Als een van uw naasten een Cerebro Vasculair Accident heeft gehad (CVA), dan weet u uit ervaring dat dit een van de ergste dingen is die een mens kan gebeuren. . Slechts een op de tien slachtoffers herstelt fysiek en mentaal volledig. De anderen blijven last houden van invaliderende gevolgen. 40% overlijdt zelfs binnen enkele maanden na een CVA.
Het ergste is dat een CVA zich niet laat voorspellen. Het is een plotselinge, overrompelende aanval. Iets wat niemand had zien aankomen. Op een dag maak een stukje vettige plaque zich los van een bloedvatwand. Het laat zich meevoeren door de bloedstroom. Het gaat alsmaar verder door het lichaam, totdat het uiteindelijk klem komt te zitten in een nauwer gedeelte van een slagader. Op dat moment gaat het fout: het stukje plaque veroorzaakt een verstopping in het bloedvat waardoor de doorbloeding plotseling stopt. Duizenden zenuwcellen die voor hun overleving afhankelijk zijn van het bloed, zitten zonder zuurstof.
Wordt er niet ingegrepen, dan sterven de neuronen bij gebrek aan zuurstof af. Hele netwerken van neuronen vallen weg, zoals neuronen die verantwoordelijk zijn voor de tastzin, de spraak, het evenwicht... Is de schade beperkt gebleven en is het slachtoffer nog jong, dat kunnen de neuronennetwerken weer worden opgebouwd. Dat is te danken aan de plasticiteit van de neuronen. Dit proces heeft echter tijd nodig. Is de schade ernstiger en het slachtoffer ouder, dan is het leven meestal voorgoed veranderd..
De gevolgen van een dergelijk incident zijn vreselijk en er zijn dan ook veel mensen die dit onderwerp mijden. Ze hopen er heimelijk op dat het hen niet zal overkomen. Wie echter zijn ogen sluit voor de realiteit, stelt zichzelf nodeloos bloot aan een hoger risico en aan grotere gevolgen. . Het ontstaan van een CVA is namelijk niet 'volstrekt willekeurig': onderzoek heeft aangetoond dat men de kans op het ontstaan van een CVA kan beperken met maar liefst 80% door bepaalde maatregelen te nemen op het gebied van de voeding.
Stelt u zich eens het volgende voor: er is een pakje van 100 kaarten dat bestaat uit 99 blanco kaarten en 1 zwarte kaart. U trekt een willekeurige kaart uit deze stapel. De kans dat u de zwarte kaart pakt, is heel klein (1%).
Stelt u zich nu eens voor dat u elk jaar, 30 jaar lang, op deze manier een willekeurige kaart uit de stapel trekt. De kans is nog altijd klein dat u de kaart pakt, maar gezien het aantal trekkingen dat u in die 30 jaar doet, is de kans toch 3 op 10 dat u minimaal 1 keer de zwarte kaart trekt.
Als we nu de kans op het trekken van de zwarte kaart verhogen tot 80% bij een trekking, dan blijft de kans dat u de kaart bij een trekking pakt nog steeds gering: minder dan 2 kansen op de 100 (1,8%). Op de langere termijn wordt dit verschil echter enorm: : in de loop van 30 jaar heeft u omgerekend bijna 5 op de 10 keer kans dat u de zwarte kaart pakt.
Welnu, dit is precies wat er gebeurt bij een CVA. . De factoren die de kans op een CVA verkleinen of vergroten, veranderen nauwelijks iets aan het risico op de korte termijn. Dat zou ertoe kunnen leiden dat men de conclusie trekt dat men veel inspanning moet leveren in verhouding tot de resultaten die het oplevert. En dan is er nog het toeval, dat ook een rol speelt.
Op de langere termijn wegen de factoren die van invloed zijn op een CVA echter zwaar.
Men schat in dat we ongeveer 20% kans hebben om op een dag ten prooi te vallen aan een CVA.
...Dit getal uit de statistieken is echter een gemiddelde: op de langere termijn kunnen de risicofactoren dit getal enorm beïnvloeden. Want in werkelijkheid hebben sommige mensen wellicht maar 10% kans op een CVA (dankzij het terugdringen van de risicofactoren) en anderen misschien wel meer dan 60% (bij een opeenstapeling van risicofactoren, zoals teveel zout eten, fysieke inactiviteit...).
Bovendien, in tegenstelling tot ons voorbeeld met de trekking van de zwarte kaart, neemt de kans op het krijgen van een CVA toe bij elke 'trekking': zo weet men dat de kans op een CVA boven de 55 jaar elk jaar verdubbelt (1), dat diabetes type 2 de kans met 200 tot 600% vergroot (2) en dat een te hoge bloeddruk de kans met 1000% vergroot (3)...
Er bestaan tal van risicofactoren die de kans op een CVA vergroten. U kent ze vast: fysieke inactiviteit, een te hoge bloeddruk of diabetes type 2. Maar welke factoren hebben een positieve invloed op het risico?
Er zijn 3 factoren die gemakkelijk in te passen zijn in ons leven en die ook nog eens een positieve invloed hebben op tal van andere aandoeningen.
Onderzoekers hebben zo'n 400 studies geanalyseerd van de afgelopen 30 jaar en geprobeerd hieruit af te leiden welke voeding het meest bijdraagt aan de preventie van een CVA (4). Hieruit bleek dat men met het nemen van 3 maatregelen de kans op een CVA met 80% kan verkleinen.
Dit is ongetwijfeld de belangrijkste van de drie maatregelen waarmee de kans op een CVA verkleind kan worden.
In 2017 toonden onderzoekers van de universiteit van Birmingham voor het eerst aan dat een laag kaliumgehalte ervoor zorgt dat de slagaderen minder flexibel worden. Maar nog belangrijker: ze toonden ook aan hoe een verhoging van het kaliumgehalte het fenomeen van verkalking kon bestrijden (5).
Kalium is in bijna alle groente- en fruitsoorten te vinden. Echter, de daling van de consumptie van deze voeding verklaart ongetwijfeld de flagrante toename van het aantal CVA's... Hoewel de kaliumbehoefte wordt ingeschat op 4.700 mg per dag, halen de vrouwen in onze westerse samenleving nauwelijks 2.300 mg, en de mannen maar net 3.100 mg. (6).
Voeding die rijk is aan kalium : Alle fruit, alle groente en alle peulvruchten zijn rijk aan kalium. Uitschieters hierbij zijn witte bonen, pompoenen, spinazie en bananen.
Kaliumsupplementen : Potassium Bicarbonate (officieel erkend voor het optimaliseren en onderhouden van gezonde bloeddruk (7))
Dat was de tweede constatering van de wetenschappers die de meta-analyse uitvoerden: de mensen die magnesiumrijke voeding gebruikten, hadden minder kans op een CVA.
Dit mineraal is essentieel voor een goede werking van het lichaam en is van groot belang voor de hartfunctie. Het draagt namelijk rechtstreeks bij aan de stofwisseling van lipiden en speelt een rol bij de bloeddruk, twee mechanismen die betrokken zijn bij het ontstaan van een CVA. De verkleining van de kans op een CVA zou vooral te danken zijn aan de vaatverwijdende effecten van magnesium.
Voeding die rijk is aan magnesium : Peulvruchten, granen en noten zijn over het algemeen rijk aan magnesium, en dan met name sojabonen, amandelen, spinazie en chocolade.
Magnesiumsupplementen : OptiMag (dat 8 verschillende magnesiumvormen bevat), in te nemen tijdens de maaltijd.
Uit een meta-analyse die onlangs werd uitgevoerd en die specifiek gericht was op CVA's en hart- en vaatproblemen, bleek dat vitamine B9-supplementen (ook wel folaten genoemd) de kans op een CVA met 20 tot 70% deden afnemen.
Dat is niet echt een verrassing: Vitamine B9-supplementen (folaten) zoals SuperFolate genieten officieel al erkenning vanwege hun stimulerende werking op de vorming van bloedcellen (8). We vinden de vitamine in vlees en groente, maar na het koken, bewaren of invriezen gaat het gehalte aan deze vitamine drastisch omlaag.
Referenties
Een unieke en synergetische combinatie van 8 uitzonderlijke vormen van magnesium (uitstekende biologische beschikbaarheid en oplosbaarheid)
www.supersmart.comVoor de instandhouding van het zuur-base-evenwicht en ter voorkoming van hart- en vaatziekten
www.supersmart.comDe nieuwste generatie foliumzuur, door de FDA erkend als veilig en effectief
www.supersmart.comGratis
Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:
MELD U AAN VOOR