Home   >  Venotonische middelen  >  Plantaardige ondersteuning voor zware...
30-06-2015

Plantaardige ondersteuning voor zware benen.

zware benen Zodra het wat warmer wordt, komen de klachten: de benen en enkels zetten op en de pijn, die overdag begint, wordt 's avonds nog intenser. Er bestaan natuurlijke stoffen die uw aderen kunnen steunen bij het terugpompen van het bloed en die deze verschijnselen tegen kunnen gaan.

In de eerste plaats is het belangrijk om kritisch op ons bord te kijken. Het is belangrijk om met name voeding te eten die veel beschermende polyfenolen bevat, aangezien deze stoffen de aderen beschermen. Tegelijkertijd dienen we voldoende vezels in te nemen. Vezels zijn essentieel voor een optimale darmpassage. Al enige tijd is namelijk bekend dat een slechte darmpassage ook kan leiden tot een verminderde terugvoer van bloed naar de aderen. Het is dan ook nuttig om elke dag, het liefst meerdere keren per dag, verschillende kleuren groenten en fruit te eten en diverse soorten thee te drinken.

Vanaf de allereerste klachten is het verder absoluut noodzakelijk om, bij wijze van preventie, dagelijks supplementen in te nemen tijdens de warmere periodes van het jaar of tijdens periodes waarin men langdurig moet staan.

Planten die uw aderen ondersteunen

De paardenkastanje (Horse chestnut) wordt in de traditionele geneeskunst gebruikt voor het verminderen van spataderen, chronische veneuze insufficiëntie en oedeem in de benen. Deze plant produceert escine, een stof die de diameter van de poriën in de capillaire membranen verkleint. Hierdoor wordt het weglekken van vocht naar de omliggende weefsels tegengegaan. De bloedcirculatie van de aderen wordt hierdoor verbeterd en de zwelling van de kleine vaten in de benen wordt minder. Deze vaatversterker zou zelfs 600 keer sterker zijn dan rutine, een stof waarmee het overigens vaak gecombineerd wordt om de werking te versterken.

Ook Centella asiatica (oftewel Gotu Kola) is een plant die in de traditionele geneeskunst wordt gebruikt voor de hierboven genoemde klachten. Het staat vermeld in verschillende geneesmiddelenlijsten (in China, India, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk). Uit verschillende onderzoeken die uitgevoerd zijn naar de werking van extracten die gestandaardiseerd zijn met asiaticosiden en madecassosiden, is gebleken dat de stof doeltreffend werkt voor de terugpompfunctie van de aderen. Het zou eveneens de aanmaak van collageen stimuleren, een proteïne die essentieel is voor de vaatwanden.

De stof Ginkgo biloba staat bekend om zijn gunstige effecten op het geheugen en op de leeftijdsgerelateerde afname van de cognitieve vermogens. Het verbetert echter ook de stevigheid van de aderen en het vermindert de doorlaatbaarheid van de capillaire vaten. De inname van een met ginkgolides gestandaardiseerd extract van Ginkgo, zal dan ook zorgen voor een duurzame verlichting van de onaangename klachten in de benen.

Het gevoel van zware benen, en van opgezette voeten, enkels en polsen kan extra worden bestreden met behulp van een extract van Opuntia ficus indica(cactusvijg), gestandaardiseerd met betalaïnen en indicaxanthinen. De vochtafdrijvende werking stimuleert de afvoer van toxines, vermindert de gevoeligheid van de onderste ledematen en houdt tegelijkertijd de mineralenbalans op peil.

Daarnaast zijn er andere combinaties van planten- of plantenextracten die eveneens zeer doeltreffend zijn als het gaat om het versterken van de wanden van de vaatwanden en het verbeteren van de vaatfunctie:
    - de stof rutine, die wordt gewonnen uit de struik Ruta graveolens en zijn meest actieve vorm troxerutine (gewonnen uit de Sophora japonica), twee flavonoïdes die van essentieel belang zijn voor een goede bloedcirculatie en de vaten en haarvaten, en die zorgen voor een goede retourstroming van het bloed door de vaten. De stoffen verminderen eveneens de doorlaatbaarheid van de capillaire vaten en hebben een beschermend effect op de vaten.
    - Ook anthocyanidinen en proanthocyanidinen uit blauwe bosbessen, schors van de zeeden en druivenpitten werken in op de doorlaatbaarheid. Ze hebben bovendien een versterkende invloed op de capillaire vaten.
    - de stof quercetine behoort eveneens toe aan de flavonoïden en wordt gewonnen uit de Sophora japonica. Het beïnvloedt de aanmaak van eicosanoïden en zorgt er voor dat het bloed ongehinderd kan stromen. het verwante neefje van deze stof, taxifoline, dat gewonnen wordt uit de Siberische lariks, verbetert eveneens op effectieve wijze de microcirculatie in de haarvaten en vermindert de viscositeit van het bloed.
    - En ten slotte zorgen de flavonoïden diosmine en hesperidine voor meer elasticiteit en stevigheid in de aderen.
Als aanvulling op deze flavonoïden, kan men een supplement innemen van Ubiquinol, dat niet alleen de slagaderen, maar ook de aderen beschermt. Hieraan kan men eventueel nog tocotriënol toevoegen, een stof die verwant is aan tocoferol. Tocotriënolen dringen gemakkelijker door in de celmembranen en helpen aderen soepel en gezond te houden.

Stoffen die onmisbaar zijn voor ons lymfestelsel

De oorzaak van circulatieproblemen ligt vaak zowel op het gebied van de aderen als op het gebied van het lymfestelsel. Wanneer het lymfestelsel niet goed werkt, bijvoorbeeld wanneer het opnemen en afvoeren van het interstitiële vocht niet goed verloopt of de afvoer van eiwitten niet goed gaat, dan ontstaat er een abnormale ophoping van eiwitten, waardoor er oedeem, chronische ontstekingen of fibrose in de weefsels kan ontstaan. De belangrijkste oorzaken? Een toename van de filtering in de capillaire vaten en onvoldoende resorptie door de aderen en lymfevaten.
Uit vele onderzoeken die zowel bij dieren als bij mensen werden uitgevoerd, is gebleken dat de inname van planten die rijk zijn aan coumarines, flavonoïden en terpenoïden van grote invloed is op de effectiviteit van de symptomatische behandeling van deze verstoorde ader- / en lymfefunctie. Een van deze planten is honingklaverMelilotus officinalis) , dat vele eigenschappen bezit die versterkend werken voor de aderen en oedeem bestrijden. Bovendien hebben ze een beschermde werking voor de bloedvaten. De coumarines in de honingklaver zijn natuurlijke stoffen uit de familie van benzopyrenen. Ze staan bekend om hun stimulerende invloed op de bloedcirculatie. Bovendien bevorderen ze lymfestroom.
De buitengewoon doeltreffende werking van een extract dat gestandaardiseerd is met honingklaver, is te danken aan de volgende werkingsmechanismen:
    - Het vergroot de afvoer van lymfevocht en stimuleert rechtstreeks de lymfevaten;
    - Het vergroot de fagocytose en de proteolyse via de macrofagen;
    - Het versnelt de efficiëntie en de snelheid van de retourfunctie in de aderen;
    - En ten slotte: het beschermt de haarvaten.
Om lymfeoedeem te verminderen in de benen en de microcirculatie en zuurstoftoevoer in de weefsels te verbeteren, kan ook de inname van een extract van de zomereik, ook wel bekend onder de naam ROBUVIT® zeer doeltreffend zijn. Dankzij de aanwezigheid van een groot aantal flavonoïden, zorgt dit extract voor een verbetering van de lymfefunctie. Het bevat onder andere: galluszuur, ellagzuur, castalagine, vescalagine en vooral Roburines (A, B, C, D, E).

Naast enkele aanpassingen in uw levensstijl (koude douches op de benen, matras ophogen onder de benen, steunkousen dragen, geen strakke kleding dragen, verstevigende gel voor de aderen gebruiken...), kunnen bovenstaande plantenextracten een krachtig wapen vormen tegen zware en opgezette benen tijdens de warme periode van het jaar.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Horse Chestnut Extract

Verbetert de doorbloeding van de benen

www.supersmart.com
Centella Asiatica

Gestandaardiseerd extract met 20% asiaticosiden en madecassosiden

www.supersmart.com
VeinoMax

Verbeterde samenstelling voor gezondere bloedvaten

www.supersmart.com
Lymphatonic

Gestandaardiseerd extract van Melilotus officinalis met 18 % coumarine
Beschermt lymfesysteem, bevordert de circulatie

www.supersmart.com
Ginkgo Biloba

Gestandaardiseerd extract (50:1) met 24% ginkgo flavonglycosiden

www.supersmart.com
Taxifolin

In Rusland gebruikt vanwege de vele gunstige toepassingsmogelijkheden

www.supersmart.com
Ubiquinol™

Meest werkzame CoQ10-vorm met de grootste biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Robuvit®

Een speciaal extract van hout van de zomereik tegen het chronisch vermoeidheidssyndroom

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan