Home   >  Hart & Bloedvaten  >  De krachtige bescherming van...
30-10-2017

De krachtige bescherming van hesperidine methyl chalcon

hesperidine Achter de wetenschappelijke naam hesperidine methyl chalcon zit een krachtige werkstof verborgen. Afgelopen mei hadden we het reeds over de weldadige natuurlijke eigenschappen voor het hart- en vaatstelsel. Maar de stof blijkt over nog veel meer gunstige eigenschappen te beschikken. Dit blijkt uit de resultaten van verschillende onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd. Deze onderzoeken maken duidelijk dat hesperidine methyl chalcon mogelijk gebruikt kan worden ter preventie en als behandeling van verschillende problemen. We vertellen u graag wat meer over de beschermende effecten van hesperidine methyl chalcon!

Beschermende effecten voor hart- en bloedvaten

Zoals u misschien nog weet, bespraken we in ons laatste artikel over hesperidine methyl chalcon de beschermende werking van de stof voor hart- en bloedvaten. In het blad The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism1 is een onderzoek gepubliceerd dat de vaatverwijdende eigenschappen van deze stof bevestigt. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat deze specifieke activiteit van hesperidine methyl chalcon kan bijdragen aan de preventie van bepaalde hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk. Een ander onderzoek, dat verscheen in het gespecialiseerde blad Experimental and Toxicologic Pathology2 constateerde dat de stof mogelijk het aantal lipiden in het bloed verlaagt en zo het lipidenprofiel verbetert. Daarnaast zijn er verschillende analyses uitgevoerd die eveneens aantoonden dat hesperidine methyl chalcon een krachtige antioxidant is met een potentieel beschermende werking voor het hart3.

Beschermende werking tegen effecten van UVB-stralen

De krachtige werking van hesperidine methyl chalcon is niet alleen bestudeerd vanwege de beschermende werking voor hart- en bloedvaten: het is eveneens onderzocht in het kader van de bescherming tegen de schadelijke effecten van ultraviolette stralen (UV). Onderzoekers bestudeerden de beschermende werking tegen de invloed van deze straling door muizen die waren blootgesteld aan UVB te behandelen met hesperidine methyl chalcon. De resultaten verschenen in het blad Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology4 en toonden verschillende gunstige effecten. De behandeling met hesperidine methyl chalcon bleek met name een remmende werking te hebben op een aantal klachten die gerelateerd zijn aan blootstelling aan UVB-straling: de ontwikkeling van oedeem in de huid, de aanwas van neutrofielen en de activiteit van matrix metalloproteinase 9. De onderzoekers constateerden eveneens dat de stof een krachtige werking had als antioxidant en zagen een afname van het aantal aangemaakt vrije radicalen. Sommige resultaten lijken aan te tonen dat hesperidine methyl chalcon eveneens beschikt over ontstekingsremmende activiteiten waarmee het de aanmaak van ontstekingsopwekkende mediatoren kan reguleren.

Ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen

Zoals eerder gemeld, is de ontstekingsremmende werking van hesperidine methyl chalcon aangetoond in een andere studie. De studie werd uitgevoerd bij muizen en toonde eveneens aan dat de stof mogelijk een pijnstillende werking heeft. De conclusies die verschenen in het blad Chemico-Biological Interactions5 bevestigen het belang van hesperidine methyl chalcon bij het bestrijden van aan ontstekingen gerelateerde pijn en bij het bestrijden van ontstekingsreacties. Deze studie heeft er eveneens voor gezorgd dat we de werking van dit molecuul nu beter begrijpen. Het lijkt namelijk in te werken op de receptoren van specifieke cellen, namelijk de TRPV1-receptor. Van deze receptoren is bekend dat ze een rol spelen bij pijnmechanismen, bij oxidatiestress, bij de aanmaak van ontstekingscytokines en bij de activiteit van de transcriptiefactor NF-κB. Een bijkomend voordeel is overigens dat hesperidine methyl chalcon in de test geen bijwerkingen heeft opgeleverd.

Alle deze onderzoeken bevestigen het potentiële belang van hesperidine methyl chalcon een werkstof die terug te vinden is onder de categorie Venotonische middelen in de catalogus van SuperSmart. Actuele wetenschappelijke gegevens tonen aan dat het molecuul mogelijk beschermende effecten heeft op verschillende niveaus in ons lichaam, dankzij de krachtige werking als antioxidant, ontstekingsremmer en pijnstiller.



> Bronnen: 1. S Rizza, Citrus polyphenol hesperidin stimulates production of nitric oxide in endothelial cells while improving endothelial function and reducing inflammatory markers in patients with metabolic syndrome, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Mai 2011;96(5):E782-92.
2. P Selvaraj, KV Pugalendi, Efficacy of hesperidin on plasma, heart and liver tissue lipids in rats subjected to isoproterenol-induced cardiotoxicity, Experimental and Toxicologic Pathology, Juillet 2012;64(5):449-52.
3. P Selvaraj, KV Pugalendi, Hesperidin, a flavanone glycoside, on lipid peroxidation and antioxidant status in experimental myocardial ischemic rats, Redox Reports, 2010;15(5):217-223.
4. RM Martinez, et al., Hesperidin methyl chalcone inhibits oxidative stress and inflammation in a mouse model of ultraviolet B irradiation-induced skin damage, The Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, Juillet 2015;148:145-153.
5. FA Pinho-Ribeiro, et al., Protective effects of the flavonoid hesperidin methyl chalcone in inflammation and pain in mice: role of TRPV1, oxidative stress, cytokines and NF-κB, Chemico-Biological Interactions, 25 février 2015;228:88-99.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Hesperidin Methyl Chalcone

Behandeling van doorbloedingsproblemen

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
cholesterol - Aloe Vera - ProbiotiquesEen Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan