Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Ouderen slikken dagelijks tot...
19-12-2017

Ouderen slikken dagelijks tot 14 medicijnen, waarvan sommige helemaal niet effectief zijn

medicaments Deze veelvuldig voorgeschreven medicijnen kunnen we beter mijden Meer dan 150.000 Franse 65-plussers nemen gemiddeld 14 medicijnen per dag. Dat is de conclusie van een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Openhealth Company, een organisatie die absurde situaties van de conventionele geneeskunde aan de kaak stelt.
Volgens het Franse Internationale Consumptie-instituut (INC), kan deze duizelingwekkende inname van medicijnen direct worden gelinkt aan 130.000 ziekenhuisopnames en gemiddeld 7.500 overlijdens per jaar van personen die ouder zijn dan 65 jaar. Dit alles als gevolg van valpartijen, verkeerde doseringen en andere ernstige ongelukken.

Hoe komt het dat artsen zoveel chemische stoffen voorschrijven? Ten eerste lukt het vaak niet te stoppen met medicijnen die in eerste instantie preventief waren voorgeschreven. Later komen daar vaak nog nieuwe behandelingen bij naarmate mensen ouder worden en meer gezondheidsproblemen krijgen. In de loop der tijd moeten mensen dan ook een steeds gecompliceerder innameschema te volgen, dat bestaat uit een hele reeks van capsules, tabletten en poeders die volgens een bepaald schema ingenomen moeten worden. Dit leidt natuurlijk snel tot fouten. Volgens het US National Poison Data System zouden er in 2015 rond de 500.000 Amerikanen overleden zijn als gevolg van de inname van een voorgeschreven medicijn. Daarvan zouden 275.000 gevallen te wijten zijn aan een fout van een patiënt en 40.000 gevallen aan de bijwerkingen van de medicijnen.

Het ergste van dit alles is nog wel dat er tussen deze enorme vracht aan medicijnen een groot aantal zit dat niet of nauwelijks iets doet. In februari 2017 onthulde het onafhankelijke medische blad Prescrire een lijst met medicijnen die 'eerder gevaarlijk dan nuttig zijn'. De lijst was samengesteld op basis van de allernieuwste wetenschappelijke inzichten1. Er stonden 91 medicijnen op, waaronder 82 medicijnen die ook in Frankrijk verkocht worden. Het betreft met name de behandeling en de preventie van kanker, diabetes, artrose, allergieën, de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen. Ook de schrijvers van het boek Guide des 4 000 médicaments utiles, inutiles ou dangereux (Gids van 4000 nuttige, onnodige of gevaarlijke medicijnen), de professoren Philippe Even en Bernard Debré, onderstrepen dit: een derde van de medicijnen zou volgens hen onnodig zijn. Toch worden ze nog steeds voorgeschreven, bijvoorbeeld omdat de arts deze slechte gewoonte klakkeloos voortzet, omdat de agentschappen voor medicijnen niet voldoende waakzaam zijn, of omdat de farmaceutische lobby de nodige druk uitoefent.

Bovendien zouden veel medicijnen die wel nuttig zijn, probleemloos vervangen kunnen worden door veel vriendelijkere alternatieven die minder bijwerkingen geven en die veel meer inspelen op de kern van het probleem. Hieronder beschrijven we de 5 domeinen waarin polyfarmacy het meest voorkomt en waarbij de arts alternatieven tot zijn beschikking heeft.

Artrose Het is deze wijdverbreide aandoening waardoor miljoenen mensen getroffen zijn en die ervoor zorgt dat er massaal pijnbestrijders en ontstekingsremmers worden voorgeschreven. En dat terwijl deze medicijnen er vaak ook nog voor zorgen dat de ziekte sneller voortschrijdt. Volgens een recent onderzoek echter zou het natuurlijke supplement chondroïtine de pijn even doeltreffend verlichten als NSAID's, terwijl het ook nog eens de aftakeling van het weefsel tegengaat2. Het gaat hier om verschillende natuurlijke middelen met capsaïcine, glucosamine en SAMe. Deze middelen zijn, naast lichamelijke inspanning, bekend vanwege hun effectiviteit, maar ze worden helaas te weinig ingezet.

Hart- en vaatziekten Britse onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat mensen die bètablokkers krijgen na een hartaanval (hetgeen in 95% van de gevallen gebeurt) hiervan helemaal geen voordeel hebben3! In de groep van mensen die niet met deze medicijnen behandeld werden, was het aantal personen dat overleed na 1 maand, of na 6 maanden of meer gelijk. Waar deze groep geen last van had, dat waren de bijwerkingen: duizeligheid, trage hartslag, vermoeidheid en koude handen en voeten.
Op een ander gebied worden vaak en veelvuldig statines voorgeschreven. Statines zijn onderwerp van een reeds langslepende controverse. De afgelopen jaren heeft men onderzoek gedaan naar tot op heden onbekende effecten van de inname van statines: onderzoekers hebben ontdekt dat het de kans op diabetes type 24 mogelijk met 44 tot 61% verhoogt. Deze ziekte zorgt zelf ook voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.... Een trieste paradox.
We weten natuurlijk allemaal dat we hartproblemen het beste kunnen voorkomen door stress te beperken, ons gewicht goed in balans te houden, goed te slapen en gezond te eten! Denk bij voeding vooral aan de inname van omega-3 vetzuren5-6 (overvloedig aanwezig in vette vissoorten of in natuurlijke supplementen als Super DHA) en antioxidanten (overvloedig aanwezig in verse groente en vers fruit of in de uitgekiende en bestudeerde samenstelling van formules als Cardio-Clear™ of Cardio Booster).

Slaap Met het vorderen der jaren slapen we meestal minder goed. Dat is soms moeilijk te accepteren. Veel ouderen nemen dan ook hun toevlucht tot de makkelijke weg, namelijk de inname van slaapmiddelen en benzodiazepines. Sommigen raken hieraan fysiek verslaafd, terwijl anderen er psychisch afhankelijk van worden: ze denken dat ze niet meer kunnen slapen zonder... Toch is het heel goed mogelijk om aan iets nieuws te wennen, zoals de inname van natuurlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan GABAu, 5-htp, kava en valeriaan. Ook lichamelijke activiteit, zoals tai chi7 heeft een gunstig effect. Al deze methoden zijn ook veel beter voor uw gezondheid!

Corticosteroïden Wellicht heeft u zelf al eens corticosteroïden toegediend gekregen. Deze ontstekingsremmende medicijnen worden door artsen voorgeschreven voor een breed scala een ziekten, zoals eczeem, astma en artritis. Onderzoek heeft aangetoond dat men door uitsluitend de klachten van een aandoening te bestrijden en niet de oorzaken, men met deze medicijnen vaak aanzienlijke bijwerkingen veroorzaakt, zoals een groter risico op fracturen of bloedvergiftiging. Het kan zelfs overlijden tot gevolg hebben8. De natuur biedt ons dan ook ontstekingsremmende alternatieven die enorm krachtig zijn, zoals gember en kurkuma. Beide zijn verkrijgbaar in geconcentreerde extracten: Super Gingerols en Super Curcuma.

Antibiotica. We kunnen dit artikel niet schrijven zonder te praten over antibiotica. Ziekenhuizen proberen de resistentie voor antibiotica met alle middelen te bestrijden, maar een onderzoek onder ziekenhuispatiënten toont aan dat er nog veel te vanzelfsprekend antibiotica wordt voorgeschreven: in 20% van de gevallen zouden de klinische behandelingen nutteloos zijn en alleen maar leiden tot maag-, darm- en nierproblemen9.

Het is de hoogste tijd om te stoppen met deze overconsumptie van medicijnen en te zoeken naar de oorzaak van de ziekte, in plaats van aan symptoombehandeling te doen. Een natuurlijke behandeling dient de voorkeur te krijgen boven deze massaal voorgeschreven en niet ongevaarlijke medicijnen, maar de weg is nog lang: het deel van het gezondheidsbudget dat uitgegeven wordt aan preventie bedraagt slechts 6%! Het goede nieuws is dat iedereen over de middelen kan beschikken om deze tendens te stoppen. Door vandaag te kiezen voor natuurlijke preventie, vermindert men automatisch de kans op het ontstaan van ziekten in de toekomst. Geleidelijk aan zal het wellicht minder vanzelfsprekend worden om te kiezen voor regulieren medicijnen.



1- Pour mieux soigner, des médicaments à écarter : bilan 2017" Rev Prescrire 2017 ; 37 (400) : 137-148. (pdf, vrij toegankelijk) 2- Reginster J, Dudler J, Blicharski T, et al. Pharmaceutical-grade Chondroitin sulfate is as effective as celecoxib and superior to placebo in symptomatic knee osteoarthritis: the ChONdroitin versus CElecoxib versus Placebo Trial (CONCEPT) Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 22 May 2017. doi: 10.1136/annrheumdis-2016-210860 3-Tatendashe B., Marlous Hall et al. β-Blockers and Mortality After Acute Myocardial Infarction in Patients Without Heart Failure or Ventricular Dysfunction, Journal of the American College of Cardiology May 29 2017 DOI: 10.1016/j.jacc.2017.03.578 4- Casula M et al. Statin Use and Risk of New-Onset Diabetes: A Meta-Analysis of Observational Studies, Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases: NMCD 27(5) · March 2017 DOI: 10.1016/j.numecd.2017.03.001 5- Fish oil for primary and secondary prevention of coronary heart disease. Roth EM, Harris WS. Curr Atheroscler Rep. 2010 Jan;12(1):66-72. Review. 6- Omega-3 dietary supplements and the risk of cardiovascular events: a systematic review. Marik PE, Varon J. Clin Cardiol. 2009 Jul;32(7):365-72. Review. 7- Irwin M, Olmstead R et al. Tai Chi Chih Compared With Cognitive Behavioral Therapy for the Treatment of Insomnia in Survivors of Breast Cancer: A Randomized, Partially Blinded, Noninferiority Trial. J Clin Oncol. 2017 Aug 10;35(23):2656-2665. doi: 10.1200/JCO.2016.71.0285. Epub 2017 May 10. 8- Waljee Akbar K, Rogers Mary A M, Lin Paul, Singal Amit G, Stein Joshua D, Marks Rory M et al. Short term use of oral corticosteroids and related harms among adults in the United States: population based cohort study BMJ 2017; 357 :j1415 9- Pranita D. Tamma, Edina Avdic, David X. Li. Association of Adverse Events With Antibiotic Use in Hospitalized Patients. JAMA Internal Medicine, doi:10.1001/jamainternmed.2017.1938
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
NAG

De beste vorm van glucosamine, innemen met chondroïtine.

www.supersmart.com
SAM-e 200 mg

Superkrachtig voedingssupplement met een meervoudige werking. (gewrichten, lever, hersenen)

www.supersmart.com
Super DHA

310 mg DHA en 43 mg EPA per softgel

www.supersmart.com
Cardio Booster

Veelzijdige bescherming en ondersteuning voor de cardiovasculaire gezondheid

www.supersmart.com
Cardio-Clear

Nieuwe verbeterde samenstelling. Geavanceerde orale chelatie met EDTA, appelzuur, knoflookextract en bromelaïne

www.supersmart.com
5-HTP

Stimuleert de aanmaak van serotine

www.supersmart.com
Gaba

Een remmende neurotransmitter, onmisbaar bij bestrijding van stress

www.supersmart.com
Super Gingerols

Een krachtige antioxidant en een traditionele ondersteuning voor de spijsvertering

www.supersmart.com
Super Curcuma

Phytosomen uit curcuma - Grote biologische beschikbaarheid
Een nieuw gepatenteerd curcuma-extract, met 29 maal grotere biologische beschikbaarheid!

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan