Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Het beschermende effect van...
04-03-2019

Het beschermende effect van blauwe bosbessen op hart- en vaatziekten

blauwe De blauwe bosbes, oftewel de Vaccinium myrtillus L., is buitengewoon rijk aan anthocyanen en anthocyanosides1. Deze stoffen behoren tot de familie van de polyfenolen en de sub-familie van de flavonoïden. Ze zorgen voor de kenmerkende blauwzwarte kleur en zijn verantwoordelijk voor het weldadige effect van de blauwe bosbes op de gezondheid. Van de vele gunstige eigenschappen, die samengevat worden in het boek Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, is er één erg bekend, namelijk het gunstige effect van de vrucht op ons gezichtsvermogen. Onderzoekers hebben recentelijk nog een ander gunstig effect van de blauwe bosbes aangetoond, namelijk het vermogen om bepaalde hart- en vaatziekten te voorkomen.

Blauwe bosbessen om het lipidenprofiel te verbeteren

De blauwe bosbes is reeds veelvuldig onderzocht. Maar recente studies kunnen het wetenschappelijke onderzoek naar deze kleine bes een nieuwe impuls geven. Onderzoekers van de Slowaakse landbouwkundige universiteit in Nitra hebben namelijk nog nooit eerder gerapporteerde effecten aangetoond van de consumptie van de blauwe bosbes op de lipidenstofwisseling2. Bij het in 2013 uitgevoerde onderzoek werden 18 vrouwen en 7 mannen gevolgd die driemaal per week 150 gram blauwe bosbessen aten. Na 6 weken van onderzoek, konden de onderzoekers interessante resultaten melden, waaronder het feit dat er sprake was van een algehele daling van het cholesterolgehalte. Ze ontdekten dat met name het LDL-cholesterolgehalte was gedaald (beter bekend als het 'slechte' cholesterol), en dat het triglyceriden eveneens was gedaald. De resultaten bij mannen en vrouwen waren gelijk, behalve dat bij de vrouwen sprake was van een lichte stijging van HDL-cholesterol (ook wel het 'goede cholesterol' genoemd). Deze eerste resultaten tonen aan dat de regelmatige inname van blauwe bosbessen het lipidenprofiel kan verbeteren, waardoor het cholesterolgehalte daalt.

Blauwe bosbessen om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen

Op basis van deze eerste gunstige resultaten, hebben de Slovaakse onderzoekers besloten hun onderzoek voort te zetten en te onderzoeken hoe de consumptie van de blauwe bosbes kan bijdragen aan de preventie van hart- en vaatziekten3. Net als in het eerste onderzoek, voerden de wetenschappers ook nu weer analyses uit bij 25 vrouwen en 11 mannen die zes weken lang drie maal per week blauwe bosbessen aten. Nu werd niet alleen het cholesterolgehalte gemeten. Ook andere waarden werden gecontroleerd, zoals het gewicht, de BMI en de bloeddruk. Daarnaast werd het glucosegehalte, de hoeveelheid leverenzymen, het creatinegehalte, het albuminegehalte en het magnesiumgehalte gemeten en werd de activiteit van radicalen bestudeerd. Net als bij het eerste onderzoek, constateerden de wetenschappers ook nu weer een daling van het totale cholesterolgehalte, en daling van het LDL-cholesterolgehalte en een daling van het triglyceridengehalte. In tegenstelling tot het eerste onderzoek, constateerden de wetenschappers nu geen verschil meer tussen beide geslachten: zowel bij mannen als bij vrouwen was er sprake van een hoger HDL-gehalte. Naast de veranderingen in het lipidenprofiel, constateerden de onderzoekers dat het glucosegehalte was afgenomen. Ook de hoeveelheid van bepaalde leverenzymen was afgenomen, zoals gamma-glutamyltransferase bij de vrouw en aspartaat aminotransferase bij de man. Deze bevindingen zijn veelbelovend, aangezien een te hoog gehalte aan deze leverenzymen gezien wordt als een teken van ziekte. De resultaten lijken aan te tonen dat de consumptie van blauwe bosbessen mogelijk gerelateerd is aan het verminderen van de risicofactoren die verband houden met hart- en vaatziekten.

> Bronnen:

1. Chu W, Cheung SCM, Lau RAW, Benzie IFF, « Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) », Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, 2nd edition, Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis, 2011, Chapter 4.
2. Marta Habanova, Miroslav Haban, Peter Chlebo, Marianna Schwarzova, « Changes of plasma lipids in relation to the regular consumtpion of bilberries (Vaccinium Myrtillus L.) », Potravinarstvo, February 2013, 7(1):1-6.
3. Marta Habanova, Jorge A. Saraiva, Miroslav Haban, Marianna Schwarzova, Peter Chlebo, Lenka Predna, Jan Gažo, Joanna Wykaemail, « Intake of bilberries (Vaccinium myrtillus L.) reduced cardiovascular diseases risk factors through positive influences in lipoprotein profiles », Nutrition Research, Nov 2016.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Bilberry Extract

Een extract van blauwe bosbes dat de microcirculatie en de visuele vermoeidheid verbetert

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan