Home   >  Vertering & Mondgezondheid  >  Dysbiose: een risicofactor voor...
07-08-2019

Dysbiose: een risicofactor voor auto-immuunziekten?

darmflora We spreken van een dysbiose wanneer de balans van onze darmflora verstoord is. De darmflora, ook wel microflora genoemd, is essentieel voor een goede werking van ons lichaam. Dit evenwicht zorgt met name voor een prettige spijsvertering en een gezond afweermechanisme. Helaas wordt die evenwicht dagelijks verstoord door verschillende pathogene stoffen. Wanneer deze pathogene stoffen de overhand krijgen, kan de darmflora uit balans raken. Deze zogeheten toestand van dysbiose kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.

Dysbiose en auto-immuunziekten

De laatste jaren is in verschillende onderzoeken duidelijk geworden hoe belangrijk een evenwichtige darmflora is voor onze gezondheid. Er is veel onderzoek gedaan naar de risico's van een darmflora die uit balans is, oftewel naar dysbiose. Een studie die in 2017 verschenen is in het blad BMJ Open Gastroenterology1, toonde aan dat personen met de auto-immuunziekte systemische sclerodermie last hebben van dysbiose. Deze aandoening wordt gekenmerkt door veranderingen in de kleinere bloedvaten, de haarvaten en de bindweefsels. Tijdens de ontwikkeling van deze ziekte wordt de functie van de betrokken weefsels en organen aangetast. Het is een zeldzame aandoening, maar in bepaalde delen van de wereld komt de ziekte vaker voor, zoals in Noord-Amerika en in Australië.

De impact van dysbiose bij patiënten met systemische sclerodermie

Vergelijking van drie groepen patiënten
Tijdens hun onderzoek hielden de wetenschappers zich bezig met de volgende drie groepen:
    - een eerste groep die als controlegroep fungeerde, en die bestond uit personen die geen tekenen vertoonden van een auto-immuunziekte;
    - een tweede groep die bestond uit volwassen patiënten met een systemische sclerodermie, afkomstig uit Los Angeles in de Verenigde Staten.
    - een derde groep patiënten bestond uit volwassen patiënten met een systemische sclerodermie, afkomstig uit Oslo in Noorwegen.
De onderzoekers wilden bij deze drie groepen de staat van de darmflora controleren.

Dysbiose gerelateerd aan auto-immuunziekte
De wetenschappers onderzochten de fecale microflora bij alle drie de groepen. Ze constateerden significante verschillen. In vergelijking met de mensen uit de controlegroep, constateerde men bij patiënten met een systemische sclerodermie:
    - een microflora met een laag gehalte aan niet-pathogene commensale bacteriën, zoals bacteroiden, Faecalibacterium,en Clostridium.
    - een microflora met een grotere hoeveelheid ziekteverwekkende bacteriën.
Deze constatering doet vermoeden dat dysbiose mogelijk betrokken is bij de ontwikkeling van auto-immuunziekten.

Oplossingen die dysbiose tegengaan

Naast de ontdekking van de dysbiose bij patiënten met systemische sclerodermie deden de onderzoekers ook een andere, bemoedigende ontdekking. Patiënten bij wie de darmflora een hoger gehalte aan bepaalde commensale bacteriën bevatte, bleken minder maag-darmproblemen te hebben. Het is duidelijk dat probiotica, oftewel de levende micro-organismen, een bijdrage kunnen leveren aan het herstel van het evenwicht in de darmflora.

Volgens dit onderzoek is een verstoorde darmflora gerelateerd aan bepaalde auto-immuunziekten. De resultaten van het onderzoek tonen zelfs aan dat dysbiose mogelijk een risicofactor is als het gaat om de ontwikkeling van bepaalde ziekten. Deze studie sluit aan op de eerder uitgevoerde onderzoeken naar de darmflora en de invloed op het afweermechanisme van ons lichaam. Voor een sterk en gezond immuunsysteem lijkt het behoud van een evenwichtige darmflora dan ook van essentieel belang. Om hier aan te werken, kan men kiezen voor probiotica. Sommige probiotica staan bekend om hun versterkende werking voor het immuunsysteem. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de stam Bacillus subtilis, die beschikbaar is als voedingssupplement.



> Bron:
1. Elizabeth R Volkmann et al., Systemic sclerosis is associated with specific alterations in gastrointestinal microbiota in two independent cohorts, BMJ Open Gastro 2017.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Bacillus Subtilis

Een probiotische bacteriestam met een aangetoonde stimulerende werking voor het immuunsysteem

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
19-09-2016
De vele preventieve en genezende effecten van...
De klinische resultaten die de afgelopen vijftien jaar zijn gepubliceerd onderstrepen de meervoudige gunstige effecten van probiotica. Probiotica lijken preventieve en genezende effecten te hebben,...
Lees verder
14-03-2017
Atopische dermatitis: het belang van prebiotica en...
Maar liefst 30% tot 40% van de bevolking zou last hebben van een allergie. De oorzaken lopen vaak uiteen en een allergie kan zich op...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan