Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Een langer en gezonder...
03-10-2017

Een langer en gezonder leven

World Health Organization Een paar dagen geleden was het Internationale ouderendag. Met dit initiatief wil de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd aandacht vragen voor de rechten van ouderen in deze moderne maatschappij1. Dit evenement maakt ons weer even bewust van een belangrijk recht, dat de WHO als volgt heeft gedefinieerd: 'het recht op het genot van de hoogst mogelijke gezondheidsstandaard' 2. Dit omvat vele parameters, waaronder het recht op toegang tot de beste behandelmogelijkheden. Met het oog op dit onderwerp heeft Nutranews besloten terug te komen op de vooruitgang die geboekt is op het gebied van de anti-aging-geneeskunst. Hoe kunnen we vroegtijdige veroudering van het lichaam voorkomen? Hoe bestrijden we de effecten van veroudering? Ontdek wat wetenschappers u te vertellen hebben over een langer en gezonder leven!

Gevolgen van het ouder worden voorkomen en bestrijden

De anti-aging-geneeskunst staat voor een enorme uitdaging
Om veroudering van het lichaam tegen te gaan, is het nodig een aantal fysiologische en psychologische processen te bestrijden. Er zijn namelijk verschillende lichaamsprocessen die een rol spelen bij de aftakeling van de lichaamsfuncties3. Deze processen ontstaan als gevolg van verschillende parameters, die zowel intrinsiek als extrinsiek kunnen zijn. Veroudering kan namelijk het gevolg zijn van genetische factoren, maar het proces kan versneld worden door omgevingsfactoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stress of een vervuilde atmosfeer.

De stofwisseling verandert
Hoewel het voortschrijdende verouderingsproces lange tijd onzichtbaar blijft, uiten de effecten van veroudering zich geleidelijk aan in verschillende klachten. Een aantal van die klachten is gerelateerd aan veranderingen in de stofwisseling. Dit houdt een algehele verandering van de lichaamsbouw in, wat inhoudt dat er meestal sprake is van een afname van de zogenaamde 'magere massa' en een toename van de 'vetmassa'. De verwerking van lipiden is niet het enige proces dat wordt aangetast door het verouderingsproces. Er kan zich ook een verandering van de stofwisseling van koolhydraten voordoen, waardoor de glucosetolerantie verandert. Dit is met name het geval bij mensen met obesitas en diabetes, die zien dat hun insulineresistentie met het ouder worden toeneemt.

Oplossingen die de veranderingen in de stofwisseling bestrijden
Onderzoekers zijn erin geslaagd moleculen te vinden die in staat zijn de strijd aan te binden met deze veranderingen in de stofwisseling. Een voorbeeld hiervan is nicotinamide riboside, een zeldzame vorm van vitamine B3. In de anti-aging-geneeskunst is de stof beroemd vanwege de stimulerende invloed op de stofwisseling en de vetverbranding. Maar er is nog een andere behandeling die de aftakeling van de stofwisseling kan bestrijden. Deze behandeling beoogt vooral het gehalte van een bepaald stofwisselingsenzym te herstellen, namelijk AMPK (adenosine monophosphate-activated protein kinase). In de loop der jaren neemt de activering van dit enzym namelijk af. Onderzoekers hebben drie natuurlijke extracten ontdekt die de activiteit van AMPK kunnen herstellen: Berberis vulgaris, Gynostemma pentaphyllum en Buxus sinica. Voor een optimaal effect, zijn deze extracten samengebracht in een formule: het anti-aging-supplement AMPK Booster.

Het hart- en vaatstelsel beschermen

De aftakeling van ons hart- en vaatstelsel
Ons hele leven lang heeft ons hart- en vaatstelsel te kampen met allerlei aanvallen. Naarmate we ouder worden, hebben die aanvallen helaas een behoorlijke impact op ons hart en onze bloedvaten. Er ontstaan structurele veranderingen, zoals de toename van de hartmassa, de aftakeling van de hartkleppen en de verdikking van hart- en bloedvaten. Langzaam maar zeker verstoren deze veranderingen de werking van het hart- en vaatstelsel, hetgeen zich bijvoorbeeld uit in het minder flexibel worden van het weefsel van hart en bloedvaten. Ook kan de hartspier zich minder goed samentrekken en is er een afname van het volume dat het hart kan verwerken.

Preventieve oplossingen voor ons hart- en vaatstelsel
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de manieren waarop we de veroudering van ons hart- en vaatstelsel kunnen tegengaan. De wetenschappers hebben krachtige beschermende werkstoffen ontdekt, zoals antioxidanten. Een goed voorbeeld hiervan is de antioxidant uit de druif: resveratrol. Men denkt dat deze stof een hoofdrol speelt bij de zogenaamde 'French Paradox'. Het is als voedingssupplement beschikbaar met uitsluitend resveratrol, of in combinatie met andere krachtige antioxidanten, zoals in de formule Resveratrol Synergy. Onderzoekers hebben eveneens de beschermende werking beschreven van een beroemde paddenstoel, de reishi. Deze paddenstoel met de bijnaam 'paddenstoel van de onsterfelijkheid' is in de anti-aging-geneeskunst zeer bekend. Ook het molecuul nicotinamide mononucleotide staat bekend om zijn gunstige effecten op het gebied van de bestrijding van de veroudering van hart- en vaatstelsel.

Ondersteuning van het cognitieve vermogen

Cognitieve achteruitgang met het ouder worden
Onderzoek heeft aangetoond dat veroudering vaak gerelateerd is aan de afname van bepaalde neuronen en neurotransmitters. Deze daling is mogelijk een verklaring voor de afname van de cognitieve vermogens, zoals het geheugen, de oplettendheid en het concentratievermogen.

Krachtige bescherming voor het zenuwstelsel
Om de cognitieve achteruitgang tegen te gaan, zijn er de afgelopen jaren verschillende werkstoffen bestudeerd die hierin een rol zouden kunnen spelen. Het supplement Neuro-Nutrition Formula bevat een geoptimaliseerde formule voor de bescherming van ons zenuwstelsel. Natuurlijke extracten met krachtige beschermende effecten van het zenuwstelsel zijn ook terug te vinden in het product Neurex™. Dit product is het resultaat van jaren van onderzoek. Het is dan ook een geoptimaliseerde formule voor de bestrijding van het verouderingsproces in de hersenen.

Het lichaam in beweging houden

Het verouderingsproces maakt het lichaam kwetsbaar
Ook het bewegingsapparaat raakt met het vorderen der jaren beschadigd. Het verouderingsproces verstoort de spierfunctie en de spiermassa, het spiervolume en de spierkracht nemen geleidelijk aan af. Door het verouderingsproces neemt ook de botdichtheid af, waardoor de botten fragieler worden . Het verouderingsproces leidt er in onze gewrichten toe dat het kraakbeen geleidelijk aan wordt afgebroken, waardoor er gewrichtsproblemen ontstaan.

Oplossingen die de botten, kraakbeen en spieren beschermen
Er zijn speciale producten samengesteld die de structuren van ons bewegingsapparaat te beschermen tegen de verouderingseffecten. Het product Joint Support Formula is daarvan een goed voorbeeld. De samenstelling van dit product is gericht op het behoud van gezonde gewrichten. Het voedingssupplement Super Bone Formula is ontwikkeld om de botdichtheid te beschermen en te verbeteren. Ook voor wat betreft de spieren zijn er verschillende supplementen op basis van creatine, waarmee de spierkracht beschermd en onderhouden kan worden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft dan ook op velerlei gebied oplossingen aangedragen voor de bestrijding van veroudering. Onlangs nog hebben wetenschappers nieuwe onderzoeken gestart naar een anti-aging-medicijn dat het verouderingsproces zou kunnen vertragen, of zelfs zou kunnen omkeren. Deze ontdekkingen betreffen onder andere het herstel van beschadigd DNA; de activering van stamcellen en de verlenging van telomeren.


> Bronnen:
1. Nations Unies, Journée internationale des personnes âgées 1er octobre, www.un.org (Consulté le 22 septembre 2017).
2. Organisation Mondiale de la Santé, Santé et droits de l’homme, Aide-mémoire N°323, Décembre 2015, www.who.int (Consulté le 22 septembre 2017).
3. Organisation Mondiale de la Santé, Vieillissement et santé, Aide-mémoire N°404, Septembre 2015, www.who.int (Consulté le 22 septembre 2017).
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Nicotinamide Riboside Chloride

"Wondermolecuul", "Bijzondere verborgen vitamine"

www.supersmart.com
AMPK Booster

Het celenzym dat de levensverwachting verhoogt en de opslag van vet vermindert.

www.supersmart.com
Resveratrol Synergy

Nieuwe, nog krachtigere samenstelling met fisetin
Verbetert de biomarkers van veroudering en stimuleert de genenespressie voor een langer leven.

www.supersmart.com
Nicotinamide Mononucleotide

Deze NAD+-booster zou het verouderingsproces echt kunnen omkeren!

www.supersmart.com
Reishi Extract

De paddenstoel voor een lang leven

www.supersmart.com
Neurex™

Krachtige formule van samenwerkende stoffen die de achteruitgang van de hersenen voorkomen en verhinderen.

www.supersmart.com
Neuro-Nutrition Formula

Nieuwe samenstelling voor een optimale bescherming van het zenuwstelsel

www.supersmart.com
Joint Support Formula

Speciale formule voor gewrichten

www.supersmart.com
Super Bone Formula

Volledig opnieuw samengesteld voor behoud en verbetering van de botdichtheid

www.supersmart.com
3-Creatine

Samenwerking tussen 3 actieve creatinevormen die goed verdragen worden

www.supersmart.com
Telomeres Maintenance Formula

De levensduur verlengen door te voorkomen dat de telomeren korter worden.

www.supersmart.com
DNA Repair

Exclusieve formule voor herstel van beschadigd cel-DNA

www.supersmart.com
Stem Cells Activator

Op een natuurlijke wijze de stamcellen activeren: een veelbelovende vooruitgang om de levensduur te verlengen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan