Home   >  Vitamines  >  B-vitamines: gunstige invloed voor...
08-05-2017

B-vitamines: gunstige invloed voor gezondheid van de vagina

B-complex Mensen denken vaak dat er maar een soort vitamine B bestaat. In werkelijkheid bestaan er echter acht verschillende vormen. Deze acht moleculen, bekend onder de naam 'vitamine B-complex', spelen in op verschillende mechanismen van het menselijk lichaam. Ze spelen met name een rol bij de omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten. Afgelopen februari vertelden we u al over het het belang van deze vitamine voor de vermindering van de kans op dementie. Nog recenter is het onderzoek dat het gunstige effect van de vitamine aantoont op de gezondheid van de vagina1. Volgens de onderzoekers zou een supplementinname van B-vitamines de behandeling van bepaalde vaginale infecties, zoals complexe vaginale candidose, bevorderen. We vertellen u graag wat meer over deze nieuwe resultaten.

Het belang van een supplementinname van B-vitamines voor de behandeling van complexe vaginale candidose

Omdat B-vitamines een belangrijke rol spelen voor ons lichaam, waren wetenschappers bijzonder geïnteresseerd in de effecten van deze vitamines op de gezondheid van de vagina. Ze wilden de effectiviteit bewijzen van deze moleculen als stoffen die de behandeling van complexe vaginale candidose kunnen bevorderen. Deze aandoening betreft een schimmelaandoening die een ontsteking van de vulva en de vagina opwekt. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 159 patiëntes die leden aan deze vaginale aandoening. Ze werden verdeeld in drie groepen:
  • groep A kreeg een behandeling op basis van zetpillen en orale middelen met schimmelbestrijdende stoffen;
  • groep B kreeg een behandeling op basis van zetpillen en een vaginale crème;
  • groep C kreeg dezelfde behandeling als groep B, maar dan gecombineerd met de orale inname van B-vitamines.
Na vier behandelweken evalueerden de onderzoekers de verschillende parameters, zoals de vaginale afscheiding, de histopathologische veranderingen van het vaginale weefsel en de expressie van ontstekingsfactoren. De resultaten van deze eerste testen bevestigden dat een supplementinname van B-vitamines gunstig kon werken bij de behandeling van een complexe vaginale candidose. De behandeling met een supplementinname van B-vitamines die groep C had ontvangen, bleek effectiever te werken dan de behandelingen van groep A en groep B. De B-vitamines bleken ondersteunend te werken voor de medische behandeling.

De doeltreffendheid van een supplementinname van B-vitamines

Nadat de ondersteunende rol was aangetoond van het B-complex, bestudeerden de onderzoekers in welke dosering de behandeling van complexe vaginale candidose het beste werd ondersteund. Ze vergeleken daarvoor verschillende doseringen van het B-complex: 50 μL, 100μL en 150μL. Deze vergelijking werd uitgevoerd door de bestudering van de effecten bij 80 muizen die een supplement ontvingen en een schimmelbestrijdende behandeling. De schimmelbestrijdende behandeling bestond uit de toediening van fluconazol, een synthetische bestrijder van schimmel die wordt voorgeschreven bij candidose. De analyse van de onderzoekers toonde aan dat het effect dosisafhankelijk was. Dit houdt in: hoe groter de hoeveelheid aan B-vitamines die werd ingenomen, hoe sterker de afzwakking van ontstekingsreactie en hoe effectiever de behandeling met het schimmelbestrijdende middel. Ook aanvullende resultaten hebben de effectiviteit bevestigd van een supplementinname van B-vitamines als het gaat om de bevordering van een behandeling op basis van fluconazol.

Deze twee onderzoeken bevestigen het belang van een supplementinname van het vitamine B-complex voor de gezondheid van de vagina. Het supplement zou met name een gunstig effect hebben als versterker van de behandeling met fluconazol, een molecuul dat wordt ingezet bij vaginale candidose. Bovendien heeft een complex van B-vitaminen nog veel meer voordelen, zoals u kunt lezen in de blog met tips van Supersmart: '10 belangrijke wetenswaardigheden over B-vitamines'. Dit is overigens de reden dat de teams van Supersmart een uitgebreid assortiment aan supplementen van B-vitamines hebben ontwikkeld, waaronder deze complete formule: Coenzymated B Formula.



> Bron:
1. Mei-Guo Suna, Ying Huangb, Yuan-Hong Xub, Yun-Xia Caoa, Efficacy of vitamin B complex as an adjuvant therapy for the treatment of complicated vulvovaginal candidiasis: An in vivo and in vitro study, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 88, April 2017, Pages 770–777.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Coenzymated B Formula

Maximale biologische beschikbaarheid. De complete reeks B-vitamines, direct opneembaar door het lichaam

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
10-04-2019
Vitamine C: had Linus Pauling gelijk?
Zou u een man geloven die al tweemaal in zijn leven een Nobelprijs ontvangen heeft in twee verschillende categorieën? Waarschijnlijk wel, al was het maar...
Lees verder
04-09-2019
Hoe oud zijn uw longen? Hoe longen...
Wist u dat van alle organen de longen het meest lijden onder het verouderingsproces? Net als de huid worden de longen in hoge mate blootgesteld...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan