Home   >  Slaap  >  Melatonine: het natuurlijke slaapmiddel...
12-11-2013

Melatonine: het natuurlijke slaapmiddel

De Europese unie is er eindelijk toe overgegaan om een natuurlijk middel goed te keuren dat de slaap bevordert, namelijk melatonine.

Als u het mij vraagt, hebben diegenen die deze natuurlijke stof jarenlang zonder enige wetenschappelijk onderbouwing hebben verboden hun burgers ernstig tekort gedaan, zeker als men ziet dat 25 tot 40% van de bevolking kampt met slaapproblemen.

Een slimme advocaat zou deze mensen zelfs kunnen vervolgen omdat ze:
    1. miljoenen mensen hebben vergiftigd; de mensen waren immers gedwongen hun toevlucht te nemen tot benzodiazepines. Dit is een toxische stof, terwijl melatonine een natuurlijk en veilig middel is;
    2. bij hebben gedragen aan het leegmaken van de kas van de zorgverzekeringen, door hun onwetendheid (of was het corruptie?); melatonine is goedkoop en er rust geen patent op, dit in tegenstelling tot de industriële slaapmiddelen; melatonine is dan ook een stuk goedkoper;
    3. de bevolking de toegang tot een natuurlijke stof hebben ontnomen, een veilige stof die naast de slaapbevorderende werking nog vele andere positieve effecten voor de gezondheid heeft.
Maar laten we positief blijven en ons richten op de goede eigenschappen van melatonine:

Een effectief middel tegen slapeloosheid

Zodra het licht buiten minder wordt, begint de epifyse in uw hersenen melatonine af te scheiden. Dit natuurlijke hormoon zorgt ervoor dat uw lichaam zich begint voor te bereiden op een periode van rust en slaap.

De epifyse staat namelijk rechtstreeks in verbinding met de optische zenuwen. De klier wordt direct beïnvloed door de hoeveelheid licht. Melatonine staat dan ook bekend als het hormoon dat uw biologische klok regelt. Die interne klok noemen we ook wel het slaap-waakritme of het circadiaanse ritme. Wanneer u dit weet, begrijpt u ook dat blinden vaak moeite hebben met slapen.

Alle levende organismen beschikken over melatonine: dieren, planten, algen, bacteriën, etc. Melatonine helpt hen bij de aanpassing van de dag naar de nacht, en ondersteunt hen bij de wisseling van de seizoenen.

Onderzoekers beweren dat het ontstaan van leven op aarde gerelateerd zou zijn aan melatonine. Het zou een van de oudste, ongewijzigde moleculen zijn sinds het ontstaan van de mensheid.

In ons moderne leven zijn er nogal wat factoren die de aanmaak van melatonine blokkeren of vertragen: elektrisch licht, medicijnen, elektromagnetische golven...

Door 's avonds wat melatonine in te nemen kunnen mensen met slaapproblemen weer genieten van een goede, herstellende nachtrust. Maar voordat we u vertellen hoe u dat kunt doen, gaan we eerst wat dieper in op de factoren die melatonine bestrijden. Want u verbetert uw slaap door deze factoren aan te pakken:

Medicijnen

Van alle bekende middelen die melatonine bestrijden (tabak en alcohol niet meegerekend) spannen medicijnen de kroon. Denk hierbij met name aan slaapmiddelen en tranquillizers, medicijnen die nota bene veelvuldig worden voorgeschreven door artsen om de slaap te verbeteren!!

Dit is nog schokkender wanneer u weet dat het over het algemeen niet aan te raden is om deze medicijnen langer dan een maand in te nemen. Toch doet maar liefst een op de vijf mensen in Frankrijk dit (22% van de Franse bevolking)!

Maar wat echt verontrustend is, is het feit dat steeds meer jongeren hun toevlucht nemen tot slaapmiddelen: 6% van de personen jonger dan 25 jaar zegt deze medicijnen te gebruiken.

Van de personen die ouder zijn dan 75 jaar zegt bijna de helft (49%) regelmatig slaapmiddelen te gebruiken, en dat terwijl het vermoeden bestaat dat deze medicijnen bepaalde aandoeningen van het zenuwstelsel (zoals Alzheimer) bevorderen!

Verstandig is het niet.

Helaas zijn slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen niet de enige medicijnen die melatonine vernietigen. Ook aspirine, ibuprofen, bètablokkers, antagonisten van calcium, niet-steroïde ontstekingsremmers en 75 andere medicijnen met meer dan 120 verschillende stoffen die regelmatig worden ingenomen door miljoenen mensen, zorgen voor de vernietiging van melatonine.

Bètablokkers zijn zelfs zo effectief in het vernietigen van melatonine dat onderzoekers het in laboratoria gebruiken om bij proefdieren de aanmaak van melatonine uit te schakelen. Het zijn medicijnen die veelvuldig worden voorgeschreven bij een hoge bloeddruk en bij hartritmestoornissen (Propranolol).

Patiënten die bètablokkers gebruiken moeten dan ook niet verbaasd zijn wanneer ze last krijgen van slapeloosheid. Zelfs wanneer men minder dan de helft van de gebruikelijke dosis inneemt, kan de aanmaak van melatonine door het lichaam al stoppen, zoals aangetoond door Dr. G.M. Braun in 1992. (1)

Elektromagnetische velden zorgen eveneens voor minder melatonine.

Wanneer er een elektromagnetisch veld wordt aangebracht rondom het hoofd van knaagdieren, dan daalt niet alleen het melatoninegehalte met bijna 50%: ook de epifyse, de klier die zorgt voor de melatonineafscheiding, gaat slechter werken.

Woont u in een moderne stad, dan wordt uw lichaam waarschijnlijk voortdurend omgeven door verschillende bronnen die elektromagnetische velden produceren. Denk hierbij aan mobiele telefoons, antennes, straalzenders en elektrische apparatuur. Ons lichaam kan geen onderscheid maken tussen natuurlijke en kunstmatige elektromagnetische velden. Deze onzichtbare vervuiling heeft een directe invloed op melatonine en verklaart waarom er in de industriële landen een zich alsmaar uitbreidende epidemie ontwikkelt van slaapstoornissen.

Een op de vijf Fransen heeft last van een chronische slapeloosheid die gepaard gaat met vermoeidheid of een uitermate slaperig gevoel gedurende de dag.

Waarschijnlijk worden slaapstoornissen dus niet alleen veroorzaakt door dagelijkse zorgen, stress, de levensstijl, de persoonlijke hygiëne of het werk.

Wie kan het waarvoor gebruiken?

Melatonine kan u helpen:
    • wanneer u laat in slaap valt en vroeg weer wakker wordt;
    • wanneer u vaak 's nachts wakker wordt en overdag suf bent of een dutje moet doen;
    • wanneer u niet goed in slaap kunt vallen.
    • wanneer u werkt op onregelmatige tijden (verplegend personeel, piloten op lijnvluchten, etc.).
Wanneer u een supplement van melatonine inneemt, dan heeft dit op de korte, middellange of lange termijn geen invloed op de natuurlijke afscheiding van melatonine via de epifyse. Dat betekent dat er geen gewenning optreedt.

Het belangrijkste voordeel van melatonine is dat het in tegenstelling tot de reguliere slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen, het geheugen en de cognitieve functies niet aantast

Melatonine is een stof die bijzonder goed werkt bij personen die ouder zijn dan 45 jaar en die slecht slapen en regelmatig wakker worden.

Jetlag

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de aanmaak van melatonine afneemt wanneer het lichaam te maken krijgt met de wisseling tussen verschillende tijdszones. Melatonine helpt u om sneller in slaap te vallen wanneer u eenmaal aangekomen bent op uw bestemming en zorgt ervoor dat het biologische ritme snel afgestemd raakt op de plaatselijke tijd. Het reguleert op deze wijze de interne klok en vermindert het aantal dagen dat u last heeft van het tijdsverschil.

Dit is de reden waarom melatonine vandaag de dag veel wordt gebruikt door stewardessen.

De juiste dosis

Om te slapen is een lage dosis melatonine beter dan een hoge dosis. Het gunstige effect doet zich voor vanaf 1 mg/dag, een half uur voordat u gaat slapen.

Neemt u meer dan 2 mg/dag dan heeft melatonine nog steeds een gunstig effect. Het kan dan echter de volgende ochtend voor wat sufheid zorgen. U kunt zelf verschillende doseringen testen om te bepalen wat u het beste werkt voor u.

Toxiciteit

Melatonine wordt door de bevoegde instanties beschouwd als een zeer veilig product. Sinds 16 mei 2012 mogen bedrijven die melatonine verkopen zelfs op het etiket vermelden dat de stof 'bijdraagt aan het verzachten van symptomen van een jetlag' en 'de tijd van het inslapen verkort'. (EU-Regelgeving n°432/2012 van de Europese Commissie).

Als u weet dat Brussel over het algemeen zeer terughoudend is met het goedkeuren van dergelijke verklaringen voor natuurlijke producten, dan mogen we dit wel zien als een solide erkenning voor melatonine.

Neem in elk geval nooit melatonine zonder medisch toezicht in het geval van kanker of epilepsie. Wilt u tijdens het volgen van chemotherapie graag gebruik van melatonine, doe dit dan uitsluitend indien uw behandelend arts hiermee instemt.

Op uw gezondheid!

Jean-Marc Dupuis

Deze tekst is, met toestemming van santenatureinnovation.com, een bewerking van een artikel dat eerder gepubliceerd is op santenatureinnovation.com.



Bronnen :

(1) Long J.W. et Rybacki J.J..The essential guide to prescription drugs-1995, New York: Harperperrenial, 1995, p.863
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Melatonin 3 mg

Optimale dosering om op natuurlijke wijze een gezonde nachtrust te vinden en een jet-lag te bestrijden.

www.super-nutrition.com
Melatonin 2.5 mg

Bijzonder snelle werking, ideaal ter bevordering van het inslapen.

www.super-nutrition.com
Melatonin 3 mg Timed Release

Langere afgiftetijd, om ontwaken tijdens de nacht en ochtend te bestrijden.

www.super-nutrition.com
Ontdek ook
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
29-03-2017
Ontdekking van een nieuwe werkstof tegen slapeloosheid
Heeft u wel eens moeite met in slaap vallen? Wordt u elke nacht wel een keer wakker? En komt u dan maar moeilijk weer in...
Lees verder
10-06-2014
DIM (di-indolylmethaan) moduleert op een positieve wijze...
De zogenaamde kruisbloemige groenten, zoals broccoli, kool en spruitjes zijn de belangrijkste bron van krachtige fytonutriënten die in staat zijn het metabolisme van oestrogenen bij...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan