Home   >  Vermoeidheid  >  Stress, een winterdip? Adaptogenen...
05-11-2018

Stress, een winterdip? Adaptogenen kunnen helpen!

stress fatigue U heeft een zwaarmoedig gevoel, heeft nergens zin in en bent nauwelijks opgewassen tegen de fysieke of psychologische stress van alledag. De winterdepressie zit u op de hielen. Tijd voor actie!

Lichttherapiesessies kunnen helpen, net als fysieke inspanning in de buitenlucht. Daarnaast zijn er versterkende planten die ons kunnen helpen beter om te gaan met de dagelijkse stress en die ons voldoende energie geven om te voorkomen dat we verzinken in een sombere winterdepressie. Deze planten, die we indelen in de klasse van 'adaptogenen', groeien overal ter wereld (India, Peru, China, Korea...). Ze hebben echter een ding gemeen: ze ondersteunen het lichaam in koude periodes met weinig zon en zorgen ervoor dat het lichaam de effecten van een actieve levensstijl aankan.

We danken dit concept van adaptogenen aan een onderzoeker uit de Sovjet-Unie, Nicholai Lazarev. Deze wetenschapper hield zich vanaf het begin van de tweede wereldoorlog bezig met het doel natuurlijke stoffen te vinden die de vermoeidheid bij soldaten zouden verminderen en hun prestaties zouden verbeteren. Zijn eerste vondsten waren gericht op stimulerende stoffen. Hoewel deze stoffen op een bepaald moment zeer effectief waren, bleek het gebruik voor langere tijd niet ongevaarlijk.
Vervolgens ontdekte men dat er ook planten waren die in staat waren de fysieke en mentale vermogens te versterken, maar die niet te sterk stimuleerden en die het lichaam op de langere termijn niet uitputten. Deze planten bleken verschillende organen en fysiologische functies te kunnen reguleren. Op dat moment was het concept van adaptogenen geboren.
Volgens de definitie is een adaptogeen 'een stof die op algemene, niet-specifieke wijze de weerstand van het lichaam tegen verschillende vormen van stress en stressvolle omstandigheden vergroot (fysieke, chemische of biologische stress), en die daarbij niet of nauwelijks zorgt voor hormonale reacties'.

De hieronder vermelde planten voldoen exact aan deze omschrijving, aangezien ze de fysieke en mentale vermogens vergroten, zonder dat ze het lichaam overmatig stimuleren. Ze leveren energie en zorgen snel voor een gevoel van welzijn:

Ashwagandha

De wortel van de Withania somnifera bevat bepaalde flavonoïden, withanolides genaamd, die bekend staan om hun vermogen om stress te bestrijden en het lichaam te versterken, terwijl ze tegelijkertijd intellectuele vermoeidheid tegengaan.
Onderzoeken die naar deze 'Indiase Ginseng' zijn uitgevoerd, geven aan dat het een ontspannende werking heeft. Het is kalmerend en verbetert op significante wijze een nerveus of angstig gevoel of een gevoel van mentale moeheid. Daarnaast zorgen de alkaloïden in deze wortel, somnine en somniferine, dat u weer kunt genieten van een goede nachtrust.
Voor een optimale werking kiest men het beste voor een gepatenteerd extract van de wortel van ashwagandha (KSM-66)®, gestandaardiseerd met 5% withanolides, waarvan men dagelijks zo'n 600 mg verspreid over de dag inneemt. Dankzij de unieke extractiemethode, waarbij geen alcohol of chemische substanties worden gebruikt, blijven de natuurlijke werkstoffen uit de hele wortel in tact.

Maca

Deze 'Peruviaanse ginseng' met de Latijnse naam Lepidium meyenii, kent een traditioneel gebruik als middel dat zorgt voor extra energie. De knolvormige plant, die behoort tot de mosterdfamilie, groeit in het Andesgebergte en wordt traditioneel gebruikt om het chronisch vermoeidheidssyndroom te bestrijden. Het versterkt het algehele energieniveau en vergroot de kracht.
Onderzoeken lijken aan te tonen dat deze Peruviaanse plant de vermoeidheid bestrijdt doordat het de werking van de bijnieren bevordert.
De gestandaardiseerde extracten met macademides en macaenes worden niet alleen gebruikt vanwege de energieopwekkende eigenschappen, maar ook vanwege het vermogen om de seksuele vitaliteit te stimuleren.
De inname van maca in de vorm van gestandaardiseerde extracten is veilig, zelfs in hoge doseringen en voor langere tijd. Het kan in elke levensfase vanaf de adolescentie worden ingenomen.

Ginseng panax

Dit is zonder twijfel de onbetwiste leider onder de planten in de Chinese geneeskunst. Het herstelt het gehele fysieke, intellectuele en emotionele evenwicht en staat bekend om zijn versterkende werking. Het zorgt voor meer energie, verbetert het libido en vermindert stress.
Radix Panax ginseng C.A. Meyer is de enige ginseng die ingeschreven is op de geneesmiddelenlijst. De werkingsmechanismen ervan zijn nog lang niet duidelijk, maar de therapeutische effecten worden toegeschreven aan de werkstoffen van de plant, de ginsenoïdes. Vandaag de dag kennen we zo'n veertig actieve ginsenoïdes.
Het gaat om verschillende werkingsmechanismen en men vermoedt dat elk type ginsenoïde zijn eigen specifieke effect zou kunnen uitoefenen in de weefsels waarin de stof actief is. Doordat het bepaalde orgaanfuncties en fysiologische functies reguleert (met name de route hypothalamus-hypofyse en de bijnieren) - zonder een stimulerende werking uit te oefenen - heeft het een algeheel versterkende werking zonder 'rebound effect'.
De hoeveelheid ginsenoïdes in ginseng kan echter variëren en is afhankelijk van de soort plant, de leeftijd van de plant, het deel van de plant dat is gebruikt, de conserveringsmethode, de oogstperiode en de extractiemethode. Niet alle extracten van Radix Panax ginseng zijn dan ook waardevol. Het percentage van de standaardisering van ginsenoïdes is onontbeerlijk voor een optimale werking. Het dient tussen de 20% en 30% te liggen, dicht bij de 30%.
In het geval van een winterdepressie is een kuur van een maand aan te bevelen. Zo kan men weer omgaan met de vele eisen die dagelijks aan ons worden gesteld.

Rhodiola

Rhodiola rosea beschikt over eigenschappen die ons mentale welzijn bevorderen. Het vermindert lichte tot matige depressieve klachten. Deze Siberische adaptogeen is in staat het duurvermogen, de cognitieve vermogens en de seksuele lustbeleving te vergroten. Het is een van de eerste adaptogenen die in de jaren 60 van de vorige eeuw bestudeerd werden door Russische en Scandinavische wetenschappers.
Het stimuleert de energiestofwisseling in de cellen en helpt daarnaast de hoeveelheid stofwisselingsproducten te verminderen in ons lichaam die ontstaat als gevolg van stress. Het gaat hier vooral om de vermindering van CRF (Corticotropin Releasing Factor), dat bekend staat om zijn rol bij mentale vermoeidheid.
Voor snelle en effectieve resultaten dient men gestandaardiseerde extracten van rosavine en salidroside in te nemen.

Schisandra

De rode bes schisandra sinensis groeit in het noorden van China. De bes kent een traditioneel gebruik voor het herstel van de vitaliteit, de kracht, het fysieke duurvermogen en de intellectuele en seksuele conditie. Het bevat een substantie (schizandrine) die ervoor zorgt dat de fysieke en intellectuele kracht toeneemt en dat het cortisolniveau (dat hoog is bij chronische stress) wordt gereguleerd. Het stimuleert de activiteit van de bijnierschors en vergroot zo de vitaliteit.
In geval van overbelasting raadt men dan ook aan een dosis van een gram per dag in te nemen van een gestandaardiseerd extract van schisandra. Het kan gedurende langere periodes (weken tot maanden) zonder bijwerkingen worden ingenomen.

Eleutherocoque

Deze Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus, of acanthopanax) komt oorspronkelijk uit China en Siberië. Het is een bijzondere, adrenergische adaptogeen die het lichaam beter bestand maakt tegen stress. Het verbetert mentale en sportieve prestaties en vermindert intellectuele vermoeidheid, met name in de winter.
Verschillende studies hebben aangetoond dat de plant het vermogen versterkt van het lichaam om te werken. Het verbetert de concentratie en vermindert het algehele vermoeidheidsgevoel. De plant behoort tot de familie van de klimop, net als de Koreaanse ginseng. Het bevat werkstoffen met eigenschappen die lijken op die van ginsenoïdes. Ze bevatten vooral grote hoeveelheden eleutherosides B en E.
Sommige mensen zijn erg gevoelig voor Koreaanse ginseng en verdragen het slecht. Zij reageren meestal beter op deze Siberische ginseng.

Shilajit

Shilajit is in zijn natuurlijke vorm een soort teerachtige pasta die in het warme seizoen uitlekt over de steile rotshellingen van de Himalaya. Het is rijk aan voedingsstoffen en oligo-elementen, met name aan fulvinezuur.
Het traditionele gebruik van shilajit berust op de versterkende en adaptogene eigenschappen. Door de stof regelmatig in te nemen, neemt de energie en het duurvermogen toe en wordt de energie-aanmaak door de mitochondriën weer op een normaal niveau gebracht. Dit effect is nog sterker wanneer Shilajit gecombineerd wordt met het co-enzym Q10, aangezien de stof de actieve vorm hiervan (ubiquinol) stabiliseert.
Het bevordert eveneens het emotionele evenwicht en het libido, en het heeft een positief effect op de beheersing van stress.

Astragalus

De Astragalus membranaceus, die ook bekend staat als 'bron van verjonging', wordt in de Chinese geneeskunst vaak gebruikt om het lichaam te ondersteunen in de strijd tegen dagelijkse en chronische stress, of het nu gaat om fysieke, mentale of emotionele stress.

Elke persoon is weer anders. Er bestaat dan ook niet EEN ENKELE ADAPTOGEEN die goed is voor verschillende personen, maar het gaat om VERSCHILLENDE adaptogenen die passen bij al deze verschillende mensen.
Het is een goed idee om regelmatig een kuur van 1 tot 3 maanden te doen met een bepaalde adaptogene plant, en bij een volgende kuur een andere plant te proberen.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Ashwagandha

Een biologisch Withania somnifera-extract voor mentale gezondheid en ontspanning

www.supersmart.com
Super Maca

Het enige gestandaardiseerde Maca-extract dat met 0,6% macamides en macaenes

www.supersmart.com
Ginseng 30%

De onbetwiste leider onder de planten in de Chinese geneeskunst

www.supersmart.com
Rhodiola rosea

Nieuwe verbeterde samenstelling
Met een hogere concentratie werkzame stoffen

www.supersmart.com
Schisandra Chinensis

Gestandaardiseerd extract 10:1 met 9% schizandrine

www.supersmart.com
Super Shilajit

Een nieuwe, puurdere vorm van een oud en zeer gewaardeerd ayurvedische tonicum, nu nog geconcentreerder en actiever.

www.supersmart.com
Astragalus Extract

Hydroglycerine-extract van Hokjespeul in druppels
De eeuwenoude Chinese 'Verjongingsbron'

www.supersmart.com
Adaptix

Acht adaptogenen om de gevolgen van stress doeltreffend te bestrijden en de fysieke en mentale vitaliteit te versterken

www.supersmart.com
Magnolia Bark Extract

Gestandaardiseerd extract met 90% honokiol en magnoliol

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan