Home   >  Voeding voor de hersenen  >  De boost voor een...
12-06-2013

De boost voor een ijzersterk geheugen

Helaas is niet iedereen gezegend met een goed leervermogen of een ijzersterk geheugen. Er bestaan echter wel voedingsstoffen en supplementen die onze grijze massa zeer doeltreffend kunnen stimuleren. Voeding, supplementinname... Alles wat u zou moeten weten over het stimuleren van uw geheugen, of het nu voor het leven van alledag is of voor periodes van examens.

Goede kost voor het brein

Allereerst dient u een voedingspatroon aan te nemen dat weinig tot geen verzadigde vetzuren en transvetten bevat. Vermijd eveneens voeding met een hoge glykemische index (GI): al deze stoffen werken remmend op ons geheugen. Om ervoor te zorgen dat ons lichaam optimaal functioneert, dienen we het te voorzien van glucose en goede vetzuren:
    - bij de suikerhoudende voedingsstoffen dienen we te kiezen voor voeding met een lage of zeer lage GI, zodat ons brein voor een optimale concentratie kan zorgen. Denk aan volle- of halfvolle graanproducten (bruine- of halfbruine rijst, quinoa, bulgur, gierst, boekweit, volkorenpasta, muesli zonder toegevoegde suiker, havervlokken…), Peulvruchten (linzen, kikkererwten, erwten, rode bonen…).
    - Om voor een goede doorlaatbaarheid van de membranen en voor een optimale communicatie tussen de neuronen te zorgen, dient het voedingspatroon eveneens veel omega-3 te bevatten (EPA en DHA): lijnzaadolie, koolzaad, noten, tonijn, zalm, sardientjes, haring, makreel, forel.
    - En natuurlijk in periodes van examens, wanneer de stress voor veel mineralenverlies zorgt, dienen we er voedingsstoffen aan toe te voegen die rijk zijn aan calcium en magnesium. Hierdoor kunnen we de emotionele spanning beter aan kunnen we de communicatie tussen de neuronen verbeteren: natuurlijke melkproducten tofu, koolsoorten, gedroogde vijgen, oliehoudende producten, peulvruchten, volkoren granen, plantaardige melk verrijkt met lithothamnium calcareum.
Eet aan de vooravond van een examen niet te vet en niet te laat, zodat u van een herstellende nachtrust kunt genieten. Vermijd rood vlees dat rijk is aan tyrosine, een voorloper van dopamine. Geef de voorkeur aan vis, want dit bevat tryptofaan. Dat is een voorloper van serotonine en melatonine. Eet hierbij voedingsmiddelen met een lage GI om de opname van de zo belangrijke vetzuren te stimuleren. Om te kunnen genieten van een diepe slaap kan het zinvol zijn een melatoninesupplement (in een lage dosering) in te nemen.

Goede aanvullingen voor onze hersenen

Het is essentieel om onze voeding aan te vullen met supplementen. U heeft de keuze uit vele opties, die u kunt testen:

Boosters die de aanmaak van acetylcholine stimuleren:

acetylcholine is een boodschapper die essentieel is voor het zenuwstelsel. Er zijn verschillende stoffen die de aanmaak door ons lichaam kunnen stimuleren. Ook zijn er stoffen die de activiteit van acetylcholinesterase kunnen afremmen, waardoor het gehalte van de belangrijkste neurotrasnmitter op peil blijft.

- Phosphatidylcholine is de belangrijkste bouwstof voor de membranen van de neuronen. De stof is onmisbaar voor een goede doorlaatbaarheid en een gezonde structuur van de celmembranen. De stof doorkruist snel de bloed-hersenbarrière en vervoert glucose naar de zenuwcellen.
CDP choline (cytidine 5-difosfocholine) is een andere vorm van choline met een uitzonderlijke biologische beschikbaarheid. Het komt voor in vetten en wordt gebruikt voor de opbouw van celmembranen en de aanmaak van acetylcholine. Het wordt snel opgenomen en ondersteunt de natuurlijke aanmaak verschillende neurotransmitters (norepinefrine, dopamine en acetylcholine), bevordert de communicatie tussen de neuronen, helpt bij het onderhouden van het geheugen en de cognitieve functies.
- DMAE (dimethylethanolamine) is een voorloper van acetylcholine. De natuurlijke vorm vindt men in vissoorten als de sardine of de ansjovis. Het heeft een duidelijke invloed op het centrale zenuwstelsel: het ondersteunt en stimuleert cognitieve functies en het zorgt niet alleen een voor balans op emotioneel gebied, maar ook op het gebied van het gedrag.
- N-acetyl L-carnitine de estervorm van L-carnitine, voorkomt niet alleen het ontstaan van verouderingseffecten in de hersenen, maar zorgt er ook voor dat de aanmaak van acetylcholine toeneemt.
- Fosfatidylserine is een onmisbaar vet voor de membranen van de hersencellen dat deze membranen tevens soepel en doorlaatbaar houdt. het draagt bij aan de toename van het aantal receptorplekken van de neurotransmitters, bevordert de aanmaak van acetylcholine en dopamine en verbetert de glucosestofwisseling in de hersenen.
- Bacopa monnieri, versterkt de zenuwimpulsen in de hersenen en helpt beschadigde neuronen te herstellen. Het remt eveneens de werking van acetylcholinesterase, waardoor het acetylcholinegehalte op peil blijft. Het stimuleert daarnaast de reactiesnelheid en de snelheid waarmee taken worden uitgevoerd. Ook bevordert het ons vermogen om informatie op te nemen. Het heeft een kalmerende werking en stelt u in staat kalm en rustig te blijven tijdens intensieve studieperiodes of bij intensieve intellectuele stress.
- Uridinemonofosfaat stimuleert de aanmaak van axonen, stabiliseert de celmemranen van zenuwcellen en bevordert de aanmaak van acetylcholine.
- Huperzine-A is een natuurlijke alkaloïde die afkomstig is uit de Chinese plant Huperzia serrata. Het kent een eeuwenoud gebruik in de traditionele Chinese geneeskunst als ondersteuning van de cognitieve functie: het moduleert namelijk het enzym acetylcholinesterase dat acetylcholine afbreekt.
- En ten slotte Natrium-R-lipoate, de natuurlijke vorm van liponzuur en GPC (glycerofosfocholine) , dat eveneens de aanmaak van acetylcholine stimuleert.

Andere stoffen die essentieel zijn voor onze hersenen:
- PQQ verbetert de cognitieve functie, aangezien de hersenen het meeste energie gebruiken van alle organen, en het brein geheel afhankelijk is van de energievoorraad die er beschikbaar is. Uit een dubbelblind onderzoek met een placebo is gebleken dat een dagelijkse dosering van 10 tot 20 mg PQQ bij jonge volwassenen het kortetermijngeheugen, evenals het concentratievermogen fors kan verbeteren ten opzichte van een controlegroep die een placebo kreeg.
- Rhodiola rosea, waarvan in een studie is aangetoond dat het een stimulerend en regulerend effect heeft in stressvolle periodes. Na inname zijn er significante verbeteringen waar te nemen op het gebied van fysieke, mentale en cognitieve prestaties (geheugen, hoofdrekenen, concentratievermogen, visuele- en auditieve waarneming), en op het gebied van psychomotorische functies, ondanks stress en vermoeidheid. De studenten die een supplement hadden ingenomen gaven aan duidelijk minder last te hebben van mentale en intellectuele vermoeidheid. Ze hadden minder slaap nodig, waren beter gehumeurd en voelden meer motivatie om aan de studie te gaan.
- Centella asiatica, Ginkgo biloba ofTaxifoline, vanwege de positieve uitwerking op de bloedcirculatie in de hersenen, waardoor het cognitieve vermogen, het geheugen en de concentratie verbeteren. Taxifoline verbetert het geheugen bij 70% van de patiënten met stoornissen in de bloedvoorzieningen van de hersenen. In 60% van de gevallen vergroot het de concentratie en verruimt het de intellectuele vermogens.
- Magnesium threonaat is in tegenstelling tot andere vormen in staat om door de bloed-hersenbarrière te dringen. Het vergroot het magnesiumgehalte in de hersenen, vergroot de dichtheid en plasticiteit van de synapsen en verbetert de cognitieve vermogens van ons brein.
- Vinpocetine zorgt voor betere testresultaten voor wat betreft het geheugen, de concentratie en de aandacht.
- L-Pyroglutaminezuur verbetert de cognitieve functies en de concentratie dankzij de rol die de stof speelt bij de verspreiding van alle vetzuren in de hersenen. Daarnaast heeft het een beschermende werking voor de hersenen omdat het een overschot aan glutamaat elimineert. - En daar aan kunt u natuurlijk het eleutherococcus-extract (Eleutherococcus senticosus) toevoegen, dat de weerstand tegen stress verbetert, de prestaties verhoogt, het geheugen versterkt en zorgt voor een groter gevoel van welzijn terwijl het vermoeidheid bestrijdt.

Zoals u ziet bestaan er vele manieren om onze hersenen te ondersteunen tijdens een intensieve examenperiode. Ook kan men zorgen voor 'goed onderhoud', zodat alle functies tijdens het ouder worden behouden blijven. Dit kan door het gebruik van goede voeding, door supplementen in te nemen die de aanmaak van acetylcholine stimuleren, door voedingsstoffen in te nemen die de doorbloeding in de hersenen stimuleren, of door plantenextracten te gebruiken die de weerstand tegen stress verhogen.. En bedenk dat het voor het behoud van de geheugenfuncties op de langere termijn meestal doeltreffender is om verschillende, met elkaar samenwerkende stoffen in te nemen in plaats van een enkele molecuul van een bepaalde stof.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
CDP Choline

Verbeterde vorm van het belangrijke voedingselement choline, grotere biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Ginkgo Biloba

Gestandaardiseerd extract (50:1) met 24% ginkgo flavonglycosiden

www.supersmart.com
PS 100

Verbetert het leervermogen, het geheugen en de concentratie

www.supersmart.com
Vinpocetine

Ondersteunt de stofwisseling, de bloedcirculatie en de zuurstofvoorziening naar de hersenen

www.supersmart.com
Rhodiola rosea

Nieuwe verbeterde samenstelling
Met een hogere concentratie werkzame stoffen

www.supersmart.com
Bacopa Monnieri

Verbetert de geheugenfunctie en vergroot het leervermogen

www.supersmart.com
Centella Asiatica

Gestandaardiseerd extract met 20% asiaticosiden en madecassosiden

www.supersmart.com
Huperzine-A

Natuurlijk alternatief bij cognitieve problemen

www.supersmart.com
DMAE

Veelzijdige en belangrijke voorloper van acetylcholine.

www.supersmart.com
Taxifolin

In Rusland gebruikt vanwege de vele gunstige toepassingsmogelijkheden

www.supersmart.com
Sodium R-Lipoate

Werkzame vorm van R-lipoïdezuur met een verbeterde biologische beschikbaarheid
In slechts 20 min. wordt een 10 maal zo hoge concentratie in het plasma bereikt

www.supersmart.com
Coenzymated B Formula

Maximale biologische beschikbaarheid. De complete reeks B-vitamines, direct opneembaar door het lichaam

www.supersmart.com
Neuro-Nutrition Formula

Nieuwe samenstelling voor een optimale bescherming van het zenuwstelsel

www.supersmart.com
Neurex™

Krachtige formule van samenwerkende stoffen die de achteruitgang van de hersenen voorkomen en verhinderen.

www.supersmart.com
Adrenal Support

Ondersteunt de werking van de bijnieren en verbetert de reactie op stress

www.supersmart.com
PQQ & Q10

Pyrroloquinoline quinone & Co-enzym Q10
Synergie gericht op het bestrijden van cognitieve tekorten

www.supersmart.com
Magnesium Threonate

De nieuwste generatie magnesium met uitzonderlijke herstellende eigenschappen voor de hersenen

www.supersmart.com
PhytoMind™

Neurologisch stimulerend middel met Phenylethylamine (PEA)

www.super-nutrition.com
Ontdek ook
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan