Home   >  Bestrijding ontstekingen  >  Ontstekingen verminderen en de...
31-10-2018

Ontstekingen verminderen en de kans op ziekten verkleinen

Inflammation Een ontsteking is een natuurlijk en nuttig fenomeen, mits het geen langdurige kwestie wordt. Een ontsteking bevordert echter eveneens een aantal pathologische processen. Recent onderzoek heeft aan het licht gebracht dat er sprake is van een interactie tussen het ontstekingsbevorderende enzym lipoxygenase (LOX), en dan met name LOX-5, en aandoeningen als kanker, hartziekten en astma. Cyclo-oxygenase is een enzym dat een grote rol speelt bij diverse aandoeningen. Het gebruik van natuurlijke remmers van dit enzym, zoals het extract van biocurcuma of Boswellia, kan de kans op het ontstaan van deze aandoeningen verkleinen.

In de afgelopen tien jaar heeft men ontdekt dat het lichaam zelf een enzym aanmaakt als reactie op deze ontstekingsopwekkende stoffen: cyclo-oxygenase-2, beter bekend als COX-2. Van het enzym is bekend dat het een sleutelrol speelt in de ontstekingsketen. Uit onderzoek blijkt dat er cellen zijn die fosfolipiden van de celmembranen omzetten in arachidonzuur, een substraat waarmee de aanmaak van twee krachtige en gevaarlijke ontstekingsmediatoren wordt gestimuleerd. Deze ontstekingsmediatoren, eicosanoïden genaamd, omvatten: prostaglandines en leukotriënen.
Eicosanoïden worden aangemaakt uit arachidonzuur. Daarbij zijn twee enzymen betrokken die een hoofdrol spelen bij twee ontstekingsmechanismen: cyclo-oxygenase (COX) en lipo-oxygenase (LOX-5).

COX-2 en COX-1

Er bestaan twee vormen van de COX-eiwitten: COX-1 en COX-2. COX-1 is betrokken bij een groot aantal fysiologische processen, zoals de vorming van prostaglandine, dat het weefsel in de maag en de nierfunctie beschermt. Het bevordert eveneens de aanmaak van thromboxaan A2. Deze stof zorgt voor een abnormale bloedstolling in de aderen (trombose), wat kan leiden tot een infarct of een CVA. COX-2 is direct betrokken bij de verspreiding van kankercellen en bij chronische ontstekingen.

LOX-5 genereert ontstekingsmoleculen.

LOX-5 zorgt voor de aanmaak van leukotriënen, ontstekingsmoleculen waarvan bekend is dat ze een belangrijke rol spelen bij allerlei allergische reacties. Ze kunnen eveneens voorkomen bij ischemie en atherosclerose. Ook een CVA, hersenbeschadigingen en de ziekte van Alzheimer zijn in verband gebracht met de activiteit van LOX-5 en leukotriënen.
Onderzoeken tonen aan dat het contraproductief kan zijn om alleen COX-2 te remmen zonder de activiteit van LOX-5 aan te pakken. Het gebruik van remmers van COX-2 kan namelijk leiden tot een toename van het LOX-5-niveau. De ontstekingen nemen hierdoor niet af, maar juist toe. Deze opleving van de ontsteking ontstaat doordat arachidonzuur via LOX-5 wordt omgezet in gevaarlijke leukotriënen.

LOX-5 betrokken bij de ontwikkeling van prostaatkanker

Onderzoeken wijzen uit dat LOX-5 de proliferatie van prostaatkankercellen direct bevordert via verschillende, goed gedocumenteerde mechanismen. Bovendien wordt arachidonzuur door LOX-5 omgezet in 5-HETE, een krachtige overlevingsfactor van prostaatkankercellen die hen in staat stelt te ontsnappen.
Uit monsters van prostaatkankercellen die waren afgenomen bij mannen die lijden aan deze ziekte, bleek dat er sprake was van een hoge concentratie van het enzym LOX-51. Ander onderzoek toont aan dat stoffen die het enzym LOX-5 remmen menselijke prostaatkankercellen vernietigen. Dit lijkt te suggereren dat de remmers van dit enzym, zoals visolie, lycopeen, zaagpalm en het extract 5-LOXIN® van Boswellia, bijzonder zinvol zouden kunnen zijn bij de preventie of het stoppen van de groei van prostaatkanker2.

5-LOXIN®

5-LOXIN® is een gepatenteerd en gestandaardiseerd extract van Boswellia serrata dat 30% acetyl-11-keto-bèta-boswellisch zuur bevat (AKBA). Recent onderzoek heeft uitgewezen dat AKBA de krachtigste werking heeft van alle boswellische zuren. 5-LOXIN® gaat direct een verbinding aan met LOX-5 en remt de activiteit van LOX-5. Uit een onderzoek bij dieren, waarbij de doeltreffendheid van 5-LOXIN® werd vergeleken met die van de ontstekingsremmer ibuprofen, bleek dat 5-LOXIN® leidde tot een afname van de ontsteking met 27%, terwijl het medicijn leidde tot een afname van 37%3. In een ander onderzoek werd 5-LOXIN® vergeleken met prednison, een niet-steroïde ontstekingsremmer. Beide stoffen bleken de ontsteking met 55% te verminderen. 5-LOXIN® werd echter bijzonder goed verdragen4.

Darmkanker en ontstekingsremmers

Een veelbesproken onderwerp van dit moment is het feit of COX-2-remmers, in de vorm van medicijnen als Celebrex® of Vioxx®, mogelijk een preventieve werking zouden kunnen hebben voor wat betreft het ontstaan van darmkanker. Deze nieuwe benadering komt voort uit het feit dat patiënten die regelmatig niet-steroïde ontstekingsremmers innemen (NSAID's), statistisch gezien minder kans lijken te hebben op het ontwikkelen van kanker. NSAID's worden helaas niet goed verdragen en kunnen zelfs bloedingen veroorzaken in het maagdarmstelsel. Onderzoekers beweren dat van natuurlijke remmers van COX-2, zoals curcumine of bepaalde fytosterolen, een even zo krachtige preventieve werking is aangetoond tegen de vorming van darmkanker. Deze natuurlijke stoffen zijn echter lang niet zo schadelijk voor het maagdarmstelsel5.

De kans op atherosclerose verkleinen door ontstekingen te verminderen

Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij atherosclerose en bij het ontstaan van hartaandoeningen. Het gebruik van Boswellia, en dan met name het specifieke gepatenteerde extract 5-LOXIN®, leidt tot een remming van het enzym LOX-5 en vermindert de ontstekingen. Het zou een niet te verwaarlozen bijdrage kunnen leveren in de preventie en de behandeling van atherosclerose. LOX-5 lijkt op verschillende manieren van invloed te zijn op atherosclerose: door de toename van dit enzym wordt er een overschot aan leukotriënen geproduceerd die een chemische impuls geven aan de witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen hechten zich vervolgens aan de bloedvatwanden. Bovendien kunnen leukotriënen de doorlaatbaarheid van de wanden en de oxidatie van LDL bevorderen. De combinatie van deze effecten zorgen ervoor dat zich atheromateuze plaque kan ontwikkelen in onze bloedvaten.

Astmaklachten verminderen

Bij de ontwikkeling van astmaklachten spelen ontstekingen van de ademhalingsorganen een grote rol. Door de aanmaak van leukotriënen te remmen die ontstaan door LOX-5, geeft het extract van Boswellia vaak verlichting bij de vaak zo kenmerkende klachten van astma.

Goede resultaten bij ontstekingsziekten in de darmen

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn twee aandoeningen die voortkomen uit ontstekingen in de darmen. De eerste ziekte treft vooral de darmen, terwijl de tweede het hele spijsverteringskanaal kan aantasten. Deze auto-immuunziekten worden gekenmerkt door ernstige pijnklachten in het maag-darmkanaal, krampen, diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en ondervoeding. Uit een Duits onderzoek bleek dat patiënten die lijden aan ontstekingsziekten in de darmen een vermindering van de klachten ervaarden na de inname van het Boswellia-extract.
In een andere klinische studie bij 20 patiënten met colitis ulcerosa kregen de deelnemers zes weken lang drie maal drie maal daags een Boswellia-extract, terwijl tien andere patiënten onder dezelfde omstandigheden een niet-steroïde ontstekingsremmer innamen. 90% van de patiënten die het extract van Boswellia hadden ingenomen, vertoonden een verbetering van de klachten, tegenover 60% van de patiënten die een niet-steroïde ontstekingsremmer hadden ingenomen. Van de patiënten die het Boswellia-extract hadden ingenomen constateerde bovendien 70% dat hun aandoening minder ernstig was geworden, tegenover 40% in de andere groep6.Referenties:
1. Gupta S. et al., lipoxygenase-5 overexpressed in prostate adenocarcinoma, Cancer, 2001 Feb 15, 91(4): 737-43.
2. Matsuyama M. et al., Expression of lipoxygenase in human prostate cancer and growth reduction by its inhibitors, Int. J. Oncol., 2004 Apr, 24(4): 821-7.
3. Roy S. et al., Human genome screen to identify the genetic basis of the anti-inflammatory effects of Boswellia in microvascular endothelial cells, DBA cell Biol., 2005 Apr, 24(4): 244-55.
4. Roy S. et al., regulation of vascular responses to inflammation: inducible matrix metalloproteinase-3 expression in human vascular endothelial cells is sensitive to anti-inflammatory Boswellia, Anti Redox Signal, 2006 Mar, 8(3-4): 653-60.
5. Reddy B.S. et al,. Novel approaches for colon cancer prevention by cyclooxygenase-2 inhibitors, J. Environ. Pathol. Toxicol. Oncol., 2002, 21(2): 155-64.
6. Gupta I. et al., Effect of gum resine of Boswellia serrata in patients with chronic colitis, Planta Med., 2001 Jul, 67(5): 391-5.

Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
5-Loxin® 100 mg

Een gebrevetteerd Boswellia serrata-extract, een krachtige remstof voor het enzym 5-lipo-oxygenase (5-LOX).

www.supersmart.com
InflaRelief Formula

Nieuwe samenstelling, nog krachtiger en veelzijdiger
Een brede aanpak voor problemen die gerelateerd zijn aan ontstekingen

www.supersmart.com
Natural Curcuma 500 mg

Gestandaardiseerd extract met 95% bevat 500 mg tinctuur van de Curcuma longa.

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
29-07-2019
Magnesium: de nieuwe ontstekingsremmer?
Tot op heden kenden we magnesium vooral als essentieel mineraal dat verantwoordelijk was voor het evenwicht in het zenuwstelsel, voor de spierfunctie, voor de regulering...
Lees verder
01-08-2018
Stop chronische ontstekingen
Of ze nu stilzwijgend of pijnlijk aanwezig zijn: ontstekingen leggen altijd een kiem voor het ontstaan van de welbekende, ziekmakende welvaartsziekten: hart- en vaataandoeningen, artritis,...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan