Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Doeltreffende combi tegen slecht...
22-05-2017

Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol

cholesterol - Aloe 
Vera - Probiotiques Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat1. Een combinatie van twee natuurlijke producten zou mogelijk hypercholesterolemie kunnen bestrijden. Hypercholesterolemie betekent dat er teveel cholesterol in het bloed zit. Het kan de oorzaak voor hart- en vaatziekten vormen. Ontdek deze veelbelovende combinatie en de resultaten van het onderzoek.

Combinatie van twee doeltreffende producten voor de spijsvertering

De Indiase onderzoekers richtten zich op twee producten die bekend staan om hun gunstige invloed op het spijsverteringssysteem:
    - de probioticastam Lactobacillus rhamnosus, de bekende micro-organismen die, mits men er voldoende van inneemt, gunstige effecten hebben voor het lichaam;
    - de vetplant aloë vera, waarvan de slijmhoudende substantie wordt gebruikt voor het produceren van een gel met tal van gunstige eigenschappen.
Gezien de vele goede eigenschappen van deze planten, zouden de producten ingezet kunnen worden voor een breed scala aan behandelingen. Dat is de reden dat het Indiase team de doeltreffendheid van de producten wilde onderzoeken en wilde evalueren of een combinatie van beide producten zou leiden tot een verbetering in het lipidenprofiel.

Het belang van deze producten in de strijd tegen het 'slechte cholesterol'

Om het belang van deze producten te onderzoeken, evalueerde het team het effect van een supplementinname bij 35 ratten die verdeeld werden over 5 groepen. De eerste groep was de controlegroep: ze kregen een normale voeding zonder supplementen. De andere vier groepen kregen een cholesterolrijke voeding aangeboden. Enkele van deze groepen kregen eveneens een supplement aangeboden:
    - de tweede groep kreeg geen supplement;
    - de derde groep kreeg een supplement met de probioticastam Lactobacillus rhamnosus;
    - de vierde groep kreeg een supplement op basis van de gel van Aloë vera;
    - de vijfde groep kreeg een supplement op basis van de probioticastam Lactobacillus rhamnosus plus de gel van Aloë vera.
Om de effecten te meten van de verschillende voedingssupplementen, controleerden de onderzoekers verschillende parameters, waaronder het cholesterolgehalte. Om de resultaten goed te kunnen begrijpen, dienen we onderscheid te maken tussen HDL-cholesterol en LDL-cholesterol. LDL-cholesterol wordt ook wel het 'slechte cholesterol' genoemd, omdat daarmee de deeltjes worden aangeduid die het cholesterol vanaf de lever via het bloed naar de lichaamscellen vervoeren. Het cholesterol dat door deze deeltjes wordt meegenomen kan zich ophopen in de bloedvaten, waardoor er allerlei gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. De onderzoekers waren dan ook zeer geïnteresseerd in het effect van deze supplementen op het LDL-gehalte.

Een combinatie met een positieve invloed op het lipidenprofiel

Na hun analyses constateerden de onderzoekers een positief effect op het lipidenprofiel van ratten die een supplement van de probioticastam Lactobacillus rhamnosus hadden gekregen, bij de ratten die een supplement op basis van Aloë vera hadden gekregen, en bij de ratten die een combinatie van beide natuurlijke supplementen hadden gekregen. Overigens bleek de combinatie van beide producten zeer effectief, want de onderzoekers toonden aan dat deze combinatie zorgde voor:
    - een daling van het totale cholesterol met 43%;
    - een daling van het triglyceridengehalte met 45%;
    - een stijging van het 'goede cholesterol' met 12% en een daling van het 'slechte cholesterol' met 30%;
    - een daling van de atherogene index;
    - een toename van het aantal soorten van de Lactobacillus-stam.
Deze positieve resultaten bevestigden de hypothese van de onderzoekers. De combinatie van probiotica (Lactobacillus rhamnosus GG) en de gel van Aloë vera zou een krachtige bijdrage kunnen leveren aan de strijd tegen de ophoping van het 'slechte cholesterol' in de bloedvaten. De supplementinname van beide producten zou zo de ontwikkeling van bepaalde hart- en vaatziekten mogelijk beperken.



> Bron:
1. Kumar M1 et al., Probiotic Lactobacillus rhamnosus GG and Aloe vera gel improve lipid profiles in hypercholesterolemic rats, Nutrition, 2013 Mar, 29(3):574-9.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Organic Aloe Vera

Ondersteunt het spijsverteringsstelsel op milde wijze

www.supersmart.com
Lactobacillus Rhamnosus GG

Draagt op natuurlijke wijze bij aan een gezonde flora in de darmen en de vagina.

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
16-05-2017
Voedingsstoffen met een gunstige werking bij een...
Ter gelegenheid van de Wereld Hypertensiedag willen we het graag met u hebben over een hoge bloeddruk en het belang van preventie en diagnostiek. Deze...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan