Home   >  Vetzuren (omega-3, omega-7...)  >  Gunstige effecten van omega-3...
05-06-2013

Gunstige effecten van omega-3 uit de zee op levensverwachting senioren

Uit een recent onderzoek dat onlangs online gepubliceerd werd in de Annals of Internal Medicine, wordt opnieuw het belang aangetoond van het innemen van voldoende langeketen omega-3 vetzuren, met name voor personen van 65 jaar en ouder. In deze studie toont men namelijk aan dat de senioren met de hoogste gehaltes aan omega-3 in het bloed gemiddeld 2,2 jaar langer leven dan de senioren met de laagste bloedwaarden.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten van Harvard (Massachusetts) en van de staat Washington zijn van mening dat de senioren met het hoogste percentage langeketen omega-3 vetzuren in hun bloed (EPA, DHA, DPA) kunnen rekenen op een verlaging van 27% van de overlijdingskans als men daarbij kijkt naar alle oorzaken, en naar een verlaging van maar liefst 35% als men kijkt naar het overlijdensrisico door hart- en vaatziekten.
Om deze resultaten te verkrijgen onderzochten de wetenschappers gedurende 16 jaar de statistische gegevens van 2700 Amerikaanse volwassen van 65 jaar en ouder die meededen aan het onderzoek 'Cardiovascular Health Study' (CHS), en dat werd geleid door de National Institutes of Health (NIH). De deelnemers waren afkomstig uit vier verschillende staten (North Carolina, Maryland, Californië en Pennsylvania), en ze verkeerden bij het begin van het onderzoek in een relatief goede gezondheid.
Het doel van het onderzoek was te bepalen of er een verband bestond tussen de consumptie van vis (te traceren via de bloedwaarden) en het sterftepercentage.

Inmiddels is het verband tussen de consumptie van de zogenaamde 'vette vissoorten' (tonijn, zalm, sardientjes, haring, makreel, forel) en de verlaging van de kans op hart- en vaatziekten alom erkend en bevestigd: omega-3 speelt een belangrijke rol in de communicatie tussen de cellen onderling, en bij de werking van de hartcellen. Bovendien hebben andere recente onderzoeken bewezen dat omega-3 vetzuren de gemiddelde lengte van de telomeren doet toenemen, waardoor het in staat is in te werken op een van de belangrijkste verouderingsprocessen op celniveau.

Bij deze nieuwe studie echter hebben de onderzoekers getracht meer zicht te krijgen op de effecten van bepaalde specifieke langeketen omega-3 vetzuren (EPA - eicosapentaeenzuur, DHA- docohexaeenzuur, DPA- docosapentaeenzuur ) op de andere overlijdensoorzaken. Ze onderzochten hiervoor regelmatig de biomarkers in het bloed.

Uit de resultaten bleek dat deze drie langeketen vetzuren apart van elkaar of gecombineerd gerelateerd waren aan een significant lager overlijdensrisico.
    - Het vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) is sterk gerelateerd aan de verlaging van 40% van het overlijdensrisico door een coronaire aandoening, met name als het gaat om hartritmestoornissen,
    - Het vetzuur eicosapentaeenzuur (EPA) is gerelateerd aan een lagere kans op het ontstaan van een myocardinfarct,
    - Het vetzuur docosapentaeenzuur (DPA) is nauw gerelateerd aan een vermindering van de kans op overlijden door een CVA.
Wanneer men alle overlijdensoorzaken bij elkaar nam, dan bleek daarnaast dat de overlijdenskans van de deelnemers met het hoogste gehalte van deze vetzuren in hun bloed 27% lager te liggen.

Dr Dariush Mozaffarian van de Harvard School of Public Health, en een van de auteurs van het onderzoek, legt uit dat "de consumptie van vis die rijk is aan omega-3 vetzuren al langere tijd bekend staat als gezond. Er waren tot dusver echter maar weinig onderzoeken die de gunstige effecten van vetzuren aantoonden voor de gezondheid van de oudere volwassenen. Bovendien bevestigen de resultaten eens te meer dat het voor een gezond hart- en vaatstelsel belangrijk is om over voldoende omega-3 vetzuren in het bloed te kunnen beschikken. Het zou daarnaast ook nog eens een gunstig effect op de levensverwachting kunnen hebben".
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
CLA

Geconjugeerd linolzuur: de vetbestrijdende lipide !

www.supersmart.com
Super DHA

310 mg DHA en 43 mg EPA per softgel

www.supersmart.com
Super EPA

285 mg EPA en 39,19 mg DHA per softgel.

www.supersmart.com
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Krill Oil

Superieure vorm van omega-3 met grotere biologische beschikbaarheid en sterker effect

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-05-2017
Diabetes type 1: nieuwe bemoedigende resultaten
Chinese onderzoekers hebben een belangrijke ontdekking gedaan voor de behandeling van diabetes. De eerste conclusies van hun onderzoek lijken er namelijk op te wijzen dat...
Lees verder
23-05-2017
Vervuiling in de stad: natuurlijke oplossingen die...
De afgelopen maanden zagen we verschillende vervuilingspieken, vooral wat betreft de vervuiling door fijnstof. Bij elk smogalarm volgden er vanuit de gezondheidsinstanties meer berichten over...
Lees verder
07-02-2018
Sporters gaan sneller met de juiste mineralen...
Kunnen sportprestaties al verbeteren na slechts een maand van supplementinname? Dit blijkt inderdaad te kunnen. Dat heeft een onderzoeksteam aangetoond. Voorwaarde is wel, dat men...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan