Home   >  Slaapproblemen  >  Is het echt zo...
28-08-2019

Is het echt zo slecht om 's avonds laat te eten?

laat te eten Vroege eters hebben doen het goed! Dat hebben de onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt nadat ze een klinische observatie hadden afgesloten1. Een groep vrijwilligers werd gevraagd om 8 weken lang na 19u niets meer te eten en dit vol te houden tot de volgende ochtend. Tegelijkertijd werd een andere groep gevraagd rond 23 uur 's avonds de laatste maaltijd te eten. Beide groepen aten dezelfde hoeveelheid voedsel en sliepen even lang gedurende dezelfde tijdsspanne. Na afloop van het onderzoek constateerden de wetenschappers dat de gezondheid van de personen die laat op de avond hadden gegeten in negatieve zin was beïnvloed. Ze hadden een hoger glucosegehalte in het bloed, een hoger cholesterolgehalte en een hoger insulinegehalte. Dit is een situatie die normaliter voorafgaat aan diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast waren ze aangekomen doordat het metabolisme van vetten was toegenomen, en was hun slaapcyclus vaker verstoord.

Gezien de recente wetenschappelijke ontwikkelingen was dit niet direct een verrassing. Uit eerder onderzoek was reeds naar voren gekomen dat vroeg eten chronische schade voor het lichaam kan helpen voorkomen. De verklaring hiervoor dient te worden gezocht in de manier waarop ons biologische ritme de voedselopname beïnvloedt en in het schadelijke effect van de vertering op onze slaap. Voortschrijdend wetenschappelijk inzicht geeft ons nu echter inzicht in drie belangrijke vragen:

Welke soort maaltijd kunnen we het beste eten 's avonds?

We weten dat serotonine, een van de neurotransmitters in de hersenen, het inslapen reguleert. de aanmaak van serotonine hangt af van de tryptofaanconcentratie in ons bloed2. Kies voor koolhydraatrijke- maar eiwitarme maaltijden, want daarmee zorgt men voor een optimale concentratie aan tryptofaan3 en een minimale concentratie aan tyrosine4, een aminozuur dat dient voor de aanmaak van dopamine.

Wat is het ideale moment om te eten?

Uit recent onderzoek blijkt dat het beter is om vroeg te eten5: voor een diepe en gezonde slaap is het nodig dat de lichaamstemperatuur daalt. Wie laat en ook nog eens copieus eet, zorgt er juist voor dat de lichaamstemperatuur stijgt door de thermogenese.

Zijn er natuurlijke producten die de spijsvertering en de slaap ondersteunen?

Er bestaan verschillende supplementen die kunnen helpen bij het verteren van de avondmaaltijd en die het inslapen bevorderen. Denk aan supplementen als L-Tryptophan vanwege de hiervoor genoemde redenen6,7, of aan hop en het extract van valeriaanwortel, dat de tijd van inslapen bij mensen met slapeloosheid tot een kwartier kan verkorten8. En het verbetert ook nog eens de slaapcyclus9! Juist deze 3 producten vindt u terug in de populaire en geheel natuurlijke formule van Supersmart: Natural Sleep Formula.


Bronnen:
1- Christina Hopkins, Madelyn Ruggieri et al. SLEEP 2017, the 31st Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies LLC (APSS).
2- Arnulf I, Quintin P, et al. Mid-morning tryptophan depletion delays REM sleep onset in healthy subjects. Neuropsychopharmacology. 2002 Nov;27(5):843-51
3- Lyons PM, Truswell AS. Serotonin precursor influenced by type of carbohydrate meal in healthy adults. Am J Clin Nutr. 1988 Mar;47(3):433-9.
4- Moller SE. Carbohydrate/protein selection in a single meal correlated with plasma tryptophan and tyrosine ratios to neutral amino acids in fasting individuals. Physiol Behav. 1986;38(2):175-83.
5- Almoosawi, S., Vingeliene, S., Karagounis, L., & Pot, G. (2016). Chrono-nutrition: A review of current evidence from observational studies on global trends in time-of-day of energy intake and its association with obesity. Proceedings of the Nutrition Society, 75(4), 487-500. doi:10.1017/S0029665116000306
6- Hartmann E, Spinweber CL. Sleep induced by L-tryptophan. Effect of dosages within the normal dietary intake. J Nerv Ment Dis 1979;167:497-9.
7- Korner E, Bertha G, Flooh E, et al. Sleep-inducing effect of L-tryptophane. Eur Neurol 1986;25 Suppl 2:75-81.
8- Bent S, Padula A, Moore D, et al. Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. Am J Med 2006;119:1005-12.
9- Fernández-San-Martín MI, Masa-Font R, Palacios-Soler L, et al. Effectiveness of Valerian on insomnia: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Sleep Med. 2010 Jun;11:505-11.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Natural Sleep Formula

Gezond en natuurlijk alternatief voor slaapmiddelen. Zorgt voor een gezonde nachtrust.

www.supersmart.com
L-Tryptophan 500 mg

Een essentieel aminozuur, voorloper van serotine, melatonine en niacine

www.supersmart.com
Ontdek ook
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
12-11-2013
Melatonine: het natuurlijke slaapmiddel
De Europese unie is er eindelijk toe overgegaan om een natuurlijk middel goed te keuren dat de slaap bevordert, namelijk melatonine. Als u het mij...
Lees verder
29-03-2017
Ontdekking van een nieuwe werkstof tegen slapeloosheid
Heeft u wel eens moeite met in slaap vallen? Wordt u elke nacht wel een keer wakker? En komt u dan maar moeilijk weer in...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan