Home   >  Slaap  >  Darmbacteriën van invloed op...
22-02-2018

Darmbacteriën van invloed op ons stressniveau

stress Darm De afgelopen jaren hebben we met toenemende verbazing geconstateerd hoe belangrijk de darmflora is voor een goede werking van de rest van ons lichaam. Bijna wekelijks wordt er wel een nieuwe rol toebedeeld aan deze 100.000 miljard micro-organismen, die steeds weer blijken van grote invloed te zijn op de verschillende mechanismen die onze gezondheid bepalen. Eerst dacht men dat de microflora vooral belangrijk was voor de vertering. Later ontdekte men dat de bacteriën ook belangrijk waren voor het immuunsysteem, en dat ze preventief werkten voor chronische ziekten, ontstekingen, stemmingsproblemen. Bovendien zouden ze het zenuwstelsel reguleren. Kortgeleden heeft men ontdekt dat de kwaliteit van de darmflora mogelijk ook van invloed is op posttraumatische stress1.

Het belang van een gezonde microflora

Wellicht bent u niet bekend met het verschijnsel, maar u kunt bijvoorbeeld last krijgen van posttraumatische stress wanneer u een traumatische gebeurtenis meemaakt, zoals een auto-ongeluk, een fysieke of seksuele mishandeling of een natuurramp. Het is een wijdverbreid fenomeen dat een groot aantal terugkerende klachten veroorzaakt, zoals nachtmerries, steeds terugkerende en allesoverheersende herinneringen, vermijdingsgedrag, emotionele veranderingen, een overactief zenuwstelsel (geïrriteerdheid, concentratieproblemen, overmatige waakzaamheid...). Niet iedereen krijgt er echter last van. Zo kan het zijn dat de ene persoon posttraumatisch stress overhoudt aan een trauma, en dat een andere persoon van dezelfde gebeurtenis helemaal geen last heeft. Dit onzekere lot blijkt geen kwestie van willekeur te zijn. Tot op heden legden wetenschappers de link naar gebeurtenissen in de kindertijd en naar een slechte levensstijl. Deze factoren zouden ertoe kunnen leiden dat de balans naar de verkeerde kant doorslaat. Nu is er echter een factor ontdekt die het toeval nog verder uitsluit, namelijk: de kwaliteit van de microflora. Onderzoekers vergeleken de darmflora van personen die hetzelfde trauma hadden meegemaakt. De ene groep had last van posttraumatische stress, en de andere niet. Tot hun verbazing ontdekten de wetenschappers dat de hoeveelheid van 3 specifieke bacteriën in de darmflora bij de personen met posttraumatische stress veel lager lag. Het ging hierbij om Actinobacteria, Lentisphaerae en Verrucomicrobia. Wellicht weet u dat deze bacteriën onder andere het immuunsysteem reguleren en het ontstekingsniveau moduleren. De wetenschappers constateerden tijdens de traumatische stress dat er sprake was van een overmatige ontstekingsreactie evenals een aantasting van de regulerende T-lymfocyten. Deze cellen gaan een afwijkende immuunrespons tegen, zoals men die bijvoorbeeld ziet bij allergieën, auto-immuunziekten en de afstoting van implantaten2-3. Ook zagen de wetenschappers dat personen die voor de traumatische gebeurtenis een hoog gehalte aan C-reactief proteïne hadden (een duidelijke marker voor ontstekingen), gevoeliger waren voor posttraumatische stress4.

Communicatie tussen bacteriën en het zenuwstelsel

In dit onderzoek heeft men aangetoond dat er een vitale communicatievorm bestaat tussen ons zenuwstelsel en onze darmflora. Wanneer zich schadelijke veranderingen voordoen, bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica of het eten van ongezond voedsel, dan dient men rekening te houden met directe gevolgen voor onze cognitieve functie5. Deze veranderingen doen zich voor op de as hypothalamus-hypofyse-bijnier, ook wel de 'stressas' genoemd. Het heeft vervolgens een soort domino-effect op het vermogen van het lichaam om bepaalde ziektes te voorkomen of te bestrijden6. De consequenties voor ons centrale zenuwstelsel zijn ook weer van invloed op onze microflora, waardoor de vernietigende cirkel rond is7. De glucocorticoïden die door het lichaam worden afgescheiden bij stress bevorderen bijvoorbeeld de verspreiding van een pathogene bacterie, de Helicobacter spp, die op zijn beurt weer chronische ontstekingsziekten verergert8.
Gelukkig is het heel goed mogelijk in te grijpen en de bacteriepopulatie te herstellen in de darmflora. Zo voorkomt men niet alleen de gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van posttraumatische stress, maar gaat men ook tal van ontstekingsziekten tegen. Hiervoor gebruikt men probiotica, oftewel micro-organismen die een gunstige invloed hebben op de darmflora doordat ze pathogene soorten verwijderen. U kunt kiezen uit twee opties:
  • ofwel u kiest ervoor bacteriën (zoals de Helicobacter) te elimineren die verantwoordelijk zijn voor een groot aantal chronische aandoeningen die we vandaag de dag zien. Dit kan met behulp van supplement dat specifiek is samengesteld om dergelijke bacteriën te bestrijden, zoals Pylori Fight.
  • ofwel u kiest voor een product dat op alle fronten werkt, en dat is samengesteld op basis van een krachtige mix van probiotica, zoals Probio Forte, een supplement dat niet minder dan 8 miljard micro-organismen en 5 verschillende stammen per capsule bevat.
Het is duidelijk dat onderzoeksgebied 'booming' is: op internationaal niveau wordt er onderzoek gedaan naar dit gebied, en dat biedt goede perspectieven voor de definitieve bestrijding van chronische aandoeningen die gerelateerd zijn aan stress.



Referenties
1. Sian M.J. Hemmings, Stefanie Malan-Müller, et al. The Microbiome in Posttraumatic Stress Disorder and Trauma-Exposed Controls. Psychosomatic Medicine, 2017; 79 (8): 936 DOI: 10.1097/PSY.0000000000000512
2. Sommershof A, Aichinger H, Engler H, Adenauer H, Catani C, Boneberg EM, Elbert T, Groettrup M, Kolassa IT. Substantial reduction of naive and regulatory T cells following traumatic stress. Brain Behav Immun 2009;23(8):1117-24
3. Morath J, Gola H, Sommershof A, Hamuni G, Kolassa S, Catani C, Adenauer H, RufLeuschner M, Schauer M, Elbert T, Groettrup M, Kolassa IT. The effect of trauma-focused therapy on the altered T cell distribution in individuals with PTSD: evidence from a randomized controlled trial. J Psychiatr Res 2014;54:1- 10.
4. Eraly SA, Nievergelt CM, Maihofer AX, Barkauskas DA, Biswas N, Agorastos A, O'Connor DT, Baker DG. Assessment of plasma C-reactive protein as a biomarker of posttraumatic stress disorder risk. JAMA Psychiatry 2014;71(4):423-31.
5. Cryan JF, Dinan TG. Mind-altering microorganisms: the impact of the gut microbiota on brain and behaviour. Nat Rev Neurosci 2012;13(10):701-12.
6. Pace TW, Heim CM. A short review on the psychoneuroimmunology of posttraumatic stress disorder: from risk factors to medical comorbidities. Brain Behav Immun 2011;25(1):6-13
7. Round JL, Mazmanian SK. The gut microbiota shapes intestinal immune responses during health and disease. Nat Rev Immunol 2009;9(5):313-23.
8. Wang CM, Kaltenboeck B. Exacerbation of chronic inflammatory diseases by infectious agents: Fact or fiction? World J Diabetes 2010;1(2):27-35
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
H. Pylori Fight

De natuurlijke behandeling van Helicobacter pylori

www.supersmart.com
Probio Forte

Krachtige probiotische mix; 8 miljard micro-organismen per capsule
In maagzuurbestendige DR Caps™ voor een optimale werking

www.supersmart.com
Ontdek ook
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
12-11-2013
Melatonine: het natuurlijke slaapmiddel
De Europese unie is er eindelijk toe overgegaan om een natuurlijk middel goed te keuren dat de slaap bevordert, namelijk melatonine. Als u het mij...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan