Home   >  Antioxidanten  >  Zwarte knoflook, boordevol weldadige...
31-10-2018

Zwarte knoflook, boordevol weldadige eigenschappen voor de gezondheid

Zwarte knoflook U kent wellicht al de weldadige eigenschappen van witte knoflook. Maar weet u ook hoe gezond zwarte knoflook voor ons is? Zwarte knoflook is eigenlijk gerijpte knoflook en onderscheidt zich van de traditionele knoflook door het fabricageproces. Zwarte knoflook wordt verkregen door een unieke rijping. Het wordt niet alleen erg gewaardeerd vanwege de smaak, maar ook vanwege de gunstige eigenschappen voor de gezondheid. Steeds meer mensen kiezen voor zwarte knoflook. Het is onderwerp van wetenschappelijke onderzoeken geweest en daarbij zijn de bijzondere eigenschappen van zwarte knoflook aangetoond. Laten we de preventieve en therapeutische eigenschappen van zwarte knoflook eens nader bekijken.

Hoge concentratie natuurlijke werkstoffen

Waarom is zwarte knoflook zo interessant? Vanaf begin 2000 zijn er veel artikelen verschenen over de voordelen en gunstige effecten van zwarte knoflook. Het werd niet alleen populair vanwege de smakelijke eigenschappen, maar ook vanwege de goede eigenschappen voor de gezondheid. Zwarte knoflook heeft sinds die tijd ook de smaakpapillen van vele grote chef-koks veroverd met zijn speciale en subtiele smaak. Deze knoflook blijkt ook nog eens over een bijzondere samenstelling te beschikken. Dankzij het unieke fabricageproces bevat zwarte knoflook over een groot aantal actieve bestanddelen. Vaak wordt dit fabricageproces aangeduid als fermentatie, maar de techniek behelst eigenlijk het rijpingsproces van witte knoflook. De knoflookteentjes worden gedurende enkele dagen in een afgesloten bak bewaard, waarbij het belangrijk is dat de atmosferische omstandigheden perfect zijn: de temperatuur dient tussen de 60°C en 80°C graden te zijn en de vochtigheidsgraad tussen de 70% en 90%1. Dankzij deze specifieke omstandigheden vindt er een transformatie plaats van de knoflookteentjes dankzij een reactie men de Maillard-reactie noemt. Door deze reactie vindt er een geleidelijke karamellisatie van de knoflook plaats, waaraan zwarte knoflook haar typische subtiele smaak en haar hoge concentratie aan werkstoffen dankt. Men vermoedt dat zwarte knoflook in vergelijking met traditionele knoflook veel meer en een veel grotere verscheidenheid aan actieve werkstoffen bevat. Tijdens het rijpingsproces zouden verschillende moleculen uit de witte knoflook, zoals allicine, omgezet worden in actieve bestanddelen.

Zwarte knoflook bevat een krachtige antioxidant

Door de bijzondere samenstelling staat zwarte knoflook met name bekend om hoge gehalte aan antioxidanten. Overigens heeft een van die antioxidanten dankzij zijn krachtige werking de belangstelling opgewekt van de wetenschap: S-allylcysteïne. Uit een studie die in 2012 verscheen in het blad Oxidative Medicine and Cellular Longevity, bleek dat zwarte knoflook zeer rijk is aan deze antioxidant, terwijl witte knoflook er veel minder van bevat2. Dankzij dit fenolhoudende bestanddeel kan zwarte knoflook eveneens een nuttige bijdrage leveren in de strijd tegen oxidatiestress en tegen schade die ontstaat door vrije radicalen en celveroudering. Naast het beschermend effect heeft S-allylcysteïne ook nog andere gunstige effecten op de gezondheid, met name voor het hart- en vaatstelsel.

Zwarte knoflook, de beschermer van ons hart

Omdat zwarte knoflook een krachtige werking heeft als antioxidant, is het in staat de cellen van ons hart- en vaatstelsel te beschermen. Bovendien zou de inname van zwarte knoflook het lipidenprofiel verbeteren. Het lipidenprofiel speelt een sleutelrol bij hart- en vaatziekten. Deze gunstige activiteit was overigens onderwerp van een onderzoek dat in 2014 verscheen in het blad Nutrition3. Tijdens de onderzoekswerkzaamheden beoordeelden de wetenschappers het therapeutische belang van zwarte knoflook bij 55 patiënten met een te hoge cholesterolspiegel. Om het effect te meten van de supplementinname van zwarte knoflook werden de patiënten in twee groepen verdeeld: een placebogroep en een groep die een dosering ontving van 6 g zwarte knoflook per dag. Het onderzoek duurde 12 weken. De wetenschappers constateerden in vergelijking met de placebogroep een toename van het zogenaamde 'goede cholesterol' (HDL-cholesterol) bij de patiënten die het supplement hadden ingenomen. Deze hoopgevende resultaten lijken het beschermende effect van zwarte knoflook voor ons hart te bevestigen. Overigens wordt er nog steeds aanvullend onderzoek uitgevoerd om de weldadige effecten van zwarte knoflook voor ons hart- en vaatstelsel in kaart te brengen. Ook in het kader van de preventie en de behandeling van andere aandoeningen biedt zwarte knoflook goede perspectieven.

Zwarte knoflook als krachtige ontstekingsremmer

De bijzondere samenstelling van zwarte knoflook zorgt ervoor dat het rijk is aan tal van gunstige werkstoffen. Zo zijn er onderzoekers die denken dat zwarte knoflook over meer dan honderd verschillende werkstoffen beschikt. Inmiddels is de werking van S-allylcysteïne alom bekend. Zwarte knoflook beschikt echter over tal van andere moleculen waardoor wetenschappers gefascineerd zijn geraakt. Dat is met name het geval bij de volgende twee bestanddelen: AGE-1 en AGE-2. Er zijn namelijk verschillende onderzoeken die suggereren dat deze moleculen een ontstekingsremmende werking zouden kunnen hebben. Een groep van Koreaanse onderzoekers heeft getracht de ontstekingsremmende effecten te meten van AGE-1 en AGE-2. Hiervoor volgende de onderzoekers de gehaltes van verschillende moleculen die betrokken zijn bij ontstekingsreacties, zoals stikstofmonoxide, prostaglandine E2, en verschillende ontstekingsopwekkende cytokines (interleukine6 of IL-6, TNF-α, en IL-1β). Ook controleerden ze de waarden van het expressiegehalte van Messenger RNA, van de eiwitten van stikstofmonoxide synthase en van cyclooxygenase-2. Ook deze moleculen zijn namelijk betrokken bij het ontstekingsproces. De resultaten van hun onderzoek verschenen in 2017 in het blad Phytotherapy Research en toonden aan dat AGE-14 inderdaad een ontstekingsremmende werking heeft. AGE-1 kan op dosisafhankelijke wijze het stikstofmonoxidegehalte en het prostaglandine-2-gehalte verlagen. Ook werd de uitscheiding van ontstekingsopwekkende cytokines (IL-6, TNF-α en IL-1β) onderdrukt dankzij de werking van AGE-1. Dit molecuul lijkt eveneens de expressie van Messenger RNA, de eiwitten van stikstofmonoxide synthase en cyclooxygenase-2 te hebben verminderd. Hoewel het nog noodzakelijk is om aanvullend onderzoek te doen, suggereren deze bevindingen dat het bestanddeel AGE-1 in zwarte knoflook een krachtige ontstekingsremmende werking zou kunnen hebben.

Dankzij de vele ontdekkingen die men doet over zwarte knoflook, is dit bijzondere product erg populair geworden. Het heeft een niet te verwaarlozen effect als antioxidant en zou kunnen bijdragen aan de preventie en behandeling van verschillende aandoeningen. Dat is ook de reden dat er op dit moment nog zoveel onderzoeken worden gedaan naar alle gunstige effecten en de potentiële therapeutische waarde van zwarte knoflook. Omdat de rauwe vorm van zwarte knoflook moeilijk te verkrijgen is, is het nu beschikbaar als voedingssupplement onder de noemer ABG10+®. De samenstelling van deze gepatenteerde formule is speciaal ontwikkeld om optimaal kunnen profiteren van de gunstige effecten van zwarte knoflook. Het bevat een gestandaardiseerd extract met 0,1% S-allylcysteïne.> Bronnen:
1. Choi IS, Cha HS, Lee YS, Physicochemical and antioxidant properties of black garlic, Molecules, 2014 Oct 20, 19(10):16811-23.
2. Colín-González AL et al., The antioxidant mechanisms underlying the aged garlic extract- and S-allylcysteine-induced protection, Oxid Med Cell Longev, 2012, 2012:907162.
3. Jung ES, Park SH, Choi EK, Ryu BH, Park BH, Kim DS, Kim YG, Chae SW, Reduction of blood lipid parameters by a 12-wk supplementation of aged black garlic: a randomized controlled trial, Nutrition, 2014 Sep, 30(9):1034-9.
4. Kim DG, Kang MJ, Hong SS, Choi YH, Shin JH, Antiinflammatory Effects of Functionally Active Compounds Isolated from Aged Black Garlic, Phytother Res, 2017 Jan, 31(1):53-61.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
ABG10+® 125 mg

Extract van zwarte knoflook, een krachtige antioxidant die het hart beschermt.

www.supersmart.com

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan