Home   >  Immuniteit  >  Griep, bronchitis, verkoudheid: 2...
11-02-2019

Griep, bronchitis, verkoudheid: 2 manieren het dit jaar te voorkomen

grippeIn de winter wordt vrijwel iedereen blootgesteld aan het griepvirus, maar lang niet iedereen krijgt ook echt de griep. Hoe kan dat?
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, krijg je niet alleen de griep omdat je toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bent. Wanneer ons lichaam in contact komt met het virus, wordt het feit of we al dan niet ziek worden bepaald door een essentieel onderdeel: het vermogen van het immuunsysteem om direct af te rekenen met indringers. Reageert het systeem te mild of te langzaam? Dan ontstaat er een infectie. Wanneer het immuunsysteem echter goed reageert, dan kan het lichaam de belager succesvol afslaan. Zonder dat we het weten, verslaat het immuunsysteem dan ook regelmatig vijandige aanvallen, waardoor ons heel wat vervelende momenten bespaard blijven. Bij sommige mensen is de reactie van het immuunsysteem niet optimaal. Wanneer ziektekiemen het lichaam binnendringen, wankelt hun weerstand al snel: ze kunnen hun verdedigingsmechanisme niet optimaal gebruiken en worden bij het minste of geringste ziek.
Voor iedereen die dit probleem wil aanpakken, en voor iedereen die alles wil inzetten om deze winter gezond en fit te blijven, zijn er verschillende wetenschappelijk onderbouwde oplossingen. Een van deze oplossingen betreft de inzet van een superkrachtige antioxidant: glutathion.

1) N-acetylcysteïne omzeilt op briljante wijze het systeem

Glutathion wordt in de lever aangemaakt. Het is een van de krachtigste antioxidant die aangemaakt wordt door het lichaam. Het speelt een grote rol speelt voor het immuunsysteem. Wanneer de glutathionconcentratie in het lichaam toeneemt, zal het aantal en de activiteit van CD4 T-lymfocyten (de intermediairs voor het immuunsysteem) ook toenemen. Dit draagt bij aan een algehele verbetering van het verdedigingsmechanisme1. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat de stof een specifieke rol speelt bij virussen, en dan vooral bij griepvirussen: het zou in de mond en de keel de activiteit remmen van de enzymen waarvan het virus gebruik maakt om de cellen te bevolken.

Maar er is een probleem met glutathion: een supplementinname van glutathion kan niet, zoals men zou denken, het immuunsysteem verbeteren. De proteïnes die in de darm aanwezig zijn, lijken glutathion te deactiveren, hetgeen de biologische beschikbaarheid aanzienlijk verlaagt2. En daar komt nog iets bij: glutathion kan nauwelijks door de celmembraan dringen om het 'slagveld' te bereiken. In natuurlijke omstandigheden hoeft de stof dat ook niet, want het wordt direct in de cel zelf aangemaakt.... Men bedacht hierop een list, namelijk het gebruik van een voorloper van glutathion, N-acetylcysteïne (NAC). Deze stof heeft niet alleen een grote biologische beschikbaarheid, maar is beter dan glutathion in staat door de celmembranen te dringen en binnen in de cel te komen. In de cel zelf wordt deze stof eerst omgezet in cysteïne en daarna in glutathion. Dit is een slimme strategie.

Deze truc om de voorraden glutathion aan te vullen middels NAC3 bleef niet lang bij een veronderstelling. Vandaag de dag weten we namelijk dat het een succesvolle methode is die de schade die ontstaat door reactieve zuurstofsoorten vermindert. Deze vrije zuurstofsoorten hinderen ons immuunsysteem aanzienlijk. Tijdens hun onderzoek naar de effecten op het immuunsysteem ontdekten de wetenschappers eveneens dat N-acetylcysteïne de aanmaak kan verminderen van bepaalde chemische ontstekingsopwekkende mediatoren4 en dat de stof de afscheiding van de bronchiën vloeibaarder maakte5.

Hoe kunnen we NAC gebruiken tegen de winterse verkoudheid en griep?

Met de winter in aantocht kunt u elke dag een capsule N-Acetyl Cysteine (600 mg) innemen bij wijze van preventie. Bent u echt moe en gestrest en voelt u zich verzwakt, dan kunt u de dosering verdubbelen.
Zodra u de eerste symptomen voelt, kunt u twee tot vier capsules van 600 mg per dag innemen. Op dat moment kan de inname helpen de intensiteit van de griepaanval te verminderen.

2) Vitamine C, de tijdloze bestrijder van verkoudheid

In 1970 verscheen de bestseller Vitamin C and the Common Cold: A Nobel Prize-winning Scientist Tells how You May Avoid Colds and Improve Your Health, een boek dat geschreven werd door een man die als enige 2 maal de Nobelprijs toegekend kreeg. De schrijver overleed op 93-jarige leeftijd. Als bestrijder van verkoudheid geniet vitamine C nog evenveel aanzien als toen. In tegenstelling tot glutathion is vitamine C een antioxidant dat niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt en dat uitsluitend via de voeding kan worden ingenomen. Net als glutathion gaat vitamine C echter de aantasting van het immuunsysteem tegen6: het vermindert direct schade die ontstaat door reactieve zuurstofsoorten7. Deze stoffen spelen een grote rol bij ziekte en bij bepaalde omgevingsfactoren (stress, gebrek aan slaap, blootstelling aan vervuiling, roken, etc.). Het is dan ook een perfecte aanvulling van het supplement N-acetylcysteïne waarmee de kwaliteit van onze immuunrespons kan worden verbeterd.

Hoeveel vitamine C hebben we nu echt nodig?

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de optimale hoeveelheid vitamine C ligt tussen de 400 mg en 1 g per dag, wat overeenkomt met een hoeveelheid van maximaal 80 ¼mol/L in het plasma8. De nationale aanbevolen dagelijkse hoeveelheden liggen hier echter ver onder: 75 mg in de VS en 110 mg in Frankrijk en België. Hoe kan dit enorme verschil tussen de wetenschappelijke gegevens en de nationale aanbevelingen verklaard worden? Heel eenvoudig: de nationale aanbevelingen stammen nog uit de tijd dat vitamine C werd beschouwd als een eenvoudig molecuul dat scheurbuik kon voorkomen. De wetenschappers stelden destijds deze dosering vast met het doel scheurbuik te voorkomen. Ze hadden niet de verbetering van de algehele gezondheid voor ogen.

De vraag is nu echter: hoe krijg je 700 mg vitamine C per dag binnen? 40 tot 60% van de bevolking vindt het al een hele toer om de aanbevolen hoeveelheid van 110 mg binnen te krijgen. Een pragmatische aanpak is dan ook essentieel. We zijn als een van de weinige zoogdieren niet in staat zelf vitamine C aan te maken. We kunnen vandaag de dag beschikken over voeding die zeer rijk is aan vitamine C9. Het probleem is echter dat de hoeveelheden niet meer passen bij onze zittende levensstijl. Om aan een inname van 700 mg vitamine C te komen, zou u namelijk het volgende moeten eten: 1 rode paprika, 1 kiwi, 1 sinaasappel, 1 portie broccoli, het sap van 1 grapefruit, 1 portie sinaasappelsap, 1 portie groentesap, 4 spruitjes, 1 portie erwtjes, 1 portie bloemkool, 1 portie ananas, 1 groene paprika en 1 portie aardbeien.

Dit dient uiteraard allemaal zo vers mogelijk te zijn (hetgeen onmogelijk is, omdat al deze voedingsmiddelen groeien in verschillende seizoenen). Daarnaast moet de kwaliteit uitstekend zijn (d.w.z. vrij van pesticiden en geteeld op een rijke bodem, zonder GGO's). U ziet het, dit is vrijwel onmogelijk te bereiken.
De beste oplossing bestaat dan ook uit het innemen van voedingssupplementen, maar dan dient u wel de juiste keuze te maken. De populariteit van vitamine C heeft namelijk ook een keerzijde: er zijn nogal wat producten op de markt die een wel heel magere samenstelling hebben. Andere zijn weer extreem duur. We geven u 5 tips die de aankoop van een goed vitamine C-supplement gemakkelijker maken:
1) Natuurlijke vitamine C is identiek aan synthetische vitamine C. De opname van beide soorten vitamines in nagenoeg gelijk maar de prijs van natuurlijke vitamine C ligt vele malen hoger. Omdat er nauwelijks verschil is tussen beide vitamines, dient u zich af te vragen of u echt zoveel meer wilt betalen.
2) De flavonoïden uit groenten en fruit bevorderen de opname van vitamine C, maar alleen indien er minimaal 50 mg aan flavonoïden in de tablet zit.
3) De vorm met ascorbinezuur vinden we terug in groenten en fruit, maar de gebufferde vormen van vitamine C (zoals natriumascorbaat, calciumascorbaat, magnesiumascorbylfosfaat...) hebben het voordeel dat ze minder zuur zijn en voor minder problemen zorgen bij mensen met een gevoelige maag.
4) De liposimale vorm (een combinatie van lecithine en ascorbinezuur ingekapseld in een dubbele lipidenlaag, zoals Liposomal Vitamin C) lijkt in verhouding met de inname van het klassieke molecuul de hoeveelheden in het plasma te verhogen.
5) De tabletten dienen geen al te hoge dosis te bevatten, aangezien het effectiever is om de hoeveelheid te verdelen over meerdere innames per dag.

Hoe gebruiken we vitamine C tegen de winterse verkoudheid en griep?

U kunt het hele jaar door elke dag 3 tabletten nemen van Triple C (een supplement dat voldoet aan alle hiervoor genoemde voorwaarden). U kunt u ook 3 tot 8 weken voorafgaand aan de eerste epidemieën beginnen.
Gecombineerd met het verlagen van het stressniveau, het zorgen voor voldoende slaap en voor een gezonde voeding, zullen deze 2 oplossingen ervoor zorgen dat de kans dat u ontsnapt aan de winterse kwalen maximaal is. Maar dit is niet het enige voordeel: de versterking van het immuunsysteem verbetert eveneens de preventie ten aanzien van de ontwikkeling van kanker en hart- en vaatziekten. Het heeft eveneens een gunstige invloed op de levensverwachting. Dat is immers allemaal met elkaar verbonden.



Referenties :
1. De Rosa SC, Zaretsky MD, Dubs JG, et al. N-acetylcysteine replenishes glutathione in HIV infection. Eur J Clin Invest 2000;30:915-29.
2. Lomaestro BM, Malone M. Glutathione in health and disease: pharmacotherapeutic issues. Ann Pharmacother 1995;29:1263-73.
3. Kelly GS. Clinical applications of N-acetylcysteine. Altern Med Rev 1998;3:114-27.
4. Gillissen A, Nowak D. Characterization of N-acetylcysteine and ambroxol in anti-oxidant therapy. Respir Med 1998;92:609-23.
5. Mucoactive drugs. Balsamo R, Lanata L, Egan CG. Eur Respir Rev. 2010 Jun 1;19(116):127-33.
6. Leibovitz B, Siegel BV. Ascorbic acid and the immune response. Adv Exp Med Biol 1981;135:1-25.
7. Padayatty SJ, Katz A, Wang Y, Eck P, Kwon O, Lee JH, Chen S, Corpe C, Dutta A, Dutta SK, Levine M. Vitamin C as an antioxidant: evaluation of its role in disease prevention. J. Am. Coll. Nutr. 2003;22:1835.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
N-Acetyl Cysteine

De meest doeltreffende en directe voorloper van glutathion

www.supersmart.com
Liposomal Vitamin C

Vitamine C-vorm met grote biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Triple C

Ascorbinezuur+Calciumascorbaat+Ascorbine palmitaat

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
04-09-2019
Hoe oud zijn uw longen? Hoe longen...
Wist u dat van alle organen de longen het meest lijden onder het verouderingsproces? Net als de huid worden de longen in hoge mate blootgesteld...
Lees verder
03-01-2018
8 geheimen van mensen die nooit ziek...
Sommige mensen lijken elk jaar weer opnieuw op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan de griepepidemie en worden nooit getroffen door de buikgriep. Hebben ze gewoon...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan