Home   >  Lever & Ontgifting  >  De 10 groente- en...
18-06-2018

De 10 groente- en fruitsoorten met de meeste pesticiden

pesticiden We schreven er al eerder over in ons dossier over pesticiden.De vergiftiging van onze planeet gaat in een gestaag tempo door. Om de inname van chemische producten en de daaraan gerelateerde oxidatieve stress zoveel mogelijk te beperken, is het aan te raden producten van biologische landbouw te gebruiken.


Maar er is een reden waarom niet iedereen dit advies direct opvolgt, en dat is de prijs: biologische producten kosten gemiddeld 65% meer dan hun niet-biologische tegenhanger (1). Een niet te verwaarlozen verschil dat zwaar weegt bij de keuze van de consument...


Bent u niet bereid om zoveel extra te betalen voor gezonde voeding, of heeft u er eenvoudigweg de middelen niet voor, dan heeft u nog een andere oplossing: kies de biologische versie van de groente en het fruit dat de meeste pesticiden bevat en maak gebruik van antioxidanten om de schade te beperken.


Dankzij deEnvironmental Working Group (EWG) die jaarlijks een rapport publiceert over het gehalte en het residu aan pesticiden in fruit en groente, en de Franse milieubeweging Générations Futures, die de gegevens analyseerde van voedingsmiddelen uit de Franse supermarkten, hebben we een lijst op kunnen stellen met de 10 soorten groenten en fruit die de meeste pesticiden bevatten.

1) Druiven

In 2008 hadden milieuorganisaties al aangetoond dat 99% van de in totaal 124 geteste druivenmonsters pesticiden bevatten. Een monster bevatte gemiddeld 7 verschillende pesticiden en 20% van de geteste monsters bevatte zelfs meer dan 10 stoffen, waaronder ook enkele verboden stoffen.

Tien jaar later constateren we dat er nog niet veel veranderd is: de druif staat namelijk nog steeds bovenaan de lijst van besmette voedingswaren van Générations Futures. Deze twijfelachtige eerste plaats is waarschijnlijk te danken aan de kwetsbaarheid van de wijnstokken en het gebrek aan verzorging van sommige wijnbouwers.


Waarom is het belangrijk om toch druiven te eten, maar dan wel de biologische variant?

Een druif is buitengewoon rijk aan antioxidanten: anthocyanine, quercetine, myricetine, catechine, resveratrol, kaempferol....Deze bestanddelen dragen bij aan het antioxidatieve systeem van het lichaam. Dit systeem bestrijdt oxidatiestress, dat het ontstaan van tal van ziektes bevordert.

2) Citrusvruchten (clementines, mandarijnen, sinaasappels en citroenen)

De plaats van de citrusvruchten op deze lijst is niet verrassend: citrusvruchten zijn zeer kwetsbaar. Ze worden tijdens de groei behandeld met verschillende pesticiden en worden zelfs ondergedompeld in een schimmelwerend middel na de oogst. Vaak gebruiken de telers imazalil (dat ingedeeld is bij de 'waarschijnlijk kankerverwekkende stoffen') en thiabendazole (dat wordt beschouwd als een mogelijke verstorende factor van het endocriene systeem).


Waarom is het belangrijk om toch citrusvruchten te eten, maar dan wel de biologische variant?

Citrusvruchten, en dan met name de clementine en de mandarijn, bevatten verschillende soorten flavonoïden, waarvan er twee erg belangrijk zijn: nobiletine en hesperetine. Daarnaast bevat het limonoïden, die een krachtige antioxidatieve werking hebben, maar ook carotenoïden (bèta-kryptoxanthine), vitamine C en oplosbare vezels.

3) Kersen

Kersen worden regelmatig aangevallen door de Aziatische fruitvlieg. De larven van deze vlieg kunnen de gehele oogst vernietigingen. Om zich hier tegen te wapenen, maken de telers al lange tijd gebruik van dimethoaat. In sommige landen, waaronder Frankrijk, Spanje en Italië, is het gebruik echter sinds 2016 verboden omdat het een onacceptabel hoog risico vormde voor de gezondheid. Helaas bestaan er nog vele andere pesticiden die men nu gebruikt, in plaats van de natuurlijke alternatieven die men niet zo lonend vindt.


Waarom is het belangrijk om toch kersen te eten, maar dan wel de biologische variant?

Kersen, en dan met name rode kersen, bevatten een hoog gehalte aan anthocyanines (2) en melatonine (3), een uitzonderlijke soort antioxidant die ook nog eens onze slaap reguleert.

4) Appels

Appeltelers passen gemiddeld 10 tot 20 keer per jaar een pesticidenbehandeling toe. In verhouding met andere telers is dat erg veel. De meest gebruikte producten zijn schimmelbestrijders, met name tegen schimmelsoorten die vlekjes veroorzaken op de appels. Daarnaast worden er veel insecticiden gebruikt om de appelvlieg, de Plum curculios en rode spint te bestrijden. Er worden ook veel herbiciden, groeiregulatoren en rodenticiden gebruikt.


Waarom is het belangrijk om toch appels te eten, maar dan wel de biologische variant?

Appels bevatten een grote diversiteit aan antioxidanten (quercetine, polyfenolen,flavonoïden) waarvan we weten dat ze oxidatie van cellen helpen voorkomen en de kans op kankers helpen verminderen.

5) Nectarines en perziken

Perziktelers hebben veel last van vernietigende aanvallen op hun oogst. In veel gevallen gaat het om schimmels, en het gebruik van pesticiden is dan ook de norm (4).


Waarom is het belangrijk om toch nectarines en perziken te eten, maar dan wel de biologische variant?

Perziken en nectarines bevatten fenolachtige bestanddelen, vitamine C en carotenoïden in overvloed. Schil de vruchten niet en eet ze met schil, want de schil bevat tweemaal zo veel fenolen als het vruchtvlees (5). !

6) Bleekselderij

84,6% van de bleekselderij bevat pesticiden, waardoor het een hoge notering op deze lijst krijgt. Het gebruik van pesticiden (vaak na het oogsten) wordt ingegeven door twee bedreigingen: septoriose (een schimmelziekte) en de preimineervlieg (die tunnels graaft in de bladeren).


Waarom is het belangrijk om toch bleekselderij te eten, maar dan wel de biologische variant?

Bleekselderij bevat bioactieve stoffen met een ontstekingsremmende en bacteriebestrijdende werking (6) (polyacetylenen). Daarnaast bevat het vitamine K en vitamine B6.

7) Witlof

De aanwezigheid van witlof in deze lijst is toch wel verbazingwekkend, want het is een relatief oud gewas dat al heel lang verbouwd wordt. Het lijkt erop dat de telers ervoor gekozen hebben om pesticiden te gebruiken om het gewas te beschermen tegen de belangrijkste vijanden, zoals luizen, naaktslakken en schimmels (met name Sclerotinia).

Waarom is het belangrijk om toch witlof te eten, maar dan wel de biologische variant?


Het is rijk aan vezels en bevat weinig calorieën. Witlof is bovendien een uitstekende leverancier van mineralen en oligo-elementen.

8) Sla

Sla heeft zoveel biologische vijanden (schimmels, luizen, slakken virussen), dat de telers ervoor gekozen hebben om het gewas preventief te bombarderen met pesticiden.


Waarom is het belangrijk om toch sla te eten, maar dan wel de biologische variant?

Sla is bijzonder rijk aan oplosbare vezels, die een welbekend gunstig effect hebben op de lipiden in ons bloed.

9) Verse kruiden

De teelt van verse kruiden vraagt veel aandacht: als er zich een probleem voordoet, is het onmogelijk om nog in te grijpen. De gehele oogst moet dan vernietigd worden. Telers doen er alles aan om dit te voorkomen...


Waarom is het belangrijk om toch verse kruiden te eten, maar dan wel de biologische variant?

Wie regelmatig verse kruiden eet, zorgt ervoor dat hij een gedegen hoeveelheid antioxidanten binnenkrijgt via de voeding.

10) Aardappels

Aardappels lijden net als sla onder vele biologische aanvallen. Een bekend voorbeeld is de coloradokever. Maar ook luizen, naaktslakken en larven uit cysten vormen een bedreiging... Hoewel er in de biologische landbouw natuurlijke bestrijdingswijzen beschikbaar zijn, geven de telers vaak de voorkeur aan pesticiden om hun rendement zo hoog mogelijk te maken.


Waarom is het belangrijk om toch aardappels te eten, maar dan wel de biologische variant?

Aardappels zijn een interessante bron van vezels en bevatten verschillende antioxidanten. Bovendien leveren aardappels mineralen zoals koper, ijzer mangaan en kalium.


Gaat u verder met het eten van andere voedingsmiddelen die behandeld worden met pesticiden, dan kunt een beroep doen op antioxidanten (8), vooral indien u te maken heeft met nog andere bronnen van oxidatieve stress (hoog stressniveau, vervuiling, regelmatige inname van alcohol, bewerkte producten, tabak, overgewicht etc.).

Het is algemeen erkend dat oxidatieve stress de belangrijkste bijdrage levert aan het ontstaan van kankers, vruchtbaarheidsproblemen en zwangerschapsproblemen. Het zou eveneens betrokken zijn bij neurologische aftakelingsziekten.

We hebben verschillende supplementen met antioxidanten op een rijtje gezet. Ze kwamen in onderzoeken naar het effect op oxidatieve stress door vervuiling in de omgeving als beste uit de bus:


  • Melanine uit thee (9) (oraal ingenomen gedurende 14 dagen).
  • Curcumine en quercetine (10) (oraal ingenomen gedurende 60 dagen).
  • Vitamine A, vitamine E en vitamine C (11-12) (oraal ingenomen gedurende 30 dagen).
  • Resveratrol (13) (opname onder de huid gedurende 5 dagen).
  • Flavonoïden (14) in vitro studie gedurende 6 uur).

Referenties

  1. Loiseau F, Chairopoulos P. Le bio pas si cher qu’il en a l’air, 60 Millions de consommateurs (janvier 2013), n° 479
  2. Wang H, Nair MG, et al. Antioxidant polyphenols from tart cherries (Prunuscerasus). J Agric Food Chem. 1999;47:840-844.
  3. Burkhardt S, Tan DX, et al. Detection and quantification of the antioxidant melatonin in Montmorency and Balaton tart cherries (Prunus cerasus). J Agric Food Chem. 2001;49:4898-4902
  4. Bazzi et al. Analyse des Residus de Pesticides sur Pêches et Nectarines de la Region de Souss (Analysis of Pesticide Residues in Peaches and Nectarines in Region de Souss), J. Mater. Environ. Sci. 4(1) (2013) 159-164
  5. Cantin CM, Moreno MA, Gogorcena Y. Evaluation of the antioxidant capacity, phenolic compounds, and vitamin C content of different peach and nectarine [ Prunus persica (L.) Batsch] breeding progenies. J Agric Food Chem 2009;57:4586-92.
  6. Christensen LP, Brandt K. Bioactive polyacetylenes in food plants of the Apiaceae family: Occurrence, bioactivity and analysis. J Pharm Biomed Anal 2006 March 4.
  7. Poljšak B., Fink R. The Protective Role of Antioxidants in the Defence against ROS/RNS-Mediated Environmental Pollution, Oxid Med Cell Longev. 2014; 2014: 671539
  8. Hung Y, Huang GS, Sava VM, Blagodarsky VA, Hong M. Protective effects of tea melanin against 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin-induced toxicity: antioxidant activity and aryl hydrocarbon receptor suppressive effect. Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2006;29(11):2284–2291.
  9. Ciftci O, Ozdemir I, Tanyildizi S, Yildiz S, Oguzturk H. Antioxidative effects of curcumin, β-myrcene and 1,8-cineole against 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin-induced oxidative stress in rats liver. Toxicology and Industrial Health. 2011;27(5):447–453
  10. Murugesan P, Muthusamy T, Balasubramanian K, Arunakaran J. Studies on the protective role of vitamin C and E against polychlorinated biphenyl (Aroclor 1254)—induced oxidative damage in Leydig cells. Free Radical Research. 2005;39(11):1259–1272.
  11. Sridevi N, Venkataraman P, Senthilkumar K, Krishnamoorthy G, Arunakaran J. Oxidative stress modulates membrane bound ATPases in brain regions of PCB (Aroclor 1254) exposed rats: protective role of α-tocopherol. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2007;61(7):435–440.
  12. Ishida T, Takeda T, Koga T, et al. Attenuation of 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin toxicity by resveratrol: a comparative study with different routes of administration. Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2009;32(5):876–881.
  13. Ramadass P, Meerarani P, Toborek M, Robertson LW, Hennig B. Dietary flavonoids modulate PCB-induced oxidative stress, CYP1A1 induction, and AhR-DNA binding activity in vascular endothelial cells. Toxicological Sciences. 2003;76(1):212–219.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Quercetin

Een zuivere bron, een optimale concentratie en een veelzijdige werking.

www.supersmart.com
Ester C®

Een gepatenteerde niet-zure vorm van vitamine C die ontwikkeld is om langer te werken

www.supersmart.com
Resveratrol

De meest doeltreffende en meest bestudeerde fytotherapeutische stof voor het behoud en de bescherming van uw gezondheid

www.supersmart.com
FlavoFight

Flavobiotica voor de verbetering van de darmflora en de weerstand

www.supersmart.com
Ontdek ook
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
19-12-2018
Een aantal schadelijke effecten van alcohol voorkomen
Het eind van het jaar is weer in zicht, en tijdens de feestdagen zijn er tal van gelegenheden waarop alcohol geschonken wordt. En hoewel champagne...
Lees verder
10-07-2018
"Kudzu, dat werkt beter dan een pleister"
Kudzu is een bijzondere plant uit het Verre Oosten. In de Chinese geneeskunst wordt de plant al jaren gebruikt voor de behandeling van verslavingen, migraine,...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan