Home   >  Slaap  >  Een energieke start na...
25-08-2015

Een energieke start na de zomerstop

Peps Het is altijd lastig om na de zomervakantie de draad weer op te pakken. Tijdens de zomer zijn er toch wat slechte gewoontes ingesleten...Het vaste eet- en slaappatroon is losgelaten, de voeding is minder uitgebalanceerd tijdens de vakantie en we drinken meer dan we zouden moeten doen... Het is tijd om onze klokjes te resetten en de goede levensgewoonten weer op te pakken. Zo kunnen we weer nieuwe energie opdoen en voldoende motivatie vinden om het werk en onze dagelijkse taken op te pakken.

Eerste goede stap voor de hele familie: een complex van multivitaminen innemen

Men kan nog zo uitgebalanceerd eten en bewust kiezen voor bijvoorbeeld biologische groenten, het blijf moeilijk om dagelijks alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. De eerste goede stap is dan ook de inname van een complex dat alle stoffen bevat die het lichaam nodig heeft om goed te werken.
We dienen hiervoor onze toevlucht te nemen tot complete formules die een veertigtal essentiële voedingsstoffen bevatten. Ze dienen bovendien te zijn samengesteld op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten voor wat betreft de dosering en de biologische beschikbaarheid. Het complex dient alle mineralen, in water en in vet oplosbare vitamines, het spectrum van carotenoïden, vitamine E en specifieke polyfenolen te bevatten.
Om optimaal te kunnen profiteren van het complex en er voor te zorgen dat de concentratie van noodzakelijke voedingsstoffen in de weefsels voldoende is, dient het multivitaminencomplex niet eenmaal, maar het liefst tot driemaal daags t worden ingenomen tijdens de hoofdmaaltijden.

Tweede stap: zorg weer voor een gezond slaapritme

Om goed te kunnen slapen, gebruiken we ons gezonde verstand en passen we eerst een paar basisregels toe: zorg ervoor dat de laatste maaltijd voor het slapen gaan niet te karig, maar ook niet te overvloedig is. Zorg er ook voor dat de maaltijd niet teveel dierlijke vetten of L-tyrosine bevat. Deze stof bevordert de aanmaak van dopamine. Wel mag de voeding een redelijke hoeveelheid L-tryptofaan bevatten, de voorloper van serotonine, melatonine en niacine. Om die reden wordt het 's avonds eten van kaas ten zeerste afgeraden. Daarnaast is het zinvol om zetmeelhoudende producten te eten met een lage GI. Hierdoor kan L-tryptofaan gemakkelijker de bloed-hersenbarrière passeren en wordt de onderlinge competitie van vetzuren vermeden.
Het aminozuur L-tryptofaan komt niet veel voor in onze voeding. Hiervoor dienen we onze toevlucht te nemen tot voedingssupplementen:
    - ofwel in de vorm van L-tryptofaan, aangezien dit het inslapen bevordert en de kwaliteit van de slaap bij lichte slapeloosheid verbetert. Het is dan wenselijk om een dosering van 500 mg tot 1 g L-tryptofaan te gebruiken aan het einde van de dag of het begin van de avond.
    - ofwel in de vorm 5-HTP, een stofwisselingsproduct van L-tryptofaan. Sommige mensen voelen zich namelijk beter na de inname van deze directe voorloper van serotonine. De stof is van nature aanwezig in Griffonia simplicifolia. Het werkt niet alleen bij slapeloosheid, maar het heeft ook een gunstige invloed op de stress en angst die soms kan optreden wanneer men de draad van het werk weer moet oppakken.
Er zijn specifieke formules die kunnen helpen bij een natuurlijk herstel van onze slaap. Te denken valt aan producten op basis van valeriaan - een plant die inwerkt op het parasympatisch zenuwstelsel - Rhodiola rosea en Eschscholzia californica. Deze planten vormen een uitstekend alternatief zonder bijwerkingen voor de reguliere slaapmiddelen.

Wanneer men last heeft van spanning voor het slapen, dan is de inname van GABA aan te raden. Deze remmende neurotransmitter kan een uur na de inname zorgen voor rustgevend effect. Het ontspant de spieren, hetgeen bevorderlijk is voor een gezonde nachtrust.

En wie moeite heeft met het op tijd naar bed gaan en niet meer in het goede ritme komt, kan een supplement innemen van melatonine, wat een zeer gunstige werking heeft. Het is in te nemen als tablet of spray. Een waardevolle stof, die bij 90% van de mensen binnen een half uur werkt.

Derde stap: neem stressbestrijdende voedingsstoffen

Weer naar school, aan het werk na een de vakantie, nieuwe werkzaamheden, een overvolle e-mailbox of een bureau vol dringende dossiers: er zijn zoveel factoren die voor de nodige stress kunnen zorgen na een zomerstop.
Om de schade door stress zoveel mogelijk te beperken, is het raadzaam een beroep te doen op de rijkdom die de zee ons biedt:
    - een eiwithydrolysaat van de huid van vissen uit de oceaan, omdat dit kleine peptides bevat die de voorlopers vormen van endorfines en andere neurotransmitters, zoals serotonine en melatonine.
    - Krillolie , dat naast de langeketen omega-3-vetzuren (EPA en DHA) fosfolipiden levert. Door de optimale combinatie van stoffen dringen de fosfolipiden gemakkelijk door de bloed-hersenbarrière en dringen ze beter door tot de neuronen van het centrale zenuwstelsel.
Andere voedingsstoffen die stress effectief bestrijden: - L-theanine, een aminozuur dat alleen voorkomt in groene theebladeren. Het is in staat de bloed-hersenbarrière te passeren en in de hersenen een rustgevend effect teweeg te brengen doordat het zorgt voor maar alfa-golven. Alfa-golven worden opgewekt tijdens een massage, een warm bad of een meditatiesessie. De aanmaak van GABA neemt toe, maar zorgt er niet voor dat men in slaap valt. L-theanine kan dan ook worden in genomen vanaf het ontbijt om de dag kalm en zonder stress door te komen.
- Noopept, een dipeptide die bestaat uit proline en glycine. Het is ontwikkeld in Rusland en er rust al 20 jaar patent op. De stof is in staat bepaalde receptoren (van dopamine, serotonine...) te stimuleren. Het is dan ook in staat angst, stress en irritatie te verminderen, en het humeur en de slaap te verbeteren. - Magnesium, en dan met name de vormen die goed opneembaar zijn met een grote biologische beschikbaarheid. Het liefst ook de magnesiumvormen die onze fragiele darmen niet irriteren, die na de zomer vaak overmatige hoeveelheden rauw voedsel te verduren krijgen. Kies voor bisglycinaat, glycerofosfaat, citraat, malaat en pidolaat. - Posinol, gewonnen uit de Apocynum venetum. Het kan worden gebruikt wanneer als laatste middel, bijvoorbeeld wanneer het hervatten van het werk zorgt voor een knoop in de maag. Het heeft een krachtige kalmerende werking, die vergelijkbaar is met benzodiazepines. Daarnaast heeft het een bewezen werking bij lichte tot matige depressies. Het wordt dan ook veel gebruikt door mensen die zich buitengewoon gespannen voelen.

En ten slotte: weer met plezier het werk oppakken

Denkt u bij uzelf: "ik wil niet naar het werk"? Dan is het wellicht tijd om van baan te veranderen. Of u maakt onvoldoende dopamine aan. Het gehalte aan dopamine, dat zorgt voor levensvreugde en motivatie, kan men vergroten door te kiezen voor:
    - L-tyrosine, het aminozuur dat de directe voorloper vormt van dopamine, indien mogelijk gecombineerd met B6, de cofactor in deze reactie. Sommige vormen tyrosine-vormen, zoals N-acetyl-L-tyrosine, worden snel omgezet in dopamine en verdienen dan ook de voorkeur.
    - L-fenylethylamine, dat niet alleen de dopamineneuronen stimuleert, maar dat eveneens snel voor een gevoel van welzijn zorgt. Deze stof is los beschikbaar of in de natuurlijke vorm, namelijk in de bekende alg Klamath. De biologische beschikbaarheid van deze stof neemt overigens toe wanneer men het combineert met L-theanine en cafeïne.
    - Mucuna pruriens, een ayurvedische plant die kalmerende eigenschappen heeft en die een aangetoonde neurologische boost geeft door de hersenen te voorzien van een hoger dopaminegehalte. Voor een optimale werking is het aan te raden altijd te kiezen voor extracten die gestandaardiseerd zijn met L-dopa.
    - NADH, oftewel nicotinamide adenine nucleotide, wat op een natuurlijke wijze de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en serotonine stimuleert. De stof zorgt voor een emotioneel evenwicht en helpt het energieniveau te herstellen.
We wensen iedereen een prettige herstart na de vakantie!
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Daily 3®

De meest complete, hooggedoseerde formule van multivitamines op de markt

www.supersmart.com
5-HTP

Stimuleert de aanmaak van serotine

www.supersmart.com
L-Tryptophan

Een essentieel aminozuur, voorloper van serotine, melatonine en niacine

www.supersmart.com
Rhodiola rosea

Nieuwe verbeterde samenstelling
Met een hogere concentratie werkzame stoffen

www.supersmart.com
Natural Sleep Formula

Gezond en natuurlijk alternatief voor slaapmiddelen. Zorgt voor een gezonde nachtrust.

www.supersmart.com
PharmaGABA®

Herstelt de gezonde nachtrust en pakt stress op een natuurlijke manier aan

www.supersmart.com
Peptidea

Vermindert doeltreffend door stress veroorzaakte vermoeidheid, angst en depressie.

www.supersmart.com
Krill Oil

Superieure vorm van omega-3 met grotere biologische beschikbaarheid en sterker effect

www.supersmart.com
L-Theanine

Farmaceutische vorm van L-Theanine, werking wetenschappelijk aangetoond

www.supersmart.com
Noopept

Verbetert het geheugen, het humeur en de creativiteit

www.supersmart.com
OptiMag

8 veschillende onderling samenwerkende vormen van magnesium voor een optimale biologische beschikbaarheid.
Nieuwe samenstelling die beter opneembaar is en beter wordt verdragen

www.supersmart.com
N-Acetyl L-Tyrosine

Wordt razendsnel omgezet in noradrenaline en dopamine

www.supersmart.com
Mucuna Pruriens

Uitzonderlijk extract van Mucuna pruriens met antiparkinsoneigenchappen

  • Gestandaardiseerd op 15% natuurlijke Levodopa (L-dopa), een aminozuur dat een voorloper is van dopamine.
  • Ondersteunt een goede werking van het zenuwstelsel.
  • Toonaangevend product binnen de ayurvedische geneeskunst.
  • Gegarandeerd vrij van synthetische toevoegingen.

www.supersmart.com
NADH

Stimuleert op een natuurlijke wijze de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en serotonine

www.supersmart.com
Ontdek ook
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
12-11-2013
Melatonine: het natuurlijke slaapmiddel
De Europese unie is er eindelijk toe overgegaan om een natuurlijk middel goed te keuren dat de slaap bevordert, namelijk melatonine. Als u het mij...
Lees verder
29-03-2017
Ontdekking van een nieuwe werkstof tegen slapeloosheid
Heeft u wel eens moeite met in slaap vallen? Wordt u elke nacht wel een keer wakker? En komt u dan maar moeilijk weer in...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan