Home   >  Bloedsuikerspiegel & Cholesterol  >  Diabetes type II: dit...
08-01-2018

Diabetes type II: dit verhaal moet u lezen

diabetes Ooit wel eens de wens gehad om te reizen in de tijd? Om terug te gaan naar het verleden, misschien om een fout ongedaan te maken of een andere keuze te maken met de kennis die u nu heeft?

Meestal komen deze gedachten bij ons op als we geconfronteerd worden met een lastig probleem waarvan we ons realiseren dat we het hadden kunnen voorkomen. Voorbeelden van dergelijke problemen zijn aandoeningen als longkanker of een CVA. Het is pijnlijk om hiermee te moeten leven. Op die momenten kijken we vaak terug: waarom heb ik geen andere keuzes gemaakt, toen het nog kon? Hoe kan het dat ik alles leek te ontkennen en passief leek af te wachten tot de ziekte toesloeg? Men voelt spijt en heeft het gevoel dat men niet alle kansen heeft gegrepen om iets te doen. Helaas is het dan al vaak te laat om alles ongedaan te maken.

Deze bewustwording kan zich opeens voordoen. Soms gaat er een 'vals alarm' aan vooraf. Soms gebeurt er iets waardoor we wakker worden geschud. Vraag het maar aan mensen die ontsnapt zijn aan de dood of aan een vreselijk ongeluk: het lijkt alsof we dan opeens zien waar we mee bezig zijn. Juist deze vooruitziende blik zorgt ervoor dat we beseffen dat we een andere weg moeten inslaan.

De dag dat Philippe Lebon diabetes versloeg

De vooruitziende blik waarover we net spraken, die heeft Philippe Lebon een paar maanden geleden ook ervaren. Voor deze 53-jarige boekhouder met diabetes was het eigenlijk een dag als alle andere. Thuis aangekomen, moe van een dag vol overuren, rookt hij een sigaret in de tuin. Hij schreeuwt tegen de blaffende hond van de buren en loopt naar de brievenbus om te kijken of er post is. Op dat moment weet hij nog niet dat het de 'laatste dag van zijn oude leventje' is. Wanneer hij de deur opent, ziet hij tot zijn verrassing zijn dochter en schoonzoon. Ze begroeten hem hartelijk. Sinds hun vertrek anderhalf jaar geleden naar Zuid-Amerika hebben ze elkaar niet meer gezien! Het is een emotioneel weerzien. De blijdschap wordt nog vergroot door de mededeling dat zijn dochter 4 maanden zwanger is en dat het hele gezin straks weer in de buurt komt wonen.

Die nacht kan Philippe de slaap niet vatten. Hij draait en woelt in zijn bed, want er is een gedachte die hem maar niet loslaat: wat als zijn kleinzoon opa nooit leert kennen? Wat als er iets gebeurt met hem? De waarschuwingen van zijn arts blijven door zijn hoofd spoken:zijn ongezonde levensstijl en zijn diabetes zullen tot een vroegtijdig einde leiden. Hij zal ten prooi vallen aan een hartaanval, net als zijn vader en grootvader, die hij zelf ook niet heeft gekend. Maar er is niets aan te doen. Als het zijn beurt is om te gaan, dan is dat maar zo. Voor geen goud wilde hij zich in de tijd die hij nog had de 'pleziertjes' in het leven ontzeggen. Dat bleef hij zeggen, ook toen men hem bleef wijzen op de risico's van diabetes. Deze uitspraak leek hem nu absurd. Wat is er nu mooier in het leven dan je kleinzoon te zien opgroeien? Hij, die zelf nooit een opa had gekend, zou het fantastisch vinden om zijn dochter gelukkig te zien. De volgende dag neemt hij vrij van zijn werk. Hij besluit dat hij alles wil doen om zijn diabetes te verminderen. Hij zet alles op alles om zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen. Hij stopt niet alleen met zijn slechte gewoontes! Nee, hij zorgt er zelfs voor dat er goede gewoontes voor in de plaats komen. Het is een lange lijst: afvallen, beginnen met bewegen, gezond eten, stoppen met roken..... Hij gaat advies inwinnen bij zijn arts, maar besluit ook open te blijven staan voor andere adviezen. Hij zal zich niet langer passief opstellen ten aanzien van de tips en adviezen. Integendeel: hij neemt zelf het heft in handen. Hij is vastbesloten grip te krijgen op de ziekte die hem en zijn familie al veel leed heeft bezorgd.

Welke risico's vallen er weg, nu Philippe besluit gezond te gaan leven?

Philippe wil graag weten welke risico's hij eigenlijk verkleint als hij zijn levensstijl aanpakt. Hij ontdekt langzaam maar zeker het pathologisch effect van diabetes op zijn lichaam.

Allereerst bekijkt hij een aantal statistieken die hem rillingen over zijn rug bezorgen:
    - Meer dan 12.000 diabetici belanden jaarlijks in het ziekenhuis met een hartinfarct.
    - Jaarlijks ondergaan meer dan 9.000 diabetici een amputatie.
    - Jaarlijks worden er 3.000 nieuwe gevallen geteld van terminale nierinsufficiëntie bij diabetici.
    - 3/4 van de personen met diabetes overlijdt aan de ziekte. 1
Philippe besluit nog verder op onderzoek uit te gaan. Hij ontdekt dat de hoge bloedsuikerwaarden geleidelijk aan de kleine vaatjes aantasten (slagaderen, aderen, haarvaten), waardoor de ogen beschadigd raken (diabetes is oorzaak nummer 1 van blindheid), maar ook de nieren. Daarnaast raakt het zenuwstelsel langzaam maar onomkeerbaar beschadigd. Het is duidelijk dat men minder praat over deze kleine vaten dan over de beschadiging van de grote vaten. Beschadigingen aan de grote vaten leiden tot een kransslagaderlaesie, een hartinfarct, of tot artritis in de onderste ledematen en een te hoge bloeddruk. Philippe realiseert zich dat zijn arts gelijk had: wanneer er mensen in je familie het slachtoffer zijn geworden van deze aandoening, dan neemt de kans dat jij hetzelfde lot ondergaat enorm toe.

Wat Philippe echter niet wist, is dat diabetes ook fatale gevolgen op de korte termijn kan hebben. Doordat de insuline bij diabetes type II niet meer effectief werkt, blijven de cellen verstoken van glucose. Deze cellen gaan dan een andere energiebron gebruiken, namelijk vetzuren. Door het gebruik van deze alternatieve energiebron verzamelen zich op een pathologische wijze moleculen in het bloed. Het gevolg is dat het bloed zuurder wordt. Dit wordt ketoacidose genoemd. Ketoacidose kan leiden tot een plotselinge comateuze toestand. Voordat de insuline in 1921 ontdekt werd, overleden mensen met diabetes al binnen enkele weken.

Nu begrijpt Philippe ook waarom hij zoveel moet plassen en constant dorst heeft. Zijn beschadigde nieren zijn overbelast geraakt van de grote hoeveelheid glucose die ze af moeten voeren. Het lichaam probeert de taak van de nieren te verlichten door meer water naar de nieren te sturen en de zo de glucoseconcentratie te verlagen. Geen wonder dat Philippe het idee had dat het water wel erg snel afgevoerd werd uit zijn lichaam.

Waarom ik?

Een van de eerste vragen die Philippe zichzelf stelde, was waarom uitgerekend hij deze ziekte moest krijgen. Kwam het echt alleen door zijn slechte levensstijl en zijn onverstandige keuzes? Of had hij ook gewoon pech gehad? Als we eerlijk zijn, zien we ook wel dat Philippe probeert de verantwoordelijkheid voor zijn ziekte af te schuiven. We kennen nog niet alle mechanismen die leiden tot diabetes type II, maar de kennis waarover we inmiddels wel beschikken, zal het schuldgevoel van Philippe niet echt minder maken.
Hij probeert eerst te begrijpen welke principes aan de basis van de ziekte ten grondslag liggen. Suiker is de enige brandstof die door de hersenen wordt gebruikt en is essentieel voor de spieren tijdens de fysieke inspanning. Om goed te kunnen werken, hebben cellen suiker nodig. Deze suiker haalt ons lichaam uit onze voeding. Na het eten komt er een grote hoeveelheid suiker in ons bloed, hetgeen de bètacellen in de alvleesklier aanzet tot het produceren van dat bekende hormoon: insuline. Insuline geeft de cellen de opdracht om al naar gelang hun behoefte gebruik te maken van de glucose (opslaan of gebruiken om energie te genereren).

Bij diabetes type II gaat dit proces niet zoals het hoort: er wordt minder insuline aangemaakt en de cellen reageren niet meer goed op de opdracht die insuline hen geeft. Met als gevolg dat het hoge bloedsuikergehalte hoog blijft. Het is de vraag waarom de bètacellen van de alvleesklier niet voldoende insuline meer produceren en waarom de cellen niet meer goed reageren op de insuline.

Wanneer is het eigenlijk allemaal begonnen?

Philippe komt er achter dat het verhaal niet zo eenvoudig in elkaar zit. Er zijn verschillende factoren die het ziekteproces kunnen beïnvloeden. Een van de belangrijkste factoren trekt de aandacht van Philippe.
Als je overgewicht hebt, zoals Philippe, dan zwellen de cellen die vet opslaan (de adipocyten) op. Het teveel aan vet zorgt voor een soort stress die weer leidt tot de afgifte van specifieke stoffen, de zogenaamde ontstekingsopwekkende cytokines. Deze moleculen hebben een direct effect op het immuunsysteem: ze trekken macrofagen aan die de aanval inzetten op bepaalde cellen, waaronder de bètacellen van de alvleesklier. Door deze aanvallen neemt de hoeveelheid insuline steeds een beetje af...

Maar dat is nog niet alles! De cellen van het viscerale vetweefsel (vooral het buikvet) geven constant een grote hoeveelheid vrije vetzuren af. De niet-reguliere hoeveelheid vrije vetzuren stimuleert de aanmaak van suikers vanuit verschillende weefsels, zoals de spieren, en zorgt voor een verstoring van het gebruik van glucose vanuit de bloedstroom: er ontstaat een ware strijd tussen de vrije vetzuren en de glucose voor wat betreft het gebruik van zuurstof. Voor de energielevering in de spieren wordt er dus voorrang gegeven aan de oxidatie van vrije vetzuren. Het gevolg is dat er abnormale hoeveelheden glucose in het bloed blijven circuleren. Maar de alvleesklier reageert kordaat. Het orgaan streeft ernaar het evenwicht te herstellen en verhoogt de insulineaanmaak, zodat de cellen gebruik kunnen maken van de glucose in het bloed. Dit noemen we hyperinsulinisme. Op de lange termijn zorgt deze overproductie er echter voor dat de alvleesklier uitgeput raakt. Het orgaan is dan niet langer in staat de insuline af te scheiden die noodzakelijk is voor de regulering van de bloedsuikerspiegel...

Natuurlijk, Philippe wist wel dat hij te zwaar was. En trouwens, hij was echt wel van plan een keer op dieet te gaan. Hij had er echter nooit bij stil gestaan dat die extra kilo's zoveel impact op zijn gezondheid hadden. Het is inderdaad zo dat men mensen niet vaak uitlegt waarom het ongezond is om te zwaar te zijn..... Er wordt eerder met de vinger gewezen.

Berberine: hoe heeft hij dit zeldzame pareltje gevonden?

De complexiteit van die mechanismen die samenhangen met diabetes en de nauwkeurige regulering van deze mechanismen maakt het lastig hier een goed medicijn voor te ontwikkelen. Voor de meeste medicijnen (en het zijn er niet zo veel!) geldt dat men de potentiële voordelen moet afwegen tegen de mogelijke risico's. Want hoewel het injecteren van insuline in bijna alle gevallen van diabetes type I goed werkt, is dat slechts zelden het geval bij type II: de cellen zijn immers resistent geworden voor insuline.

Philippe baant zich in een paar maanden een weg door verschillende websites, community's van diabetici, wetenschappelijke onderzoeken en evaluaties. Hij ontdekt al snel dat er sites zijn die enkel en alleen producten willen verkopen, en sites waarop dubieuze verhalen staan. Met de nauwkeurigheid die een boekhouder eigen is, maakt hij aantekeningen en bouwt hij een lijst van aanbevelingen en voorschriften op die zijn diabetes zouden moeten verbeteren.

Natuurlijk staan ook de bekende adviezen op zijn lijst: meer bewegen, gezond en uitgebalanceerd eten, stoppen met roken, op een verstandige wijze afvallen.... Maar ook de inname van een natuurlijk product staat op zijn lijst. Een product waar hij al heel lang naar gezocht heeft. Vanaf het begin van zijn zoektocht wilde hij ervan overtuigd zijn dat de medicijnen die men hem wilde voorschrijven ook echt werkten. Bovendien wilde hij onderzoeken of het mogelijk was een natuurlijk, veilig en doeltreffend middel te vinden. Hij vond het niet alleen belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek was waarin de werking was aangetoond, maar ook dat hij de effecten zelf voelde wanneer hij ze testte. Het duurde niet lang voordat hij het juiste middel had ontdekt. Hij was al snel overtuigd van de werking. Dit zijn de aantekeningen die Philippe verzamelde over berberine, het product dat hem hielp zijn diabetes te bestrijden en dat ervoor heeft gezorgd dat hij vandaag de dag kan genieten van zijn kleinkind.

Berberine is het belangrijkste bestanddeel van een traditioneel Chinees kruid (Rhizoma Coptidis). Het werd eeuwenlang gebruikt vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen4. Op de schaal van het menselijk bestaan, is diabetes relatief nieuw. Pas in 1988 werd het effect van de hypoglykemie bij suikerziekte ontdekt.

Hoe werkt het

De stof is in staat de nuchtere bloedsuikerspiegel, de postprandiale bloedsuikerspiegel en het hemoglobineglycaatgehalte (HbA1c) te verlagen. De doeltreffendheid is vergelijkbaar met metformine (dat wordt verkocht onder de naam Glucophage, Stagid en andere generieke equivalenten), een van de meest voorschreven medicijnen5.
Het verbetert de gevoeligheid voor insuline en zorgt er bij patiënten met diabetes type II voor dat het lichaamsgewicht daalt6,7.

De mechanismen van de werking

Het stimuleert rechtstreeks de bètacellen van de alvleesklier die insuline afscheiden8. De verbetering van de gevoeligheid van de cellen voor insuline lijkt gerelateerd te zijn aan de verbetering van de glucosevervoerders (GLUT1) 9-10 op het oppervlak van de cellen. We weten ook dat berberine het enzym AMPK activeert. Dit enzym draagt bij aan een gestructureerde regulering van de energiestofwisseling, de voedselinname en de gevoeligheid van weefsels voor wat betreft de reactie op insuline11-14. Dankzij deze eigenschap draagt de stof eveneens bij aan een aanzienlijke bescherming tegen hart- en vaatziekten.
Het remt alfa-glucosidase, een enzym in de darmen dat de absorptie van koolhydraten uit voeding verlaagt15.
Het reguleert verschillende lipogene genen (PPAR𝛅, SREBP-1c, AP2...) , waardoor de ophoping van buikvet vermindert16-18.

Bijwerkingen

Erkende veilige werking bij doseringen tot 2 g per dag. Geen enkele bijwerking geregistreerd door de wetenschap.

Vandaag volgt Philippe nog steeds rigoureus de instructies die hij met zorg in zijn notitieboekje heeft opgeschreven. Hij heeft veel gewicht verloren, heeft opnieuw gezond leren eten en is gestopt met roken (al kauwt hij ter compensatie verwoed op zoethoutwortel). Zijn bloedsuikerwaarden zijn veel gezonder geworden, zodanig dat zijn artsen er versteld van staan. Bovendien heeft hij ontdekt wat hem echt plezier geeft in het leven: het vertroetelen van zijn kleinzoon.



Referenties
1. A. Fagot-Campagna, I. Romon, S. Fosse, C. Roudier. Prévalence et incidence d udiabète, et mortalité liée au diabète en France – Synthèse épidémiologique. Saint-Maurice (Fra) : Institut de veille sanitaire, novembre 2010, 12 p.
4. Huang lian. Chinese materia medica dictionary. Shangai : Shangai Scientific & Technical Publishers ;1986, p 2022-30.
5. Kong W, Wei J, Abidi P, Lin M, Inaba S, Li C, et al. Berberine is a novel cholesterol-lowering drug working through a unique mechanism distinct from statins. Nat Med 2004 ;10 :1344-51.
6. Zhang Y, Li X, Zou D, Liu W, Yang J, Zhu N, et al. Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine. J Clin Endocrinol Metab 2008 ;93 :2559-65.
7. Yin J, Chen M, Tang J, Li F, Zhou L et al. Effects of berberine on glucose and lipid metabolism in animal experiment. Chin J Diabetes 2004 ;12 :215-8.
8. Zhou J, Zhou S, Tang J et al. Protective effect of berberine on beta cells in streptozotocin and high-carbohydrate/high-fat diet-induced diabetic rats. Eur J Pharmacol 2009 ;606 :262-8.
9. SH Kim, EJ Shin, ED Kim, T Bayaraa, SC Frost, CK Hyun. Berberine activates GLUT1-mediated glucose uptake in 3T3-L1 adipocytes. Biol Pharm Bull, 30 (2007), pp. 2120–2125
10. A Cok, C Plaisier, MJ Salie, DS Oram, J Chenge, LL Louters. Berberine acutely activates the glucose transport activity of GLUT1. Biochimie, 93 (2011), pp. 1187–1192
11. DG Hardie. AMP-activated protein kinase: a master switch in glucose and lipid metabolism. Rev Endocr Metab Disord, 5 (2004), pp. 119–125
12. Z Cheng, T Pang, M Gu, AH Gao, CM Xie, JY Li, et al. Berberine-stimulated glucose uptake in L6 myotubes involves both AMPK and p38 MAPK. Biochim Biophys Acta, 1760 (2006), pp. 1682–1689
13. SH Kim, EJ Shin, ED Kim, T Bayaraa, SC Frost, CK Hyun. Berberine activates GLUT1-mediated glucose uptake in 3T3-L1 adipocytes. Biol Pharm Bull, 30 (2007), pp. 2120–2125
14. J Yin, Z Gao, D Liu, Z Liu, J Ye. Berberine improves glucose metabolism through induction of glycolysis. Am J Physiol Endocrinol Metab, 294 (2008), pp. E148–E156
15. GY Pan, GJ Wang, JG Sun, ZJ Huang, X.C. Zhao, Y Gu, et al. Inhibitory action of berberine on glucose absorption. Acta Pharm Sin, 38 (2003), pp. 911–914
16. C Huang, Y Zhang, Z Gong, X Sheng, Z Li, W Zhang, et al. Berberine inhibits 3T3-L1 adipocyte differentiation through the PPARgamma pathway. Biochem Biophys Res Commun, 348 (2006), pp. 571–578
17. BH Choi, IS Ahn, YH Kim, JW Park, SY Lee, CK Hyun, et al. Berberine reduces the expression of adipogenic enzymes and inflammatory molecules of 3T3-L1 adipocyte. Exp Mol Med, 38 (2006), pp. 599–605
18. LB Zhou, MD Chen, X Wang, HD Song, Y Yang, JF Tang, et al. Effect of berberine on the differentiation of adipocyte. Chin Med J, 83 (2003), pp. 338–340
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Berberine

Berberine HCL: een 97% zuiver extract van berberis voor een gezond hart en bloedvatenstelsel

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
23-04-2019
Lever: de gunstige effecten van berberine bij...
Weet u wat een niet-alcoholische steatosis hepatitis is? Deze aandoening wordt beschouwd als een van de meest voorkomende leveraandoeningen in het westen. Volgens experts is...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan