Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Melatonine en alfa-liponzuur spelen...
08-03-2011

Melatonine en alfa-liponzuur spelen mogelijk een belangrijke rol bij een gezond cardiovasculair systeem

Mélatonine et santé cardiovasculaireIn een studie is onderzoek gedaan naar de beschermende eigenschappen van twee antioxidanten voor het hart: melatonine en alfa-liponzuur. Melatonine is een hormoon dat wordt afgescheiden door de epifyse. Deze klier in de hersenen regelt het slaap-waakritme en heeft eveneens belangrijke antioxidante eigenschappen. Alfa-liponzuur is een unieke antioxidant: het is zowel in vet als in water oplosbaar, en het kan dan ook in het hele lichaam werkzaam zijn.
Onderzoekers hebben bij ratten gedurende twee weken cadmium toegediend, om zo oxidatieve schade te veroorzaken. Een aantal dieren kreeg eveneens dagelijks 10 mg melatonine en 25 mg alfa-liponzuur toegediend per kg lichaamsgewicht.  De ratten werden onderzocht op de stressmarkers voor het hart, waaronder de aanmaak van vrije radicalen van het hart, vetperoxidatie en de opname van cadmium. Ook werd de hoeveelheid metallothioneine gemeten. Deze stof wordt aangemaakt om oxidatiestress te bestrijden, en hangt samen met het gehalte van de endogene systemische antioxidanten.
De resultaten van deze onderzoeken hebben aangetoond dat de combinatie van melatonine en alfa-liponzuur op aanzienlijke wijze het weglekken van de enzymen uit de hartcellen voorkomt. Dit weglekken van de enzymen is een van de markers van celschade. Daarnaast moduleerde deze combinatie de aanmaak van vrije radicalen van het hart, van endogene antioxidanten, van het antioxidantengehalte en de aanmaak van metallothioneine, en zorgde het voor structuurveranderingen. De resultaten tonen aan dat de toediening van melatonine in combinatie met alfa-liponzuur zorgt voor een beschermende werking tegen oxidatieve schade aan het hart door cadmium.
(Cardiovasc. Toxicol. 2010 Nov 3. Published online ahead of print)

Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Melatonin 3 mg

Optimale dosering om op natuurlijke wijze een gezonde nachtrust te vinden en een jet-lag te bestrijden.

www.super-nutrition.com
Melatonin 2.5 mg

Bijzonder snelle werking, ideaal ter bevordering van het inslapen.

www.super-nutrition.com
Melatonin 3 mg Timed Release

Langere afgiftetijd, om ontwaken tijdens de nacht en ochtend te bestrijden.

www.super-nutrition.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan