
Champex neutraliseert geurtjes die in de darm ontstaan als bijproduct van de afbraak van voedingsmiddelen. Het bestrijdt rottingsgeuren en een slechte adem.
Een deel van de voedingsstoffen die we innemen wordt afgebroken en omgezet door bacteriën in de darmen. Hierbij ontstaan giftige bijproducten, zoals ammoniak, indool, scatool, tryptamine, mercaptan, waterstofsulfide en amines. Het merendeel van deze geurstoffen wordt uitgescheiden via de stoelgang. Een ander deel wordt via de darmen opgenomen in het bloed. Het deel dat aan het bloed wordt afgegeven, wordt uitgescheiden via de longen en de zweetklieren. Het zijn deze bestanddelen die zorgen voor een slechte adem en voor vervelende lichaamsgeurtjes.
Champex® bestaat uit een stof die gewonnen wordt uit de paddenstoel Agaricus bisporus. Het bevat aminozuren zoals glutaminezuur, alanine, threonine, leucine en serine. Het bevat polyfenolen, flavonoïden, polysachariden, vitamines en mineralen.
De aminozuren in Champex neutraliseren vervelende geurtjes die ontstaan door de ammoniak en de amines in de darmen. De polyfenolen en flavonoïden verbinden zich met de mercaptan en de amines, waardoor er chemische stoffen ontstaan die geurloos zijn. Polysachariden beheersen de geur van verschillende chemische stoffen.
Vervelende geurtjes onder controle
Champex® wordt oraal ingenomen en reageert in de darm met de onwelriekende stoffen. Champex is toegediend bij 8 vrijwilligers in een dosering van 500 tot 1500 mg. Men onderzocht de concentraties ammoniak, zwavel, indool, scatool en fenol. De inname van Champex® gedurende 14 dagen verlaagde de concentratie aan rottingsstoffen met 40 tot 60% ten opzichte van de beginwaarden.
Uit een onderzoek dat in januari 1997 werd gepubliceerd in het Japanse Journal of Public Health, werd in vitro het positieve effect van het extract aangetoond van de paddenstoel op de hoeveelheid ammoniak. Ook werd in vivo de remmende werking aangetoond die de paddenstoel heeft op de aanmaak van indool en tryptamine
1.
Er is ook Japans onderzoek dat zich heeft gericht op het niveau van indol-azijnzuur en tryptamine. Beide zijn stofwisselingsproducten van het in de darmen opgenomen tryptofaan. Ook de hoeveelheid ammoniak die ontstaat door de rotting van vlees werd gemeten. De onderzoekers ontdekten dat de petrischalen met Champex® minder ammoniak bevatten. Hetzelfde gold voor de aanmaak van tryptamine en indol-azijnzuur.
Bestrijdt een slechte adem
Een slechte adem is hoofdzakelijk te wijten aan de aanwezigheid van vervelend ruikende, zwavelhoudende geurstoffen. Het gaat hierbij met name om waterstofsulfide en methylmercaptan.
Men loste 2,5 en 10 mg Champex® op in 3 ml gedistilleerd water, waarbij de pH-waarde van elke oplossing met behulp van natriumhydroxide werd aangepast naar 6,5. Elke oplossing werd in een kolf geschonken van 125 ml, waarna men er methylmercaptan aan toevoegde, zodat men een oplossing van 0,5 ppm kreeg. Het gebruik van 2 mg en 5 mg Champex® deed de methylmercaptan respectievelijk in 45 en 5 minuten verdwijnen.
Bij 63 middelbare scholieren van het vrouwelijke geslacht werd een organoleptisch onderzoek uitgevoerd naar de adem. Na een maaltijd met gegrild vlees dat op smaak was gebracht met knoflook, nam elke scholier suiker in met 0,125% Champex®. 58 van de 63 deelneemsters gaven aan dat Champex® de knoflookgeur uit hun mond sterk had verminderd.
Vermindert de geur van de ontlasting
9 patiënten die geopereerd waren aan darmkanker, namen gedurende 30 dagen 5 tabletten Champex®. De intensiteit van de geur van hun ontlasting werd voor- en na de behandeling gemeten. Nadat zij tien dagen Champex® hadden ingenomen, was de intensiteit afgenomen tot 43%. Na 20 dagen was het zelfs teruggedrongen tot 29%.
In een ander onderzoek werden de effecten bestudeerd van een extract van de paddenstoel bij het verminderen van de ontlastinggeur en het verlagen van de ammoniakwaarde in het bloed. Ook werd de kwaliteit van de ontlasting beoordeeld
2. Acht oudere patiënten op een ziekenhuiszaak kregen een orale dosis Champex®. Er werden monsters van de ontlasting en het bloed genomen. Bovendien werd er een organoleptische analyse uitgevoerd (geuranalyse) en werd er kwantitatief onderzoek gedaan (naar de concentratie van stoffen die geuren veroorzaken). De inname van Champex® leidde tot een aanzienlijke afname van het ammoniak- en indoolgehalte. Onderzoekers constateerden dat de toediening van Champex® een doeltreffend middel was voor het verbeteren van de kwaliteit van de stoelgang, het verminderen van de geur, zowel van de ontlasting als van andere lichaamsgeuren, zonder dat het veranderingen in het maag-darmstelsel tot gevolg had. Het zorgde bovendien voor een lager ammoniakgehalte in het bloed.
Bij 14 oudere patiënten in een ziekenhuis die 30 dagen lang 400 mg Champex® kregen toegediend, werd de hoeveelheid ammoniak en de mate van activering van de Natural Killer Cells gemeten. Het ammoniakgehalte daalde en de activiteit van de natural killer cells nam aanzienlijk toe. Bij een overschot aan ammoniak in het bloed neemt de activiteit van de natural killer cells af. Deze cellen bestrijden kankercellen, virussen en bacteriën.
Zorgt voor meer bifidobacteriën
Bij 8 oudere patiënten in een ziekenhuis werd de hoeveelheid bifidobacteriën gemeten nadat zij dagelijks 500 mg tot 1500 mg Champex® hadden ingenomen. De hoeveelheid bifidobacteriën in de ontlasting bleek bijna 1,5 maal groter te zijn dan de hoeveelheid Clostridium, een schadelijke bacterie voor de darmen. De hoeveelheid Clostridium was met meer dan 50% afgenomen.
Verbetert de nierfunctie
Wanneer er sprake is van chronisch nierfalen, dan worden er toxische producten via de darm opgenomen in het bloed. Ze kunnen dan niet meer op de normale wijze worden afgevoerd. Wanneer de nierfunctie verzwakt is, kunnen organische afvalstoffen zich ophopen en kan een dialyse noodzakelijk worden. Na een drie maanden durende inname van 2000 mg Champex® daalt het creatininegehalte en blijft dit op een stabiel niveau. Creatinine is een indicator voor chronisch nierfalen. Onderzoekers constateerden dat Champex® bij patiënten met een nierinsufficiëntie die niet gedialyseerd werden, zorgde voor een verbetering van de nierfunctie. Hiermee kon hemodialyse voorkomen worden
3.
1. Koizumi I. et al., Deodorant effects of champignon extract on ammoniacal nitrate in-vitro and its repressive effects on the production of indole and tryptamine in vivo, Japanese Journal of Public Health, 1997, 44: 1-10.
2. Abe J. et al., Effects of Bio-M on the repression of fecal odors
in a hospital ward following administration of Bio-M to aged inpatients, presented at the 36th congress of Tohoku Clinical & Hygienic Examination Society, Oct 20, 1995, Atoka City, Japan.
3. Sanaka T., Care of renal failure cases to avoid dialysis therapy, Igakushoin Press, 1992.