Home   >  Immuniteit  >  Hoe oud zijn uw...
04-09-2019

Hoe oud zijn uw longen? Hoe longen minder sterk worden en wat u kunt doen om dat te vertragen

longen Wist u dat van alle organen de longen het meest lijden onder het verouderingsproces? Net als de huid worden de longen in hoge mate blootgesteld aan een sterke partiële druk van zuurstof. En inmiddels is alom bekend dat zuurstof een belangrijke factor voor veroudering is.

Elk dier heeft zuurstof nodig om energie te produceren. Het lichaam is echter niet perfect: het zorgt voor de vorming van reactieve zuurstofsoorten (ROS). Dit zijn afvalstoffen die potentieel giftig zijn voor het lichaam. Ze hebben de neiging alle celonderdelen aan te tasten waardoor ze worden omringd en er is constant een leger van antioxidanten nodig om dit te verhinderen. Antioxidanten kunnen door ons lichaam zelf worden aangemaakt. We kunnen ze eveneens uit ons voedsel halen.
Helaas zijn er door omstandigheden vaak onvoldoende antioxidanten. De ROS zijn tijdelijk of constant in de meerderheid (bijvoorbeeld bij een infectie, bij atmosferische vervuiling, bij roken of bij een chronische ziekte). Het is nu juist deze onbalans die ervoor zorgt dat de ROS de omliggende weefsels aantasten1. De longen vallen vaak als eerste ten prooi aan deze aanvallen. Daar komt nog bij dat het epitheel van de luchtwegen buitengewoon gevoelig is omdat de enzymen die werken als antioxidanten hier in lagere hoeveelheden aangemaakt worden2.
Vaak is een situatie van onbalans tijdelijk, maar naarmate dit vaker achter elkaar voorkomt, kunt u zich voorstellen dat de schade op de langere termijn groot is. En hoe meer schade, hoe minder doeltreffend het afweersysteem van antioxidanten werkt (want het 'bericht' dat aanzet tot de aanmaak van antioxidanten is 'niet meer te lezen'). Dit alles leidt tot een versnelling van het verouderingsproces!

De 'normale' veroudering van de longen begint rond de 30 jaar

Wat zou er gebeuren als de mens uitsluitend blootgesteld zou worden aan een omgeving met dizuurstof? Onderzoek heeft aangetoond dat er dan in rap tempo schade ontstaat ter hoogte van de longblaasjes en dat er na 24 uur reeds sprake is van een acuut stresssyndroom in de longen3. De toxiciteit laat zich verklaren door de aanmaak van reactieve zuurstofsoorten (Reactive Oxygen Species). De hoeveelheid ROS wordt zo hoog, dat het lichaam niet meer in staat is dit te bestrijden met antioxidanten. De afvalstoffen veroorzaken onherstelbare schade en ontketenen aanzienlijke ontstekingsreacties.
Bij normale atmosferische omstandigheden is de schade echter nooit zo uitgesproken, ook omdat het mechanisme met antioxidanten de schade zoveel mogelijk beperkt. Op de langere termijn worden alle kleine beschadigingen samen echter een grote beschadiging. En dat noemen we veroudering. De telomeren (die gerelateerd zijn aan onze levensduur) worden steeds korter, het mechanisme van de celdeling functioneert niet meer zo goed en het afweersysteem van antioxidanten reageert minder efficiënt, hetgeen het verouderingsproces versnelt. Ons longweefsel wordt minder elastisch en de doorlaatbaarheid wordt groter. Vanaf ons 30e levensjaar neemt ons Maximaal Expiratoir Debiet in Liter per Seconde (MEF) gemiddeld af met 30 ml per jaar, maar naarmate we ouder worden gaat de achteruitgang steeds sneller4-5. Voor wat betreft de maximale zuurstofopname geldt dat deze rond ons 20e levensjaar 45 ml/min/kg bedraagt. Zijn we 80 jaar, dan is dit gedaald tot 18 ml/min/kg (een afname van 60%) 6-7.
Deze cijfers zijn veelzeggend. Toch geven ze geen realistisch beeld. Uw longen zijn in werkelijkheid namelijk vaak ouder dan u zelf bent qua leeftijd. Het natuurlijke verouderingsproces wordt namelijk door tal van andere factoren versneld. Soms gaat dat proces zo snel, dat iemand van 35 jaar 'de longen heeft van een bejaarde'. Natuurlijk speelt het genetische aspect hierbij een rol, maar veruit de belangrijkste factoren voor deze veroudering zijn atmosferische vervuiling (met name dieseldeeltjes en ozon) en tabak8-9. Men vermoedt dat de hoeveelheid reactieve zuurstofsoorten bij oudere rokers 4 maal zo hoog is als bij niet-rokers2. Dit enorme verschil draagt bij aan de snellere veroudering van de longen. Bovendien zijn ook de macrofagen in de longblaasjes verzwakt door het roken. Macrofagen werken als antioxidanten.

Hoe kan deze aantasting worden vertraagd?

Ten eerste dient men direct te stoppen met roken. Daarnaast zijn er nog twee andere manieren om deze beangstigende aftakeling tegen te gaan: men denkt namelijk dat fysieke activiteit en de inname van antioxidanten kan helpen bij het neutraliseren van de reactieve zuurstofsoorten (ROS). Fysieke inspanning 10 speelt op elke leeftijd een essentiële rol bij het onderhouden en het verbeteren van de longcapaciteit. Iedereen die zijn inactieve leven vaarwel zegt en begint met een sport die past bij zijn leeftijd, zorgt er direct voor dat de conditie van de longen verbetert en de aftakeling wordt vertraagd. Het kan gebeuren dat de werking van de luchtwegen dermate is aangetast, dat fysieke activiteit niet meer mogelijk, of uiterst moeilijk is. Dit vreselijke moment moet tegen elke prijs vermeden worden, want daardoor wordt het verouderingsproces nog verder versneld.
Een andere manier om veroudering van de longen tegen te gaan, is de inname van antioxidanten te vergroten. Nieuwe onderzoek 11 dat verschenen is in december 2017 toont aan dat de inname van 3 porties vers fruit per dag, en dan met name tomaten en appels, het natuurlijke verouderingsproces van de longen significant vertraagt, en dat het zelfs bijdraagt aan het herstel van de reeds bestaande schade. Volgens dit onderzoek is dit effect bij rokers en oud-rokers nog duidelijker.
De conclusies onderschrijven de bevindingen van andere wetenschappers, die reeds hadden ontdekt dat de inname van polyfenolen en carotenoïden (twee zeer bekende fytonutriënten die werken als antioxidanten), gerelateerd is aan een verbeterde longfunctie en een vertraagde aftakeling12-15. Niet echt een verrassing, als u bedenkt dat fytonutriënten moleculen zijn die in planten werken als antioxidant om de plant te beschermen tegen aanvallen (insecten, ziekten, ultraviolette straling), of die de plant aantrekkelijk maakt voor dieren om te eten. Er bestaan overigens vele soorten fytonutriënten. Wie de hierboven genoemde studie serieus neemt, zou zich voor de gezondheid van de longen vooral moeten richten op deze twee soorten:
  • Flavonoïden, oftewel stoffen uit de categorie polyfenolen. In het genoemde onderzoek schrijven de wetenschappers het gunstige effect van de appel toe aan het hoge gehalte aan flavonoïden. Deze fytonutriënten die werken als antioxidant vinden we terug in verschillende vruchten en in supplementen, zoals het Concentraat van polyfenolen uit appel.
  • Lycopeen, een categorie van carotenoïden. Tomaten zijn rijk aan lycopeen. In het onderzoek worden ze dan ook genoemd als de vrucht die het meest doeltreffend werkt tegen de aftakeling van het ademhalingsapparaat. Er bestaan overigens ook supplementen met lycopeen, die met name gericht zijn op de voorkoming van ziekte en celveroudering.
Het onderzoek toonde overigens aan dat de combinatie van antioxidanten belangrijk was. Op die manier kan men profiteren van de synergie tussen de verschillende stoffen. In de praktijk houdt dit uiteraard in dat er veel groente en fruit gegeten moet worden. Er zijn echter ook voedingssupplementen die ontwikkeld zijn op dit principe van de synergie. Een voorbeeld hiervan is AntiOxidant Synergy, dat natuurlijke extracten bevat met verschillende polyfenolen en carotenoïden.
Zoals u ziet is het nooit te laat om de achteruitgang tegen te gaan, zeker niet wanneer het gaat om een essentiële functie als de ademhaling! Een goede werking van ons ademhalingsstelsel is onontbeerlijk voor iedereen die gematigd actief wil blijven. Want een gematigde inspanning is goed voor alle lichaamsfuncties. Het versterkt het immuunsysteem en zorgt draagt bij aan een langer leven.



Referenties
1. Halliwell B, Gutteridge JMC. Free radicals in biology and medicine, 2e ed.. Oxford, UK : Clarendon, 1989.
2. Aubier M, Marthan R et al. BPCO et inflammation: mise au point d’un groupe d’experts. Les mécanismes de l’inflammation et du remodelage, Revue des Maladies Respiratoires Volume 27, numéro 10 pages 1254-1266 (décembre 2010) Doi : 10.1016/j.rmr.2010.10.004
3. Deby-Dupont G, Deby C, Lamy M. Données actuelles sur la toxicité de l’oxygène. Réanimation, 2002, 11, 28-39.
4. Dockery DW, Ware JH, Ferris BG, et coll. : Distribution of forced expiratory volume in one second and forced vital capacity in healthy, white, adult never-smokers in six U.S. cities. Am Rev Respir Dis 1985 ; 131 : 511-20.
5. Enright PL, Konmal RA, Higgins M, Schenker M, Haponik EF. Spirometry reference values for women and men 65 to 85 years age : cardiovascular health study. Am Rev Respir Dis 1993 ; 147 : 125-33.
6. Prefaut C, Masse-Biron J : Aptitude physique aérobie et vieillissement. Sciences et Sports 1989 ; 4 : 185-91.
7. Astrand PO, Hallback I, Kilbom A : Reduction in maximal oxygen uptake with age. J Appl Physiol 1973 ; 35 : 649-54.
8. Sherman CB, Xiping Xu, Speizer FE, Ferris BG, Jr., Weiss ST. Dockery DW : Longitudinal lung function decline in subjects with respiartory symptoms. Am Rev Respir Dis 1992 ; 146 : 855-9.
9. Griffith KA, Sherrill DL, Siegel EM, Manolio TA, Bonekat HW, Enright PL : Predictors of loss of lung function in the elderly : the cardiovascular health study. Am J Respir Crit Care Med 2001 ; 163 : 61-8.
10. Guénard H. Rouatbi S. Aspects physiologiques du vieillissement respiratoire, Revue des Maladies Respiratoires Vol 21, N° 5-c3 - novembre 2004 pp. 813
11. Garcia-Larsen V, Potts JF, Omenaas E, et al. Dietary antioxidants and 10-year lung function decline in adults from the ECRHS survey. Eur Respir J 2017; 50: 1602286 [https://doi.org/10.1183/ 13993003.02286-2016].
12. Garcia-Larsen V, Amigo H, Bustos P, et al. Ventilatory function in young adults and dietary antioxidant intake. Nutrients 2015; 7: 2879–2896.
13. Tabak C, Smit HA, Heederik D, et al. Diet and chronic obstructive pulmonary disease: independent beneficial effects of fruits, whole grains, and alcohol (the MORGEN study). Clin Exp Allergy 2001; 31: 747–755.
14. Mehta AJ, Cassidy A, Litonjua AA, et al. Dietary anthocyanin intake and age-related decline in lung function: longitudinal findings from the VA Normative Aging Study. Am J Clin Nutr 2016; 103: 542–550.
15. Shaheen SO, Jameson KA, Syddall HE, et al. The relationship of dietary patterns with adult lung function and COPD. Eur Respir J 2010; 36: 277–284.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
AntiOxidant Synergy

Een krachtige formule, rijk aan resveratrol, glutathion en kurkuma, met antioxiderende werking

www.supersmart.com
Lycopene

Krachtige en voordelige samenstelling van deze onmisbare voedingsstof.

www.supersmart.com
Apple Polyphenols

De polyfenolen uit appel kunnen bijdragen aan een langer leven!

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
03-01-2018
8 geheimen van mensen die nooit ziek...
Sommige mensen lijken elk jaar weer opnieuw op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan de griepepidemie en worden nooit getroffen door de buikgriep. Hebben ze gewoon...
Lees verder
16-03-2015
Veelbelovend pilotonderzoek: AHCC mogelijk in staat het...
De eerste veelbelovende resultaten van onderzoeken bij de mens tonen aan dat de inname van AHCC (Active Hexose Correlated Compound, een zeldzaam bestanddeel dat afkomstig...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan