Home   >  Hormonale gezondheid  >  Crème met natuurlijke progesteron,...
01-11-2017

Crème met natuurlijke progesteron, de veiligste manier van progesterongebruik

natuurlijke progesteron Progesteron speelt bij vrouwen van elke leeftijd een essentiële rol. Een supplementinname van natuurlijke progesteron, die biologisch gelijk is aan de progesteron die geproduceerd wordt in het lichaam, heeft vele gunstige effecten, vooral in de menopauze. Maar ook voor de gezondheid van de man is de stof belangrijk....

De natuurlijke vorm van progesteron wordt geëxtraheerd via een enzymatische modificatie van diosgenine, een stof die in wilde yam voorkomt. Het wordt vaak ingezet als natuurlijke en effectieve remedie voor de bestrijding van pijnlijke menstruaties en als ondersteuning bij vrouwen die lijden aan het premenstrueel syndroom. Maar niet alleen in deze periode van een vrouwenleven is de stof nuttig.

Ook tijdens de hormoonschommelingen tijdens de periode rondom de menopauze heeft de stof een gunstig effect.

Natuurlijke progesteron in crèmevorm is een goede vervanging van progesteron, dat in de aanloop van de menopauze en zelfs lang daarvoor afneemt.
De crème met natuurlijke progesteron kan dan ook zonder risico's de hormoonschommelingen rondom en na de menopauze corrigeren tot het oorspronkelijke niveau, waarbij vrijwel alle bijbehorende klachten (opgezette borsten, opgeblazen buik, nachtelijk zweten, opvliegers, afgenomen gevoel van welzijn, depressie...) afnemen. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat de crème de klachten van de menopauze aanzienlijk kan verminderen. Zo zorgt het bij driekwart van de proefpersonen voor een afname van het aantal opvliegers, waarbij ook de intensiteit van de opvliegers afnam 1.
Samen met zorgvuldig geselecteerde plantenextracten (Vitex agnus castus, Phlomus umbrosa, Cynanchum wilfordii, Angelica gigas nakai, fijnspar, hop) kunnen hormonale schommelingen weer in balans worden gebracht. Het evenwicht tussen oestrogeen en progesteron wordt hersteld, waardoor men een afname van de menopauzeklachten ervaart, zonder dat zich bijwerkingen voordoen.

Natuurlijke progesteron helpt bij het voorkomen van osteoporose

In een onderzoek2 dat werd uitgevoerd door Dr. J.R. Lee, brachten vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar gedurende drie jaar de natuurlijke progesteroncrème aan. De botdichtheid bleek inderdaad te zijn toegenomen, en wel met 15,4%. Tegelijkertijd zag men bij de vrouwen die niet behandeld waren een daling van de botdichtheid van 4,5%.
Na dit onderzoek keurde de Food and Drug Administration in de VS de financiering goed van een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek van een natuurlijke progesteroncrème in het kader van osteoporosepreventie. De vrouwen werden vanaf een tot vijf jaar lang na hun menopauze gevolgd. In deze periode neemt de botmasssa het snelst af. Na een jaar waren de positieve effecten van de natuurlijke progesteroncrème zo duidelijk, dat het onderzoek zijn 'blinde' karakter begon te verliezen. Bij geen van de vrouwen in de groep die de natuurlijke progesteron gebruikte, was er sprake van een afname van de botdichtheid. Bij vrouwen uit de placebo bleek er wel sprake van een afname te zijn2.
Natuurlijke progesteron stimuleert dan ook de aanmaak van de onmisbare nieuwe botcellen, waarmee osteoporose geen kans krijgt. Daarnaast lijkt het de IGF-1-gehaltes te verhogen, waardoor botvorming wordt bevorderd3.

Het is een krachtige bestrijder van veroudering bij de vrouw.....


… Voor hart- en bloedvaten Het heeft een licht diuretisch effect doordat het in staat is de hoeveelheid natrium te verhogen, die via de urine af wordt afgevoerd. De onderzoeken die naar dit effect zijn uitgevoerd, tonen aan dat het in staat is de hoeveelheid vocht die vastgehouden wordt te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Dit effect is uitsluitend aangetoond bij natuurlijke progesteron. Onderzoekers constateerden bovendien dat er bij synthetische progesteron sprake was van een verstoorde endotheelfunctie en van de vorming van bloedpropjes. Deze verschijnselen deden zich bij natuurlijke progesteron niet voor4.

....Als preventief middel tegen bepaalde vormen van kanker
Er zijn gegevens waaruit blijkt dat natuurlijke progesteron een beschermend effect zou kunnen hebben en ondersteunend zou kunnen werken bij borstkanker en kanker van het baarmoederslijmvlies. Oestrogenen bevorderen de celgroei, waardoor cellen in de borst en de baarmoeder zich vermeerderen. Progesteron heeft dit effect niet. Tijdens een onderzoek in een universitair ziekenhuis in Taiwan zijn onderzoekers erin geslaagd aan te tonen dat op de huid aangebrachte oestradiol in de borst zorgt voor een celgroei van 230%, terwijl op de huid aangebrachte progesteron de celgroei in de borst vermindert met 400%5.

Ook goed voor de man

Een gezonde man maakt van nature dagelijks zo'n 1,5 mg progesteron aan via de bijnieren. Met het klimmen der jaren daalt deze hoeveelheid, zoals dat overigens het geval is met bijna alle steroïde hormonen. Goedaardige hyperplasie van de prostaat en prostaatkanker zijn gerelateerd aan een overschot aan oestrogenen. Progesteron remt de activiteit van aromatase, een enzym dat testosteron omzet in oestrogene elementen, waardoor mutagene veranderingen in de prostaatcellen meer kans hebben.
Progesteron zorgt ervoor dat het gehalte aan dihydrotestosteron (DHT) in het bloed en in de prostaat laag blijft doordat het de concurrentie aangaat met 5-alfa-reductase; zo voorkomt het dat een deel van de testosteron wordt omgezet in DHT, een van de sterkste mannelijke hormonen. In dit proces wordt progesteron omgezet in 5-alfa-dihydroprogesteron, en de testosteron blijft onaangetast. Hoge DHT-gehaltes kunnen bij de man kaalheid veroorzaken.
Ten slotte leidt een tekort aan progesteron vaak tot een te lage hoeveelheid cortisol en androgenen: progesteron vormt namelijk de basis voor de aanmaak van tal van belangrijke hormonen, zoals cortisol, androsteendion en testosteron.

Hoe profiteert u van de gunstige effecten van de crème?

De natuurlijke progesteron dient regelmatig tweemaal daags te worden aangebracht in de hals, op de borst, in de knieholte, aan de binnenkant van de ellebogen of op de billen, waarbij men de crème steeds op een andere plek aanbrengt. In de periode voorafgaand aan de menopauze kunnen vrouwen de crème dagelijks gebruiken tijdens de laatste twee weken van hun cyclus. Vrouwen in de menopauze kunnen de crème twee weken gebruiken en er vervolgens weer twee weken mee stoppen.

Vrij van bijwerkingen

Natuurlijke progesteroncrème wordt aangemaakt op basis van saponinen uit planten, zoals de wilde yam, die rijk zijn aan diosgenine, een voorloper van progesteron. Natuurlijke progesteroncrème is biologisch identiek aan de moleculaire structuur van de hormonen zoals die door ons lichaam worden aangemaakt.
De crème is veilig in gebruik en is zeer effectief: de in vet oplosbare moleculen met een laag moleculair gewicht worden namelijk heel gemakkelijk via de huid opgenomen. Sommige crèmes beschikken over een liposomensysteem voor de opname in de huid. Liposomen zijn vloeibare microbolletjes die ervoor zorgen dat de werkzame elementen veel gemakkelijker de verschillende lagen van de huid passeren dan de grotere moleculen van traditionele crèmes. Daarnaast zijn er sprays waarmee men exact de juiste dosis kan toepassen die noodzakelijk is voor het herstellen van het gewenste fysiologische evenwicht.
Natuurlijke progesteron wordt dus snel opgenomen door het onderhuidse vet en wordt geleidelijk aan afgegeven aan de bloedbaan, zonder dat het wordt onderschept in de lever. Het progesteronniveau is na een paar weken van gebruik weer hersteld tot het normale niveau en stabiliseert zich, omdat het lichaam dit natuurlijke hormoon goed opneemt. Voor een goede afstemming van de dosering is het niet nodig om een afspraak met uw arts te maken. U hoeft hiervoor alleen eenmaal of tweemaal per jaar uw bloed te laten controleren.Bronnen:
Stephenson K. et al., Progesterone cream does not increase thrombotic and inflammatory factors in postmenopausal women, Blood, 2004, 104:16.
Lee JR. Is natural Progesterone the missing link in osteoporosis prevention and treatment ? Medical hypotheses, 1991, 35 : 316-318
Barengolts E.L. et al., Effects of progesterone on serum levels of IGF-1 and on femur IGF-1 mRNA in ovariectomized rats, J. Bone Miner Res., 1996 Oct, 11 (10):1406-12.
Thomas T. et al., Progestins initiate adverse events of menopausal estrogen therapy, Climateric, 2003 Dec, 6(4):265-267.
Chang K.J. et al., Influences of percutaneous administration of oestradiol and progesterone on human breast epithelial cell cycle in vivo, Fertile Steril., 1995 Apr, 63(4):785-91.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Natural Progesterone Cream

Het eerste natuurlijke progesteronmiddel op basis van liposomen.

www.supersmart.com
Natural Progesterone Spray

Natuurlijke vorm van progesteron in sprayvorm voor vrouwen in de menopauze

www.supersmart.com
Ontdek ook
06-01-2017
De beste strategie voor het bestrijden van...
Hypothyroïdie, ook wel schildklierinsufficiëntie genoemd, komt met name voor bij vrouwen. Naarmate we ouder worden, doet de aandoening zich vaker voor. De aandoening wordt gekenmerkt...
Lees verder
31-07-2017
Voedingssupplementen die de eeuwige trek stillen
Steeds terugkerende trek komt zowel voor bij mensen die willen afvallen, als bij mensen die een stabiel gewicht hebben. De oplossing voor de lekkere trek...
Lees verder
06-09-2013
Nieuw onderzoek bevestigt doeltreffende werking van Relora®...
De extracten van Magnolia officinalis en Phellodendron amurense worden al sinds 2000 jaar gebruikt in de traditionele Chinese apothekersboeken. Ze herstellen het emotionele welzijn en...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan