Home   >  Immuunsysteem, vermoeidheid en infecties  >  Uw immuunsysteem in topvorm!...
18-01-2016

Uw immuunsysteem in topvorm!

immuunsysteem Virussen en bacteriën vallen dagelijks ons lichaam aan. In de winter lijkt niemand meer te ontsnappen aan de typische ziektebeelden die hierdoor ontstaan. Het is dan ook hoog tijd om alle spelers van ons immuunsysteem een hart onder de riem te steken met de juiste voedingsstoffen. We helpen u op weg met dit overzicht...

Waar bestaat ons immuunsysteem uit?

Om te begrijpen hoe een bepaalde voedingsstof ons immuunsysteem kan helpen, dienen we eerst te begrijpen hoe ons lichaam zich probeert te verweren tegen de ziekteverwekkers.
Een aspecifiek immuunsysteem dat direct reageert, oftewel de eerstelijnsafweer
De spelers van dit aspecifieke immuunsysteem zijn:
  - Fagocyten (macrofagen, polynucleaire neutrofielen, dendritische cellen),
  - De lymfocyten die we Natural Killer Cells (NK) noemen; ze detecteren snel de aanwezigheid van een virus en scheiden ontstekingsopwekkende cytokines af.
  - De epitheelcellen die rechtstreeks met de omgeving in contact komen (huid, longen, maag, darmen).
Wat doen deze cellen? Ze vormen een natuurlijke fysieke barrière tegen infectieverwekkers.
Zo zien we in de ademhalingsorganen dat er specifieke proteïnen worden afgescheiden: cytokines, afscheidings-IgA, lactoferrine, lysozyme, fosfolipase A2, glutathion en andere proteasen.
In het maag-darmkanaal spelen vooral de microflora en de epitheelcellen van de darmen een belangrijke rol voor een optimaal functionerend immuunsysteem. Van belang hierbij, zijn de ontwikkeling van lymfestructuren en afscheidings-IgA en de aanwezigheid van antibacteriële peptides en chemokinen, die op hun beurt de spelers voor het aspecifieke immuunsysteem (macrofagen, polynucleaire neutrofielen) en het verworven immuunsysteem verzamelen (T-lymfocyten (TL) en B-lymfocyten (BL)).
Een specifiek immuunsysteem, oftewel het adaptieve (of verworven) immuunsysteem dat uitsluitend voorkomt bij gewervelde soorten.
Indien de beschermers van het aspecifieke immuunsysteem niet afdoende werken, dan komt ongeveer 96 uur na de eerste afweer de zogenaamde tweedelijnsafweer op een systemische wijze in actie.
  - Het zijn deT-lymfocyten: CD4+ (TL-helpercellen 1 en 2) en CD8+ (cytotoxische T-cellen); deze cellen scheiden talrijke cytokinen af en maken deel uit van het immuunsysteem dat reageert op intracellulaire bedreigingen.
  - Daarnaast zijn er de B-lymfocyten die een belangrijke rol spelen bij de aanmaak van antilichamen (immunoglobulines). Zij vormen de zogenaamde humorale afweer.
De volgende natuurlijke stoffen, onderverdeeld in 3 categorieën, ondersteunen het immuunsysteem op een doeltreffende manier, van specifiek tot meer algemeen:

Essentiele vitamines

  - Vitamine C, een stof die overvloedig voorkomt in leukocyten. Vitamine C ondersteunt de natuurlijke afweer doordat het de activiteit van Natural Killer Cells en T-lymfocyten stimuleert, maar ook doordat het de fagocytose bevordert van polynucleaire cellen. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van interferon. Er zijn onderzoeken waarin is aangetoond dat de inname van 500 mg tot 1 gram vitamine C per dag de symptomen en de duur van een verkoudheid kan beperken zodra deze zich openbaart. Daarnaast bevordert vitamine C de opname van ijzer, een element waaraan sommige mensen een tekort hebben (kinderen, adolescenten en actieve vrouwen).
  - Vitamine D3 is eveneens essentieel: het speelt een uiterst belangrijke rol bij de aanmaak van antibacteriële stoffen. Bij gebrek aan deze vitamine hebben de T-lymfocyten, die virussen en bacteriën vernietigen, niet de mogelijkheid voldoende van deze vitamine om te zetten en te gebruiken voor een afweerreactie.
  - Tocoferolen (bestanddelen van vitamine E), die de vermeerdering van lymfocyten bevorderen. Ze zouden de fagocytose stimuleren en de intracellulaire immuniteit ondersteunen. Ze vullen de werking van vitamine C dan ook aan.
  - Vitamine B12 (methylcobalamine) versterkt eveneens de activiteit van de NK Cells en de T-lymfocyten.

Het onmisbare element zink

We weten inmiddels dat een tekort aan zink ervoor kan zorgen dat de werking van ons immuunsysteem wordt verstoord. Het is namelijk onmisbaar voor een goede, normale werking van T- en B-lymfocyten, neutrofielen, NK Cells en macrofagen. Daarnaast is het als cofactor van thymuline onmisbaar voor de differentiatie en de rijping van lymfocyten.
Inmiddels is ook bekend dat zink essentieel is voor de vorming van gezonde barrières in het lichaam, bijvoorbeeld in de huid, het slijmvlies in het spijsverteringsstelsel en de longen.
Ons lichaam kan geen zinkreserves opslaan. Bovendien verliezen we dagelijks ongeveer 10 mg via de stoelgang en de transpiratie. Het komt dan ook voor dat de hoeveelheid die we innemen niet voldoende is. Onderzoek heeft aangetoond dat de dagelijkse inname van zink de incidentie en de duur van een verkoudheid terug kan dringen.

Specifieke voedingsmiddelen

AHCCde meest gebruikte stimulerende stof voor het immuunsysteem in Japan. Deze stof, die gewonnen wordt uit het mycelium van een paddenstoel, verbetert de reactie van het immuunsysteem met behulp van verschillende mechanismen: het stimuleert de groei van macrofagen en NK Cells, waarvan de activiteit met wel meer dan 300% kan toenemen. Het stimuleert de aanmaak van goedaardige cytokines: tumor necrosis factor (TNF-alfa), interferon-gamma, interleukines 1 en 12 (IL-1, IL-12). Het remt bepaalde cytokines die het immuunsysteem onderdrukken en verbetert het evenwicht tussen TL-helpers (Th1 en TH2).

Lactoferrine, dat voornamelijk voorkomt in de mond, de ogen en de neus, is een glycoproteïne met stimulerende eigenschappen voor het immuunsysteem. Het bestrijdt virussen, bacteriën en schimmels, omdat het de natuurlijke groei van bifidobacteriën (bacteriën die voorkomen in een gezonde darmflora) en NK Cells bevordert, en het de activiteit van neutrofielen stimuleert.Andrographis (ParActin®), ook wel Indiase Echinacea genoemd, is een krachtige ondersteuning voor het immuunsysteem. Het bestrijdt bacteriën en ontstekingen in de bovenste luchtwegen, en wordt in de traditionele Chinese en ayurvedische geneeskunst gebruikt voor het behandelen van koorts en aandoeningen aan de luchtwegen. De effectieve werking van de plant wordt overigens in verschillende klinische essays bevestigd. Het wordt aangeraden om deze stof te gebruiken zodra de eerste symptomen van een verkoudheid, een sinusitis, een bronchitis of een keelontsteking de kop opsteken. Middels het gebruik van deze plant kunnen de klachten worden verminderd en wordt de duur van de aandoening verkort.

Veroudering bestrijden terwijl u het immuunsysteem versterkt

  - AC-11 : onderzoek bij de mens heeft aangetoond dat de inname van deze stof ertoe leidt dat lymfocyten langer leven.
  - Astragaloside IV en extracten van astragalus bevorderen de reactivering van de immuuncellen in rust. Ze stimuleren de macrofagen, de aanmaak van immunoglobulines, bevorderen het herstel van de T-lymfocyten en activeren de NK Cells. Het zorgt voor de endogene aanmaak van interferon en het vergroot de werking ervan bij virale infecties.
  - Cycloastragenol is een uitstekende boost voor het immuunsysteem. Het bevordert de groei van T-lymfocyten.
  - Epitalon: in een onderzoek is aangetoond dat de inname van deze peptide de groei van T-lymfocyten in de zwezerik stimuleert en daarmee de aanmaak van interferon-gamma bevordert.

En niet te vergeten...

  - Chlorella: deze eencellige groene alg komt voor in zoet water. De alg staat bekend om zijn hoge chlorofylgehalte en zijn ontgiftende werking. Bovendien zou de alg het immuunsysteem ondersteunen doordat het de activiteit van macrofagen en T-lymfocyten bevordert en de interferongehaltes omhoog brengt.
  - Reishi verhoogt de activiteit van T-lymfocyten en van andere belangrijke elementen van het immuunsysteem. Het vergroot het aantal en verhoogt de werking van alle cellijnen, met name die van de zogenaamde Natural Killer Cells, die verantwoordelijk zijn voor de antigene reactie; het bevordert de specialisatie en de activering van dendritische cellen en cellen van macrofagen, waardoor adequaat gereageerd kan worden op bedreigingen van virussen, aangezien de aanmaak van antilichamen door B-lymfocyten wordt bevorderd.
  - Extract van gojibes vergroot de activiteit van lymfocyten en van natural killer Cells.
  - Shilajit: deze teerachtige stof doet de lymfocyten toenemen, activeert de macrofagen en de NK-Cells en stimuleert de cytokines.
  - Ashwagandha vergroot het vermogen van de macrofagen om pathogene elementen te vernietigen.
  - Ginseng panax moduleert het immuunsysteem doordat het de fagocytose, de activiteit van de NK Cells en de productie van interferon bevordert.
  - Fucoïdan, dat gewonnen wordt uit Laminaria japonica, is een sulfaathoudende polysacharide die het immuunsysteem versterkt, waardoor het zich beter kan verdedigen tegen de virussen.
  - Gereduceerde L-glutathion, of de verbeterde, nog stabielere vorm hiervan: S-acetyl-glutathion. Deze stof biedt een doeltreffende ondersteuning van de antigenen (bijv. macrofagen) en beïnvloedt daarmee de respons van cytokines (Th1/Th2).
  - Bèta-(1,3/1,6)-glucanen zijn eveneens polysachariden waarvan bekend is dat ze het immuunsysteem moduleren.
Het mag duidelijk zijn dat een immuunsysteem in topvorm er niet alleen voor zorgt dat u in de winter vrij blijft van virusinfecties. Een gezond immuunsysteem draagt in brede zin bij aan de bescherming tegen de vermeerdering van tumorcellen.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
AHCC 500 mg

De meest krachtige en alom erkende stimulans voor het immuunsysteem.

www.supersmart.com
Lactoferrin 250 mg

Een cytokine die het immuunsysteem stimuleert, en die daarnaast een opmerkelijke antibacteriële en antivirale werking heeft.

www.supersmart.com
Paractin® 100 mg

Bescherming KNO - Natuurlijke ontstekingsremmer.

www.supersmart.com
AC-11® 350 mg

Een revolutionair botanisch extract dat beschadigd DNA kan herstellen

www.supersmart.com
Astragaloside IV 98%

Absoluut het nieuwste op het gebied van anti-aging!

www.supersmart.com
Cycloastragenol 98%

Overwin het verouderingsproces, en verleng de duur van uw leven

www.supersmart.com
Epitalon 3 mg

Krachtige, wetenschappelijk aangetoonde verjongende effecten, nu voor iedereen beschikbaar!

www.super-nutrition.com
Gamma E Tocopherols

Krachtige mix van antioxidanten

www.supersmart.com
Methylcobalamine 1 mg

De meeste actieve vorm van vitamine B12, bij voorkeur gebruikt voor het herstellen van neuronen.

www.supersmart.com
Triple C

Ascorbinezuur+Calciumascorbaat+Ascorbine palmitaat

www.supersmart.com
Vitamin D3 1 000 UI

Een inname van 1 000 IE per dag wordt op dit moment als de benodigde dosis voor gezonde personen gezien.

www.supersmart.com
Goji Berry Extract 500 mg

Lycium barbarum 40 % polysachariden
In China uitgeroepen tot nationale schat

www.supersmart.com
Super Shilajit 250 mg

Een nieuwe, puurdere vorm van een oud en zeer gewaardeerd ayurvedische tonicum, nu nog geconcentreerder en actiever.

www.supersmart.com
Reishi Extract 500 mg

De paddenstoel voor een lang leven

www.supersmart.com
Reduced Glutathione 500 mg

De belangrijkste endogene antioxidant

www.supersmart.com
Beta 1.3/1.6 Glucan

Een krachtig stimulerend middel voor het immuunsysteem met klinisch aangetoonde werkstoffen.

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
03-01-2018
8 geheimen van mensen die nooit ziek...
Sommige mensen lijken elk jaar weer opnieuw op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan de griepepidemie en worden nooit getroffen door de buikgriep. Hebben ze gewoon...
Lees verder
04-09-2019
Hoe oud zijn uw longen? Hoe longen...
Wist u dat van alle organen de longen het meest lijden onder het verouderingsproces? Net als de huid worden de longen in hoge mate blootgesteld...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan