Home   >  Immuniteit  >  AHCC: de paddenstoel die...
11-12-2017

AHCC: de paddenstoel die ons immuunsysteem strijdbaar maakt

Ver voordat de eerste reguliere medicijnen ontwikkeld waren, gebruikten mensen reeds de kracht van de natuur om zichzelf te verzorgen. Zo at men bijvoorbeeld bepaalde paddenstoelen om het immuunsysteem te versterken. Nu, duizenden jaren later, is de wetenschap buitengewoon geïnteresseerd in de empirische kennis van onze voorvaderen. Vandaag de dag zijn er studies die aantonen dat sommige champignons, met name die uit de familie van de shiitake, inderdaad in staat zijn het immuunsysteem te versterken1-5. Wetenschappers zijn inmiddels dicht bij de ontrafeling van het mysterie van deze gunstige werking. Dankzij een nieuw onderzoek naar AHCC, het natuurlijke Japanse supplement op basis van paddenstoelen, heeft men nu meer inzicht gekregen in de stimulerende werking van deze kleine bosbewoners...

Een sterker immuunsysteem dankzij een champignonextract

AHCC (Active Hexose Correlated Compound) is een extract van de paddenstoelenfamilie van basidiomycota. Ze bestaan voor 74% uit oligosacharideketens. De paddenstoelen zijn natuurlijke versterkers van het immuunsysteem. Ze bevatten namelijk bestanddelen die ervoor zorgen dat het immuunsysteem krachtiger kan reageren op aanvallen van buitenaf of op kankercellen. Wanneer men de paddenstoelen eet, dan zorgt men er dus in theorie voor dat het immuunsysteem aanvallen van buiten beter kan afweren. Denk bijvoorbeeld aan een griepvirus: door het eten van deze paddenstoelen kan het immuunsysteem deze indringer sneller verjagen, waardoor een infectie mogelijk voorkomen wordt of de ernst de infectie verminderd wordt. Bij ernstigere aandoeningen, zoals kanker, kan een sterk immuunsysteem er op de langere termijn voor zorgen dat een behandeling positiever uitvalt. Soms hangt de genezing samen met kleine details... Maar hoe werken die moleculen nu precies? Onderzoekers stonden lange tijd voor een raadsel, maar het lijkt er nu toch op dat ze het mysterie ontrafeld hebben.

De polysachariden in AHCC maken de NK-lymfocyten effectiever

Onderzoekers hebben ontdekt dat de lange koolhydraatketens van AHCC de aanwas, de activiteit en de effectiviteit van een zeer bijzondere cel stimuleert, namelijk: de NK-lymfocyten6 (NK staat voor 'natural killer', oftewel de natuurlijke celdoders). Deze cellen blijven vanaf de geboorte tot aan het overlijden van een persoon hetzelfde. Ze veranderen namelijk niet wanneer ze een indringer tegenkomen. Hun belangrijkste missie bestaat uit het doden van alle cellen die op hun pad komen. Men zegt wel dat het de allereerste beschermers zijn die mogelijke indringers tegenkomen. Het zijn als het ware de schildwachten van ons lichaam. Gelukkig zijn ze wel in staat hun soortgenoten te herkennen dankzij de specifieke membraanreceptoren. Deze specifieke receptoren remmen hun vernietigende werking. De vernietigende chemische stoffen waarover ze beschikken (perforine, granzyme, serglycine) worden dan ook zorgvuldig bewaard voor vreemde cellen, of voor cellen die zo abnormaal lijken dat ze worden gezien als indringers7. Dat laatste is vaak het geval bij tumorcellen, want de membranen hiervan hebben vaak afwijkende kenmerken. Hebben cellen voldoende afwijkende kenmerken, dan zullen de NK-cellen ze aanvallen. De NK-cellen zijn eveneens in staat om cellen te herkennen die gelinkt zijn aan bepaalde antilichamen. dit betekent dat andere immuuncellen de cellen reeds hebben gekenmerkt als mogelijk gevaarlijk. Ook voor deze cellen loopt het niet goed af. De NK-cellen gedragen zich dus als echte schildwachten. Maar ze moeten niet gezien worden als de eerste gevechtslinie van soldaten die zich zonder nadenken stort op de tegenstander. NK-cellen zijn veel meer dan dat. Ze zijn namelijk belast met het uitscheiden van bepaalde chemische boodschappers, cytokines genaamd (interferon-y, TNF-β, TNF-β,GM-CSF, IL-10 en IL-13). Deze chemische boodschappers coördineren, reguleren en rekruteren alle andere defensiemechanismen van het lichaam8. Met andere woorden: zij geven de orders door en zorgen eveneens voor dat ze worden uitgevoerd!
  • Zo scheiden ze IFN-y uit, waardoor macrofagen worden geactiveerd. De macrofagen produceren op hun beurt andere moleculen, zoals stikstofmonoxide. De macrofagen helpen hiermee pathogene indringers te bestrijden.
  • Door TNF-β en Fas-eiwitten af te scheiden, zetten ze aan tot de vernietiging van tumorcellen.
  • De NK-cellen bevorderen eveneens de rijping en activering van dendritische cellen, macrofagen en T-lymfocyten, die eveneens een grote rol spelen bij onze afweer.
Het gaat hier dan ook om een fundamentele samenwerking en cohesie, waarbij factoren als kwaliteit en aantallen net het verschil kunnen maken en kunnen bepalen of een aanval al dan niet kan worden afgeslagen.

Het specifieke effect van AHCC bij kanker

De effecten die onderzoekers hebben geconstateerd in het kader van de bestrijding van maagkanker, darmkanker en eierstokkanker kunnen echter niet alleen worden verklaard door de stimulerende rol van AHCC op het afweersysteem en de grotere waakzaamheid van NK-lymfocyten ten opzichte van tumorcellen. In werkelijkheid spelen de polysacharideketens van AHCC namelijk direct in op een bekend mechanisme bij de ontwikkeling van kanker.
Dit mechanisme begint bij de transcriptiefactor STAT3, een eiwittencomplex dat vrijelijk circuleert in het cytoplasma van de cellen en dat volkomen onschuldig is. Echter, wanneer bepaalde chemische boodschappen zich hechten aan STAT3, dan is het in staat de celkern binnen te dringen waar het bepaalde genen activeert die tot op dat moment nog niet tot expressie waren gebracht. Deze genen hebben het vermogen om celdood tegen te gaan. Ze doen dit door het normale proces van celdood te deactiveren. Daarnaast maken de genen de cel resistenter tegen de NK-cells, die zullen proberen de cel te vernietigen. Het zal u niet verbazen dat de expressie van deze genen gerelateerd is aan bepaalde kankers: ze maken de tumorcellen op een bepaalde manier 'onoverwinnelijk', zorgen ervoor dat de tumorcellen zich goed kunnen delen en maken de tumor zelf eveneens 'onsterfelijk'9.
Om ervoor te zorgen dat kankercellen niet onsterfelijk kunnen worden en onoverwinnelijk voor de immuuncellen, is het zaak te voorkomen dat de transcriptiefactor STAT3 deze genen activeert. Ofwel men probeert te voorkomen dat de deze factor de celkern binnendringt, ofwel men probeert te voorkomen dat de specifieke chemische boodschappers zich vestigen op de stof. En dat is precies wat de α-1,4-glucanenketens in AHCC doen10. Dankzij de interactie van een eiwitfamilie, SHP-1 genaamd, zijn deze glucanen in staat de transcriptiefactor te remmen en de ontwikkeling van kanker tegen te gaan.

Een serieuze invloed

Door het aantal en de toxiciteit van Natural Killer Cells en andere immuuncellen te vergroten, maar ook door een rol te spelen in het mechanisme dat kankercellen onsterfelijk maakt, is AHCC een supplement dat een serieuze rol kan spelen bij een tekortschietend immuunsysteem, maar eveneens bij de verbeten strijd tegen ziektes (zoals kanker).
Hoe moeilijker de strijd, hoe belangrijker het is om alles in te zetten om de strijd te winnen. En het voordeel dat AHCC ons immuunsysteem oplevert is niet te verwaarlozen... Deze mensen zouden hun immuunsysteem een boost kunnen geven met de inname van AHCC:
  • Mensen die strijden tegen kanker.
  • Mensen die slecht of nauwelijks slapen.
  • Mensen die voeding gebruiken die arm is aan micronutriënten.
  • Gestreste mensen.
  • Mensen die roken of veel alcohol drinken.
  • Mensen die dagelijks met vervuiling te maken hebben.
  • Mensen met een verzwakt immuunsysteem door ziekte of ouderdom.
  • Mensen voor wie het van groot belang is om de typische winterse infecties te vermijden (zoals maagdarmvirussen, verkoudheid, griep).



Referenties :
1. Burikhanov, R. B., Wakame, K., Igarashi, Y., Wang, S., and Matsuzaki, S. Suppressive effect of active hexose correlated compound (AHCC) on thymic apoptosis induced by dexamethasone in the rat. Endocr.Regul. 2000;34(4):181-188.
2. Gao, Y., Zhang, D., Sun, B., Fujii, H., Kosuna, K., and Yin, Z. Active hexose correlated compound enhances tumor surveillance through regulating both innate and adaptive immune responses. Cancer Immunol.Immunother. 2006;55(10):1258-1266.
3. Ritz, B. W., Nogusa, S., Ackerman, E. A., and Gardner, E. M. Supplementation with active hexose correlated compound increases the innate immune response of young mice to primary influenza infection. J Nutr. 2006;136(11):2868-2873.
4. Aviles, H., O'Donnell, P., Sun, B., and Sonnenfeld, G. Active hexose correlated compound (AHCC) enhances resistance to infection in a mouse model of surgical wound infection. Surg.Infect.(Larchmt.) 2006;7(6):527-535.
5. Ritz, B. W. Supplementation with active hexose correlated compound increases survival following infectious challenge in mice. Nutr.Rev. 2008;66(9):526-531.
6. Ye SF, Ichimura K, Wakame K, Ohe M. Suppressive effects of Active Hexose Correlated Compound on the increased activity of hepatic and renal ornithine decarboxylase induced by oxidative stress. Life Sci 2003;74:593-602.
7. Moretta, L., et al., Allorecognition by NK cells: nonself or no self? Immunol Today, 1992. 13(8): p. 300-6.
8. Vivier, E., et al., Functions of natural killer cells. Nat Immunol, 2008. 9(5): p. 503-10.
9. Cai L, Zhang G, Tong X, You Q, An Y, et al.: Growth inhibition of human ovarian cancer cells by blocking STAT3 activation with small interfering RNA. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 148, 73–80, 2010.
10. Jin Young Choi, Seul Lee, Sun-Mi Yun, Dong Hoon Suh, Kidong Kim, Jae Hong No, Eun-Hwan Jeong & Yong Beom Kim (2017): Active Hexose Correlated Compound (AHCC) Inhibits the Proliferation of Ovarian Cancer Cells by Suppressing Signal Transducer and Activator of Transcription 3 (STAT3) Activation, Nutrition and Cancer, DOI: 10.1080/01635581.2018.1380203
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
AHCC

De meest krachtige en alom erkende stimulans voor het immuunsysteem.

www.supersmart.com
Lactoferrin

Een van de meest werkzame bestanddelen in het colostrum (de eerste moedermelk)

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
04-09-2019
Hoe oud zijn uw longen? Hoe longen...
Wist u dat van alle organen de longen het meest lijden onder het verouderingsproces? Net als de huid worden de longen in hoge mate blootgesteld...
Lees verder
03-01-2018
8 geheimen van mensen die nooit ziek...
Sommige mensen lijken elk jaar weer opnieuw op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan de griepepidemie en worden nooit getroffen door de buikgriep. Hebben ze gewoon...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan