Home   >  Immuniteit  >  PEA, de natuurlijke en...
24-06-2019

PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller

palmitoylethanolamide Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe wetenschappelijke publicaties over verschenen. En dat is niet voor niets zo, want dit enzym speelt bij ontstekingsprocessen en bij pijn in het menselijk lichaam een essentiële rol. PEA heeft ontstekingsremmende eigenschappen en een krachtige pijnstillende werking. Dit bestanddeel is veelvuldig onderzocht en kan als therapie veelzijdig worden toegepast. Ontdek het effect van PEA in dit nieuwe artikel van Nutranews.

De krachtige werking van PEA bij pijn

Een regulerende activiteit bij ontsteking en pijn
Zowel bij de mens als bij andere levende wezens is PEA een stof die een bijdrage levert aan verschillende biologische functies. In het menselijk lichaam kennen we PEA vooral vanwege de pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Onderzoekers hebben aangetoond dat de stof in staat is zich te binden aan een specifieke receptor, namelijk het alfa-type van de de peroxisoomproliferatorgeactiveerde receptor (PPAR-alfa). Laatstgenoemde stof speelt een rol bij de regulering van de genen van pijn en ontsteking. Doordat het zich bindt aan deze specifieke receptor, is PEA in staat ontstekingsreacties en pijn te moduleren.

De effecten op de perceptie van pijn
PEA lijkt niet alleen pijn te reguleren, maar heeft ook nog andere effecten op de pijnstilling. Het zou namelijk ook inwerken op de cannabinoïdenreceptoren CB1 en CB2. Deze receptoren zijn betrokken bij de perceptie van pijn. PEA lijkt eveneens een effect te hebben op de receptoren TRPV1. Deze receptoren spelen een rol bij de pijngewaarwording. Pijngewaarwording is een zintuiglijk proces dat aan de basis staat van de meest voorkomende vorm van pijn: acute pijn, ook wel 'nociceptieve pijn' genoemd.

Een natuurlijk bestanddeel met een krachtige therapeutische werking

Het therapeutische potentieel van PEA
Vanwege het krachtige pijnstillende vermogen wordt PEA vaak gepresenteerd als de universele en natuurlijke pijnstiller. Het helpt namelijk bij de bestrijding van chronische, maar ook van acute pijn. PEA helpt namelijk pijn met verschillende oorzaken te verlichten: ontstekingspijn, zenuwpijn of een combinatie hiervan1,2,3 .

Het belang van een supplementinname van PEA
PEA is een vetzuur dat kan worden aangemaakt met behulp van fosfolipiden. Het lichaam kan wel PEA aanmaken, maar de stof wordt door vaak door bepaalde enzymen gehydrolyseerd. De activiteit van PEA neemt door de hydrolyse drastisch af. Om die reden zijn onderzoekers geïnteresseerd in de gunstige effecten van supplementinname van PEA. Onderzoekswerk heeft gunstige effecten blootgelegd van PEA voor wat betreft de bestrijding van tandpijn, lage rugpijn, bekkenpijn, pijn bij ischias, artrose, carpaal tunnelsyndroom, glaucoom, zenuwpijn door diabetes en sclerose door plaques1,2,3,4 . Recent onderzoek heeft eveneens aangetoond dat PEA ook kan worden gebruikt bij de behandeling van ontstekingsziekten, zoals uveïtis en colitis ulcerosa5 .

Doeltreffendheid van supplementinname van PEA erkend
Omvangrijke studie naar pijnbestrijdende werking van PEA
Om het belang vast te kunnen stellen van een supplementinname van PEA, is er een grootschalige studie uitgevoerd bij 636 mensen. Het betrof zowel mannen als vrouwen met ischias4. Ze waren tussen de 19 en 72 jaar oud en werden verdeeld over twee groepen:
    - de eerste groep, oftewel de controlegroep, kreeg een placebo;
    - de tweede groep kreeg dagelijks een dosis van 300 mg PEA;
    - de derde groep kreeg dagelijks een dosis van 600 mg PEA.
In deze studie van drie weken wisten de onderzoekers de verschillen vast te stellen tussen de controlegroep die uitsluitend een placebo kreeg, en de twee groepen die een supplement van PEA ontvingen. Op basis van een vragenlijst, klinische testen en laboratoriumonderzoeken stelden de wetenschappers verschillen vast voor wat betreft de pijnperceptie en de kwaliteit van leven. Zo namen de personen die PEA hadden ingenomen minder pijn waar. Bovendien constateerden de deelnemers aan de studie een verbetering van de levenskwaliteit. Deze verbetering was het grootst bij de groep die dagelijks een hoge dosering PEA innam. Bij de dosering van 600 mg PEA werd een vermindering van 50% van de pijn geconstateerd. Dit bijzondere resultaat bevestigt de effectiviteit van PEA als pijnstiller.

Veelbelovende resultaten bij chronische darmontsteking
PEA lijkt niet alleen een goede pijnstiller te zijn: wetenschappers hebben eveneens belangstelling getoond voor de ontstekingsremmende activiteit van PEA. Een studie die in het gerenommeerde blad Gut werd gepubliceerd, behandelde het effect van PEA als middel tegen bepaalde chronische darmontstekingen, zoals colitis ulcerosa5. De doeltreffendheid van PEA werd getest bij muizenmodellen met een opgewekte colitis: de muizen ontvingen weefsels van patiënten met colitis ulcerosa en gekweekte enterale gliacellen die betrokken zijn bij de ontstekingsklachten. De verschillende analyses van de wetenschappers leverden significante, positieve en eenduidige resultaten op: een verbetering van de klachten bij colitis ulcerosa en een vermindering van het gehalte aan pro-inflammatoire markers. Om de ontstekingsremmende werking van PEA beter te begrijpen, vergeleken de auteurs deze resultaten met de resultaten die waren verkregen met PEA in combinatie met antagonisten van de PPAR-alfa-receptoren. Deze combinatie leverde geen verbeteringen op. Deze constatering bevestigt het werkingsmechanisme van PEA. Doordat het zich kan binden met de PPAR-alfa-receptoren, kan de stof een rol spelen bij de regulering van ontstekingen. Dit mechanisme zorgt ervoor dat PEA pijn en ontstekingsziekten helpt bestrijden.

Het uitvoerig onderzochte PEA lijkt dan ook een krachtige pijnstiller en een natuurlijke ontstekingsremmer te zijn. Het heeft een erkende krachtige therapeutische werking als supplement in het kader van de bestrijding van acute of chronische pijn, ontstekingspijn of zenuwpijn. Om optimaal te kunnen profiteren van PEA, is het verkrijgbaar als voedingssupplement. In de catalogus van SuperSmart vindt u het supplement in de vorm van capsules: Natural Pain Relief.> Bronnen:
1. JM Hesselink et TA Hekker, Therapeutic utility of palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with various pathological conditions: a case series, J Pain Res. 2012;5:437-42.
2. M Alhouayek et GG Muccioli, Harnessing the anti-inflammatory potential of palmitoylethanolamide, Drug Discov Today. Octobre 2014;19(10):1632-9.
3. JM Hesselink et al., Palmitoylethanolamide, a Natural Retinoprotectant: Its Putative Relevance for the Treatment of Glaucoma and Diabetic Retinopathy, J Ophthalmol. 2015;2015:430596.
4. JM Hesselink et DJ Kopsky, Palmitoylethanolamide, a neutraceutical, in nerve compression syndromes: efficacy and safety in sciatic pain and carpal tunnel syndrome, J Pain Res. 2015; 8:729-734.
5. G Esposito et al., Palmitoylethanolamide improves colon inflammation through an enteric glia/toll like receptor 4-dependent PPAR-α activation, Gut. 2014 Aug;63(8):1300-12.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
PEA

Palmitoylethanolamide (PEA) voedingssupplement - OptiPEA

www.supersmart.com
Ontdek ook
01-08-2018
Stop chronische ontstekingen
Of ze nu stilzwijgend of pijnlijk aanwezig zijn: ontstekingen leggen altijd een kiem voor het ontstaan van de welbekende, ziekmakende welvaartsziekten: hart- en vaataandoeningen, artritis,...
Lees verder
29-07-2019
Magnesium: de nieuwe ontstekingsremmer?
Tot op heden kenden we magnesium vooral als essentieel mineraal dat verantwoordelijk was voor het evenwicht in het zenuwstelsel, voor de spierfunctie, voor de regulering...
Lees verder
04-09-2019
Hoe oud zijn uw longen? Hoe longen...
Wist u dat van alle organen de longen het meest lijden onder het verouderingsproces? Net als de huid worden de longen in hoge mate blootgesteld...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan