Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Dit kleine aminozuur beschermt...
09-09-2016

Dit kleine aminozuur beschermt uw hart en bloedvaten

bloedsomloop Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één [1].

De WHO heeft berekend dat ongeveer een derde van alle overlijdens worden veroorzaakt door hart- en vaatziekten, zoals een infarct, angina pectoris, een CVA, een hoge bloeddruk....
De ziekten zijn zo dodelijk omdat ze de vitale organen aantasten. Daarnaast worden deze aandoeningen vaak laat of toevallig ontdekt bij ogenschijnlijk gezonde personen.
Het is duidelijk dat de bescherming en versterking van uw hart- en vaatstelsel essentieel is. Hoe eerder en hoe effectiever, hoe beter.
Voor deze bescherming kunnen we een beroep doen op arginine, het kleine aminozuur dat via een ingewikkeld mechanisme uw hart en bloedvaten beschermt.

Uitlaatgassen goed voor uw bloedvaten?

Voor een optimale gezondheid is het van het grootste belang dat alle elementen van ons cardiovasculaire systeem (hart, bloed, slagaderen, aderen en haarvaten) goed samenwerken.
De sleutel tot een optimale werking van dat systeem is de bloedsomloop.
Uw hart is de motor van uw lichaam en uw bloed fungeert als een soort brandstof die alle vitale organen van voedsel voorziet waardoor ze goed kunnen werken.
Om het bloed op een soepele manier en op de juiste snelheid door ons lichaam te laten stromen, moeten de bloedvaten optimaal verwijd zijn. Ze dienen zodanig open te zijn dat het bloed zonder hindernissen soepel kan doorstromen.
In 1998 ontvingen de onderzoekers Furchgott, F. Murad en J. Ignarro de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor hun werk op het gebied van het vaatstelsel. Ze onderzochten op welke wijze de vaten optimaal verwijd bleven, opdat de bloedcirculatie goed kan verlopen [2].
Ze ontdekten hoe de endotheelcellen die de bloedvatwanden bedekken in staat waren om zelf stikstofmonoxide aan te maken.
Stikstofmonoxide is een gas dat de bloedvaten openhoudt en dat een essentiële rol speelt bij een soepele bloedcirculatie.
De ontdekking leidde tot een golf van verbazing onder de wetenschappers, omdat stikstofmonoxide tot dan toe vooral bekend stond als een vervuilende stof die vrijkwam bij de verbranding van stikstof. Het komt voornamelijk voor in uitlaatgassen van auto's.
De stikstofmonoxide die van nature door uw lichaam wordt aangemaakt heeft uiteraard niet het schadelijke effect van de uitlaatgassen.
Integendeel!
Stikstofmonoxide, dat door het lichaam wordt aangemaakt om een goede doorbloeding mogelijk te maken, is onontbeerlijk voor gezonde hart- en bloedvaten.

Arginine: ideale ondersteuning voor optimale verwijding van bloedvaten

Om uw hart, uw slagaderen en alle vitale organen die samen uw cardiovasculaire systeem vormen goed te laten werken, is het noodzakelijk dat het lichaam kan beschikken over voldoende stikstofmonoxide waarmee het de bloedvaten goed kan verwijden.
En dat is nu precies een factor waarbij het aminozuur arginine van belang is. Wetenschappers kenden arginine reeds vanaf de XIXe eeuw, maar de rol van arginine als beschermer van het hart- en vaatstelsel werd pas begrepen nadat F. Furchgott, F. Murad en J. Ignarro er de Nobelprijs voor de Geneeskunde ontvingen in 1998.
Arginine werd geïdentificeerd als voorloper van stikstofmonoxide, dat gemaakt wordt op basis van de enzymatische ontbinding van arginine.
Arginine is dus de grondstof voor stikstofmonoxide.
Heeft u een tekort aan arginine, dan is uw lichaam niet meer in staat om stikstofmonoxide aan te maken. Vernauwde bloedvaten zijn dan het gevolg.
De doorbloeding zal door deze vernauwing worden gehinderd en de bloedvoorziening van uw vitale organen zal afnemen. Het hart- en vaatstelsel zal op allerlei manieren ontregeld raken, waardoor de kans op ziekte toeneemt.
In 2004 voerde het Journal of Nutrition van de American Society for Nutritional Sciences een omvangrijk wetenschappelijk onderzoek uit naar de rol en het belang van arginine [3].
Dit onderzoek heeft de werking bevestigd van arginine als het gaat om het behoud van een gezond hart- en vaatstelsel.
Er is aangetoond dat arginine:
    • de vitaliteit van uw bloedvaten ondersteunt,
    • een essentiële rol speelt bij het ondersteunen van een goede werking van het endotheel in de vaatwanden,
    • de verwijding van de bloedvaten bevordert en de aanmaak van stikstofmonoxide in het endotheel van de vaatwanden stimuleert.
Uit andere recente onderzoeken is gebleken dat arginine mogelijke ook het immuunsysteem ondersteunt [4]. Door een tekort aan arginine zouden essentiële elementen van neutrofielen (een van de belangrijkste witte bloedcellen) ongevoelig worden. Neutrofielen spelen een vitale rol bij de reactie van het immuunsysteem.
Zoals dat bij andere functies in ons lichaam ook vaak het geval is, neemt ook de werking van arginine in ons lichaam af naarmate we ouder worden. Hierdoor vermindert eveneens de natuurlijke aanmaak van stikstofmonoxide en wordt ons algehele hart- en vaatstelsel zwakker.

Het is dan ook noodzakelijk dat u de hoeveelheid arginine naarmate u ouder wordt aanvult, zodat uw cardiovasculaire systeem sterk en gezond blijft.

Hoe zorgt u voor meer arginine

Om het argininegehalte in uw lichaam te doen toenemen, zou u meer voedsel kunnen eten dat rijk is aan aminozuren, zoals rood vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, bruine rijst, haver, boekweit en noten. Maar zelfs wanneer u argininerijk voedsel eet zal het lastig zijn om precies te weten hoeveel aminozuren u daadwerkelijk opneemt. Het lichaam zal de aminozuren namelijk verteren waardoor ze snel weer geëlimineerd zijn.

Om die reden bestaat er een groot aantal voedingssupplementen met arginine. De supplementen zorgen ervoor dat uw argininegehalte op peil gehouden wordt zodat uw hart- en vaatstelsel in optima forma blijven. Door arginine in deze vorm in te nemen, bereikt u gemakkelijk de doses die volgens wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk zijn. Het gaat hierbij om een dosering tussen de 500 mg en 1500 mg per dag.

Indien het mogelijk is raad ik u aan de inname te verspreiden over meerdere keren per dag. U zou bijvoorbeeld 's ochtends, 's middags en 's avonds een supplement van 500 mg per capsule in kunnen nemen, wat neerkomt op 1500 mg.
Op die manier verlengt u de werking van arginine en zorgt u ervoor dat de stof u optimaal beschermt tegen cardiovasculaire aandoeningen. Arginine kan zo:
    • zorgen voor een optimale vaatverwijding,
    • de bloedvoorziening in uw lichaam verbeteren,
    • de bloeddruk in uw vaten binnen de normale waarden houden,
    • het immuunsysteem versterken.
Bent u 50 jaar of ouder, dan raad ik u aan om een dosis van 1500 mg per dag in te nemen, oftewel 3 capsules in totaal. Hiermee bestrijdt u het effect van het ouder worden op het argininegehalte. Dat geldt zeker wanneer u weinig argininehoudende voeding eet.
Bij deze dosering is er geen specifieke contra-indicatie en zijn er geen ongewenste bijwerkingen bekend.
Heeft u problemen met uw hart- en bloedvaten en bent u daarvoor reeds onder behandeling, dan dient u uiteraard eerst contact op te nemen met uw arts voordat u gaat beginnen met een argininekuur.

P.S.: Het is goed om te weten dat arginine ook vaak wordt gebruikt bij seksuele functiestoornissen, zowel bij de man als bij de vrouw. [5]
Doordat stikstofmonoxide de bloedvaten verwijdt, bevordert het de bloedstroom die noodzakelijk is voor een erectie. Uit een onderzoek bij mannen met een zwakke erectie en een laag stikstofmonoxidegehalte bleek dat de toediening van 5 mg arginine per dag zorgde voor een verbetering van het stikstofmonoxidegehalte. Ook verbeterde de kwaliteit van de erectie.
Er is eveneens een onderzoek dat lijkt aan te tonen dat arginine bij vrouwen in de menopauze het libido zou kunnen verhogen.
De positieve resultaten zouden te wijten zijn aan de werking van arginine en stikstofmonoxide, die zorgen voor een verbetering van de bloedcirculatie in de geslachtsorganen. Er is echter nog meer onderzoek nodig om het nut van arginine bij seksuele functiestoornissen met zekerheid te kunnen vaststellen.



Bronnen:
[1] Maladies cardio-vasculaires
[2] Endothelium-Derived Relaxing Factor: Discovery, Early Studies, and Identification as Nitric Oxide
[3] J. Nutr. October 1, 2004 vol. 134 no. 10 2748S-2751S
[4] Moriguti JC, Ferriolli E, et al. Effects of arginine supplementation on the humoral and innate immune response of older people. Eur J Clin Nutr. 2005 Dec;59(12):1362-6.
Provinciali M, Montenovo A, et al.Effect of zinc or zinc plus arginine supplementation on antibody titre and lymphocyte subsets after influenza vaccination in elderly subjects: a randomized controlled trial. Age Ageing. 1998 Nov;27(6):715-22.
[5] Chen J, Wollman Y, et al. Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arginine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study.BJU Int. 1999 Feb;83(3):269-73.
Klotz T, Mathers MJ, et al. Effectiveness of oral L-arginine in first-line treatment of erectile dysfunction in a controlled crossover study.Urol Int. 1999;63(4):220-3. Meston CM, Worcel M. The effects of yohimbine plus L-arginine glutamate on sexual arousal in postmenopausal women with sexual arousal disorder.Arch Sex Behav. 2002 Aug; 31(4): 323-32.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Arginine Alpha Ketoglutarate (AAKG)

Een verbeterde vorm van arginine met een grotere biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Nitric Oxide Formula

Uitstekende ondersteuning voor het cardiovasculaire- en immuunsysteem, en voor het seksueel functioneren.

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan