Home   >  Gewrichten  >  Celadrin®, de natuurlijke bestrijder...
11-01-2016

Celadrin®, de natuurlijke bestrijder van ontstekingen

artrose Celadrin® is een natuurlijk ingrediënt dat ontstaat door de verestering van olie. Het is klinisch bewezen dat het in staat is ontstekingen en pijn te verminderen. Het bestaat uit een gepatenteerde combinatie van veresterde koolstofhoudende vetzuren: myristinezuren, myristoleine zuren, oliezuren, palmitoleïnezuren, laurinezuren, decaanzuren en stearinezuren. Celadrin® vermindert de ontstekingsrespons, smeert de celmembranen en houdt de lichaamsvloeistoffen gezond, waardoor het de botten en gewrichten beschermt. Ook zorgt het ervoor dat de afname van kraakbeen wordt tegengegaan. Het werkt sneller dan andere natuurlijke ingrediënten, zonder de bekende bijwerkingen van ontstekingsremmende medicijnen.

Wanneer er een ontstekingsreactie plaatsvindt, worden de fosfolipiden van de membranen onder invloed van fosfolipase A2 afgebroken tot archidonzuren. Vervolgens wordt dit arachidonzuur onder invloed van lipo-oxygenase omgezet in leukotrienes, dat op zijn beurt met behulp van cyclo-oxygenase wordt omgezet in prostaglandines. Prostaglandines verhogen de doorlaatbaarheid van de capillaire vaten en stimuleren de respons van andere ontstekingsmediatoren. Ze spelen dan ook een belangrijke rol bij het ontstekingsproces.

Beschermt de celmembranen

Het celmembraan zorgt ervoor dat de inhoud van de cel gescheiden blijft van de aangrenzende cellen. Het biedt bescherming tegen de omliggende cellen en tegen de buitenwereld. Structuurlipiden vormen een belangrijk onderdeel van het celmembraan. Ze reguleren de doorvoer van voedingsstoffen, mineralen, elektrolyten en medicijnen via het membraan.
Er zijn talloze elementen die stress veroorzaken voor de lipiden in het membraan. De cel en het membraan raken beschadigd, wat er uiteindelijk zelfs toe kan leiden dat de cel afsterft.
Wanneer het celmembraan door interne of externe stress wordt aangetast, dan leidt dit tot een groot aantal processen die de veroudering versnellen, zoals een onbeheersbare en onevenwichtige ontsteking.
Celadrin® biedt de celmembranen een ideale mix van lipiden waardoor het membraan goed blijft werken en gezond blijft. Het bevordert het herstel van de cellen doordat het de lipidenstructuur van het membraan versterkt.

Remt de aanmaak van ontstekingsmediatoren

Epidemiologische en klinische studies tonen aan dat een supplementinname van omega-3-vetzuren (EPA/DHA) gunstige effecten heeft voor personen die lijden aan reumatoïde artritis. De omega-3 langeketen meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een effect dat vergelijkbaar is met dat van bepaalde ontstekingsremmers. Ze remmen namelijk de aanmaak van ontstekingsmediatoren. Naar het belang van visolie als behandeling van artrose is echter nog maar weinig onderzoek gedaan. Het effect van de inname van een visoliesupplement wordt toegeschreven aan het feit dat het vetzuren bevat die de fosfolipiden van de membranen zouden versterken. Bovendien zouden de vetzuren de aanmaak van ontstekingsopwekkende eicosanoïdes verminderen. Visolie vermindert eveneens de aanmaak van cytokines en de activatie ervan op celniveau.
Bij ratten heeft men eveneens aangetoond dat enkelvoudige onverzadigde vetzuren (zoals myristoleine zuren), bij kunnen dragen aan de bescherming tegen een artritis die opgewekt werd door een hulpstof. Het werkingsmechanisme is nog niet volledig duidelijk, maar onderzoek lijkt uit te wijzen dat myristoleine zuren een krachtige remmende werking hebben op de ontstekingsmediator voor allergische reactie, namelijk 5 lipo-oxygenase1. Men gaat er sinds 1995 vanuit dat derivaten van 5-lipo-oxygenase een rol zouden kunnen spelen bij ontstekingsprocessen die leiden tot de beschadiging van de gewrichten bij reumatoïde artritis. De werking van Celadrin® is vergelijkbaar met die van EPA en DHA uit visolie. Celadrin® is echter veel krachtiger.

Verbetering van de bewegelijkheid

Uit resultaten die gepubliceerd werden in het prestigieuze Journal of Rheumatology, constateerde men op basis van een dubbelblinde placebogecontroleerde studie dat Celadrin®, indien oraal ingenomen, een positief effect had op mobiliteits- en gewrichtsproblemen. In dit onderzoek werden de gunstige effecten bestudeerd van een mix van meervoudig onverzadigde cetyl-vetzuren bij een groep patiënten met artrose in de knie. De patiënten waren afkomstig uit twee klinieken in Bangalore in India.
Vierenzestig deelnemers van 37 tot 77 jaar oud ontvingen dagelijks 6 capsules met ofwel Celadrin®, ofwel een placebo. Deze hoeveelheid werd verdeeld over twee innamemomenten ('s ochtends en 's avonds). De staat van de deelnemers werd aan het begin van het onderzoek, 30 dagen na het onderzoek en 68 dagen na het onderzoek geëvalueerd.
In vergelijking met de personen die een placebo hadden gekregen, merkten de personen die Celadrin® hadden ingenomen dat hun gewrichten soepeler waren. Ze hadden minder pijn en waren in staat om langere afstanden te voet af te leggen.
De effecten van Celadrin® op artrose in de knie zijn vergelijkbaar met de effecten van een behandeling met de gebruikelijke medicijnen. Onderzoekers vatten de resultaten als volgt samen: het gebruik van een combinatie van cetyl-vetzuren door patiënten die reeds 5 of 6 jaar aan artrose in de knie lijden, leidt tot een verbetering van een groot aantal bewegingen en functies. Er is nog uitvoeriger onderzoek nodig om vast te stellen of cetyl-vetzuren het enzym 5-lipo-oxygenase beïnvloeden dankzij een bepaald substraat, of dankzij een remmend mechanisme. Ook dient nog te worden onderzocht of deze vetzuren de aanmaak van leukotrienes beïnvloeden2.

Doeltreffendheid van de crème bij artrose in de knie

Veertig patiënten met artrose in een of beide knieën werden op willekeurige wijze in twee groepen verdeeld. Ze kregen ofwel een crème met cetyl-vetzuren, ofwel een placebo. Men voerde testen uit bij het begin van de behandeling, na 30 minuten en na 30 dagen.
De onderzoekers beoordeelden het fysieke functioneren, de pijn, de posturele bewegingen en alle andere bewegingen. Tijdens het testen werd onder andere gemeten hoeveel tijd de patiënt nodig had om op te staan uit een stoel of om een trap op te lopen. Daarnaast werden duurvermogen en mobiliteit van de knie getest. De resultaten van de patiënten die Celadrin® gebruikten, waren opvallend beter: ze hadden minder last van pijn en stijfheid, beschikten over meer kracht en evenwicht en vertoonden een grotere mobiliteit in de gewrichten. Uit dit onderzoek bleek dat 100% van patiënten die de crème met Celadrin® gebruikte, duidelijke verbeteringen liet zien ten opzichte van de groep die de placebocrème gebruikte. Wat het meest opviel, was dat de patiënten 30 minuten na het aanbrengen van de crème reeds aanmerkelijke verbeteringen constateerden op elk gebied. Deze verbeteringen waren na 30 dagen verder toegenomen3.
Deze resultaten werden nog verder onderstreept door een aanvullend onderzoek. Daaruit bleek namelijk dat de mobiliteit van de schouder, de pols en de knie waren verbeterd en dat de pijn significant was afgenomen.
Aan een dubbelblinde placebogecontroleerde studie van de universiteit van Connecticut namen 40 patiënten deel die leden aan artrose in de knie. Men beoordeelde het effect van de crème met cetyl-vetzuren op statische posturele bewegingen en op de verdeling van de druk op de voetzool.
De patiënten ontvingen Celadrin® of een placebo in de vorm van een crème. Ze brachten de crème 30 dagen lang 's ochtends en 's avonds aan. De patiënten werden aan het begin van het onderzoek en na 30 dagen van behandeling gecontroleerd. De resultaten toonden aan dat een behandeling van 30 dagen met de crème met cetyl-vetzuren de statische posturele stabiliteit verbeterde bij patiënten met artrose in de knie, waarschijnlijk omdat de crème de pijnklachten vermindert4.

Goede opname bij orale inname en plaatselijke toepassing

Uit een studie van de universiteit van Minnesota in de Verenigde Staten bleek dat de cetyl-vetzuren uit Celadrin® goed opgenomen worden, of ze nu oraal worden ingenomen of plaatselijk worden aangebracht. Hoewel een kleine hoeveelheid vetzuren intact blijft, wordt het overgrote deel gehydrolyseerd. De cetylalcohol wordt geoxideerd tot vetzuren en veresterd tot verschillende soorten lipiden, zoals fosfolipiden, triglyceriden of cholesterolesters5.



1. Bonnet C. et al., Lipoxygenase products and expression of 5-lipoxygenase activing protein in human cultured synovial cells, Prostaglandins, 1995, 50: 127-35.
2. Hesslink R. Jr et al., Cetylated fatty acids improve knee function in patients with osteoarthritis, J. Rheumatol., 2002, 29: 1708-12.
3. Kraemer W.J. et al., Effect of cetylated fatty acid topical cream on functional mobility and quality of life of patients with osteoarthritis, J. Rheumatol., 2004, 31: 767-74.
4. Kraemer W.J. et al., Effects of treatment with a cetylated fatty acid topical cream on static postural stability and plantar pressure distribution in patients with knee osteoarthritis, Journal of Strength and Conditioning Association, 2005, 19(1): 115-121.
5. Gallaher D.D., Distribution of cetylated fatty acids in rats after oral or topical administration, Federation of American Societies of Experimental Biology Journal, 2002.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Celadrin®

Vermindert de pijn en herstelt de bewegelijkheid van gewrichten.

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
10-04-2019
SAMe doeltreffend bij depressies, artritis en leveraandoeningen
In een blad dat onderzoeken heeft gepubliceerd omtrent S-adenosyl-methionine (SAMe) is te lezen dat het Amerikaanse Agency for Health Research & Quality (AHRQ) heeft geconcludeerd...
Lees verder
10-10-2018
De 5 onwaarheden over artrose
De statistieken zijn angstaanjagend: een persoon in een rijk land heeft 25% kans om in zijn leven artrose in de heup 1 en 45% kans...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan