoelt wanneer u het erin giet. Giet hiervoor wat van het hete water in de kop of theepot en dek dat af met een doek. Wacht enkele ogenblikken, en giet het kopje of de theepot vervolgens leeg.
  6. Gebruik 4 koffielepels met theeblaadjes voor 1 liter water.
  7. Doe de blaadjes in een theezeef, een thee-ei, of leg ze in de theepot. In het laatste geval krijgt u een wat sterkere thee.
  8. Schenk het water erbij en dek de theepot opnieuw af met een doek gedurende 2 of 3 minuten (of zet de theepot in een theemuts).
  9. Proef regelmatig: de thee dient smaakvol maar niet bitter te zijn. Haal de blaadjes eruit en geniet van uw kopje thee.
Een simpele manier om te genieten van al het goeds van groene thee

Er zijn veel mensen die graag zouden willen genieten van de gunstige effecten van groene thee, maar die zich niet op hun gemak voelen met de bereiding: ze weten niet waar ze een goede kwaliteit groene thee zonder een teveel aan fluor kunnen kopen. Ze vinden het lastig om het exotische taalgebruik en de Engelse termen op de verpakking te begrijpen. Met termen als 'Oolong', 'Gunpowder', 'Golden buds', 'silver tips', 'Lapsang Souchong', 'single estate', 'loose leaf', 'pu-erh', 'blend', 'Orange Pekoe' en 'first flush' is dat ook begrijpelijk.

Daarnaast vreest men dat de thee te oud wordt, dat het water te warm is, dat de bladen te lang trekken in het water, etc.
Er zijn zoveel factoren die de kwaliteit van groene thee kunnen aantasten met als gevolg dat men niet van de bijzondere werkstoffen kan profiteren.
Er zijn mensen die de thee wellicht niet goed bereiden, maar er zijn ook mensen die gewoonweg niet van de smaak van groene thee houden. Of men drinkt wel groene thee, maar voegt er 4 klontjes suiker aan toe om de smaak te maskeren. Dat is zeker geen goed idee!
Voor iedereen die worstelt met bovenstaande kwesties is er een eenvoudig alternatief: groene theecapsules.
De capsules met groene thee-extract kunnen meer actieve bestanddelen bevatten dan de hoeveelheid die men soms aantreft in een paar kopjes groene thee [17]. Het is een manier om optimaal te profiteren van de gunstige werking van groene thee, bijvoorbeeld om gewicht te verliezen of het uithoudingsvermogen te verbeteren.


Bronnen:

[1] Thielecke F1, Boschmann M. The potential role of green tea catechins in the prevention of the metabolic syndrome - a review. Phytochemistry. 2009 Jan;70(1):11-24. doi: 10.1016/j.phytochem. 2008.11.011. Epub 2009 Jan 13.
[2] The acute effects of L-theanine in comparison with alprazolam on anticipatory anxiety in humans. Lu K, Gray MA, Oliver C, Liley DT, Harrison BJ, Bartholomeusz CF, Phan KL, Nathan PJ. Hum Psychopharmacol. 2004 Oct;19(7):457-65.
[3] L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Nobre AC, Rao A, Owen GN. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:167-8.
[4] L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Kimura K, Ozeki M, Juneja LR, Ohira H. Biol Psychol. 2007 Jan;74(1):39-45.
[5] Specific formulation of Camellia sinensis prevents cold and flu symptoms and enhances gamma,delta T cell function: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Rowe CA, Nantz MP, et al. J Am Coll.Nutr 2007;26(5):445-452.
[6] Thielecke F1, Boschmann M., The potential role of green tea catechins in the prevention of the metabolic syndrome - a review. Phytochemistry. 2009 Jan;70(1):11-24. doi: 10.1016/j.phytochem.2008.11.011. Epub 2009 Jan 13.
[7] Dulloo AG1, et al., Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr. 1999 Dec; 70(6):1040-5.
[8] Venables MC1, Hulston CJ, Cox HR, Jeukendrup AE. Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84.
[9] Paradee Auvichayapa, et al., Effectiveness of green tea on weight reduction in obese Thais: A randomized, controlled trial, Physiology & Behavior, Volume 93, Issue 3, 27 February 2008, Pages 486–491,
[10] Kevin C. Maki, et al., Green Tea Catechin Consumption Enhances Exercise-Induced Abdominal Fat Loss in Overweight and Obese Adults, 2009 The American Institute of Nutrition,
[11] Wang H, et al., Effects of catechin enriched green tea on body composition, Obesity (Silver Spring). 2010 Apr;18(4):773-9. doi: 10.1038/oby.2009.256. Epub 2009 Aug 13,
[12] Tomonori Nagao*, Tadashi Hase andIchiro Tokimitsu, A Green Tea Extract High in Catechins Reduces Body Fat and Cardiovascular Risks in Humans, DOI: 10.1038/oby.2007.176,
[13] Gregersen NT, et al., Effect of moderate intakes of different tea catechins and caffeine on acute measures of energy metabolism under sedentary conditions. Br J Nutr. 2009 Oct;102(8):1187-94. doi: 10.1017/S0007114509371779.
[14] Doherty M1, Smith PM., Effects of caffeine ingestion on exercise testing: a meta-analysis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Dec;14(6):626-46.
[15] Jennifer C. Richards, Epigallocatechin-3-gallate Increases Maximal Oxygen Uptake in Adult Humans Med Sci Sports Exerc. Author manuscript; available in PMC Apr 1, 2011,
[16] EFSA, Monocholorpropane,
[17] Natural News, Green Tea Health Benefits Fluoride levels
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Sunphenon® EGCg 240 mg

Groene thee-extract (Camellia sinensis) gestandaardiseerd met 95% epigallocatechine gallate
De natuurlijke kracht van groene thee!

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-05-2016
Ik heb alles geprobeerd, maar ik val...
Wanneer u op alle mogelijke manieren heeft geprobeerd om af te vallen, maar u slaagt er maar niet in, dan mist u waarschijnlijk toch een...
Lees verder
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
07-08-2019
Obesitas en overgewicht: de gunstige werking van...
De strijd tegen overgewicht en obesitas is een van de grootste uitdagingen geworden van de moderne gezondheidszorg 1 . Wereldwijd zijn er zo'n 2 miljard...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan