Home   >  Antioxidanten  >  Kool: boordevol gezonde voedingsstoffen...
06-05-2019

Kool: boordevol gezonde voedingsstoffen

kool Groene kool, rode kool, witte kool, boerenkool, bloemkool, spruitjes....de lijst met koolsoorten is eindeloos. Vaak wordt onderschat hoe gezond kool is voor ons lichaam. Deze groentesoort zit namelijk boordevol vitamines en werkstoffen die gunstig zijn voor ons lichaam. Kool is supergezond. Deze gunstige gezondheidseffecten worden overigens bevestigd in verschillende onderzoeken. Laten we eens kijken naar recent onderzoek dat is uitgevoerd naar kool en de gunstige werkstoffen in deze groente.

Een grote variëteit met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen

Er bestaan duizenden verschillende koolsoorten, maar ze hebben veel gemeen. Zo beschikken alle koolsoorten over bijzondere eigenschappen. Althans, dit wordt bevestigd in een onderzoek dat in 2014 verscheen in het blad Asian Pacific Journal of Cancer Prevention1. Met behulp een analyse met behulp van een spectrometer onderzochten de wetenschappers de gunstige effecten van de vele soorten kool, zoals die van groene kool, rode kool, Chinese kool en boerenkool. Tijdens hun onderzoek waren de wetenschappers met name geïnteresseerd in werkzaamheid van de antioxidanten en de ontstekingsremmende werking van de bestanddelen in de kool. De resultaten van hun analyse waren zeer positief en bevestigden de krachtige werking van antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van de verschillende koolsoorten. De gunstige eigenschappen zijn vooral te danken aan de polyfenolen in de kool, of preciezer gezegd: aan de flavonoïden, de krachtige natuurlijke antioxidanten. De werking van deze bestanddelen is met name gunstig als het gaat om de bestrijding van oxidatiestress, oftewel de schade die wordt aangericht door vrije radicalen en door celveroudering. Overigens is dit ook de reden waarom wetenschappers het belang van kool onderzoeken in het kader van de preventie of behandeling van bepaalde aandoeningen.

Een bioactieve werkstof: sulforafaan

Kool wordt al eeuwenlang gegeten. De plant heeft wetenschappers altijd weten te boeien. Vele wetenschappers hebben geprobeerd de herkomst van de gunstige eigenschappen te vinden. Sommige goede eigenschappen zijn toe te schrijven aan de in de plant aanwezige polyfenolen. Er zijn echter andere gunstige werkingen die te danken zijn aan de activiteit van het enzym myrosinase. Dit enzym heeft namelijk het vermogen de glucosinolaten in kool om te zetten in isothiocyanaten. Sommige isothiocyanaten, zoals indole-3-carbinol en sulforafaan, zijn vanwege hun therapeutische potentieel zeer interessant voor onderzoekers.

Het therapeutische belang van sulforafaan

Sulforafaan komt in tal van koolsoorten voor. Veel wetenschappers onderzochten deze stof vanwege zijn krachtige werking als antioxidant. In tegenstelling tot andere antioxidanten zou sulforafaan niet direct vernietigd worden na zijn interactie met vrije radicalen. De stof zou dus niet alleen de schade tegengaan die door vrije radicalen ontstaat, maar ook zelf langer actief kunnen blijven en bijdragen aan andere reacties in het lichaam. Volgens sommige onderzoekers beschikt de stof over een kankerbestrijdende werking, zoals ook wordt beschreven in een in 2012 verschenen onderzoek in het blad Pacific Journal of Cancer Prevention2. Tijdens hun onderzoek maten de wetenschappers de antiproliferatie-activiteit van sulforafaan. Ze analyseerden hiervoor de impact van dit molecuul op de mechanismen van de apoptose. Deze mechanismen zorgen ervoor da kankercellen kunnen worden vernietigd. Aan het einde van hun analyse concludeerden de wetenschappers dat sulforafaan inderdaad beschikte over een antiproliferatie-effect, waardoor de stof interessant zou kunnen zijn in het kader van de bestrijding van proliferatie van kankercellen. Het is duidelijk dat kool al onze waardering verdient!

Deze onderzoeken bevestigen de vele gunstige effecten van kool. Hoewel er aanvullend onderzoek nodig is om de reikwijdte van deze gunstige effecten in te kunnen schatten, lijkt kool recht te hebben op een belangrijke plek op het podium van de functionele levensmiddelen. Kool zou namelijk bij vele chronische aandoeningen een belangrijke rol kunnen spelen in het kader van preventie en behandeling. De gunstige gezondheidseffecten van kool zouden met name te danken zijn aan het hoge polyfenolengehalte en de activiteit van sulforafaan, een stof waarvan men grote hoeveelheden aantreft in broccoli. Dit is de reden dat er een voedingssupplement is samengesteld op basis van broccoli-extract.



> Bronnen:
1. Rokayya S, Li CJ, Zhao Y, Li Y, Sun CH, Cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata) phytochemicals with antioxidant and anti-inflammatory potential, Asian Pac J Cancer Prev, 2014 Jan, 14(11):6657-62.
2. Devi JR, Thangam EB, Mechanisms of anticancer activity of sulforaphane from Brassica oleracea in HEp-2 human epithelial carcinoma cell line, Asian Pac J Cancer Prev, 2012, 13(5):2095-100.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Broccoli Sulforaphane Glucosinolate

Het meest geconcentreerde en meest stabiele extract van sulforafaan (10%);
1 capsule = 750 g rauwe broccoli.

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
01-08-2018
Stop chronische ontstekingen
Of ze nu stilzwijgend of pijnlijk aanwezig zijn: ontstekingen leggen altijd een kiem voor het ontstaan van de welbekende, ziekmakende welvaartsziekten: hart- en vaataandoeningen, artritis,...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan