Home   >  Antioxidanten  >  Welzijn: de gunstige werking...
05-07-2019

Welzijn: de gunstige werking van een extract van zomereik

zomereik Wist u dat de zomereik over bijzonder krachtige werkstoffen beschikt? Onze voorouders zagen de eik als een symbool van onsterfelijkheid en vruchtbaarheid. De boom wordt dan ook al eeuwenlang gebruikt voor verschillende therapeutische doeleinden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de medicinale werking van deze heilige boom gerelateerd is aan het hoge gehalte aan polyfenolen, en dan in het bijzonder aan de roburines. Deze stoffen, die een krachtige werking als antioxidant hebben, zorgen ervoor dat de zomereik een beschermende werking heeft voor ons lichaam. Ontdek de therapeutische vermogens van de Franse zomereik (Quercus robur): Robuvit®.

Een antioxidant met een beschermende werking

In vitro-meting van het vermogen als antioxidant
In 2014 werden de gunstige effecten van het extract van de Franse zomereik Robuvit® voor het eerst bevestigd middels een in vitro-test1. De onderzoekers gebruikten de zogenaamde TEAC-methode voor het meten van de werking als antioxidant. Middels deze techniek meet men het antioxiderende vermogen van een stof, uitgedrukt Trolox-eenheden. De analyse van Robuvit® leidde tot een zeer positief resultaat van 6,37 µmol aan Trolox-eenheden/mg.

Onderzoek naar het belang van de supplementinname met Robuvit®
Vanwege de bewezen werking als antioxidant wilden de onderzoekers het belang onderzoeken van een supplementinname van Robuvit® bij 20 vrijwillige proefpersonen2. De proefpersonen namen gedurende een maand het supplement in terwijl de onderzoekers de effecten van deze inname controleerden. De wetenschappers namen verschillende parameters mee in hun metingen, waaronder de markers van schade door oxidatiestress, de activiteit van verschillende enzymen met een antioxiderende werking (superoxide dismutase, catalase, glutathion peroxidase) en de totale antioxiderende werking in het plasma.

Beschermende effecten voor het welzijn van ons lichaam
De wetenschappers constateerden tijdens het onderzoek een significante toename van de activiteit van bepaalde enzymen met een antioxiderende werking en een algeheel sterker antioxiderend vermogen in het serum. Ook werd er een duidelijke daling waargenomen van de mate van geavanceerde oxidatie van eiwitten en het LP-gehalte (Lipid Peroxidation) in het serum. Deze resultaten bevestigen niet alleen de krachtige werking van Robuvit® als antioxidant, maar wijzen inderdaad uit dat een supplementinname doeltreffend is als het gaat om de bescherming van het lichaam tegen oxidatiestress.

Het therapeutische belang van de Franse zomereik

De leverbeschermende eigenschappen van Robuvit®
Omdat de zomereik Quercus robur een krachtige werking heeft als antioxidant, waren onderzoekers geïnteresseerd in de potentiële therapeutische waarde van dit extract. Hiervoor onderzochten ze de effecten van een supplementinname van Robuvit® bij patiënten met een matige leverfunctie2. Ze werden verdeeld in twee groepen, waarbij de bloedwaarden in beide groepen gelijk waren. Van de 44 geselecteerde patiënten kregen 23 patiënten gedurende 12 weken een supplement van Robuvit®.

Positieve resultaten na 6 weken van supplementinname
Na de zesde week van supplementinname constateerden de onderzoekers positieve resultaten. In vergelijking met de patiënten uit de controlegroep hadden de patiënten die het supplement hadden ingenomen een hoger albuminegehalte. Een verlaagd albuminegehalte is kenmerkend voor een matige aantasting van de leverfunctie. Naast deze duidelijke verbetering constateerden de onderzoekers nog andere gunstige effecten:
    - een afname van alkalische fosfatase, aspartaat aminotransferase en alanine aminotransferase. Een hoge concentratie van deze moleculen duidt op een leveraandoening.
    - een verbetering van het bilirubinegehalte, het pigment dat wordt aangemaakt bij de afbraak van hemoglobine en waarvan de concentratie toeneemt bij bepaalde leveraandoeningen;
    - een afname van vrije radicalen in het plasma, oftewel van de reactieve deeltjes die verantwoordelijk zijn voor celbeschadigingen;
    - een daling van de sedimentatiesnelheid, hetgeen duidt op een afname van ontstekingsprocessen.
Deze resultaten, die in 2016 werden gepubliceerd in het blad Minerva Gastroenterologica e Dietologica, lijken te bevestigen dat het extract van de eik een beschermende werking heeft voor de lever. De resultaten lijken eveneens te wijzen op een ontstekingsremmende werking.



> Bronnen:
1. Martina Horvathova, et al., Effect of the French Oak Wood Extract Robuvit on Markers of Oxidative Stress and Activity of Antioxidant Enzymes in Healthy Volunteers: A Pilot Study, Oxid Med Cell Longev., 2014; 2014: 639868.
2. Luciano Pellegrini, et al., Supplementary management of functional, temporary alcoholic hepatic damage with Robuvit® (French oak wood extract), Minerva Gastroenterologica e Dietologica, 2016 September;62(3):245-52.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Robuvit®

Een speciaal extract van hout van de zomereik tegen het chronisch vermoeidheidssyndroom

www.supersmart.com
Ontdek ook
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
13-02-2017
Zink: dagelijkse inname voor minder DNA-schade
De supplementinname van zink roept vragen bij u op: is het goed voor het lichaam? Wat is het effect? Hoe werkzaam is het? Een kort...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan