Home   >  Antioxidanten  >  Hypercoagulabiliteit, niet-onderkende oorzaak van...
24-11-2015

Hypercoagulabiliteit, niet-onderkende oorzaak van hedendaagse aandoeningen

Hypercoagulabiliteit Door Bruno Lacroix

Dat onze gezondheid ons grootste goed is, mag voor iedereen duidelijk zijn: de wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp buitelen over elkaar heen. We weten echter ook dat gezondheid niet synoniem is met de afwezigheid van ziekte.
Ook wanneer we gezond eten, supplementen innemen en regelmatig bewegen, vergeten we vaak een essentiële factor: onze doorbloeding.
Is onze doorbloeding niet goed, dan lopen we de kans dat al deze cruciale voedingsstoffen niet aankomen in de cellen en dat toxines die zich in de cellen bevinden niet worden afgevoerd. De aftakeling van de doorbloeding verschilt enorm van persoon tot persoon. Ook wanneer we geen last hebben van hartproblemen, zullen de meesten onder ons zonder het te weten problemen krijgen met hypercoagulabiliteit (verhoogde stollingsneiging). Recent onderzoek toont aan dat chronische aandoeningen, zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, multiple sclerose en onvruchtbaarheid hier het directe gevolg van kunnen zijn.

Slechte doorbloeding: op zoek naar de oorzaak

Onze doorbloeding neemt geleidelijk aan af met het ouder worden. Dit kan echter ook plotseling gebeuren. De oorzaak hiervoor kent meerdere factoren.
Er bestaan verschillende natuurlijke middelen die de doorbloeding kunnen verbeteren: lichaamsbeweging, een saunabezoek, massages; consumptie van knoflook, niacine, Ginkgo biloba bepaalde medicijnen die het bloed dunner maken: aspirine, heparine en coumadin. Andere, zeer krachtige medicijnen, zoal streptokinase, activase en urokinase, worden bij zeer ernstige aandoeningen voorgeschreven. En als laatste redmiddel kan men nog operatief ingrijpen.
We moeten echter vaststellen dat de natuurlijke stoffen of de medicijnen de kwaal verminderen, maar de diepere oorzaak niet aanpakken.

Vorming van bloedpropjes en neerslag van fibrine met een pathogene oorzaak

Pathogene factoren (bacteriën, virussen, gisten), toxines, maar ook atmosferische vervuiling zijn factoren die kunnen zorgen voor de vorming en afgifte van trombine. Trombine vormt als het ware het startschot voor een reeks van stappen in de bloedstolling, die leiden tot de aanmaak van fibrine. Fibrine bestaat uit 'klevende eiwitten' die zich kunnen ophopen en kunnen vastplakken aan de binnenwand van de bloedvaten. Ze kunnen ook meegenomen worden in de bloedstroom. Fibrine vertraagt de doorbloeding en vormt een matrix van de bloedpropjes.
We stellen ons een bloedprop vaak voor als een klontje of een verstopping waardoor de doorbloeding volledig stil komt te liggen. Nieuw onderzoek toont echter aan dat er een nieuw, subtieler niveau van fibrineklontering bestaat, zonder dat er echt een propje gevormd wordt.
Wanneer het bloed de neiging heeft meer dan normaal te stollen, of wanneer het dikker wordt, dan kan er niet direct een propje gevormd worden. In plaats daarvan wordt de doorbloeding vertraagd. Wanneer dit gebeurt, beginnen fibrinevezels aan de bloedvatwanden te plakken, waardoor de doorbloeding vertraagd raakt. Ten slotte zal de hoeveelheid bloed die in de kleine haarvaatjes komt afnemen en in de omliggende weefsels zal zuurstofgebrek ontstaan. Ook zullen er steeds meer ongewenste afvalstoffen en toxines achterblijven in de weefsels.

Beheersing van de bloedstolling afgestemd op het individu

Het lichaam maakt plasmine aan, een belangrijk enzym dat in de endotheelcellen wordt geproduceerd en waarmee het lichaam probeert de fibrinevorming tegen te gaan.
Om in het geval van een bloeding overmatig bloedverlies tegen te kunnen gaan en het bloed vloeibaar te houden, dient het lichaam te kunnen beschikken over een evenwichtige hoeveelheid stollingsenzymen. Experts op dit gebied beweren dat dit bij de meeste mensen niet het geval is.
Een neerslag van fibrine in spierweefsel kan gaan ontsteken. Dit fenomeen ligt vaak ten grondslag aan fybromyalgie. Indien deze fibrine zich verzamelt in de baarmoeder, kan dit lijden tot chronische bekkenpijn en zelfs tot onvruchtbaarheid.
Het gebruik van bloedverdunners (heparine, coumadin, knoflook, vitamine E) verbetert de staat van de patiënt doordat het de doorbloeding herstelt in weefsels waarin de doorbloeding gestremd was. Echter, om de opeenhoping van fibrine bij de bron aan te pakken, zijn bloedverdunners alleen niet voldoende. De verstoppingen dienen te worden opgelost en afgevoerd. Uiteraard is het nog beter om verstoppingen te voorkomen. In een noodsituatie, zoals bij een infarct, worden injecteerbare medicijnen gebruikt, zoals urokinase, streptokinase of activase. Ze werken zeer doeltreffend, maar zijn erg duur. Hun werkingsduur is bovendien erg kort (4 tot 20 minuten). Voor het bevorderen en beheersen van de bloedsomloop is nattokinase daarentegen zeer veelbelovend.

Factoren die hypercoagulabiliteit bevorderen

Erfelijke factoren
Een deel van de bevolking heeft een erfelijke afwijking waardoor de aanmaak van plasmine en andere enzymen geremd worden.

Junkfood

De aanmaak van enzymen hangt samen met de verscheidenheid aan vitamines en mineralen waarover het lichaam kan beschikken. onze moderne voeding schiet hier vaak tekort.

De leeftijd
Naarmate we ouder worden, neemt de flexibiliteit van onze bloedvaten af. Het bloed stroomt langzamer en heeft een grotere stollingsneiging.

Een zittend leven
Lichaamsbeweging zorgt voor elastische vaten, een verhoging van de bloeddruk en het samentrekken van de spieren.

Laag gehalte aan antioxidanten
Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen, beschermen de endotheelcellen van de bloedvaten tegen ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen de afgifte van enzymen stimuleren die de vorming van bloedpropjes bevorderen. Ook beschermen ze de prostaglandine 'prostacycline', die het bloed dun houdt. Onderzoekers beweren dat het gehalte aan antioxidanten in het bloed in de Verenigde Staten en in Europa in de afgelopen 25 jaar met 50% is gedaald.

Inname van ongezond vet

Het lichaam heeft behoefte aan goede vetten waarmee het gezonde celwanden kan bouwen en kan voorkomen dat ziekteverwekkers en toxines de cel binnendringen. Eten we te veel slechte (trans-)vetten en te weinig gezonde vetten, dan zullen de cellen in de bloedvaten fragiel worden. Ze kunnen beschadigd raken en op hun beurt stollingsenzymen afgeven. EPA, DHA en GLA dienen dagelijks via de voeding te worden ingenomen.

Overbelasting door toxines

Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan stoffen als pesticides, onkruidverdelgers, industriële chemische producten, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, sprays, constructiematerialen, giftige metalen, vaccinaties, luchtvervuiling, besmet water en voedsel, om maar enkele voorbeelden te noemen. Door atmosferische vervuiling, met name door de zogenaamde fijnstof (ook wel PM10 genoemd), wordt het bloed dikker en wordt het ontstaan van ontstekingen bevorderd. Doordat deze vervuilde deeltjes de bloedstolling en het ontstaan van ontstekingen bevorderen, beschikken ze over het vermogen om de functies van onze cellen te beïnvloeden. Ze stimuleren het stollingsmechanisme en ze remmen het fibrinolyseproces (waardoor bloedpropjes opgelost worden).
Omdat de moleculen van toxines in vet oplosbaar zijn, hebben ze de neiging zich te hechten op de vethoudende barrières van de membranen van endotheelcellen, waar ze snel oplossen om zich vervolgens te vestigen in de vethoudende weefsels van ons lichaam: de lever, de nieren en de hersenen. In dat stadium worden ze beschouwd als neurotoxines. Ze verstoren de cellulaire communicatie en zorgen ervoor dat het lichaam zichzelf niet meer goed kan beschermen en herstellen.

Venijnige ziekteverwekkers

Een overdadig gebruik van antibiotica leidt tot resistente bacteriën. We komen steeds meer krachtige mutaties van virussen, schimmels en gisten tegen. Bepaalde ziekteverwekkers vallen de endotheelcellen rechtstreeks aan, wat uiteindelijk leidt tot de vorming van nog meer fibrine. Het merendeel van de bacteriën ontwikkelt zich in een zuurstofarme omgeving. Ze overleven door bijvoorbeeld ontstekingen te ontketenen, of andere processen die de doorbloeding verstoren.

Nattokinase schiet te hulp

Nattokinase is een fibrinolytisch enzym dat gewonnen wordt uit een traditioneel Japans voedingsmiddel, natto genaamd. Het is gefermenteerde soja, met een smaak die lijkt op die van kaas. Het wordt in Japan al bijna 2000 jaar gebruikt voor de behandeling van hart- en vaatproblemen.
Japanse onderzoekers hebben aangetoond dat 100 g natto (het voedingsmiddel) per dag dezelfde fibrinolytische activiteit heeft als een therapeutische dosis urokinase. De werking van urokinase duur slechts 4 tot 20 minuten, terwijl nattokinase 7 tot 8 uur werkt! Dat is opvallend, zeker als men zich bedenkt dat het hier om een natuurlijk enzym gaat dat gewonnen wordt uit een voedingsmiddel.
Nattokinase is een van de krachtigste voedingssupplementen die de afgelopen jaren op de markt verschenen zijn. Op dit moment bedraagt de gemiddelde mattoconsumptie per persoon in Japan ongeveer 2 kg per jaar. Nattokinase is ongevaarlijk en heeft geen bijwerkingen.

Conclusie

De toename van de viscositeit van het bloed ligt ten grondslag aan een groot aantal gezondheidsproblemen. De oorzaken zijn divers: ze kunnen variëren van een stoornis in de bloedstolling of een toename van ziekteverwekkers of toxines tot een ongezonde levenswijze, waardoor de doorbloeding afneemt. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van hypoxie (zuurstoftekort). Er kan er in de weefsels een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. Door het gebrek aan zuurstof en ATP ontstaat vermoeidheid, fibromyalgie, multiple sclerose en kunnen er hart- en vaatproblemen ontstaan. Om de vloeibaarheid van ons bloed te verbeteren, is het noodzakelijk om gezond te leven, ongezond eten en sigaretten te mijden, regelmatig te bewegen en daarnaast visolie, knoflook en antioxidanten in te nemen. Bovendien is het raadzaam 8 glazen water per dag te drinken. En ten slotte kan nattokinase een uitstekend natuurlijk middel zijn om hypercoagulabiliteit aan te pakken.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Nattokinase

Japans fybrinolitisch enzym, verkleint cardiovasculaire risico's

www.supersmart.com
Super DHA

310 mg DHA en 43 mg EPA per softgel

www.supersmart.com
Super EPA

285 mg EPA en 39,19 mg DHA per softgel.

www.supersmart.com
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Ontdek ook
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
13-02-2017
Zink: dagelijkse inname voor minder DNA-schade
De supplementinname van zink roept vragen bij u op: is het goed voor het lichaam? Wat is het effect? Hoe werkzaam is het? Een kort...
Lees verder
16-11-2016
Astaxanthine, een bijzonder krachtige antioxidant
Astaxanthine behoort tot de grote familie van carotenoïden, waarvan het ook alle krachtige antioxiderende eigenschappen bezit. Astaxanthine wordt door verschillende algen- en planktonsoorten aangemaakt: het...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan