Home   >  Slanke lijn  >  Olympische Spelen: een stimulans...
27-09-2017

Olympische Spelen: een stimulans om meer gaan bewegen

meer gaan bewegen Het is officieel bevestigd: de Olympische spelen van 2024 vinden plaats in Parijs en die van 2028 in Los Angeles. Deze grote sportevenementen zijn ook voor wetenschappers erg belangrijk. Ze kunnen namelijk dienen als krachtige promotie van een gezonde levensstijl en op die manier mogelijk preventief werken. Het herinnert ons er weer aan hoe belangrijk fysieke activiteit is: het is van essentieel belang voor het behoud van onze gezondheid en het kan het ontstaan van bepaalde aandoeningen tegengaan. Als we wereldwijd kijken naar het aantal mensen dat een zittend leven leidt, dan wordt duidelijk dat de bewustwording van bewegen voor de gezondheid van essentieel belang is. De laatste statistieken op dit gebied, die gepubliceerd werden in het prestigieuze blad Nature1 zijn alarmerend. Bekijk deze cijfers en lees meer over de mogelijke middelen om dit zittende leven te doorbreken!

Meer bewegen: een zaak van levensbelang

Het aantal mensen dat een zittend leven leidt, is de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit zou voornamelijk te wijten zijn aan de ontwikkelingen binnen ons bedrijfsleven. Er zijn steeds meer zittende beroepen ontstaan. Bovendien kiezen veel mensen voor zogenaamde 'passieve' transportmiddelen en wordt er minder aan sport gedaan. Gezondheidsinstanties maken zich dan ook niet voor niets zorgen om het toenemende gebrek aan beweging. De huidige wetenschappelijke gegevens laten zien dat experts van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schatten dat een zittend leven in de top tien komt van de factoren die zorgen voor een hoger overlijdensrisico2.

Mondiale cijfers van een zittend leven anno 2017

Het onderzoeksteam van Stanford heeft een overzicht samengesteld met cijfers die inzicht geven over de omvang van het aantal mensen dat anno nu wereldwijd een zittend leven leidt. Wetenschappers verzamelden informatie met behulp van een mobiele applicatie die gedurende 95 dagen de stappen telde van 717.000 mannen en vrouwen in meer dan honderd verschillende landen. Na afloop van het onderzoek onthulden de wetenschappers de alarmerende resultaten. Op grond van de gegevens die de wetenschappers hadden verzameld via hun app, zat het aantal passen van de gebruikers ruim onder de aanbeveling van de WHO. De onderzoekers toonden aan dat het gemiddelde aantal passen onder de 5.000 per dag lag, hetgeen twee keer zo laag is als de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10.000 passen.

Wereldwijd een ongelijke verdeling van de fysieke activiteit

Tijdens hun onderzoek hebben wetenschappers eveneens de significante verschillen aangetoond zoals die bestaan tussen de verschillende landen, maar ook tussen de verschillende gebieden in een land. Ze hebben deze verschillen als volgt benoemd: 'ongelijkheid qua verdeling van de fysieke activiteit’, met actieve personen die 'zeer actief' zijn en personen met een zittend leven die 'zeer beperkt actief' zijn. Om deze ongelijke activiteit beter te kunnen doorgronden en het verschil te kunnen begrijpen, evalueerden de onderzoekers de body mass index van de deelnemers. Door waarden van de BMI te vergelijken met die van het aantal gezette stappen konden de wetenschappers bevestigen dat er een nauwe relatie was tussen het gebrek aan lichaamsbeweging en obesitas. Bovendien constateerden de onderzoekers dat naarmate de verschillen in lichamelijke activiteit in een land groter waren, het percentage aan personen met obesitas hoger lag.

Factoren die een zittende leven bevorderen

Door zich te verdiepen in de ongelijkheid in de lichamelijke activiteit binnen een land, waren de wetenschappers in staat verschillende parameters vast te stellen die het gebrek aan lichamelijke activiteit bevorderen. Dat gold bijvoorbeeld voor de omgevingsfactoren. In de stedelijke gebieden was er wat betreft de verschillen in lichamelijke activiteit minder ongelijkheid. Een verklaring hiervoor zou gelegen kunnen zijn in het feit dat deze omgeving de mens meer aanzet tot lopen. Wetenschappers ontdekten ook verschillen tussen mannen en vrouwen. Volgens de gegevens die de wetenschappers hadden vergaard via de app hadden vrouwen een grotere neiging een zittend leven te leiden dan mannen.

Preventie en een gezonder leven met gepaste maatregelen

Deze nieuwe cijfers over het leiden van een zittend leven bevestigen de schattingen van de WHO. De gezondheidsinstanties schatten het deel van de wereldbevolking dat een zittend leven leidt al eerder in op 60% tot 85%3. Op basis van deze alarmerende constatering hebben de lidstaten van de WHO zich ten doel gesteld dit percentage tussen nu en 2025 met 10% te verminderen. Hiervoor zijn er verschillende maatregelen genomen. Zo zijn er meer boodschappen de wereld ingestuurd over preventie en de gunstige invloed van sporten. Daarnaast zijn er verschillende buitenschoolse activiteiten opgezet om kinderen van kleins af aan te stimuleren aan sport te doen. In de steden heeft men de actieve manieren van transport bevorderd, bijvoorbeeld door te zorgen voor meer fietspaden en voetgangersgebieden...

Aanbevelingen die een zittend leven een halt toeroepen

Naast de maatregelen die genomen zijn door de verschillende lidstaten van de WHO, hebben deskundige wetenschappers eveneens verschillende aanbevelingen gedaan voor de hoeveelheid beweging die nodig is voor elke leeftijdsgroep. Volgens de wetenschappers dienen kinderen dagelijks elke dag minimaal 60 minuten matig tot intensief te bewegen. Volwassenen zouden wekelijks minimaal 150 minuten aan gematigde activiteit te doen, of 75 minuten aan intensieve activiteit. De regelmatige fysieke activiteit dient eveneens gecombineerd te worden met gezonde leefgewoontes en een uitgebalanceerde en gezonde voeding.

Veelbelovend onderzoek

De laatste jaren is er veel aandacht voor het zittende leven. Onderzoekers zijn met name geïnteresseerd in het motivatieprobleem, dat veel mensen ervan weerhoudt regelmatig te sporten of hun sport weer op te pakken. We vertelden u in ons vorige artikel van Nutranews reeds meer over een verrassende ontdekking die men heeft gedaan over het verlies aan motivatie bij mensen met obesitas. Er is namelijk een studie uitgevoerd die aangetoond heeft dat dopamine een rol speelt bij de mechanismen van de motivatie. De neurotransmitter dopamine wordt uitgescheiden door het zenuwstelsel. Het is een neurotransmitter die betrokken is bij het beloningssysteem. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek zou het in stand houden van de dopamine-activiteit de motivatie bevorderen. Het zou bovendien bijdragen aan het algehele welzijn van ons lichaam. Overigens is dat de reden dat de volgende voorlopers van dopamine bekend zijn geworden: N-acetyl-L-tyrosine, L-fenylalanine en het extract van wilde groene haver (Avena sativa).

Obesitas effectief bestrijden

Er is veel onderzoek gedaan naar de bestrijding van overgewicht en obesitas. Daardoor begrijpen we nu beter welke werkingsmechanismen er allemaal betrokken zijn bij het toenemen van het lichaamsgewicht. Dankzij dat onderzoek is men er eveneens in geslaagd effectieve oplossingen voor te stellen die de ophoping van vetten in ons lichaam helpen voorkomen en die gewichtsverlies bevorderen. Zo hebben wetenschappers ontdekt dat er moleculen zijn die de eetlust reguleren. Een aantal van deze moleculen is samengebracht in de formule Appetite Control Formula. Ook zijn er verschillende afslankproducten die op een natuurlijke manier de eetlust remmen, zoals extract van johannesbrood. Van knotswier (Ascophyllum nodosum) is bekend dat het in staat is de absorptie van vetten te verminderen. Naar de bekende 'vetverbranders', zoals de verschillende bestanddelen in Metadrine™ is eveneens veel onderzoek gedaan. Om zoveel mogelijk in te kunnen spelen op de verschillende werkingsmechanismen zijn er eveneens afslankformules uitgewerkt. Een voorbeeld hiervan is het supplement Weight Loss Formula van SuperSmart.

Met het oog op de alarmerende cijfers over het wereldwijde zittende bestaan, is het tijd om in actie te komen en de risico's te bestrijden die deze levensstijl met zich meebrengt. Voor ons welzijn en voor een gezond lichaam is het essentieel om regelmatig fysiek actief te zijn.



> Bronnen:
1. T. Althoff, et al., Large-scale physical activity data reveal worldwide activity inequality, Nature, 20 juillet 2017, 547, Pages 336–339.
2. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), Activité physique, Aide- mémoire N°384, Février 2017, www.who.int (Consulté le 12 septembre 2017).
3. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), La sédentarité, une cause majeure de maladies et d’incapacités, Communiqué de presse, 4 avril 2002, www.who.int
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
N-Acetyl L-Tyrosine

Wordt razendsnel omgezet in noradrenaline en dopamine

www.supersmart.com
Appetite Control Formula

Helpt op een natuurlijke manier de voedselinname terug te dringen

www.supersmart.com
Metadrine™

Verbeterde en krachtigere geavanceerde thermogene samenstelling

www.supersmart.com
Fat & Carb Blocker

Het allernieuwste 100% natuurlijke afslankmiddel dat de calorie-inname effectief terugdringt.

www.supersmart.com
Weight Loss Formula

Een verbeterde, nog krachtigere samenstelling voor een optimale gewichtsbeheersing

www.supersmart.com
CSAT® 250 mg

Extract van johannesbrood om de lekkere trek tegen te gaan

www.supersmart.com
Ontdek ook
05-08-2016
Moeiteloos afvallen
Er is een eenvoudige oplossing voor het verbranden van calorieën waarbij u niet hoeft te bewegen en geen vermoeiende oefeningen hoeft uit te voeren. Onderzoekers...
Lees verder
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
10-05-2016
Ik heb alles geprobeerd, maar ik val...
Wanneer u op alle mogelijke manieren heeft geprobeerd om af te vallen, maar u slaagt er maar niet in, dan mist u waarschijnlijk toch een...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan