Home   >  Lever  >  Doe een lenteschoonmaak, uw...
07-04-2015

Doe een lenteschoonmaak, uw lever knapt er van op!

detox foie We gaan niet op jacht naar de paaseieren, maar naar de gifstoffen die zich tijdens de winter in ons lichaam hebben opgehoopt!
Een uitgebalanceerd, biologisch dieet is een goede stap, maar er is meer nodig De volgende, typische verschijnselen kunnen zich voordoen: een vale teint, een lusteloos gevoel, een 'luie' spijsvertering, een droge tong, een 'vol gevoel'... Bent u op zoek naar een gemakkelijke manier om hier af te komen? Kies dan voor de allernieuwste generatie producten die de twee belangrijkste fases van de ontgifting van de lever ondersteunen.


Het is waar dat veel schade kan worden voorkomen met een gezond en evenwichtig voedingspatroon - gebaseerd op de dagelijkse inname van groente, fruit, goede vetten, voedingsmiddelen met een lage GI, zo min mogelijk bewerkte producten, en weinig suiker en zout. Toch hopen er zich in ons lichaam, zonder dat we dat willen, allerlei gifstoffen op. Onzichtbare (pesticiden, zware metalen, hormoonverstorende stoffen, vervuilende stoffen uit de lucht...), maar ook zichtbare (medicijnen, kleurstoffen of andere additieven uit ons voedsel)!
De lever raakt overspoeld met gifstoffen. Nu is de lente het moment bij uitstek om de organen te ontlasten die verantwoordelijk zijn voor het afvoeren van deze stoffen.

Allereerst is het goed om de belangrijke taak van de lever te begrijpen en meer zicht te krijgen op de bijzondere werking van het orgaan dat ons lichaam vrijmaakt van gifstoffen. In het ontgiftingsproces van de lever onderscheiden we twee fases:
    - fase I, ook wel de hydroxylatiefase genoemd;
    - fase II, ook wel conjugatie genoemd
    .
In de eerste fase worden met behulp van een groep enzymen, cytochroom p450 genaamd, bepaalde gifstoffen afgebroken of omgezet. Deze hydroxylatiereacties zorgen voor een verhoogde aanmaak van vrije radicalen die op de langere termijn schadelijk kunnen zijn voor de levercellen.
    - De inname vanvitamine C (L-ascorbinezuur, calciumascorbaat, en Ester C, magnesium ascorbyl fosfaat) is dan ook essentieel voor de aanmaak van deze enzymen en de neutralisering van de onstane oxidatieschade.
    - Ellagzuur , dat voorkomt in granaatappelextract, is eveneens van invloed op de fase-I-activiteiten. Daarnaast stimuleert het zuur de aanmaak van het enzym dat nodig is voor fase II van de ontgifting: glutathion S-transferase.
In fase II vindt de conjugatie van gifstoffen plaats. Dit betekent dat er stoffen worden aangevoerd (glucuronzuur, sulfaat en vooral L-glutathion) die zich binden aan de gifstoffen. De gifstoffen lossen daardoor beter op in water en kunnen gemakkelijker worden afgevoerd via gal en urine. Voor dit proces is eveneens een enzym nodig: glutathion-S-transferase.

Het is L-glutathion dat in fase II de hoofdrol speelt. Van alle endogene antioxidanten is L-glutathion een van de belangrijkste, en een van de meest doeltreffende. Overigens zorgt glutathion ook voor de recycling van de vitamine C die in fase I wordt gebruikt. Het is het eerste verdedigingsmechanisme tegen oxidatie en tegen andere stoffen die onze cellen en enzymen voortdurend bedreigen. De wetenschappers zijn er heden ten dage van overtuigd dat een optimaal glutathiongehalte onmisbaar is voor de bescherming van de lever. Het ondersteunt daarnaast het ontgiftingsproces. Glutathion beschikt namelijk over het vermogen zich aan gifstoffen te binden, waardoor het gemakkelijker wordt om ze via de gal of de urine af te voeren. Echter, omdat zich in de darmen een aanzienlijke hoeveelheid van een enzym bevindt dat glutathion afbreekt, namelijk gamma-glutamyl transpeptidase, is het noodzakelijk om ofwel grote hoeveelheden gereduceerde glutathion in te nemen in een dosering van 500 tot 1000 mg per dag, ofwel gebruik te maken van de glutathion-vorm voor onder de tong. Ook kan men de geacetyleerde vorm nemen. De laatste twee opties zijn beter opneembaar en werken doeltreffend vanaf 100 mg, bij een inname van een tot drie maal per dag. Zo kunnen de glutathiongehaltes in het serum en de cellen weer op het juiste niveau gebracht worden.

Andere stoffen die de aanmaak van glutathion in de lever ondersteunen zijn:
    - MSM (methylsulfanylmethaan) in de pure, niet toxische en hypoallergene vorm (OptiMSM®).
    - SAMe (S-adenosyl-methionine).
    - N-acetyl-cysteïne (NAC) een zwavelhoudend aminozuur en een uitstekende voorloper van glutathion.
    - Polyenylphosphatidylcholine (PPC), gewonnen uit soja.
    - L-selenomethionine, dat niet alleen selenium levert, een stof die belangrijk is voor de samenstelling van glutathionperoxidase (afvoer gifstoffen), maar ook zwavel, dat onmisbaar is voor de vorming van L-glutathion.
    - Natrium R-lipoate, een R-lipoïdezuur met een zeer hoge biologische beschikbaarheid. De stof speelt een rol bij de recycling van glutathion. Het is eveneens de stof die de aanzet geeft tot de start van fase II.
Tijdens fase II verbinden chemische kankerverwekkende stoffen, steroïde hormonen en andere gifstoffen zich in de lever met glucuronzuur. Door calcium D-glucaraat in te nemen wordt het glucoronidatieproces aanzienlijk gestimuleerd. Daarmee neemt ook de uitscheiding van potentieel giftige stoffen toe.
Curcuminoïden uit kurkuma bestrijden eveneens bepaalde giftige stoffen in de lever, met name lichaamsvreemde stoffen. Curcuminoïden doen dit door de gehaltes aan glutathion-S-transferase en UDP glucuronyltransferase te verhogen, twee stoffen die belangrijk zijn voor de fase II-reacties. Bovendien hebben bepaalde werkstoffen van kurkuma sterke antioxidante eigenschappen, die ook nog eens een sterke galafdrijvende werking hebben. Daarmee zijn het stoffen die uitstekend passen bij deze ontgiftende lentekuur.

Ook de broccoli-extracten, gestandaardiseerd met sulforafaan glucosinolaat zorgen voor een toename van de enzymen die nodig zijn voor de ontgifting in fase II. De stof stimuleert met name quinone reductase en glutathion-S-transferase (GST).

Indien de werking van de lever vertraagd is door chronisch alcoholgebruik, dan is het verstandig om de toevlucht te zoeken tot bepaalde planten en stoffen die de schadelijke gevolgen van acetaldehyde, een bijproduct van alcohol, verzachten. Acetaldehyde veroorzaakt oxidatieve schade en zorgt voor de glycatie van eiwitten. De volgende stoffen zijn in dat geval nuttig:
    - Silymarine (mariadistel), vanwege de beschermende eigenschappen voor de lever. Het wordt vooral gebruikt voor de behandeling van schade aan de levercellen die ontstaan is als gevolg van excessief alcoholgebruik. Het verhoogt het glutathiongehalte en het glutathionperoxidasegehalte. Het kan gecombineerd worden met Desmodium, dat een vergelijkbare beschermende werking heeft voor de lever.
    - Benfotiamine, een in vet oplosbaar derivaat van thiamine. Benfotiamine voorkomt en vertraagt glycatie.
    - Asparagine, een stof die de schadelijke effecten van alcohol tegengaat doordat het de acetaldehydeconcentraties verlaagt.
    - Chrysanthellum americanum, een stof die de lever beschermt doordat het alcohol twee tot vijf maal sneller elimineert.


Om de werking van een aantal stoffen aan te vullen, is het aan te raden om een of tweemaal per jaar een kuur van twintig dagen uit te voeren met Zéolite Clinoptilolite, een natuurlijk mineraal dat afkomstig is uit vulkanische rotsen. Dit mineraal verbindt zich met de gifstoffen in ons lichaam (vervuilende elementen uit onze omgeving, zware metalen, cosmetische producten...), zodat ze gemakkelijk afgevoerd kunnen worden.
De werking van dit poeder kan nog worden ondersteund door om de dag dimercaptosuccininezuur (DMSA) in te nemen. Deze stof verbetert de afvoer van zware metalen (met name kwik) uit het bloed, de nieren, de hersenen en de lever.

Tot slot hebben onderzoeken bij is dieren aangetoond dat een extract van Picrorhiza kurroa dat gestandaardiseerd is met kutkin de lever efficiënt beschermt tegen biochemische veranderingen die ontstaan door een groot aantal gifstoffen.

Voor een geslaagde 'jacht op gifstoffen' is het belangrijk dat u de hele dag door drinkt. Drink ongeveer twee liter water per dag om de afvoer van de opgeloste gifstoffen via de nieren te stimuleren. Probeer cafeïne te vermijden, aangezien dit in de lever wordt omgezet, en het lichaam bij deze omzetting eveneens cytochroom P450-enzymen nodig heeft.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Liver Support Formula

Nieuwe, verbeterde samenstelling, nu nog krachtiger
Ondersteunt op natuurlijke wijze de leverfunctie

www.supersmart.com
Desmodium Liver Detox

Premium-extract van Desmodium adscendens, een ware beschermer van de levergezondheid

www.supersmart.com
Silyplus

Een vorm van silymarine die 8 tot 10 maal beter wordt opgenomen

www.supersmart.com
SAM-e 200 mg

Superkrachtig voedingssupplement met een meervoudige werking. (gewrichten, lever, hersenen)

www.supersmart.com
Calcium D-Glucarate

Voor een natuurlijke verwijdering van het overschot aan oestrogenen en gifstoffen
Elke capsule bevat 500 mg calcium D-glucaraat.

www.supersmart.com
Zeolite Clinoptilolite

Een natuurlijke, krachtige en veelzijdige chelaatvormer met vele ontgiftingsmogelijkheden

www.supersmart.com
DMSA

De de veiligste en de meest doeltreffende chelaatvormer voor kwik.

www.supersmart.com
Alcohol Detox

Een krachtig samenbundeling van antioxidanten, bestrijdt de schadelijke effecten van alcohol.

www.supersmart.com
Benfotiamine

Opmerkelijke remmer van de vorming van Advanced glycation End Products (AGE's)

www.supersmart.com
Broccoli Sulforaphane Glucosinolate

Het meest geconcentreerde en meest stabiele extract van sulforafaan (10%);
1 capsule = 750 g rauwe broccoli.

www.supersmart.com
L-Selenomethionine

De seleniumvorm met de hoogste biologische beschikbaarheid (L-selenomethionine)

www.supersmart.com
Super Curcuma

Phytosomen uit curcuma - Grote biologische beschikbaarheid
Een nieuw gepatenteerd curcuma-extract, met 29 maal grotere biologische beschikbaarheid!

www.supersmart.com
Sodium R-Lipoate

Werkzame vorm van R-lipoïdezuur met een verbeterde biologische beschikbaarheid
In slechts 20 min. wordt een 10 maal zo hoge concentratie in het plasma bereikt

www.supersmart.com
Chrysantellum Americanum

Een verbeterd extract van Chrysantellum americanum

www.supersmart.com
Triple C

Ascorbinezuur+Calciumascorbaat+Ascorbine palmitaat

www.supersmart.com
N-Acetyl Cysteine

De meest doeltreffende en directe voorloper van glutathion

www.supersmart.com
OptiMSM®

Verbeterde vorm
Voorloper van mucopolysacchariden (chondroïtine, glucosamine, hyaluronzuur)

www.supersmart.com
Reduced Glutathione

De belangrijkste endogene antioxidant

www.supersmart.com
Double Pomegranate

Fytonutriënt, antioxidant met vele gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Verrijkte samenstelling, nu nog completer.

www.supersmart.com
Ontdek ook
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan